Бисквитки

събота, 7 февруари 2015 г.

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е включен в паралел

В 23:27 ч. на 6 февруари 2015 г. пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е включен в паралел с електроенергийната система на Република България. По-рано същия ден – в 15:47 ч., блокът бе изключен поради автоматично сработване на електрическа защита на генератора. След извършените проверки е установено, че причината е дефектиране на контролер в системата за възбуждане на генератора. Контролерът е подменен с резервен. Проведени са необходимите изпитания, доказващи работоспособността на оборудването.
Мощността на блока се повишава до номиналната, съгласувано с графика на Електроенергийния системен оператор.
Шести енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността.


петък, 6 февруари 2015 г.

5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” изключи

В 15:47 ч. на 6 февруари 2015 г. пети блок на АЕЦ “Козлодуй” изключи от електроенергийната система на страната след задействане на електрическа защита на генератора. Всички автоматични системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми. Мощността на реакторната установка е стабилизирана на 40% от номиналната.
За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа.
След отстраняване на причините за задействането на електрическата защита, пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.
Шести енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността.


Заглавията от театралния афиш през следващите 7 дни


07.02.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Малки куклени истории” от Рада Москова

10.02.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Съвсем проста история” от Марина Ладо

11.02.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

12.02.`15 г . – четвъртък в ЦДГ „Единство, творчество красота” от 10.30 часа
„Не пресичай на червено!”

12.02.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Тобелия” от Любомир Джуркович

13.02.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Боб” от Елин Рахнев

14.02.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Котаракът с чизми” от Шарл Перо



НАП връща данъци на млади семейства с ипотечен кредит



И през 2015 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.
За да се ползва данъчното облекчение, ипотечният кредит трябва да е сключен от лице, което отговаря едновременно на следните условия:
·        има сключен граждански брак;
·        лицето и/или съпругът/ата му не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;
·        ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през годината.
·        Задължително условие за ползване на данъчното облекчение е лицето да представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение за същата година.
Всички тези обстоятелства и условия се декларират от лицето в Приложение № 10 от годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г.
Облекчението може да се ползва от местни физически лица, както и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава – членка на Европейския съюз или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен кредит.
Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.
Най-лесно подаването на годишната декларация за облагане на доходите става по електронен път с ПИК или подписана с електронен подпис. Данъчните декларации могат също да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
От началото на годината в офис Враца са подадени 440 заявления за издаване на персонален идентификационен код, все повече клиенти на НАП се възползват от възможността да подадат годишната си декларация за доходите по електронен път и да ползват отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

 Юлия Грънчарова 


Областната епизоотична комисия набеляза превантивни мерки за недопускане на инфлуенца /грип/ по домашните птици на територията на област Враца


Областната епизоотична комисия проведе днес извънредно заседание, председателствано от заместник областния управител Мирослав Комитски.
Заседанието е свикано по повод на получена в Областна администрация Заповед № РД 11-178/02.02.2015 г. на Изпълнителния директор на Българската асоциация по безопасност на храните - проф. Пламен Моллов за констатирани огнища на инфлуенца по птиците в с.Константиново, община Камено, област Бургас и необходимостта от предприемането на спешни мерки за предотвратяване на възникване на заболяването на територията на област Враца.
Д-р Валентин Лилов- Началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните във Враца представи на Комисията  клиничните признаци на заболелите от инфлуенца птици и набеляза основните мерки за профилактика и борба с вируса. Д-р Лилов запозна с епизоотичната обстановка в област Враца и отбеляза, че на територия на цялата област няма огнища или заболеваемост на птиците.  
На основание на предприетите мерки и решенията на Комисията е изготвена нарочна Заповед на Областния управител на област Враца до кметовете на общини на територията на област Враца за провеждане на Общински епизоотични комисии. В Заповедта са указани и необходимите конкретни действия, които собствениците и управителите на птицевъдни обекти и т.н. „задни дворове“ трябва да осъществяват при съхраняване в закрити помещения на фуража, с който се изхранват птиците, както и за създаване на условия за разделно отглеждане на домашните патици и гъски от други видове домашни птици.
Собствениците и управителите на птицевъдни обекти се задължават да не допускат излизането на птиците извън дворовете и стопанствата и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици.
Необходимо е също така собствениците и управителите на птицевъдни обекти в случай на отклонение в здравословното състояние на отглежданите от тях птици или при завишена смъртност да уведомяват незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място.
Според специалистите от Областната епизоотична комисия, не трябва да се създава страх сред населението по повод т. нар. „птичи грип”, тъй като консумацията на пилешко месо след термична обработка не крие никаква опасност за здравето на хората.
На заседанието  са приети и Правилата за работа на Областната епизоотична комисия. Заповедта и Правилата за работа на Комисията ще бъдат публикувани на официалния сайт на Областна администрация – Враца.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

И фирмите без дейност подават годишни декларации

              
Годишна  декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2014 година.  Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.  Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.
Срокът за подаване на декларациите е 31 март, като този срок важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2014 г. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2015 г.
Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
 Юлия Грънчарова            

Крими хроника


На 04.02.2015г., в гр.Враца бе проведена специализирана операция по метода „Широкообхватен пътен контрол”. Проверени бяха  141 МПС. Установени нарушения- 32. Нередовни документи – 13; технически неизправни – 2;  неправоспособни – 2 водачи; без винетка – 5м  без колани – 8; без ГО -1. При проверка на товарен автомобил” Мерцедес „  е установено, че регистрационните табели са от лек автомобил „Фолксваген”. По случая  е образувано досъдебно производство 
След издирвателни мероприятия за кражба на мобилен телефон, извършена на 14.01.2015г., в училище  в гр. Враца  е установено, че извършител е 11-годишно лице.
След ОИМ за използване и разпространение на фалшиви купони за хляб, в къщата на М.Н./55г./ в с.Лесура е извършено претърсване по време на което са намерени  иззети 1011 неистински купони за хляб.  Установено е, че М.Н. е дал купони за хляб на жител на село Три Кладенци, като  в замяна получил прасе.
 На 04.02.15г., при претърсване  в частен дом в село с.Върбица, полицейски служители са намерили иззели 9,500 кг. насипен тютюн без български акцизен бандерол.
На територията гр.Враца-център, с.Паволче, с.Челопек,с.Згориград, с.Лиляче, с.Бели Извор и с.Власатица е проведена специализирана полицейска операция за установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Констатирани нарушения –няма..
След ПСД и ОИМ за кражба на CD, извършена на 25.01.2015г.  от незаключен лек автомобил в гр. Бяла Слатина, и за счупено стъкло на  товарен автомобил е установено, че извършител е 15годишно лице М.Т./15г./ и  М.Т./47г./  от гр. Бяла Слатина. 
След ПСД и ОИМ по сигнал от 01.02.15г., че от частен дом в гр. Бяла слатина е извършена кражба на    дебитна карта от която по-късно са изтеглени 400лева,  е установено, че извършител  е лицето  М.Т./15г./ от Бяла Слатина.
След проведените ПСД и ОИМ по сигнал от 16.12.2014 г., че от постройка  в двора на частен имот в гр. Бяла Слатина, неизвестно лице е  извършило кражба на  електрожен и винтоверт на обща стойност около 600лв. е установено, че извършители са лицата:   М.Т./15г./ и  М.Т./47г./  от гр. Бяла Слатина
След ПСД и ОИМ за кражба на велосипед от гараж в гр. Бяла Слатина, извършена на 23.01.15г. е установено, че кражбата е дело на лицето М.Т./15г./  от гр. Бяла Слатина.
На 04.02.2015г.,  в  УП- Хайредин е получено съобщение от жител на село Михайлово който е заявява, че за времето от 29.01.2015г., до 04.02.2015г., неизвестно лице е  проникнало през   прозорец в  къщата му  и откраднало 3 пружини за легла и около 10м. оградна мрежа. След незабавни издирвателни мероприятия  е установено, че извършител на кражбата е лицето Б.К./36г./  от гр.Монтана.
В РУП-Козлодуй  е получено съобщение,  че за времето от 09.00ч.на 30.01.2015г до 08.00ч. на 04.02.2015г. в село Гложене, неизвестно лице е извършило кражба на сумата от 130 лв. от таксиметров автомобил. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето Ц.Н./35г./ от гр.Козлодуй.
В 18,00ч. в с.Гложене е спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра” управляван от Г.К./49г./ от същото село. Установено  е, че регистрационните табели са от друг лек автомобил. В колата са намерени  и иззети и други регистрационни табели издадени за други леки автомобили. Образувано  е досъдебно производство.

    Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Предстои 30-то издание на Зимния спортно-туристически празник


Тридесето издание на Зимния спортно-туристически празник „Враца – 2015” ще се проведе в края на тази седмица в местността „Учителските колонии” във Врачанския балкан. Традиционната проява е под патронажа на кмета на община Враца инж. Николай Иванов, а нейни организатори са местната управа, Българската асоциация „Спорт за всички” и туристическо дружество „Веслец-Враца”.
Празникът  ще се проведe в събота, на 7 февруари, от 10 часа. Зимното предизвикателство е първото мероприятие за годината в календара на Българска асоциация „Спорт за всички”, която е дългогодишен партньор на община Враца. Програмата включва четири дисциплини: крос, конкурс за най-хубава снежна фигура, щафета и теглене на въже, предназначени за ученици от 1 до 12 клас.
Заявките за участие се приемат до 5 февруари в отдел „Образование, култура, спорт и туризъм”. Същият ден организаторите на проявата се събират, за да уточнят детайлите по провеждането на мероприятието.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



сряда, 4 февруари 2015 г.

РИОСВ – Враца и ДПП “Врачански балкан” отбелязват с ученици от две училища Световния ден на влажните зони – 2 февруари



Днес, 5 февруари, от 11.30 ч. в аулата на СОУ «Христо Ботев», гр. Враца, експертите от РИОСВ и ДПП “Врачански балкан ще проведат втората инициатива, посветена на Световния ден на влажните зони.
Презентацията, която ще се представи от експерти на РИОСВ е посветена на тазгодишното мото на кампанията - «Влажните зони и нашето бъдеще». Домакините от екоклуб «Детелини» към СОУ «Христо Ботев» ще запознаят гостите от СОУ «Никола Войводов» и съучениците си с Рамсарските места в България и влажните зони във Врачански регион. Съвместно ще бъде изработен макета от оригами на животни и растения, за които зоните са типични местообитания. Всички участници в инициативата ще се научат как и защо трябва да опазват зоните чрез интерактивните игри, подготвени от експертите от ДПП «Врачански балкан».

На 2 февруари 2015 година стартира и Младежкият фотоконкурс за влажни зони. В него могат да се включат желаещи на възраст между 15 – 24 години. Участниците в конкурса трябва да направят снимка на любимата си влажна зона с телефон или цифров фотоапарат и в периода 2 февруари – 2 март 2015 година да я публикуват на страницата на Рамсарската конвенция за Световния ден на влажните зони - www.worldwetlandsday.org
Участващите имат шанс да спечелят самолетен билет до избрана от него за посещение влажна зона в света, с любезното съдействие на Star Allience.
  
На 2 февруари през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция. България е една от първите страни, подписала конвенцията и към момента на територията на страната има обявени 11 зони, с обща площ 35 487.2 хектара.  
Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Съгласно конвенцията, влажните зони са: „блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода, дълбочината на които при отлив не надхвърля шест метра”.
            Повече информация за Световния ден на влажните зони, Рамсарската конвенция, както и презентация по темата за тази година, може да откриете на страницата МОСВ - http://www.moew.government.bg/?show=campaigns&cid=55 , както и на страницата на РИОСВ – Враца www.vracakarst.com. 

Пресцентър РИОСВ - Враца


Пет наши таекуондисти на състезание в Пловдив

В Пловдив се проведе държавно първенство по таекуон-до ITF. Врачанският клуб Кум Рьонг взе участие с 5 състезатели: Тодор Иванов, Христиан Вуков, Емилия Емилова, коато се класира на второ място (тул), Виктория Евлогиева и Габриела Васева. Състезанието бе в дисциплините „форма чупене на дъски специална техника и чупене на дъски силов тест.Ръководител мна отбора бе Тодор Йорданов. Илия и Ирена Цветкови не успяха да присъстват на състезанието поради факта,, че все ощев учат в Спортната академия в Кьолн, Германия.

АПИ по никакъв начин не блокира изпълнението на водния цикъл на Враца


Агенция „Пътна инфраструктура“ по никакъв начин не блокира изпълнението на водния цикъл на Враца. С оглед качественото и прецизно изпълнение на строителните работи в периода 1 ноември – 1 април не се извършват строително-монтажни дейности. Причината е неблагоприятните и неустойчиви метеорологични условия през зимния сезон, имащи пряко отношение към качеството на извършваните строителни дейности.
При изготвянето на работните планове всеки строител знае, че традиционно през зимния сезон не се извършват подобни строителни работи. Това би трябвало да е заложено в договора за изпълнение и да не е повод за удължаването му. С това изискване със сигурност е наясно и изпълнителят на водния цикъл на Враца.


ПРЕСЦЕНТЪР АПИ       

СЪОБЩЕНИЕ


“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на възникнала авария водоподаването в района разположен между ул.”Григория Найденов” и бул. “Втори юни” ще бъде спряно до 17:00ч. днес 04.02.2015г.
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
092 66 11 19
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Крими хроника

На 22.01.15г., в РУП-Враца е постъпил сигнал от жител на село  Галатин, който  е съобщил, на 21-22.01.15г., неизвестно лице е  разбило ключалки на два трактора и извършило кражба на 40л. дизелово гориво и акумулатор. След издирвателни мероприятия е установено, че извършители на престъплението са криминално проявените и осъждани за кражби лица: М.А./27г./; Ц.М./20г./; Т.Т./27г./ от с.Борован.
След издирвателни мероприятия  и процесуално-следствени действия по сигнал за кражба на два мобилни телефонни апарата и зарядно устройство, извършена на 18.09.2014г. от болнична стая  в гр. Враца  е установено, че извършител на деянието е лицето Б.В./24г./ от гр.Враца, криминално проявено за кражби.
На 02.02.2015г., в РУП-Мездра е получен сигнал, че от къща  в село Горна Кремена, неизвестно лице  е извършило кражба на домакински ел. уреди и домакински съдове. Служители на РУ-Мездра са установили, че кражбата е извършена от лицето Б.Г./27г./ от същото село, като в къщата на същото лице е открит откраднатия телевизор и отоплителен конвертор.
На 03.02.2015г., на територията на селата : Ребърково, Зверино, Игнатица,Оселна, Елисейна и Очин дол е проведена специализирана операция с цел: засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места. Нарушения не са констатирани.
За времето от 09.00ч. на 03.02.2015год. до 08.00ч. на 04.02.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция по време на която са проверени:  4 питейни заведения, 11  лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Установени са две нарушения, които са санкционирани с актове по  ЗБЛД и по Наредба на Община-Оряхово.

                          Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


НАП дава таблет срещу касови бележки


80 данъчни лектори ще се срещнат с 20 000 ученици, за да
 разяснят данъците и осигуровките

Таблет ще получи първият късметлия в играта на НАП „Парола: Касова бележка“. Името му ще стане ясно в понеделник (2 февруари), когато актьорът Димитър Рачков ще изтегли печелившия сред 900 участници. Целта на играта, която е част от кампанията на НАП „Влез в час с данъците 2“, е да даде основна информация за данъците и смисъла от плащането им, както и практически съвети за предстоящия досег на младите с финансовата система.
Според регламента на играта всеки ученик в България може да регистрира неограничен брой касови бележки чрез специално разработен софтуер. Приложението е достъпно на фенстраницата на кампанията във Facebook, както и безплатно  за телефони с операционни системи Android и IOS.
Учениците могат да регистрират касови бележки от 1 януари до 31 май 2015 г. Колкото повече фискални бонове се регистрират от един участник, толкова по-голям е шансът той да спечели някоя от наградите. Стойността на покупката не е от значение. Важно условие е учениците да съхраняват касовите бележки, които регистрират.
Наградите в играта са 2 таблета, 2 фотоапарата и игрална конзола, а печелившите се определят на лотариен принцип.
900 ученици вече се включиха в играта, като до момента  регистрираха над 35 000 касови бележки. Над 10 000 фенове следят публикациите в страницата на кампанията във Facebook.
В хода на кампанията „Влез в час с данъците 2“ 80 служители на НАП ще посеят близо 120 училища в страната до края на учебната година и ще се срещнат с около 20 000 ученици.
В град Враца тази година в кампанията ще участват 4 училища, ПМГ "Академик Иван Ценов",  ЕГ "Йоан Екзарх", СОУ "Хр.Ботев"  и СОУ "Козма Тричков". „Влез в час с данъците 2“ включва срещи с ученици от 11–ти и 12-ти клас.  През първата кампания данъчните уроци се проведоха в СОУ „Васил Кънчов” и срещите с учениците преминаха при голям интерес, в повечето случаи като дискусия.
Юлия Грънчарова                



вторник, 3 февруари 2015 г.

Парите от данък върху МПС отиват за ремонта на улици

 

За първи път тази година Община Враца въвежда принципа размерът на постъпленията от плащанията на данъка върху превозните средства да се използват за изграждане, ремонти и поддържане на уличната мрежа в община Враца. Всички жители на общината, които имат неплатени задължения от минали години, трябва да знаят, че с това не само ощетяват общинската хазна, но и правят невъзможен ремонта или поддръжката на някоя от улиците в общината.
От 2 февруари се приемат плащания за данъка върху превозните средства за 2015г., като до 30 април 2015 г. той може да се плати с 5% отстъпка. Кампанията за данъка върху недвижими имоти и такса битови отпадъци стартира на 1 март и за предплатилите целия размер до 30 април също се предвижда  5 % отстъпка.


Документите за санирането на жилищните сгради се подават в Общината

 Всички документи за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на жителите на Враца се подават в Общината и приемането им вече започна. Образците за тях, както и методическите указания за кандидатстването и реализирането на програмата вече са публикувани на официалния сайт на Община Враца. Това бе подчертано по време на втората среща по темата, организирана от Община Враца и водена от кмета инж. Николай Иванов. „Всеки ден е изключително ценен. Смисълът и философията на финансирането на програмата е по реда на подаване на документите и няма сигурност за нито един проект. Затова призовавам гражданите да бъдат активни, защото активните ще успеят” – каза пред събралите се домоуправители и граждани кметът на Враца. В дискусията в конферетната зала на Общината присъства също целият общински екип, ангажиран с реализирането на програмата. Дадени бяха отговори на всички въпроси. На срещата стана ясно, че първите стъпки, които трябва да се направят, са свикването и осъществяването на общо събрание на етажната собственост, на което да се вземе решение за кандидатстване по програмата и сформиране на сдружение на собствениците. С идеята трябва да са съгласни минимум 67 %  от собствениците в сградата, а за реализирането на санирането трябва да дадат своето съгласие абсолютно всички. Първият документ, който се подава в Общината, е заявлението за регистрация на сдружението на собствениците. Той трябва да е придружен със списък на собствениците, участващи в сдружението. Необходимо е също копие от протокола от общото събрание, на което е взето решение за създаването на сдружението и нотариално заверен образец от подписите на представляващите сдружението. Всички стъпки по реализирането на националната програма са описани подробно в презентация, изготвена от МРРБ, която също е публикувана на сайта на Община Враца. Експерти от общинския екип могат да присъстват при покана на общите събрания на етажната собственост и да отговорят на възникналите въпроси. Имената и телефоните на ангажираните с националната програма служители на Общината също са публикувани в официалния й сайт.
            Кметът на Враца пое ангажимент на всяка жилищна сграда, която успее да спечели финансиране за обновяването си, безплатно да бъде облагородено околоблоковото пространство за сметка на Общината.
            В понеделник – 9 февруари, на сайта на Община Враца, в специализирания линк „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”, ще бъде публикуван и модел, който ще посочва приблизителния срок, който се очаква да бъде необходим за реализирането на санирането от момента на сключването на договора между Общината, областната администрация и Българската банка за развитие до завършването на обновяването.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


За времето от 09.00 ч. на 02.02.2015 год. до 08.00ч. на 03.02.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени  са 5 питейни заведения, МПС, пунктове за изкупуване на метали. Констатирани са 2 нарушения.
 На 03.01.2015г., в 01,10ч. в РУ - Козлодуй е получен сигнал за горящ лек автомобил в ж.к. „2” в  гр.Козлодуй. Огънят  е потушен от служители на РСПБЗН – Козлодуй. Установено е, че напълно изгорял е лек автомобил „Тойота-Авенсис”. Огънят се е прехвърлил и към паркиран до него товарен автомобил „Хюндай”, който  е  с изгоряла предна част. Образувано  е досъдебно производство.

     Регионален говорител на МВР:
    Красимир Василев                                


Община Враца заделя 300 000 лв. от бюджета си за бедствия



За първи път в бюджета на Община Враца са заделени срества за справяне с бедствията и авариите. Това са 300 000 лева, които са за овладяване на кризисни ситуации, обяви на традиционната си пресконференция днес кметът инж. Николай Иванов. Той очаква финансовата рамка да бъде одобрена от общинските съветници на извънредното заседание на местния парламент в петък.
            „Основно с тези средства ще се работи по превенцията – почистване на речните корита с обща дължина 30 км, които преминават през населените места и са наш ангажимент и решаване на проблемите с язовирите, които са в аварийно състояние преди очакваното пролетно пълноводие. Предвижда се също скорошното извеждане от експлоатация на два язовира на територията на общината – „Сухия скът” и „Девене”. По подобен начин ще търсим решение за още четири язовира. Ще оставим и резерв от средства за реагиране при подобни аварийни ситуации. За тези дейности са необходими милиони. Нека обаче не се оправдаваме с липсата на пари, а да направим така, че да защитим живота и здравето на хората”, коментира градоначалникът.
Ураганният вятър, който вилня в нощта срещу събота на Северозападна България, е нанесъл поражения и във Враца. Получени са десетки сигнали, на които е реагирано своевременно, уточни още кметът. Николай Иванов допълни, че най-добрата новина от бедствието е, че няма човешки жертви.
„Получихме сигнали за счупени клони, за паднали и пречупени дървета, съборени заграждения на изкопи от водния проект, изцяло унищожено слънцезащитно съоръжение на покрива на ОДЗ „Зора”, обърнати кофи за смет и преместени от силния вятър контейнери, повредени светофари, прекъснати елекропроводници. За около 12 часа беше прекъснато ел. захранването на далекопроводи от т.нар. „средно напрежение” в посока Мраморен, а в нощта срещу събота заради спряното захранване в района на язовир „Среченска бара”, част от Враца остана без вода. На следващата сутрин аварията беше отстранена. Радостното е, че няма сигнали за пострадали граждани. От събота се почиства, а застрахователи обикалят и снимат пораженията от бурята, нанесени на обществените сгради, за да компенсират щетите”, допълни кметът.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





понеделник, 2 февруари 2015 г.

Областна администрация отваря приемна за юридически консултации


Във връзка с изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни сгради, Областна администрация – Враца въвежда приемни дни за юридически консултации на всички заинтересовани граждани по въпроси, касаещи изготвянето на документи и кандидатстването по програмата. Експерти от администрацията ще дават насоки и разяснения за допустимост всеки ден от 4 февруари /сряда/ в ст. № 103 в Областна администрация - Враца, бул. „Демокрация“ №1, ет.1, в часовете от 16.30 ч. до 17.30 ч.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Народните представители от ГЕРБ Враца с пресконференция по повод старта на националната програма за енергийна ефективност


Надявам се общините от Област Враца да успеят да санират максимален брой сгради по националната програма за е
нергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това заяви на пресконференция днес народният представител от ПП ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова. Тя подробно разясни ползите от програмата, нейните социални и икономически ефекти, основните параметри и участници. Аврамова проследи стъпка по стъпка целият процес от подаването на документите до реализацията на проекта.
„Съществуват спекулации, че по-големите общини ще вземат превес в изпълнението на програмата, което категорично не е вярно. В сила е принципа първи по време – първи по право“, уточни Аврамова. Тя обясни също, че за да бъде регистрирано сдружение е необходимо съгласието на 67% от собствениците, но за изпълнение на дейностите по обновяването на самата сграда е необходимо 100 % съгласие от страна на живущите.
„Областна администрация Враца вече е обявила приемна и оказва съдействие на граждани, търсещи консултация или юридическа помощ по програмата“, посочи още народния представител от ГЕРБ.
Инж. Аврамова обърна внимание и на някои неверни и манипулативни твърдения, като това, че собственик с неплатени сметки или данъци не би могъл да кандидатства по програмата или пък, че след участие в сдружението може да бъде отнето жилището на собственика. „Сдружението има за цел само и единствено безплатно саниране на жилищната сграда. Нито една точка от изпълнението на програмата не късае задълженията на собствениците и не изискава подобен род документи“, категочина бе Аврамова.
В отговор на въпрос, народният представител Красен Кръстев посочи, че в община Бяла Слатина 15 сгради отговорят на условията по програмата за енергийна ефективност. „От две седмици тече разяснителнета кампания и вече 4 сдружения са подали документи за кандидатстване“, допълни още Кръстев.
В заключение областният координатор на ПП ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова заяви, че на 17.02.2015 г., очаква зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков да бъде във Враца, където ще се срещне с домоуправители и граждани.

За контакти:
ПП ГЕРБ – Враца
бул. „Демокрация” 2, 092/66 50 05
Диана Харалампиева, тел. 0884/800271
e-mail: vratza@gerb.bg, vraca_pr@gerb.bg

Проверяваме денонощно здравно-осигурителния си статус по телефона


Всеки български гражданин може да провери здравно-осигурителния си статус 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700. Услугата е изцяло автоматична и изисква въвеждането на ЕГН, като  дава отговор дали здравните права на съответния потребител са прекъснати или не, както и информация за всеки месец в последните 3 години, за който няма данни за платени здравни осигуровки.
Справката се извършва в подменю „Осигуряване“ на телефон 0700 18 700, като се заплаща градски разговор при набиране от стационарен апарат и такса по съответната тарифа за мобилните телефони.
Справка за здравноосигурителния статус на граждани може да се направи и онлайн в портала за електронни услуги на НАП

СЪОБЩЕНИЕ

"Водоснабдяване и канализация"ООД - Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на възникнала авария водоподаването в района разположен между ул."Спас Соколов", ул. "Кръстьо Бързаков", и по бул. "Втори юни" до ул. "Скакля" ще бъде спряно до 16:00ч. днес  02.02.2015г.
"Водоснабдяване и канализация"ООД - Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на възникнала авария водоподаването в жилищен комплекс "Дъбника" ще бъде спряно до 16:00ч. днес  02.02.2015г.
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
092 66 11 19
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/

Крими хроника

За времето от 26.01.2015г. до 01.02.2015г.,  на територията на РУП - Козлодуй е проведена  комплексна полицейска проверка с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, превоза на живи животни и продукти от животински произход. с цел. Проверка на дискотеки, барове, ресторанти клубове в които има данни за посещение от деца,  проверка на търговски обекти извършващи търговска дейност с акцизни стоки. Проверени са 56 лица.  Констатирани са 12 нарушения, съставени са 3 акта по ЗДвП, 4 акта по ЗБЛД, 1 акт по КЗ/Кодекс за застраховането/.
Досъдебно призводство е образувано в РУ-Козлодуй. Вчера, трима служители на РУ-Оряхово конвоирали до районното управление  в Козлодуй 54-годишен мъж за изясняване съпричастността му към извършено престъпление. Към 12.10 часа, задържаният се почувствал зле. Веднага дежурен полицай при РУ-Козлодуй сигнализирал в спешния център в града. Мъжът бил откаран в болница за оказване на медицинска помощ. Около 12.35 часа той е починал. При първоначалния оглед не са открити следи от насилие по тялото. То е предадено за извършване на съдебно –медицинска експертиза.
 На 01.02.15г., в 11.00 часа м РУП-Бяла Слатина  е получено съобщение че на  31.01-01.02.15, неизвестно лице е проникнало през не заключена врата на частен дом откъдето извършило кражба на дебитна карта. Установено е, че по-късно от картата са били изтеглени 400 лева. Образувано  е досъдебно производство.


 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев