Бисквитки

събота, 6 октомври 2018 г.

Калин Каменов откри най-голямото ИТ събитие в Северозападна България


            За пета поредна година Враца е домакин на най-големия форум в сферата на технологиите в региона - Code Week. Събитието бе открито от кмета Калин Каменов. „От първото издание на Code Week до днес, в него са участвали над 1800 човека. Близо 250 от тях преминаха 9-месечните курсове по програмиране. Същевременно всяка година форумът е подкрепен от водещи организации в ИТ сектора. Всички тези факти са доказателство, че когато Община и неправителствен сектор работят заедно, промяната е видима. Благодарение на събитие като това, ние доказваме, че нашият регион има потенциал и се развива. Уверен съм, че успехът  ще е възможен, само ако работим заедно!“ – каза кметът Каменов при откриването на форума.
Над 170  са участниците в петото издание на Code Week, които ще имат възможността да се срещат с професионалисти, работещи в едни от най-големите софтуерни компании и стартъпи в страната, както и да се запознаят с работата им.
Тази година, освен модули за начинаещи, ще има и работилници за напреднали, в които ще бъде представено програмирането с Kotlin, хибридни приложения и блокчейн. В новите панели на събитието е включено и програмирането за деца на С++ /4-7 клас/, управлението на софтуерни проекти и въздушна фотография с дрон.
Code Week се провежда в рамките на Европейската седмица на програмирането и цели да запознае жителите на града и региона с модерните възможности за работа в най-успешния сектор в България - ИТ.  Събитието се организира от Враца Софтуер Общество, с подкрепата на местната администрация.

Нов лекарски кабинет бе открит в село Голямо Пещене


            В село Голямо Пещене бе открит нов и оборудван лекарски кабинет. На събитието присъства кметът Калин Каменов, който приветства жителите на населеното място и им пожела да са здрави и заедно да устояват на трудностите.
            След официалната церемония по откриването на лекарския кабинет, бе осветен курбан за здраве и благополучие. Празничният ден в селото продължи с тематична програма от състави на читалищата в общината.
            На събитието присъстваха още: кметът на селото Тодор Тодоров, кметове на населени места, общински съветници и жители.
            Лекарският кабинет се намира в сградата на кметството в Голямо Пещене. Помещението е ремонтирано и оборудвано със средства от бюджета на населеното място и подкрепата на Община Враца.



петък, 5 октомври 2018 г.

Регионален съвет се състоя в Плевен


Областният управител Малина Николова и заместникът й Мирослав Комитски участваха в редовното заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район в град Плевен. Форумът се проведе под председателството на областния управител на област Плевен Мирослав Петров. На заседанието присъстваха представители на министерства, областните управители на областите Видин и Ловеч, заместник областният управител на област Монтана, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, както и представители на академичните среди. 
По време на срещата е представен напредъкът в дейностите по подготовката и доизграждането на автомагистрала „Хемус” и по-конкретно на участъците, преминаващи през територията на Северозападен район за планиране, включително визия за свързаността с основните направления по републиканската пътна мрежа на територията на района.
На заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район е обсъден и съгласуван Актуализирания документ за изпълнението на Областна стратегия за развитие на област Враца за периода 2018 – 2020 г., изготвен на база на резултатите от Междинната оценка на изпълнението на Стратегията.

Творци отбелязаха празника на музиката и поезията


Музикално-поетична вечер се проведе в Клуба на дейците на културата във Враца.
Със стихове и музикални изпълнения творци от различни поколения  отбелязаха Международния ден на музиката и поезията.
В поетичното четене участваха утвърдени врачански автори като Иван Пенев, Петър Доневски,  Виктория Иванова,  Татяна Стоянова, Диана Николчева, Огнян Пищиков, Ирена Върбанова, Ботьо Гарвански, Анета Дилова и Ваня Попова.
Свои стихове четоха и млади таланти от Литературен клуб „Ботевци” към СУ „Христо Ботев”. Пред публиката нови творби представиха ученичките  Пепа Петкова, Велимира Ганчева, Симона Харалампиева, Владимира Христова и Виктория Андреева. Те са носители  на  отличия от национални поетични конкурси.
Музикалните паузи в поетичната среща бяха на ученици от СУ ”Отец Паисий”-Враца. Осмокласникът Сонислав Любенов изпълни на пиано „На Аделина” и „На Елизе” от Бетовен.
„Прелюд” от Асен Карастоянов изпълни на флейта Елеонора Чавдарова – ученичка от 11-ти клас в училището по изкуствата.
Кметът на Враца Калин Каменов изпрати Поздравителен адрес, в който поздрави организаторите и авторите  с Празника на музиката и поезията и им пожела творческо дълголетие.
Културната проява  се проведе на фона на изложба от  живописни и графични творби на младите художници от СУ „Отец Паисий” .



Екип на ОП „БКС“ почисти нерегламентирано изхвърлени отпадъци


            За пореден път екип на ОП „БКС“ почисти голямо количество растителни отпадъци, изхвърлени до контейнерите за сметосъбиране. Недобросъвестният акт е извършен в района на ул. „Г. С. Раковски“. От „БКС“ коментираха, че премахването на подобен тип отпадъци в централната градска част е изключително трудно, тъй като специализираната техника създава предпоставки за блокиране на движението по пътния участък.
            Съгласно Наредбата е забранено изхвърлянето на растителни и строителни материали в контейнерите или до тях, в насипно състояние.  
            Община Враца припомня, че на нарушителите ще бъде съставян акт, в размер от 100 до 5 000 лв.
Местната администрация апелира гражданите да не допускат изхвърлянето на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци до съдовете за сметосъбиране, тъй като по този начин се  образуват нерегламентирани сметища.
Сигнали за нарушения могат да бъдат подавани на телефон: 0885 11 88 57.
           

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществена консултация във връзка с приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца, с която се предвижда актуализация на цените за ползване на модернизираната градска концертна зала на Община Врацакакто и на цените на услугите, предлагани на населението от ОП „Спорт и туризъм“. 
Обществената консултация ще се проведе на 8 ноември 2018г., от 17.00ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца.
На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове на интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mailobshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.


С уважение,
КАЛИН КАМЕНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА

Калин Каменов поздрави учителите във Враца запрофесионалния им празник

По случай Международния ден на учителя – 5 октомври, кметътКалин Каменов поздрави  всички  учители в oбщина ВрацаИзпратени бяха картички до 38 образователни институции, сред които училища, детски градини, Средношколско общежитие, Център за подкрепа на личностното развитие „Център за работа с деца“ и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.
Призванието и мисията, отговорността и отдадеността да си учител няма националност. Мястото на учителите в сърцето на всеки един човек открай време е специално и уникално. Честит празник на всички Вас – призваните - с искрени пожелания за здраве, добро самочувствие, много човешки радости и професионални успехи!“, се казва в поздравлението на Калин Каменов.

В сряда е възстановено осветлението на кръговото кръстовище на обхода на Враца


На 3 октомври - в сряда, е възстановено осветлението на кръговото кръстовище на обхода на Враца, което не работи две нощи поради електрическа повреда, възникнала в понеделник вечертаВ сряда повредата е отстранена и осветлението е възстановено. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това  уточнение поради неточна информация в интернет медия, че осветлението не е работило около седмица

ПРЕСЦЕНТЪР АПИ
5.10.2018 г.

четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Калин Каменов: Трябва да работим заедно за развитието на Северозападния регион


„За да направим Северозападния регион по-привлекателно и устойчиво място за развитие, трябва да имаме повече подкрепа, но не отвън, а от самите нас. Трябва да работим заедно и да повярваме, че тук е възможно това да се случи“. С тези думи кметът Калин Каменов откри бизнес форума „Иновации и интелигентен растеж“ и поздрави организаторите от Областен информационен център-Враца за това, че работят в полза на бизнеса и осигуряват възможност за развитие чрез европейско финансиране.
Приветствие към присъстващите отправиха областният управител Малина Николова и еврокомисарят Мария Габриел, която чрез видео обръщение поздрави участниците в престижния форум.
Кметът Калин Каменов бе лектор в първия панел на дискусията. В своята презентация на тема „Как да създадем привлекателна дестинация за инвестиции“ той засегна основните предизвикателства пред бъдещите инвеститори във Враца и региона. „Важно е да познаваме нуждите на бизнеса и с общи усилия да му помагаме“, подчерта Каменов.
На форума, който се провежда в два поредни дни, присъстваха още  изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции – Стамен Янев, заместник-областният управител Лъчезар Попиванов, кметът на Община Мездра инж. Генади Събков, представители на местни и държавни институции, на бизнеса и ученици.


сряда, 3 октомври 2018 г.

С тържество пенсионерите от кв. „Кулата“ отпразнуваха Деня на възрастните хора

Заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева бе официален гост на тържество на пенсионерски клуб „Синчец“ в кв. „Кулата“, което бе организирано по повод Международния ден на възрастните хора.
По случай празника Долапчиева връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Враца Калин Каменов. „Нашите постижения са резултат на всеотдайността и разбирането, с които Вие постилате пътя ни. Продължавайте да предавате опита и мъдростта на Вашите деца и внуци! Желая Ви здраве, дълголетие и достойни старини!“. С тези думи заместник-кметът приветства членовете на пенсионерския клуб.
На тържеството присъства още и Даниела Чобанова – пълномощник на кв. „Кулата“, а възпитаници от местния филиална Детска градина „Българче“ бяха подготвили песни и танци за гостите на празника.

СК „Вратица“ - Враца грабна 6 златни и 4 бронзови медала в спортен празник

Спортен клуб „Вратица“ се завърна с общо 10 медала от провелите се в Китен празници „Втора младост на море“ – 2018, част отРепубликанските първенства на клубове „Здраве и активно дълголетие“. Мероприятието се проведе от 8 до 18 септември в черноморския курорт.
СК „Вратица“ – Враца спечели отличия в дисциплините „Бягане по пясък, 30м“ за жени и мъже до 72 г. (Маргарита Петрова, Венелин Георгиев и Герго Димитров), „Скок от място“ за мъже до 72 г. (Венелин Георгиев) и „Хвърляне на топка в цел“, жени (Емилия Цветкова). Със златни медали бяха отличени представители на врачанския клуб и в дисциплините „Плуване, 30 м“, жени и мъже до 72 г. (Маргарита Петрова и Георги Братанов). В същата надпревара при мъже над 72 г. бронзов медал спечели Атанас Христов. В дисциплината „Бягане във вода, 30м“, жени първо място спечели Ваня Кръстева, а в състезанието по „Петанк“ бронзови медалисти станаха Георги Братанов и Атанас Христов. СК „Вратица“ заслужено получи и комплексната купа по петанк.
По повод високите постижения на врачанския клуб председателят на СК „Вратица“ – Враца Маргарита Петрова бе приета от зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, която я поздрави за доброто представяне и пожела много нови успехи.
Събитието се организира от Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българска асоциация „Спорт за всички“.

вторник, 2 октомври 2018 г.

Неправомерното изхвърляне на строителни отпадъци ще бъде санкционирано

Гражданите, които изхвърлят нерегламентирано строителни и едрогабаритни отпадъци до контейнерите за сметосъбиране, ще бъдат санкционирани. На нарушup ителите ще бъде съставян акт, в размер от 100 до 5 000 лв.
Съгласно Наредбата за управление на отпадъците, при иeзвършване на строително-ремонтни дейности, лицата са длъжни да подадат заявление за издаване на направление за депониране на отпадъците. В случай, че ремонтните работи са с по-голям обем, жителите на града могат да поискат предоставяне на специални съдове за едрогабаритни отпадъци. При желание – извършващите ремонтни дейности имат възможност сами да извозят материалите до депото, отново след издаване на направление от местната администрация.
Община Враца апелира гражданите да не изхвърлят подобен тип отпадъци до контейнерите за сметосъбиране, тъй като това създава предпоставки за образуване на нерегламентирани сметища.

Музикално-поетична вечер в КДК


Клуб на дейците на културата- Враца организира  Музикално-поетична вечер, по повод Международния ден на музиката и поезията.
В поетичното четене, освен утвърдени врачански автори,  участие ще вземат и млади таланти от СУ „Христо Ботев” - Враца, които са носители на  отличия от национални поетични конкурси.
С музикални изпълнения ще се представят възпитаници на СУ „Отец Паисий”-Враца.
Културната проява ще се състои на 4-ти октомври 2018 г. /четвъртък/ от 17.00 часа в Кафе-галерия КДК.
В същия ден в галерията на КДК ще бъде подредена изложба живопис и графика на младите таланти от училището по изкуствата във Враца СУ „Отец Паисий”.

КДК-Враца

Калин Каменов с предложения за промени в образователната система


            Ускорени процедури за предоставяне на помощи на деца от социално слаби семейства, оптимизация на процедурите за събиране на информация и разширяване на електронната система на Министерството на образованието и науката, са част от предложенията, които направи кметът Калин Каменов на годишната среща на местните власти.
            „Необходимо е да бъде ускорена процедурата за предоставяне на помощ на децата от социално слаби семейства в страната. Когато семейството няма средства, за да изпрати детето си на училище, реакцията на компетентните институции трябва да бъде бърза и ефективна. Когато една структура е констатирала проблема, другата трябва да реагира незабавно, без да се правят допълнителни проверки и заключения. Предоставените на директорите на учебни заведения права за осигуряване на помощ в натура е едно добро решение, просто трябва да се намалят процедурните срокове.“ – коментира Каменов.
            В рамките на годишната среща на местните власти, кметът на Община Враца предложи да бъдат оптимизирани процедурите за събирането и систематизирането на информация, при посещения по домовете. „От една страна екипите по обхват правят обходи и актуализират информацията в електронната система на Механизма. Същевременно служителите на „Социално подпомагане“ също правят подобни проверки. По-добре е да бъдат разработени общи въпросници, които да се попълват при посещения на децата, застрашени от отпадане от системата на образованието“ – допълни още Калин Каменов.
            По отношение на електронната система на Министерство на образованието и науката, градоначалникът заяви, че е възможно тя да бъде разширена с информация за семейния статус на децата.
            По време на годишния форум, кметът и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Калин Каменов представи добрите практики на общините по отношение справянето с проблемите в образователната система по места.
            Тридневната годишна среща на местните власти е организирана от Националното сдружение на общините. На форума ще бъдат дискутирани актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини - възможностите за привличане на инвеститори чрез развитие на индустриална инфраструктура, опазването на обществения ред в общините, превенция и защита при бедствия, интегрирането на образователната и социалната система в общините, както и управлението на човешките ресурси.
По време на пленарната сесия  е предвидена среща със заместник-министър председателя Томислав Дончев и председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков по приоритетни въпроси и проблеми в реализацията на електронното управление.
В днешния ден е предвидена сесията „Силни общини – силна държава“, с участието на министър–председателя Бойко Борисов и зам.-председателя на 44-то Народно събрание Емил Христов.
На форума присъстват близо 800 представители на общините – кметове, председатели на общински съвети, заместник-кметове и експерти, както и членове на правителството и народни представители.

Програмата на ДКТ-Враца за първите две седмици на месец октомври:


2.10.18 г. - вторник в камерна зала от 19 часа
"Симулатор за чифтосване" от Джоузеф Скримшоу
3.10.18 г. - сряда в камерна зала от 19 часа
"Предградие" от Ерик Богосян - не се препоръчва за лица под 14 години
4.10.18 г. - четвъртък в камерна зала от 19 часа
"Нора" от Хенрик Ибсен
5.10.18 г. - петък в куклена зала от 18 часа
"Приключение на горската полянка" - от инициативата "С мама и татко на театър"
6.10.18 г. - събота в куклена зала от 10.30 часа
"Приключение на горската полянка"

9.10.18 г. - вторник в камерна зала от 19 часа
"Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир
10.10.18 г. - сряда в камерна зала от 19 часа
"Симулатор за чифтосване" от Джоузеф Скримшоу
11.10.18 г. - четвъртък в камерна зала от 19 часа
"Търговци на презервативи" от Ханох Левин
12.10.18 г. - петък в куклена зала от 18 часа
"Безтегловната принцеса" от Джордж Макдоналд - от инициативата "С мама и татко на театър"
13.10.18 г. - събота в куклена зала от 10.30 часа
"Безтегловната принцеса" от Джордж Макдоналд 

15.10.18 г. - понеделник на голяма сцена от 19 часа
"Боинг, Боинг" от Марк Камолети - гостува ДТ "Иван Радоев" - Плевен 

понеделник, 1 октомври 2018 г.

Всеки клиент ще може да провери дали покупката му е отчетена в НАП



Юлия  Грънчаров
Всеки клиент ще може да провери до пет минути дали покупката му е отчетена в НАП, след като влязат в сила новите изисквания, записани в Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Измененията в нормативния акт бяха публикувани в петък в Държавен вестник, като тяхната основна цел е засилване на финансовата дисциплина и подобряване на контрола при отчитането на търговските обороти. 
Съгласно новите изисквания, информацията за всяка покупка, платена в бройс чек, ваучер, дебитна или кредитна карта, или с други заместващи паритеплатежни средства, ще трябва да се изпраща до пет минути към сървърите на НАП. На всяка касова бележка трябва да има и двумерен баркод (QR код). След сканирането му всеки един клиент ще може да провери дали данните за неговата покупка са изпратени и отчетени в НАП, както и ако това не се е случило – да подаде автоматично сигнал за това. По този начин данъчните очакват да се засили гражданският контрол и да се подобри финансовата дисциплина на търговците при отчитане на оборотите.
Промените предвиждат също, че няма да се допуска издаването на други служебни бонове, освен изрично дефинираните в наредбата. Предвидени са и други промени, свързани с изисквания към софтуера за управление на продажбите, които използват някои фирми, за да автоматизират издаването на платежни документи. 
Всички регистрирани по ДДС фирми ще имат срок до края на март 2019 г. да приведат дейността си съобразно изискванията на наредбата. Срокът за всички останали, включително бензиностанциите, е до края на юни 2019 г., а за тези, които използват интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност – до края на 2019 година.
За да информират фирмите навреме, от НАП са подготвили информационна кампания, която предвижда своевременно публикуване на информация на интернет страницата – www.nap.bg, отпечатване и разпространение на специални брошури, персонален мейлинг до заинтересованите лица, както и срещи в офисите на НАП в страната.  
Освен това, вече е изработен и публикуван специален софтуер, с който всеки, притежаващ фискално устройство, може да провери дали то подлежи на доработване или не, на интернет страницата на НАП на адрес:http://nraapp02.nra.bg/fdlookup/
Страница. 1 от 2

Google и SoftUni Digital организират безплатни дигитални обучения в над 37 града в България, включително във Враца

На 14-ти май стартира проектът на Google Дигитален гараж /learndigital.withgoogle.com/digitalengarazh/ в сътрудничество със SoftUni Digital /digital.softuni.bg/! 12 специално обучени от Google консултанти ще водят безплатни семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България! Трейнърите ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя и ще обучават представители и собственици на малки и средно големи фирми, както и всички желаещи да обогатят дигиталните си умения в използването на онлайн инструменти за растеж. Google има за цел да обучи 15 000 души от малки и средни предприятия до края на годината. Подробна информация за графика на турнето и за това как да се регистрирате в програмата е публикувана на уебсайта . Какво е Дигитален гараж? Дигитален гараж е програма, която помага на хората да подобрят дигиталните си умения безплатно. Програмата предлага онлайн и офлайн обучения, създадени от Google, които допринасят за разрастването на бизнеса онлайн, следвайки собствено темпо и чрез гъвкави и персонализирани уроци. Кампанията в България стартира през месец май 2018 г. и ще продължи до края на 2018 г. Защо онлайн присъствието е толкова важно за малките и средни бизнеси? ❖ 70% от хората в България използват интернет за лични цели ❖ 55% от хората в България използват смартфон ❖ 48% от хората в България, които използват интернет, пазаруват онлайн ❖ 56% от хората в България, които използват интернет, сравняват услуги и продукти онлайн преди покупка За осъществяване целта на проекта, нашите дигитални консултанти ще посетят град Враца в периода 01.10 – 12.10.2018 г. където ще проведат семинари и индивидуални консултации напълно безплатно. 2 Кога ще се проведат безплатните семинари? Семинарите в град Враца ще се проведат на : 02/10/2018 - 18:00 - 19:30 - Младежки дом, гр. Враца, бул. "2-ри юни" 10 11/10/2018 - 18:00 - 19:30 - гр. Враца ул. Кокиче 14 (ИТ център Враца) Можете да се запишете и за индивидуална консултация тук. Регистрация можете да направите на официалната страница на Дигитален гараж.

Петя Долапчиева бе гост на празника на пенсионерски клуб „Здравец“


            По случай Международния ден на възрастните хора, членовете на пенсионерски клуб №2 „Здравец“ организираха тематично тържество.
            Поздравителен адрес от името на кмета на Община Враца Калин Каменов връчи заместник-кметът Петя Долапчиева. „Днешният ден е още един повод, с който да засвидетелстваме нашето уважение, внимание и обич към вас – не само заради богатия ви житейски  опит,  но и заради мъдростта и трудолюбието ви. Нашите постижения са резултат на всеотдайността и разбирането, с които вие постилате пътя ни!“,  с тези думи се обърна към присъстващите  Долапчиева.
            Пожелания за много сили и достойни старини отправи и председателят на пенсионерския клуб – Антоанета Новоселска.
            Тържеството продължи с музикална програма, в изпълнение на  талантливи възпитаници от детски градини във Враца.


Скулптура от дърво зарадва малчуганите от детска градина „Вълшебница“



            Изсъхнало дърво в двора на детска градина „Вълшебница“ бе преобразено в уникална скулптура.  Авторът на произведението – талантливият Милен Иванчев извая тематични фигури на различни горски животни.
            Заместник-кметът Петя Долапчиева, по чиято идея старото дърво се превърна в красива фигура, заяви, че във Враца вече е традиция изсъхнали дървета да се преобразяват в красиви произведения на изкуството. „Надявам се новата придобивка да радва възпитаниците на детска градина „Вълшебница“ – допълни Долапчиева.

Наградиха участниците в XIV-ти национален пленер по графика и живопис


            Талантливата десетокласничка от столичното 144-то СУ „Народни будители“ Ванина Димитрова спечели наградата на кмета на Община Враца в Националния пленер по графика и живопис. Призът за най-автентично представяне на атмосферата на пленера бе връчен на ученичката от заместник-кмета Петя Долапчиева. Младата дама ще получи и едногодишна държавна стипендия. „Пожелавам ви много вдъхновение и бъдещи творчески успехи.“ – с тези думи Петя Долапчиева приветства участниците в традиционния пленер „Врачанска есен“.
            Поздрав към младите творци и журито на тазгодишния форум отправи и директорът на СУ „Отец Паисий“ – Красимир Данов. В четиринадесетото издание на „Врачанска есенен“ участваха 20 ученици от градовете Пазарджик, Елин Пелин, Видин, София и Враца. Творбите бяха оценявани от преподавателите по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – доц. д-р Владимир Аврамов и гл. ас. Д-р Мартина Караиванова.
            Наградените в ежегодния конкурс, организиран от Община Враца и училището по изкуства в града са, както следва:

Първа възрастова група /8-10 клас/:
I награда – Велислав Вутов, СУ „Отец Паисий“, гр. Враца
II награда – Еме Тошева, 144-то СУ „Народни будители“, гр. София
III награда – Митко Семков, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Видин

Втора възрастова група /11-12 клас/:

I награда – Александър Дамянов, СУ „Отец Паисий“, гр. Враца
II награда – Мартина Методиева, СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин
III награда – Катрин Малинова, СУ „Георги Брегов“, гр. Пазарджик




ОП „БКС“ с нов ръководител, до провеждане на конкурс


Общинско предприятие „БКС“ – Враца ще бъде с нов ръководител, до провеждането на конкурс за избор на управител. Досегашният ръководител на комуналното предприятие - Милен Милетиев е подал молба за напускане по лични причини.
За временно изпълняващ длъжността управител на „БКС“ е назначен Борислав Димитров – главен инспектор в звено „Инспекторат“ към Община Враца.
През последните две години Борислав Димитров активно осъществява контрол върху дейностите, извършвани от „БКС“ - сметосъбиране, сметоизвозване, озеленяване и снегопочистване.
Главният инспектор участва и в акциите срещу незаконните сметища, нерегламентирания превоз на пътници, както и срещу нарушители на общински наредби.

Детско полицейско управление отвори врати в училище „Васил Левски“



            В Иновативно основно училище „Васил Левски“ стартира програмата „Детско полицейско управление“. На официалното откриване присъства и заместник-кметът Петя Долапчиева. Директорът на учебното заведение Румен Петков и временно изпълняващият длъжността директор на Районното управление на полицията – Милен Иванов подписаха споразумение за съвместно сътрудничество през следващите две години.
Членовете на полицейската академия са 25 ученици от петите класове на учебното заведение. В рамките на проекта доброволците ще се запознаят с различните структури в полицията, законите и основната дейност на полицейските служители.
            На участниците в полицейското управление бяха подарени значки, светлоотразителни жилетки, шапки и тениски.
Официални гости на откриването бяха още: директорът на ОД на МВР Янко Янколов, представители на Регионалното управление на образованието, на Български червен кръст, на съдебната власт и др.