Бисквитки

петък, 28 февруари 2020 г.

С празнично шествие, водено от 25-метрово българско знаме, ще бъде дадено началото на отбелязването на Националния празник на България - 3 мартПо традиция, трикольорът ще бъде носен от ученици-отличници, спортисти, танцьори, както и официални лица.
Пъстрата колона ще тръгне в 10:30 часа от пространството пред „Тракийска принцеса” и ще премине по булевард „Никола Войводов”, ул. „Лукашов” и площад „Христо Ботев”.
В 11:00 ч. на централния площад ще започне официалната церемония по издигане на българския флаг, в която участие ще вземат военнослужещи от Военно формирование  54 990 – Враца, Негово високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий и свещенослужители от Врачанска Митрополия, средношколски хор при СУ „Отец Паисий”, актрисата от Драматично-кукления театър – Враца - Цветана Горкиева и първокласничката от СУ „Христо Ботев“ – Ивайла Каменова.
Поздрав към присъстващите ще поднесе кметът на Община Враца - Калин Каменов.
След края на тържествения ритуал, пъстро българско хоро ще се извие на централния площад, под звучните песни на Радостина Димова и Румен Иванов от дует „Пирин”.


Местната администрация с превантивни мерки и информационна кампания за Коронавирус


„Община Враца стартира информационна кампания, в рамките на която ще бъдат раздавани материали с информация за Коронавируса, както и видовете превантивни мерки, които могат да предприемат гражданите. В сградата на местната администрация е въведен пропускателен режим, с цел недопускане струпването на много хора на едно място. Същевременно за всички детски заведения, общински предприятия и социални услуги са осигурени маски дезинфектанти" - това заяви кметът Калин Каменов по време на съвместна оперативна среща с кметове на населени места, ръководители на образователни институции и социални услуги. 
Каменов допълни, че са осигурени и безконтактни термометри, които ще бъдат използвани в административната сграда на Общината, както и в детски ясли и градини, социални услуги и учебни заведения. Във всички населени места на Враца и обществени сгради ще бъдат разпространени информационни материали.
Областният управител Малина Николова коментира, че от 27 февруари е учреден Медицински съвет за борба с Коронавируса към Областна администрация – Враца. „В рамките на вчерашното заседание бяха обсъдени конкретните мерки, предприети от общините в областта, като се изготви и план за действие при евентуални случаи на заразени с вируса. Към момента няма да бъдат преустановявани мероприятията на открито“, допълни още областният управител – Малина Николова.
Д-р Кети Ценова заяви, че към Регионалната здравна инспекция има разкрит денонощен телефон - 0879144830, на който гражданите могат да получават актуална информация за обстановката в региона. Ръководителят на здравната допълни, че достоверна информация за вируса и броят заразени може да бъде получавана от сайта на Световната здравна организация, Министерство на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция – Враца.
В рамките на срещата, здравни експерти от местната администрация запознаха присъстващите с начините за превенция от заразяване, като основните препоръки бяха – по-висока лична хигиена, избягване на места, където има струпване на много хора, използването на дезинфектанти на алкохолна основа. Експертите допълниха, че е от изключителна важност при наличие на температура, кашлица и общо неразположение да не се прибягва до самолечение, а да се потърси своевременно медицинска помощ.
Повече информация за Коронавируса:https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/02/14/kak_da_predpazim_sebe_si_i_drugite.pdf



Община Враца подарява над 1 500 знамена за 3 март


Кметът на Община Враца - Калин Каменов ще раздаде над 1 500 български знамена на учениците от І и ХІІ клас, по повод предстоящия Национален празник - 3 март. 
В патриотичната проява, която ще се състои на 2 март, ще се включат и заместник - кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, председателят на Общински съвет - Нели Стоянова и зам.- председателят на Общински съвет – Враца - Владимир Христов.
Родолюбивата инициатива се организира от Община Враца и се провежда за пета поредна година. 
В същия ден българският трикольор за предстоящия празник ще получат и учениците от Обединено училище „Христо Ботев”-  с. Баница и Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий” - с. Девене и Обединено училище „Св. Климент Охридски” - с. Тишевица. 
Първокласниците ще получат своите знамена в рамките на патриотичен урок, който ще се проведе в детския отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев“, организиран от културната институция.
До момента, в рамките на патриотичната проява, Община Враца е раздала над 11 000 знамена.

Министър Емил Димитров: „Компостиращата инсталация във Враца ще превръща зеления отпадък, в полезен екологичен продукт”



През последните няколко години усилията на местната власт са съсредоточени в подобряване на качеството на питейната вода чрез реализирането на Водния цикъл, както и в модернизацията на обществения транспорт и ефективното управление на отпадъците. Именно заради това, Враца е пример за добро управление на ключови проекти за цялата общност. Днес, поставяме началото на изграждането на инсталация за преработка на разделно събрани зелени отпадъци - съоръжение, което не просто ще намали количеството на депонирания отпадък, но и ще допринесе за превръщането на общините Враца и Мездра в чисти градове. Двата града са пример за едно ползотворно сътрудничество, в името на живущите, защото грижата за хората не е пожелателна, а задължителна” - каза министърът на околната среда и водите - Емил Димитров преди символичната първа копка на компостиращата инсталация.
Кметът Калин Каменов заяви, че с реализирането на проекта за обработка на зелени отпадъци, Враца ще е пример за това как изхвърленото може да бъде екологичен продукт. „Успоредно с изграждането на компостиращата инсталация започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма вместимост. Сред мерките за ефективно управление на отпадъците планираме и различни инициативи, насърчаващи разделното събиране. Вярвам, че с общи усилия можем да направим Враца чист и зелен град” - добави Каменов и пожела успех на фирмата-изпълнител. 
На събитието присъства и кметът на Мездра - Иван Аспарухов, който благодари на Калин Каменов за ползотворното сътрудничество между двете общини при изготвянето на проекта.
Представителят на фирмата-изпълнител „Компонере” ДЗЗД  инж. Стоян Кисьов гарантира качествено изпълнение на строително-ремонтните дейности по инсталацията. „Предстои изграждането на едно иновативно съоръжение, в което годишно ще бъдат обработвани над 7 200 тона зелени отпадъци. Очаква се дневно да се третират над 50 куб. биоразградими отпадъци, които ще се превръщат суровина, използвана при озеленяването и в земеделието” - каза още инж. Кисьов.
Церемонията продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра - Калин Каменов и Иван Аспарухов, министър Емил Димитров и представителя на строителя  инж. Стоян Кисьов.
На събитието присъстваха още: областният управител Малина Николова, председателите на Общинските съвети на Враца и Мездра – Нели Стоянова и Яна Нинова и общински съветници.
Проектът за „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца”, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 година” е на стойност 5 845 347,29 лева. Договорът за изграждането беше подписан на 5.11.2018 г. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662,69 лева, а съфинансирането от бенефициента Община Враца и партньора Община Мездра - 1 444 684,60 лева.
В рамките на посещението си във Враца, министър Емил Димитров се запозна с технологията на полагане на новите чугунени тръби на Довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара” до Враца. Кметът Каменов, управителят на ВиК-Враца Ангел Престойски и представители на фирмата-изпълнител на обекта показаха трасето, по което ще преминава 33-километровият водопровод.

вторник, 25 февруари 2020 г.

Започна плащането на местните данъци и такси за 2020 г.



Община Враца стартира данъчната кампания за събиране на местните данъци и такси за 2020 г. Всички данъкоплатци със задължения към Община Враца вече получават годишните си съобщения за дължимите данък върху недвижими имоти, данък върху превозни средства, такса за битови отпадъци, както и за останалите данъци и такси, които администрира дирекция „Местни данъци и такси“В съобщението подробно са описани размерът и видът на задълженията, в зависимост от притежаваната и декларирана собственост, за текущата 2020 година, както и останали за плащане данъци и такси от минали години. Допълнителна информация /освен подробната в годишните данъчни съобщения/ може да се намери на информационните табла в общинската данъчна администрация и на сайта на Общината, секция „Местни данъци и такси
Плащанията се извършват както до сега: на касите – в брой срещу издадена в момента приходна квитанция /с възможност и за плащане с карта чрез ПОС терминално устройство/; по банков път – през всяка една от съществуващите банки на територията на страната, по сметката на Общината, обслужвана от Банка ДСК; на касите на пощенските станции и Изипей. Плащането на задълженията се извършва по вид като се започва от         най-старото неплатено задължение.
Запазват се сроковете за внасяне – на две равни вноски и те са, както следва:
за данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данък върху превозните средства – до 30 юни – първа вноска и до 31 октомври – втора вноска. Предплатилите до 30 април за цялата година ползват 5% отстъпка за изброените
- за патента - на 4 вноски – 31 януари, 30 април, 31 юли и 31 октомври.  

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през 2019 г.



НАП информира персонално фирмите за допуснатите неточности, остават 3 дни за корекции
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100

Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година/по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходитеТе са получили персонално писмо, с коетоНАП ги уведомява за объркването, както и указания за проверка на данните и отстраняване на допуснатите неточности
Работодателите имат 3 дни, за да коригират и подадат справките си отново, без да им бъдат наложени санкции. Крайният срок за подаване на данните в НАП изтича в полунощ на 28 февруари, напомнят още от НАП. 
До момента в приходната агенция са постъпили общо 367 336 справки за изплатени доходи. От тях 139 507 са обявили изплатените през годината доходи,  удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица отизвънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем и други доходи, посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ. 227 829 са справките, подадени от работодатели по чл.73, ал. 6 от ЗДДФЛ, за изплатените през 2019 г. облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски.
Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700,  съобразно тарифата на съответния оператор.


понеделник, 24 февруари 2020 г.

Мартеници украсиха централната пешеходна зона във Враца

В навечерието на предстоящия празник  - 1-ви март, за пета поредна година, Община Враца украсява с над 200 мартеници централната пешеходна зона в града. С българския символ на пролетта ще бъдат закичени 9 дървета на бул. „Никола Войводов“, а стволовете им ще са увити в бял и червен плат.
И тази година в двора на всяко детско и учебно заведение, както и в социални институции във Враца също ще има украсено дърво с мартеници.
Над 50 са подадените заявления от търговци за продажба на мартеници в града. Разнообразните артикули от червени и бели конци са разположени на централната пешеходна зона, на площадите „Македония“ и „Св. Софроний Врачански“, както и на пазара в ж. к. „Дъбника“.

неделя, 23 февруари 2020 г.

Стотици доброволци се включиха в почистването на парк „Хижата” и велоалеята



Стотици доброволци от града се включиха в почистването на парк „Хижата” и велоалеята във Враца. Кметът Калин Каменов благодари на присъстващите и заяви, че подобен тип граждански акции ще бъдат продължени през годината.
В рамките на инициативата бяха премахнати големи количества паднали дървета и клони, както и битови отпадъци. Доброволците почистиха детските площадки в парка и района на велоалеята. Екипът на звено „Улично осветление“ започна възстановяване на увредени стълбове на осветителните тела по алеята.
Събраното количество отпадъци се извозва от екипи на БКС, които се включиха и при кастренето на дърветата.
В инициативата взеха участие: футболисти на Ботев Враца, борците от „Ботев 93”, ватерполистите  на КВТ  „Ботев”, пенсионерски клубове, екипът на Младежки център, Колоездачният клуб, Враца Софтуер Общество и десетки граждани.



Турнир по стрелба

На 20.02.2020г. на стрелбището при учебно тренировъчен комплекс „Дъбника“ 
на ОДМВР-Враца се проведоха квалификациите по стрелба с пистолет от зона II – ра на Републикански преглед  за служители на МВР. В зоналното състезание участваха  отбори от териториалните поделения на МВР в областите Видин, Враца и Монтана. 
В индивидуалната надпревара при мъжете първите места спечелиха състезателите на СК“Спартак-Враца“. Ивайло Флоров от РУ АЕЦ – Козлодуй е първи , второто място зае Емануил Павлов от РУ Мездра  а третото място остана  за  Румен Николов. 
При жените първото място спечели Катя Василева, втора стана също представител на СК“Спартак – Враца“ – Десислава Иванова.   
В отборното класиране при мъжете купата отиде заслужено при  домакините, чийто подготвени състезатели впечатлиха съдиите от Центъра за бойна подготовка и спорт при Академия МВР и останалите участници. Отборната купа при жените  също остана при домакините от ОДМВР – Враца. 
Наградите – купи и медали осигурени от Спортна Асоциация на МВР бяха връчени от зам. директора на ОДМВР – Враца комисар Емил Спиридонов.  
В зона Враца на републиканския преглед участваха седем отбора, като състезанието се отличи със спротменска атмосфера и много положителни емоции за представителите на поделенията на МВР в Северозапдна България.