Бисквитки

събота, 12 октомври 2019 г.

Традиционният поход „Речка“ събра над 300 любители на туризма

Над 300 ученици, граждани и членове на пешеходни клубове се включиха в 34-ия поход-събор „Речка“, чрез който Община Враца отбелязаСветовния ден на ходенето. 
Любителите на пешеходния туризъм преминаха емблематичния 12-километров преход и стигнаха до местността „Речка“,  която е част от бойния път на революционера Христо Ботев и неговата чета.
В рамките на спортния ден участниците се състезаваха в щафетни игри, крос и теглене на въже. Най-добрите в надпреварите бяха наградени от Мария Попова, изпълняващ функциите на кмет на Община Враца.
В една от най-атрактивните дисциплини „теглене на въже“, във възрастова категория I-IV клас първи се класира отборът на ИОУ „Васил Левски“, следван от възпитаниците на НУ „Иван Вазов“ и НУ „Св. Софроний Врачански“. Във възрастова група V-VIII клас, победител стана тимът на ИОУ „Васил Левски“, с подгласници СУ „Христо Ботев“ и Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров /ПТГ/. При групата IX-XII клас първото място зае отборът на ПЕГ „Йоан Екзарх“, втори са ПТГ и трети представителите на СУ „Христо Ботев“.
В състезанието „туристическата щафета, при възрастова група V-VIII клас, първото място спечелиха възпитаниците на СУ „Христо Ботев“, второ и трето място си поделиха учениците от СУ „Никола Войводов“ и  ИОУ „Васил Левски“. При по-големите - IX-XII клас класирането е следното: СУ „Никола Войводов“, ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и СУ „Христо Ботев“.
В кроса за момичета, от V-VIII клас и тази година най-бърза отново се оказа Стела Людмилова от СУ „Козма Тричков“, следвана от Ивет Иванова от СУ „Никола Войводов“ и Мария Георгиева от ИОУ „Васил Левски“. Първото място в същата дисциплина при момчетата е за Александър Велчев от СУ „Христо Ботев“, следван от Томислав Христов от ПТГ и Мирослав Дойчинов от СУ „Христо Ботев“.
При по-големите, от IX-XII клас най-добри при девойките бяха –Диляна Димитрова от СУ „Христо Ботев“, второто място е за Никол Петрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“ и трета се класира Никол Николаева от ППМГ. При юношите, победител в кроса е Валентин Димитров от ПТГ, следван от Петър Косев от ППМГ и Георги Бонев от ПТГ.
За победителите в състезанията и спечелилите от томболата, организаторите - Община Враца и Българска асоциация спорт за всички,бяха осигурили медали, купи, лакомства и предметни награди.

Мария Попова откри второто издание на турнира „Атлетите на Враца“

За мен е изключително удоволствие да открия второто издание на турнира „Атлетите на Враца“. Пожелавам Ви да постигате високи резултати в лекоатлетическата дисциплина и никога да не се отказвате от поставените цели. Бъдете упорити, дори когато Ви е трудно, защото наградите, медалите и титлите трябва да се заслужат с много труд, амбиция, хъс и любов към спорта. С тези думи Мария Попова, изпълняващ функциите на кмет на Община Враца, откри състезанието. 
Организаторът на проявата - треньорът на СК „Олимпия-Враца“ Юлияна Борисова изказа своята благодарност към ръководството на Община Враца за подкрепата и съдействието при реализирането на турнира.
Покритата лекоатлетическа писта събра над 170 деца от 12 клуба от Враца, Мездра, Мизия, София, Видин, Велико Търново и град Елена. Атлетите се състезаваха в дисциплините: 60 метра гладко бягане, 60 метра с препятствия, скок дължина, 600 метра и 800 метра за момчета и момичета до 14 г. и до 16 г. и 60 метра, 50 метра с препятствия и скок дължина от мястоза деца родени 2009/10 г., 2011 г. и по-малки.
Надпреварата започна с 60 метра гладко бягане, а стартът беше даден отспециалния гост на състезанието Йорданка Донкова, олимпийска шампионка от игрите в Сеул 1988 г. и рекордьорка на България в дисциплината 110 м. с препятствия.
Турнирът „Атлетите на Враца“ се провежда под егидата на Община Враца.

Над 250 изпълнители се изявиха на юбилейно 20-то издание на фестивала „Мара Врачанка“

Юбилейното 20-то издание на Празника „Мара Врачанка“ събра над 250 любители на старата градска песен. Фестивалът беше открит от Мария Попова, изпълняващ функциите на кмет на Община Враца. „За 20 пореден път, през месец октомври, Враца е огласена от прекрасните стари градски песни. Пожелавам на всички участници да продължават да вдъхновяват с красивите текстове и изпълнения и да предават неувяхващото българско музикално изкуство на идните поколения!“ – каза при откриването на музикалния форум Мария Попова.
В рамките на фестивала на сцената в Градската концертна зала се изявиха изпълнители от над 20 населени места от страната, както за първи път в културната проява се включиха групи и индивидуални изпълнители от Шумен, Ветово, обл. Русе, Славяново, обл. Плевен, Севлиево и Дряново.
В концертната програма ще прозвучат над 80 шлагери, изпълнени от вокални групи, дуети и индивидуални участници.
Изпълненията ще бъдат оценявани от жури в състав: председател-певицата и водеща на предаване за стари градски песни - Бони Милчева и членове – диригентите Томислав Аспарухов и Димитър Панов.
Ще бъдат присъдени награди в три категории - за група, дует или трио и за индивидуален участник, като призьорите освен диплом ще получат и специален плакет за 20 годишнината на празника.
Традиционният фестивал „Мара Врачанка“ се организира и финансира от Община Враца.

петък, 11 октомври 2019 г.

Второ издание на турнира „Атлетите на Враца“


За втора поредна година ще се проведе турнирът „Атлетите на Враца“. Спортното събитие ще се състои на 12 октомври и се организира от СК „Олимпия - Враца“ и Община Враца. Официален старт на събитието ще бъде даден в 10.15 ч., а програмата започва от 10.30 ч. в покритата лекоатлетическа писта на Спортен комплекс „Христо Ботев“.
Участие в надпреварата ще вземат над 170 състезатели от 12 клуба от цялата страна. Възрастовите групи, в които ще се състезават лекоатлетите са: деца родени 2011 г. и по-малки, деца родени 2009-2010 г., момчета и момичета под 14 г. и 16 г., юноши и девойки под 18 г.
Атлетите ще мерят сили в дисциплините: 60 метра гладко бягане, 60 метра с препятствия, скок дължина, 600 метра и 800 метра за момчета и момичета до 14 г. и до 16 г. и 60 метра, 50 метра с препятствия и скок дължина от място за деца родени 2009/10 г., 2011 г. и по-малки.
Първите трима във всяка дисциплина, ще получат медали и купи, а класираните на четвърто, пето и шесто място - грамоти и предметни награди. Специален гост на турнира ще бъде Йорданка Донкова, Олимпийска шампионка от игрите в Сеул 1988 г. и рекордьорка на България в дисциплината 110 м. с препятствия.

Враца отбелязва Световния ден на ходенето и 34-тото издание на поход „Речка”


Община Враца и Българската асоциация спорт за всички организират на 12 октомври /събота/ за 27 пореден път отбелязване на Световния ден на ходенето. В рамките на деня ще се проведе и 34-тото издание на емблематичния за града поход-събор „Речка“. 
Спортния празник ще стартира в 08.00 ч. от паметника на загиналите във загинали във войните „Лъвчето“. Участниците в похода, ученици и любители на туризма,  ще преминат 12 километров маршрут и около 11.00 ч. се очаква да пристигнат в местността „Речка”, където ги очакват спортно - туристическа щафета, крос и теглене на въже.
В похода ще се включат над 300 ученици от 1 до 12 клас, от 9 училища на територията на Община Враца. В района ще бъде разкрит подкрепителен пункт с храни и напитки.
Организаторите са предвидили томбола с награди, в която ще участват всички включили се в инициативата. Участниците в спортно - състезателните игри ще получат купи, медали и лакомства.
Целта на спортното събитие е да популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена физическа активност – ходенето.

Имениците от Община Враца, които празнуват на 14 октомври – Петковден


Петко - 265
Петка - 3
Петра - 101
Петрана - 98
Петрина - 5
Петкана - 18
Пенко - 9
Пенка - 361
Параскев - 1
Параскева - 115
Паруш - 1
Кева - 1
Петруна – 7
Петрун – 1
Петрин- 2

Обреди и традиции
Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.
Този ден православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска. 
Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници. Св. Петка покровителства брака и п
Младежи организират фестивал на технологиите във Враца

Tech4young Vratsa" 2019 събира под покрива на Младежки дом - Враца вдъхновяващи лектори, които да запознаят младежите от града с ИТ индустрията



„Tech4Young Vratsa 2019“ е фестивал на технологиите, който цели да запознае младежите в град Враца с ИТ индустрията в България и да разгърне пред тях всичко, което им е нужно за реализацията в тази сфера, както и трудностите по пътя.  Събитието ще се проведе на 12.10.2019г. (събота) в Голяма зала на „Младежки Дом – Враца“ от 10:00 ч. до 17:30 ч. Не е нужна предварителна регистрация. Поканени са лектори от различни софтуерни компании – местни, национални и международни, а също така ученици и студенти, които ще представят техни разработки по време на събитието.
По време на обедната почивка младежите ще имат възможността да поиграят настолни игри, както и да се насладят на трапезна вода и сандвичи, осигурени от партньорите – трапезна вода „Скакля“ и „СоКЪТ“.  Събитието се организира от „Vratsa Software – младежи“ с подкрепата на Telus International и с любезното домакинство на „Младежки дом – Враца“, без чиято подкрепа събитието нямаше да се състои. Още информация за събитието може да намерите на фейсбук страницата му https://www.facebook.com/tech4young

четвъртък, 10 октомври 2019 г.

Детска градина „Славейче“ отбеляза две годишнини

С тържество, екипът и възпитаниците на Детска градина „Славейче“ честваха две годишнини - 25 години работа по Програма „Стъпка по стъпка“ и 1 година от въвеждането на метода за обучение „Монтесори“. Официален гост на празника беше Мария Попова, изпълняващ функциите на кмет на Община Враца, която поздрави целия колектив за иновативните образователни форми, които прилага през годините. 
Уверена съм, че ще продължите вдъхновено, с много любов и всеотдайност да работите за усъвършенстване на професията учител. Мили деца, желая Ви много радост, забавления и щастливо детство. Учете,играйте и бъдете гордост за Вашите родители и учители. Поздравявам и родителите, които подкрепят децата си да се обучават по нови и различни методи!“ – каза в своето приветствие Мария Попова.
Директорът на ДГ „Славейче“ – Димитринка Найденова благодари на Община Враца за подкрепата и сътрудничеството.
В рамките на тържеството изпълняващ функциите на кмет - Мария Попова и директорът Димитринка Найденова откриха зеленчукова градина, която е част дейностите на обучителната програма „Монтесори“. Малките възпитаниците на детската градина са оформили лехички, в които ще засадят първите семенца, изградили са и компостер за листа.
На празника присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на други детски учебни заведения и родители. 
Празничната програма продължи с пъстър концерт, в който се включиха всички групи на детската градина.  

След подобряване на пътя до „Леденика“, започва работа и за водоснабдяване на района


МРРБ инвестира 6,3 млн. във ВиК инфраструктура в област Враца, с 50 млн. лв. от ОПОС ще се доизгражда такава в Козлодуй, Бала Слатина, Враца и Мездра

Със средства от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е финансирано изготвянето на прединвестиционно проучване за водоснабдяване на Врачански Балкан и туристически комплекс Леденика, което ще създаде по-добри условия за туризъм и поминък на населението.
Това съобщи във Враца днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на форум за инвестициите във ВиК инфраструктурата в областта. Тя напомни, че за да може да се развива туризмът, със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 беше рехабилитиран пътят от областния център до пещерата, част от който попада в града, поради което с него са ремонтирани и градски булеварди. Приемателната комисия приключи своята работа, пътят е готов и вече може да се използва.
За да бъде комплексно решението за развитието на туризма, се стигна до разговори за водоснабдяването на Врачански Балкан – проблем, който стои от години и търси своето решение. През тази година в разговори с кмета и областния управител на Враца стигнахме до решението МРРБ да финансира предпроектно проучване, така че да направим първата стъпка към реализацията на този проект. Това вече е факт и то е изготвено. Това е следващата стъпка, с която да решим цялостно инфраструктурата на Леденика“, за да може да има хотели, заведения за хранене, магазини, туристи и Враца да бъде зелен и туристически град, обясни Аврамова. Тя изрази увереност, че със съвместните действия на общината, областната администрация и министерството ще бъдат намерени възможности за финансиране и този проект ще бъде реализиран.
От 2015 г. досега от бюджета на МРРБ се инвестират близо 6,3 млн. лв. за ВиК инфраструктура в област Враца – в Бяла Слатина и в Оряхово. С община Враца също има подписано споразумение за предоставяне на средства за реконструкция и доизграждане на водоснабдяването на с. Челопек, информира регионалният министър и поздрави екипа на общината за това, че обръща внимание не само на инфраструктурата в града, но и в малките населени места.
Петя Аврамова напомни, че предстои да бъдат реализирани инвестиции в размер на 1,9 млрд. лв. във ВиК инфраструктура в България. 1,2 млрд. лв. от тях са безвъзмездни средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Проектът на ВиК Враца, което първо подписа договор за финансиране от ОПОС, е на стойност 50 млн. лв. и е голямо предизвикателство. Тези средства ще бъдат инвестирани в 4 общини – Козлодуй, Бала Слатина, Враца и Мездра. 
В отговор на въпрос от медии министър Аврамова обясни, че приетите от правителството постановления за увеличаване на ангажимента за разходи, които могат да бъдат поети от МРРБ през 2019 г., дават „зелена светлина“ за реализацията на участъци от пътя Видин - Ботевград. Така Агенция „Пътна инфраструктура“ има възможност да сключва договори с избрани изпълнители и до месец да стартира реални строителни дейности в участъците Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци. 

Министър Аврамова: Инвестициите във ВиК сектора са ключов елемент от политиките за развитие на регион Враца

„Предстои да  бъдат инвестирани 1,9 милиарда лева във ВиК - инфраструктурата в България, като от тях 50 милиона лева ще бъдат вложени в реализацията на ВиК проекти в общините Козлодуй, Бяла Слатина, Враца и Мездра. Поздравявам екипа на Община Враца за подписаното споразумение за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа на село Челопек. По този начин общинското ръководство поставя като приоритет водоснабдяването и на малките населени места. Инвестициите във ВиК сектора са един ключов елемент от политиките за развитие на регион Враца“.С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова откри форума „Проектите за качествено и достъпно водоснабдяване – ефективни политики за развитие на община Враца“, който се проведе в Градската концертна зала. Министър Аврамова посочи още, че до този момент в област Враца са инвестирани средства в размер на 6,3 милиона лева, предоставени от Републиканския бюджет и МРРБ.
„Благодарение на усилията на областния управител Малина Николова, министър Лиляна Павлова включи реконструкцията на пътя Враца-пещера „Леденика“ в приоритетните 15 обекта на ОП „Региони в растеж“. МРРБ взе решение да финансира и прединвестиционно проучване на водоснабдителната система в местността Леденика след представено становище от Община Враца и Областна администрация - Враца. Това е следващата стъпка, с която ще завършим цялостната инфраструктурата във Врачанския Балкан и по този начин ще бъде развит сектор „Туризъм“, а Враца ще стане зелен и туристически град“ – допълни още министърът. 
В рамките на форума Мария Поповаизпълняващ функциите на кмет подчерта, че още на 2 август между Община Враца и „Би енд Джей Груп“ ЕООД е сключен договор за „Изготвяне на прединвестиционно проучване за водоснабдяване на Туристически комплекс „Леденика“. 
„Възложеното цялостно проучване за довеждащата водоснабдителна система вече е факт. Изпълнени са всички изисквания на Общината, които включват анализ и описание на налични и бъдещи водоизточници, избор на най-подходящо трасе, съобразено с технически възможности за изпълнение на строително-монтажни работи,както и анализи на качеството на питейната вода. Накратко –вече има решение за водоснабдяване на красивия Туристически комплекс Леденика!“ – допълни още Попова.
Инж. Йордан Минчев, управител на фирмата-изпълнител, детайлно представи 3 варианта за водоснабдяване на туристическия комплекс, като предстои да бъде избран най-целесъобразниятСмятам, че това е един изключително амбициозен проект, чиято реализация ще създаде предпоставки за развитието на туризма във Враца“ – заяви инж. Минчев.
Мария Попова благодари на министър Петя Аврамова за подкрепата за проектаза издаването на разрешително за довеждащия водопровод от Среченска бара и за съдействието в корекциите на материалите, с които днес се изграждат пешеходната зона и централният площад на Враца.
„Последните четири години, Община Враца с подкрепата на Правителството, реализира мащабни проекти. Общинският екип работи за интегрирано развитие и следва логиката на всеки следващ проект, съобразно предходния. Само с такива политики за комплексно решаване на проблемите, използване наличния потенциал и съществуващи ресурси можем да развиваме географския, а вече и социално-икономическия център на Северозападна България.“ – каза в края на форума изпълняващ функциите на кмет на Община Враца Мария Попова.

сряда, 9 октомври 2019 г.

Фортисимо в клас” стартира своята учебна година във Враца

За поредна година Враца е сред градовете в страната, в които ще се реализира музикалната образователна програма „Фортисимо в клас“.Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и ще даде възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика. Те ще запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър - цигулка, виолончело, флейта, обой, фагот, валдхорна, тромпет, ударни инструменти.
В рамките на учебната година децата ще разберат повече заисторията и любопитни факти около създаването на музикалните инструменти, както и ще направят опит да посвирят на тях.
Училищата от Враца, които ще работят по образователната програма „Фортисимо в клас“, са НУ„Иванчо Младенов”, СУ „Васил Кънчов“ и СУ „Козма Тричков“.
През учебната 2019-2020 г. новаторската система ще влезе в 11 училища от София, както и в градовете Видин, Разград, а за първи път образователният метод ще се реализира в Габрово и Дупница.
„Фортисимо в клас“ се осъществява благодарение на Фондация „Америка за България“, Софийската филхармония и Министерството на образованието и науката.
Официалният старт на програмата е на 14 октомври.

Мария Попова участва във форум на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

„Бизнесът – сила за добро“ е мотото на форума, който се проведе в Дома на енергетика в град Козлодуй. Събитието е част от поредицата регионални срещи, организирани от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН /БМГД на ООН/Събитието беше открито от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй Наско Михов, домакин на проявата и от Огнян Траянов – председател на БМГД на ООН.
Във форума Община Враца бе представлявана от Мария Попова – изпълняващ функциите на кмет на Община Враца.
В рамките на регионалната среща бяха представени добрите практики в областта на корпоративната социална отговорност на местните компании, показвайки че тези партньорства създават споделена стойност за бизнеса и обществото. Посочени бяха отлични примери за успешни съвместни проекти между компаниите от региона и организации от нестопанския и публичния сектор в областта на образованието, информационните технологии и социалната сфера.
В дискусия се включиха експерти от АЕЦ „Козлодуй“, „Асарел-Медет“, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“, „Враца – софтуер общество“, както и специалисти от Община Козлодуй. Програмата включваше още и посещение в атомната електроцентрала.
Регионалният форум „Бизнесът - сила за добро“ се осъществява със съдействието на АЕЦ „Козлодуй“ и Търговско- промишлената палата във Враца.