Бисквитки

четвъртък, 19 май 2011 г.

Министър Найденов ще открие салон на селскостопанските специалисти във Враца

Утре, 20 май 2011 г., министърът на земеделието и храните д-р Мирослав
Найденов ще открие салон на селскостопанските специалисти във Враца.
Салонът ще носи името на Тодор Рачински, който е бил агроном и селекционер
на пшеница.
Министърът ще присъства и на отчетно изборното събрание на Фондация „Тодор
Рачински”.
Събитието ще се проведе от 15:00 часа в салона на „Семеконтролна
инспекция”, в гр. Враца, на ул. „Кетхудов” № 20.

сряда, 18 май 2011 г.

Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили по републиканската мрежа от 20 май до 30 септември

Правителството въведе забрана за движението на тежкотоварни автомобили, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника от 20 май до 30 септември т. г. магистралите и републиканските пътища първа категория. Забраната за движение е за времето от 16 ч. до 22 ч. за последния работен ден на седмицата или предпразничен ден, както и за последния почивен или празничен ден.
Изключения се правят само за камиони, превозващи бързо развалящи се храни и живи животни.
По изрично настояване на премиера Бойко Борисов, въвеждането на забраната става от 20 май, а не както е беше предвидено първоначално от 1 юни. Отлагането с 10 дни не би било оправдано, ако за това време се загуби дори един човешки живот заради тежкотоварните автомобили, посочи премиерът.

Марто прави дарение

Мартин Петров си идва във Враца, за да връчи дарение от името на световния концерн за спортна екипировка „Адидас” на една от формациите на местния „Ботев”. Това ще се случи на 27 май – което е следващия петък, от 18.30 часа на стадион „Христо Ботев”.
Почетният гражданин на Враца уреди с анцузи, фланелки и маркови топки на „Адидас” селекция, водена от наставника Иван Георгиев-Саки. Местната команда на „Ботев” от 8 до 18 юни ще участва във футболен турнир във Франция. Същият треньор изведе друга формация на врачанския клуб до 4-о място в неофициално европейско първенство за деца в Швейцария преди година, а настоящото пътуване е награда за врачанските таланти.
Освен групата от 13 малки футболисти и техния треньор от Враца, ще има лекар и преводач.
Миналата седмица във Враца пристигна представител на „Адидас”, който взе мерки на малките футболисти. Дарението, което ще предостави Мартин Петров, е част от кампанията на световния концерн за спортна екипировка, целящ развиване на детско-юношеския футбол. Заради изричното настояване на Мартин, дарението ще бъде предоставено в ПОФК „Ботев”.
От футболния клуб обещаха да съобразят програмата на организирания от „Ботев” и общината във Враца футболен турнир с благородния жест на Петров и „Адидас”.

Правителството предлага нов закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения

Правителството одобри проект на Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения.
Радикалните обществени, политически и икономически промени, които започнаха в българското общество в началото на 90-те години на XX век, доведоха до нова историческа ситуация и създадоха необходимост от утвърждаването на демократични ценности във всички сфери на обществения живот. Започна изграждането на система от институции, чрез които да се осигури функционирането на обществото в съответствие с демократичните принципи и законите на страната.
Наред с положителните обществени промени, възникнаха и някои негативни тенденции. Динамиката на обществените отношения, от една страна, и от друга – отсъствието на ясни правила, които да се прилагат в съответствие с демократичните принципи от добре организирана система на държавни институции, както и недостатъчната ефективност на правоохранителните и правоприлагащите органи, доведоха до значителен брой правонарушения. В нарушение на нормативни разпоредби беше присвоена значителна по мащаби държавна и общинска собственост.
Бързо постигнатото икономическо предимство улесни възможността организирани престъпни структури да противодействат на демократичното функциониране на обществото и да влияят негативно на обществената среда, налагайки корупционни практики в разрез със законите на страната. Усещането за недосегаемост и безнаказаност ерозираха чувството за справедливост и принципа за върховенството на закона. Това имущество открито стои пред очите на обществото като „необяснимо богатство”. Притежанието му не се съгласува с прогласения от Конституцията на Република България принцип за върховенството на закона, който всички български граждани трябва да спазват.
Имуществените вреди за обществото не са единственият резултат от тези процеси. Пряко следствие са загубеното доверие на гражданите в държавните институции и недобрият инвестиционен климат, които препятстват своевременното възстановяване и развитието на икономиката, особено в период на световна икономическа и финансова криза.
Натрупаното в страната престъпно имущество се насочва и към други страни в света. По данни на Световната банка ежегодно в различни държави се изнасят зад граница средства на обща стойност между 1 и 1,6 трилиона долара, получени от корупция и друга престъпна дейност, както и в резултат на неплащане на данъци.
Системата на мониторинг на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията регистрира устойчив ръст на корупцията сред населението в България. За българските граждани корупцията категорично се очертава като най- важния проблем, пред който е изправена страната.
Основно предизвикателство след приемането на България в Европейския съюз остава противодействието на корупцията и организираната престъпност.
Безусловно необходим е институционален подход, който да се противопостави на корупционните мрежи и практики. При търсенето и намирането на решения за противодействие на корупцията България ползва и различните институционални инициативи за противодействие на корупцията на европейско равнище.
Предложеният от правителството законопроект е решителна стъпка за преодоляване на идентифицирания дефицит на антикорупционни мерки за пресичане на възможности организираната престъпност да бъде източник на корупция в нейните разновидности.
Конфискацията на облагите от престъпна дейност и от административни нарушения в Европа и в света се счита за ефикасно средство за борба срещу организираната престъпност и корупцията. Отнемането на облаги от престъпна дейност и административни нарушения по реда на гражданския процес (т. нар. гражданска конфискация на имущество) предоставя на държавата възможност за постигане на значителен напредък в борбата срещу престъпността, тъй като я лишава от печалба, което е основен мотив за нейното съществуване.
При гражданската конфискация се прилагат процедури и правила, които са различни от наказателното производство и се оспорва законният произход на собствеността със средствата и при стандартите на доказване, предвидени в гражданския процес. Институтът на гражданската конфискация се явява подходящ и по причина, че единствено в рамките на гражданското производство могат да бъдат проверени средствата и сделките за придобиване на имуществото.

От есента на 2011 г. е осигурено целодневното обучение и за децата от ІІ клас От новата учебна година целодневно обучение ще бъде въведено и за децат

От новата учебна година целодневно обучение ще бъде въведено и за децата от ІІ клас на държавните и общинските училища. Това ще става само при желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия.
Миналата година целодневната организация на учебния ден беше въведена само за първокласниците.
Поетапното въвеждане на целодневна организация на учебния процес съдейства за преодоляване на някои проблеми и негативни явления в българското училище, свързани с отпадането на учениците, с понижаване на качеството на обучението, както и с увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището.
Наред с това, наличието на втори учител (възпитател) създава предпоставка за среща на детето с алтернативен педагогически стил на общуване, който може да е от първостепенна значимост за подготовката му и изявата му в училище.
Предвижда се да бъдат обхванати около 41 800 ученика от II клас, като в това число не са включени пътуващите ученици от средищните училища. Необходимите средства – 5,5 млн. лв., са осигурени по бюджета на МОМН.

Правителството обяви републикански пътища за обекти с национално значение

Министерският съвет прие решение, с което обяви републикански пътища за обекти с национално значение и национални обекти.
Републиканските пътища „Кърджали – Подкова”; „Участък от Път I-1 (Е-79), Мездра – Ботевград”; „Видин – Монтана”; „Обход на град Монтана - І-1 (Е-79)”; „Обход на град Враца - Път I-1 (Е-79)” и „Обособена позиция №3: Път 1-5 (Е-85) /Път III - 5004/”, „Обходен път на град Габрово от км 0+000 до км 31+000” и „Път 1-5 Летище „Стара Загора” - АМ „Тракия” от км 236+323 до км 241+482,80” са предвидени за финансиране от Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.
С цел своевременното усвояване на средствата от Европейския съюз по ОП „Транспорт” и изграждането на пътища с важно стопанско и икономическо значение, както и с оглед защита на важни държавни и обществени интереси, е налице необходимост от обявяването на тези пътища за обекти с национално значение и национални обекти.

Таекуондистите от „Кум Рьонг” донесоха 24 медала


20 състезатели от врачанския клуб по таекуон-до „Кум Рьонг“ взеха участие в 11-я открит турнир за купа „Стара Загора“ на 14 и 15 май . Шампионатът бе за всички възрастови групи и се проведе под егидата на Община Стара Загора и под надслов „Силата на единството“. От врачанската школа в надпреварата взеха участие представители във възрастовите групи при децата и юношите и девойките младша възраст и завоюваха общо 8 златни, 8 сребърни и 8 бронзови отличия в дисциплините спаринг и форма, както и купа за второ място в комплексното класиране по медали при юношите и девойките. Най-новите попълнения в отборите на децата , юношите и девойките набират все повече скорост и вече убедително печелят първите места. Габриела Васева, Изабела Цветкова, Вяра Николова, Християн Вълков, Петър Диков, както и Велизар Емануилов /национален състезател при юношите/ грабнаха златните отличия в категориите си.
Това бе последното състезание на „Кум Рьонг“ за спортно-състезателния сезон, с изключение на Световното първенство през септември в Северна Корея, на което участие ще вземе Ирена Цветкова в дисциплините спаринг индивидуално, спаринг отборно, чупене отборно, специална техника отборно и форма отборно.
Илия Цветков „Това беше един много силен сезон за нашия клуб. Момчетата и момичетата се представяха отлично на всяко едно свое участие, нивото на състезателите е вече на много високо ниво, новите попълнения натрупаха доста опит и вече стоят доста добре на състезание, ориентирани са и печелят позиции.
Медалистите:
Деца
1.Росен Борисов – 3 място спаринг
2.Християн Вълков – 1 място форма
3.Тодор Йорданов – 1 място форма, 3 място спаринг
4.Памела Петкова – 2 място форма, 2 място спаринг
5.Габриела Васева – 1 място форма, 2 място спаринг
Юноши и девойки младша възраст
1 Радослав Димитров – 2 място спаринг -69 кг
2.Томас Марков – 3 място спаринг -57 кг
3.Петър Диков – 1 място форма, 2 място спаринг -51 кг
4.Владислав Стоев – 3 място форма, 3 място спаринг -63 кг
5.Изабела Цветкова – 1 място форма, 1 място спаринг -58 кг
6.Даниела Кочовска – 2 място форма, 2 място спаринг – 58 кг
7.Велизар Емануилов – 3 място форма, 1 място спаринг – 57 к
8.Митко Димитров – 3 място спаринг -63 кг
9.Божана Божинова – 3 място форма, 2 място спаринг 64 кг
10.Вяра Николова – 1 място спаринг -64 кг
В комплексното класиране по медали детския отбор се класира на 4 място с три златни медала, а юношите и девойките грабнаха купата за второ място с 5 златни отличия.
Пресцентър „Кум Рьонг“

Депутат поведе щафета


Народният представител на ПП ГЕРБ от област Враца Николай Рашев днес взе участие в лекоатлетическата щафета, посветена на Деня на българския спорт – 17 май. В инициативата участваха ученици и възрастни, разделени на четири групи, а маршрутът бе от площад “Суми” до сградата на Община Враца.
Врачанският депутат бе част от четвърта група на щафетата, в която се включиха възрастни, без ограничение на възрастта, представители на различни институции /без състезателен характер/, която измина разстоянието от светофарите при площад „Руски” до сградата на Общината. В отбора, целящ с участието си популяризирането на спорта без значение на възраст и професия, се включиха също представители на областното ръководство на ПП ГЕРБ Враца и Младежи ГЕРБ Враца. Всеки участник получи медал, а купата, връчена на капитана на отбора Николай Рашев, ще бъде предоставена на директора на РИМ – Враца Илия Стоянов за съхранение.
.

вторник, 17 май 2011 г.

Осветиха паметника на Апостола във Враца


Ацията на ВМРО Враца за възстановяване на откраднатия паметник на Васил Левски се увенча с успех и паметникът бе осветен в присъствието на само един депутат – Георги Божинов от Коалиция за България, който е сред дарителите в кампанията. Освен кметът Шахов на честването дойде и председателят на ВМРО Крсимир Каракачанов.
ВМРО събра необходимата сума, възлизаща на 2 748 лева, на 20 април 2011г., в денят на годишнината от началото на Априлското въстание, паметникът беше поставен на мястото, където е бил преди – градинката на площад „Левски”.
Първият паметник на Апостола е дарение от бившето Гарнизонно офицерско събрание и е осветен през юли 1937 г. по случай 100-годишнината от рождението на Васил Левски. Първоначално творбата на скулптора Димитър Бучински се е намирала в парка на Военния клуб (сега ДНА), а в началото на 60-те години е преместена на едноименния площад във Враца.

РЗОК договаря с аптеки

РЗОК-Враца стартира процедура по подаване на заявления и сключване на договори с аптеките от областта за отпускане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през 2011 г., заплащани напълно или частично от НЗОК.
С цел улеснение на договорните партньори, здравната каса е подготвила необходимият образец от документи, който може да се получи на място в РЗОК-Враца или от регионалните офиси на здравната каса в градовете Мездра, Бяла Слатина, Козлодуй и Оряхово, в срок от 18 до 31 май 2011 г. всеки работен ден от 09.15 ч. до 17.00 часа.
Документи за сключване на договор с НЗОК притежателите на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти могат да подават в РЗОК-Враца в срок от 01.06.2011 г. до 15.06.2011 г. всеки работен ден от 09.15 часа до 17.00 часа.
Комисия, сформирана в РЗОК, разглежда постъпилите заявления и документи към тях в срок от 16.06.2011 г. до 30.06.2011 г.
Договорите с аптеките ще се сключват по обявен график в срок до 01.07.2011 г.
В момента по договор с РЗОК-Враца работят 66 аптеки от врачанска област.

Конкурс за длъжностите „Началник на отделение” и „Главна медицинска сестра” се провеждат в МБАЛ „Христо Ботев” - Враца

29 човека са подали документите за участие в конкурс, който се провежда днес и вчера за длъжностите „Началник на отделение” и „Главна медицинска сестра” във Врачанската болница. Конкурсите се провеждат за 25 отделения от болницата.
Кандидатите за длъжността „Началник отделение” ще се оценяват от комисията въз основа на разработен писмен проект на тема „Виждане за развитието на отделението за следващите три години” и събеседване.
Комисията, назначена със заповед на изпълнителния директор Орлин Цветков е с председател Боряна Малевска – Директор „Финансово икономическа дейност в МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца и членове д-р Валери Митрев – външен експерт, бивш зам. Министър на здравеопазването, бил е експерт и консултант към лекарския съюз и здравната каса, работил е като неврохирург в "Пирогов" и като ортопед в Научния институт по ортопедия и травматология към Горна баня; д-р Анета Ставрова – и.д. Директор РЗИ – Враца, и д-р Капка Романова – представител на РЗОК – Враца.
Очаква се резултатите от проведените конкурси да бъдат оповестени в края на настоящата седмица.

Регионалната библиотека получи голямо отличие


На 16 май председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри Националната библиотечна седмица и връчи първите годишни библиотечни награди на официална церемония в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” .
Регионална библиотека „Христо Ботев” Враца бе номинирана в категория „Библиотека на годината” и получи грамота за номинацията връчена лично от г-жа Цецка Цачева на директорът на РБ Силвия Врачовска.
За шеста поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица. Тя се провежда от 16 до 20 май под надслов „Библиотеките – партньор в образованието”. Кампанията е подкрепена от Фондация „Америка за България”.
На събитието присъстваха зам. министъра на културата д-р Т. Чобанов депутати от 41-то Народно събрание, библиотекари от цялата страна, както и представители на неправителствени организации. Гост беше и председателят и координатор на Европейската мрежа за училищни библиотеки и вицепрезидент на Международната асоциация на училищните библиотеки Лоурънс Дас.

понеделник, 16 май 2011 г.

Открит е Националният фестивал на малките театрални форми


Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов откри 22 –то издание на Националния фестивал на малките театрални форми , който се провежда в Драматично-куклен театър от 16 май до 22 май.
Врачанската публика ще може да види най-доброто от пиесите създавани за камерна сцена през последната година.Участват над 250 творци от страната и чужбина.
Специално жури от национални театроведи е селектирало най-доброто което кандидатстващите трупи са представили.
В словото си кметът подчерта , че е убеден в стилният подбор и врачани ще видят най-доброто на сцената.
За първи път в България тази година паралелно ще се проведе и Фестивал на Нова Европейска Театрална Мрежа/НЕТА/.Организацията обединява най-големите театрални фестивали на Стария континент – Санкт Петербург; Сараево;Белград и т.н.
Драматично-куклен театър-Враца е единственият държавен театър, член на организацията.

Предстоящи дейности във Враца

Предстои разширяване на дейността „Домашен социален патронаж” на Общинското предприятие „Социални дейности” . Готовата храна ще бъде доставяна по домовете в селата Тишевица, Вировско, Горно Пещене, Девене, Чирен, Три кладенци, Баница, Голямо Пещене, Мраморен и Бели извор. За тази цел са закупени 3 автомобила, на обща стойност 57 942 лв., с които ще се разнася храна по адресите. До момента са получени искания от около 250 жители, които желаят да ползват услугата. Храната ще бъде приготвяна в столовите на средищните училища в селата Девене, Баница и Тишевица. Засега не се очаква увеличаване на броя на персонала, поради незаетостта му през периода на ваканцията на учениците, но при необходимост, той ще бъде увеличен през есента. Таксата за едно меню остава 2 лв.
Започва поетапното миене и почистване на града от БКС ЕООД – Враца, в което ще бъдат вложени всички машини и персонал на предприятието. Заедно с това, започва и реновиране на напречната и надлъжна пътна маркировка.
Предстои ремонт на двата използваеми подлеза в града – на ул. „Мито Орозов” и този на хлебозавода – като предстои реновиране на осветлението, така че, да бъде защитено от вандалски прояви.
Кметът официално представи новия директор на Общинско предприятие „Паркинги и гаражи” – г-н Венчо Кръстев, който представи накратко вижданията си за оптимизиране на предприятието. Според директора, в програма са заложени всички необходими действия, за да превърне „Паркинги и гаражи” в едно модерно предприятие, което работи в услуга на гражданите. Очаква се в скоро време предприятието да се сдобие с автомобил за репатриране, както и организирането на наказателен паркинг. Новият екип ще внесе и промени в организацията на „Синя зона”.
Началникът на РУ Полиция – Враца – г-н Васил Василев обяви пред журналистите, че след продължителни издирвателни мероприятия са разкрити извършителите на множеството кражби в детските заведения на територията на града. По време на мероприятията по задържането им са открити и вещите, които са задигнати и те ще бъдат върнати на собствениците.

Враца за първи път взе участие в изложение „Уикенд туризъм”


Община Враца за първи път взе участие в ежегодното туристическо изложение „Уикенд туризъм”, което се провежда за седми път в театрален комплекс „Доходно здание” - гр.Русе от 12-и до 14-и май 2011г. Форумът се организира от Община Русе в партнъорство със сдружение „Европейски пространства 21” и под егидата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
В изданието на изложението се включиха над 38 участници - представители на общини, информационни центрове, неправителствени организации, културни институти и фирми от туристическия бранш и свързаните с него отрасли, които представиха и популяризираха възможностите си за културен, алтернативен, религиозен и селски туризъм, екотуризъм и биоразнообразие.
Събитието бе открито с атрактивно шоу и организаторите бяха поздравени от заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов в присъствието на областния управител Русе – г-н Пламен Стоилов и заместник-кметът Дончо Добрев.
Основна цел на форума бе запознаването с възможностите за развитие на уикенд туризъм в България, свързан с откриване на нови туристически турове и рекламиране на атрактивни туристически маршрути.
По време на борсата протече четвъртия Фестивал на туристическите забавления и атракции, който включваше фолклорни изпълнения, народни обичаи, пеещи кукли, магическо шоу, традиционни занаяти. Организирани бяха Фестивал на туристическите маршрути и винена фиеста.
В програмата на туристическото изложение бяха включени много презентации на туристически дестинации и дискусии по проблеми, свързани с местните политики за развитие на туристическите дейности. Представена беше най-новата книга в туризма на доц. д-р Соня Алексиева - „Туризмът – предизвикателство в условията на икономическа криза”.
Щандът на община Враца бе посетен от много представители на културни институции, информационни центрове, туристически агенции, туроператори, граждани и гости на Русе.

Губернаторът се срещна със спортисти


Днес се проведе среша с изявени спортисти от областта. На нея областният управител Пепа Владимирова поздрави спортистите, техните треньори и отличените спортни
деятели,като им пожела нови завоевания.
След края на срещата участниците в нея направиха обща снимка.

Паякът ще дойде


Във Враца трябва да има наказателен паркинг – каза новият шеф на общинската фирма „Паркинги и гаражи” Венчо Кръстев. Така, че ще има и паяк, който да прибира неправилно паркиралите коли и тези, които не си плащат престоя.
Венчо Кръстев е бивш заместник шеф на РПУ-Враца, който преди това командваше и управлението в Бяла Слатина. Той бе предсрочно пенсиониран от бившия директор на ОДП на МВР във Враца Иван Сълов.

Проведе се традиционният лекоатлетически крос


В събота на стадион „Христо Ботев” във Враца се проведе лекоатлетически крос по повод Международния ден на предизвикателството – 14 май. Целта на мероприятието, организирано от Община Враца е да се популяризират системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособност и дълголетие на хората.
В надпреварата 600 м. и 1200 м. взеха участие 50 деца от 10-те училищата в община Враца, като най-голям брой участници имаше от Дом за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров” – Враца. В дисциплината 600м. бягане, победител е Вълко Вичев –от НУ „Христо Ботев”, с.Паволче, а второ и трето място бяха присъдени съответно на Радин Росенов и Боряна Борисова, ученици от СОУ „Козма Тричков” - Враца
В дисциплината 1200 м. първо място зае ученикът от СУ „Св. Климент Охридски” – Враца – Иван Петров, второ – Галин Снежанов от ПГТР – Враца , а на трето място се класира Благой Иванов от ДДЛРГ „Асен Златаров” - Враца. На всички класирани до 10 място и в двете дисциплини, бяха раздадени грамоти и материални награди.

Пак празник на баницата


На тазгодишния празник на баницата в село Баница бяха представени около 80 сладки и солени видове от традиционното ястие. От тях 69 бяха приготвени от местните жители и преподаватели от училището. Останалите бяха донесени от майстори-кулинари от Паволче, Згориград, Бели извор, Михайлово и Враца. Ръководството на местното читалище отбеляза, че за първи път от както се организира подобен празник има толкова много желаещи да участват.
Най-малкият участник бе 4 годишната Вяра Георгиева. С помощта на областния управител Пепа Владимирова тя приготви пред гостите баница с тиква. Най-възрастният кулинар пък беше 86 годишната Димитра Маринова.
Гости на празника бяха още кметът д-р Костадин Шахов и зам.кметът д-р Михаил Шарков.
Жури определи най-добрите кулинари в категориите сладка и солена баница, които получиха награди. Отличено беше и най-необичайното хрумване на Димитър Георгиев – баница с люта плънка и поръсена с пудра захар. Първо място сред гостите зае г-жа Радосвета Крумова. По време на празника бяха организирани и демонстрации за приготвяне на различни видове от вкусните изкушения. Някои от участниците бяха предпочели да работят с готови кори, в които завиват плънка по желание. Други пък разтегляха тестото на място. Между тях беше и 15 годишният Николай Наумов, който беше категоричен, че полът няма значение – всеки трябва да бъде майстор на баниците щом е от село Баница.

Над 3600 доброволци участваха в Националния ден на природните паркове на WWF – 14 май


София – Над 3600 доброволци се включиха в инициативата Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF. Участниците събраха над 12 тона отпадъци, ремонтираха места за отдих и друга туристическа инфраструктура. Акцията се проведе в партньорство с GLOBUL и администрациите на 11-те природни парка в България.
Най-много доброволци – над 1600 души се събраха в три от природните паркове – Витоша, Сините камъни и Странджа. На местата, почистени миналата година, сега бяха събрани значително по-малко отпадъци. Като цяло доброволците бяха с 20 на сто повече от миналата година и събраха с 20 на сто по-малко отпадъци. Сред най-странните боклуци бяха автомобилни гуми и брони, неотваряни пластмасови бутилки бира, стара дограма.
Редица известни личности от шоубизнеса и медиите с личен пример и участие също подкрепиха Националния ден на природните паркове. Посланикът на Румъния в България Н. Пр. г-н Антон Пакурецу, временно изпълняващата длъжността посланик на Великобритания в България г-жа Катрин Барбър, журналистите и водещи Ники Кънчев, Симо от „БГ Радио”, Христина Балинска, Станислава Цалова и Венелин Петков от bTV, поп певицата Тони Димитрова рапърът Биг Ша, вокалистът на „Гравити Ко.” Явор Захариев, композиторите Славчо Лобошки и Теди Генев и юристът Ася Николова се включиха към доброволците в 11-те природни парка.
Ежегодната инициатива Национален ден на природните паркове на WWF се организира за четвърти път. При първото издание през 2007 г. 1200 души събраха 12 тона отпадъци. През 2009 г. се включиха над 2300 доброволци, които събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха кътове за отдих и пътеки за хора с увреждания. През 2010 г. близо 3000 доброволци изчистиха над 15 тона боклук и участваха в изграждането на мостчета и други туристическа инфраструктура.
Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка, Сините камъни, Персина и Беласица представляват най-голямата защитена територия в България. Те се посещават общо 10 милиона пъти годишно от стотици хиляди туристи.

Нови автомобили за социалния патронаж в Криводол


Главният експерт на Домашен социален патронаж в гр. Криводол Малина Иванова получи от кмета на общината инж. Николай Иванов ключовете на два нови автомобила. Средствата за закупуването им са осигурени от общинския бюджет.
Автомобилите ще гарантират бързата доставка на топла храна на възрастните хора, които са основен ползвател на услугите, предоставяни от Домашен социален патронаж. Досега службата разполагаше с три автомобила, които са амортизирани, морално и физически остарели.
Услугите на Домашен социален патронаж – Криводол, ползват около 250 човека, разпределени в 12 населени места и с обновяването на автомобилния парк ще се гарантира сигурността на водачите и обслужващия персонал и своевременното извозване на храната.

неделя, 15 май 2011 г.

Врачанско се помни с катастрофи и парадокси

Четиво за тези, които не са живели през комунизма

Черни първомайски празници

На 1 май 1966 г. в центъра на Враца се провежда манифестация. Точно когато дефилиращите стигат до площада „Христо Ботев”, се чува ужасяващо бучене. Врачанското дефиле се разцепва от тътен. Бентът на хвостохранилището към Оловно-цинковата флотационна фабрика “Мир” и близкия рудник “Седмочисленици” се пръсва.
Стотици тонове отровна тиня блъвват нагоре и политат към Враца по коритото на река Лева. В миньорската махала Згориград, само на километър от центъра на града, започва да се вихри “всемирният потоп”. Къщи, дървета, огради, мостове, телеграфни стълбове, огромни скални късове, животни и хора, даже зоопаркът, за секунди са грабнати и бастисани от стихията. Диви крясъци и вопли за помощ огласят района. “Второто пришествие” трае само 20 минути, но на изпадналите в паника врачанлии те се сторили цяла вечност. Мътилката бълва по тротоарите трупове на хора и животни. Тинята довлича чак на главната улица трупче на дете. От храстите край реката стърчат ръце и крака на мъртъвци...
Жертвите ги мият с маркуч на стадиона. Екипите на Гражданска защита и сапьорите от местните поделения започват да щурмуват живачната утайка. По-късно няколко от войниците полудяват от гледката. В Згориград тя била над покривите на къщурките. Камарите мъртъвци се откарват на стадиона. Спасителите пускат маркучите, защото тинята е обезобразила труповете. Гледката е смразяваща. Равносметката била 118 убити и над 2000 ранени. Вестта за потопа първо е разгласена от агенция „Франспрес”, а нашите медии излизат с кратки съобщения дни по-късно.


„Осми конгрес на БКП” катастрофира

Нощта срещу 1 май 1969 г. - най-кървавият инцидент в историята на БДЖ. Край врачанското тогава село Чомаковци пътнически вагон дерайлира от движение. Инцидентът убива на място 27 души, други 38 са ранени. По-късно от травмите умират още хора, а някои остават инвалиди до живот. Тогава започнаха да се дават имена на влаковете. Теснолинейката бе наречена „Осми конгрес на БКП”. Тя тръгва претъпкана с хора от Червен бряг към 3 часа през нощта. Преди това са се качили огромен брой пътници, бързащи да се приберат по родните си места за празника. След като потегля към Оряхово, препълненото малко влакче започва да се клати. Последният вагон се преобръща настрани, без да се откъсне от композицията. Продължава да се хлъзга по релсите. Уплашените пътници тръгват да скачат в движение, но изпочупените прозорци и стоманеният корпус на влака разкъсват телата им. Тежка участ застига и малцината, които успяват да се промушат навън. Те падат направо върху едрия чакъл, който ги раздробява на парчета. Притеклите се на помощ описват инцидента като месомелачка. Глави, ръце и крака са били пръснати из околността, жп линията е обляна в кръв. По-късно експертизата показва, че влакът се движел с 1-2 км/ч над ограничението от 30 км/ч.
Катастрофата не е отразена във вестниците тогава, заради името на влака.


Враца става обикновен град в Монтанска област

На 1 юни 1980 г. в центъра на Враца се разигра едно трагикомично събитие с главни действащи лица първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков и никому неизвестния младеж от Кнежа Цветан Килограмски. Макар че не получи никаква гласност в медиите, слуховете за него от украсени по-украсени плъзнаха завчас из страната.
Едва ли е имало по-голямо недоволство сред врачани, когато Тодор Живков нанася последния си удар на града. През 1987 година Враца губи статуквото си на административен център. Чак до 1998 година. Поставени в унизително положение хората си казваха „Тато ни оправи”.
Тогава първи секретар на ОК на БКП бе Светозар Петрушков. Нарекоха го продажник, заради неустояване интересите на Врачанския край. Той не посмя да се застъпи пред генсека Живков. Така Враца загуби не само влиянието си като административен, но и като икономически и културен център.


Не само Станишев е висял на лифт


През лятото 1987 година Враца бе домакин на Седмия конгрес на Българския туристически съюз. Трескавата подготовка се свързваше с откриването на хотела „Дом на туриста” и лифта от Згориград до Балкана. За тържествата се очакваше Турист номер 1 на България – другарят Тодор Живков.
Той дойде за конгреса с автомобил, но при откриването на лифта министър председателя тогава Андрей Луканов се качи на седалката. Малко преди да стигне горната станция лифтът спря. Голям конфуз. Охраната на Луканов се паникьосва, а милиционери тръгват във всички посоки да търсят евентуален саботьор. След близо час се разбира, че от мина „Мир” след свършване на смяната са спрели тока. Той захранвал и въжената линия. От мината се оправдали, че никой не ги е предупредила за високия гост.

Справка от страницата Лифтовете в България:

лифт "Леденика"
Тип: двуседалков

Технически характеристики: въжената линия е пусната в действие през 1987 г. в чест на VІІ-ия конгрес на БТС. Изградена е във Врачанския Балкан и свързва с. Згориград (близо до гр. Враца) с местност близо до пещерата „Леденика”. Долната лифтова станция е на 460 м, а горната на 966 м, като по този начин преодолява височина от 506 м. Дължината на лифта е 2694 м, а капацитетът - 500 души на час.

Изходен пункт до долната лифтова станция
с. Згориград, до което се стига с автобус от гр. Враца
Изходен пункт от горната лифтова станция:
пещерата „Леденика”

Забележка: от доста време не работи

28 хиляди работеха във Враца преди 10 ноември

През 1957 година промишлената продукция на Враца беше около 8 милиона лева – “Копринка”, Конопената фабрика, “Стубленски”, “Орозовото”, предачницата на Савка Пърпова. Това е буржоазна Враца.
През 1989 година продукцията е за 800 милиона лева - това е 100 пъти повече.
Промишленият подем във Врачанско започва с рудник „Плакалница”. Там се добива половината от среброто на България. На времето там работят 1000 човека и произвеждат 500 000 тона руда с модерна флотационна фабрика.
Един след друг се изграждат мощни комбинати като циментовия в Бели извор с 2400 работници, текстилния „Вратица” с 4000 души, ЧЛК “Веслец” с 3000 работника, от които 1000 роми.
По късно „Гаврил Генов” с 4000 персонал, който започва производството на най-модерните инструментални фрези в Европа – немската “Декел” фреза, за която получава златен медал на Пловдивския панаир. Врачанският завод усвоява производството на тип фермерски 4-колесен трактор с 42 к.с. В този завод се предвиждало да работят 15 000 работника, да произвеждат 50 000 двигатели “Перкинс – 3”. За целта се кооперира с три завода от столицата на Човахия - град Чебоксари, (Волжска България).
„Химко” става еталон за Лондонската стокова борса. Там са заети 2400 човека и заводът има собствено пристанище във Варна.
Общо промишлената продукция на града непосредствено преди рухването на комунизма се оценява на 800 милиона долара - със 100 милиона печалба.

MEZDRA ROCK FEST'2011


Два дни Мездра бе столицата на рока в Северозапада. За пръв път Община Мездра организира Mezdra rock fest'2011. Той бе официално открит от кмета Иван Аспарухов.
Първата вечер забиваха "Балкански бандити" от София, "Mass confusion" и "Bodill" от Враца, "Burn with me" от Монтана и "Rocka Rolla" от Пазарджик. Първата банда свири етно метъл, втората trash, третата – punk, четвъртата – neo metal, петата – хард рок. Феновете са изкефиха най-много на последната група…
Освен собствени парчета, участниците "взривиха" града край "Калето" с кавъри на Led Zepellin, AC/DC, Rainbow, Scorpions, Guns N' Roses, "Тангра", ФСБ и др.
Втората вечер "забиха" "Силует", "Еридан" и "BG rock". За съжаление, не се включиха рокдинозаврите от Мездра.
Амбицията на организаторите е, рок фестивалът да се превърне в традиционен. Проявата е от програмата на празниците на културата "Мездра – май".
Мирослав Гетов – в. "Мездра XXI век"

Автомоделният керван потегли от Враца


Сериозната икономическа криза не пожали и състезателите по автомоделизъм след като в първия кръг от държавния шампионат за радиоуправляеми автомодели с двигатели с вътрешно горене, който се проведе през почивните дни във Враца взеха участие само 27 състезатели от 7 клуба от цялата страна. Състезанието се проведе при отлична организация от страна на врачанския спортно-технически клуб по моделизми.
Пилотите мериха сили в класовете „Нитро”, „Нитро с пулстартер”, „Формула 2” и „Формула 5”.
В съботния състезателен ден се проведоха четири квалификации по седем минути, както и 30-сет минутен финал в клас „Нитро с пулстартер”.
Най-много обиколки 82 навъртя състезателят от „Ориндж тим” София Коце Улучев, следван от Бисер Вражилов „Стелди R” със 79 обиколки и Росен Ралчовски от врачанския клуб със 55 обиколки.
Успешен дебют направи шестокласника от врачанската езикова гимназия Никола Иванов, който се класира четвърти с 44 обиколки.
В неделния ден в клас „Нитро” очаквано първи завърши балканския шампион в този клас за 2010 г. Петър Гергов от отбора на „Хоби Дик” София, който в 45-минутния финал постигна 140 обиколки, следван от двамата млади врачански пилоти Росен Ралчовски и Кристиян Крумов които постигнаха съответно 134 и 132 обиколки.
В кралския клас „Формула 2”, който бе най-динамичен и оспорван за първи път триумфира президента на софийския клуб „Ориндж тим” Калин Кокошаров, който за 45 минути врътна 158 обиколки, втори остана заслужилият майстор на спорта Дамян Петров от Враца със 156 обиколки, а трети 14-сет годишния Кристиян Вражилов от „Стелди R” София със 155 обиколки. От другите представители на врачанския клуб пети с резултат 117 обиколки завърши миналогодишния шампион в този клас Генко Базитов, който в 37-та минута получи сериозна повреда, шести завърши Мартин Дамянов, също със повреда в 34 минута и с постижение 113 обиколки. Мартин постигна най-добра обиколка в сътезанието - 13.825 секунди, което се равнява на 69.500 км/час средна скорост.
В последния клас „Формула 5” без конкуренция врачанския пилот Георги
Аврамов победи в 30- сет минутния финал с резултат 81 обиколки, пред младия състезател от Варна Росен Манев със 77 обиколки, а трети завърши Дамян Петров от Враца със 59 обиколки.
Призьорите в отделните класове модели получиха купи, а останалите участници грамоти.
РЕЗУЛТАТИ:

КЛАС - НИТРО С ПУЛСТАРТЕР

1. Коце Улучев - „Ориндж тим” София - 82 обиколки
2. Бисер Вражилов - „Стелди R” София - 79
3. Росен Ралчовски - Враца - 55
4. Никола Иванов - Враца - 44

КЛАС - НИТРО

1. Петър Гергов - „Хоби Дик” София - 140 обиколки
2. Росен Ралчовски - Враца - 134
3. Кристиян Крумов - Враца - 132

КЛАС - „ФОРМУЛА 2”

1. Калин Кокошаров - „Ориндж тим” София - 158 обиколки
2. Дамян Петров - Враца - 156
3. Кристиян Вражилов -„Стелди R” София - 155
5. Генко Базитов - Враца - 117
6. Мартин Дамянов - Враца - 113
7. Георги Аврамов - Враца - 19

KЛАС - „ФОРМУЛА 5”

1. Георги Аврамов - Враца - 81 обиколки
2. Росен Манев - „СКРУМ” Варна - 77
3. Дамян Петров - Враца - 59

„Чавдар“-Бяла Слатина надигра с класическото 3:0 „Ботев“-Криводол

Още в 10-ата минута домакините откриха резултата. Футболист на „Чавдар“ центрира от фаул, вратарят Маринов не се намеси убедително и Владислав Василев с глава се разписа за 1:0. Две минути по-късно тимът на „Ботев“ имаше възможност да изравни. Папазов проби от дясно и центрира в наказателното поле, където Чирпанов стреля с глава, но над напречната греда. С това се изчерпаха головите положения за първата част. Втората част започна с нов гол за домакините. В 52-ата минута след центриране от корнер Камен Каменов вкара красив гол с глава за 2:0. Тимът от Криводол имаше още един шанс за почетно попадение. В 82-ата минута Ивайло Димитров стреля от около 20 метра, но стражът на домакините Светослав Тошев със сетни сили изби топката. В последната минута на мача отборът на „Чавдар“ направи преднината си класическа. След бърза контраатака влезлият като резерва Денис Николов излезе сам срещу вратаря Данов и технично прати топката в мрежата за крайното 3:0.
След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Мач без много футболни достойнства. Като цяло пореден слаб за нас. Това са ни възможностите. Имахме много брак в играта и допуснахме груби грешки при головете на противника. Отборът ни явно е демотивиран и само доиграваме първенството”.
„Ботев”-Криводол:Маринов /Данов/, Ивов, Димитров /капитан/, Ефремов, Ирфан, Папазов /73-Върбанов/, Кунчев, Манолов, Каменов /А. Петров/, Чирпанов, Салиф
„Чавдар“-Бяла Слатина: Тошев, Иванов, Григоров, Атанасов, Каменов, Тодоров, Симеонов, Самарджиев, Малковски, Василев /капитан/82-Николов/, Тонев

Ботев (Враца) на победа от голямата мечта


Ботев (Враца) е само на един успех от директна промоция в елита. Това стана факт, след като лидерът в Западната "Б" група разби Пирин (Гоце Делчев) с 4:1 като домакин в двубой от 28-ия кръг и възвърна аванса си от 9 точки пред Спортист (Своге), който пък загуби с 0:1 при гостуването си на Етър. След седмица Ботев гостува точно на Спортист и при успех ще отваря шампанското, защото вече ще е в елита и на теория. "Шоколадите" имат две победи в досегашните си два мача с отбора от Враца, но пък трябва да почиват в един от оставащите 5 кръга, което означава, че няма как да станат първи при загуба след седмица.
Изненадващо Пирин (Гоце Делчев) поведе в мача си с лидера след попадение на Никола Иванов в 17-ата минута. След само 3 минути обаче домакините изравниха от дузпа, реализирана от Тихомир Найденов. След това Симеон Райков даде аванс на Ботев с два гола в 31-ата и 51-ата минути, а в 67-ата минута за Иван Коконов остана да оформи крайното 4:1.
Чавдар (Бяла Слатина) - Ботев (Криводол) 3 : 0
Банско - Септември (Симитли) 2 : 0
Вихрен - Малеш (Микрево) 2 : 0
Етър - Спортист (Своге) 1 : 0
Ботев (Враца) - Пирин (Гоце Делчев) 4 : 1

Петима професионалисти по здравни грижи бяха отличени на професионалния си празник – 12 май Международен ден на сестринството


Антоанета Стоянска – медицинска сестра в ОАИЛ на МБАЛ „Хр. Ботев”, Враца бе отличена с приза „Медицинска сестра на 2010г”. „Акушерка за 2010г.” стана Даниела Генова от Акушеро-гинекологично отделение, „Клиничен лаборант за 2010г.” е Иванка Димитрова, а „Рентгенов лаборант за 2010” – Иванета Воденичарова. Специално отличие за особено внимателно, съпричастно и професионално поведение, след получено благодарствено писмо от пациент чрез Министерство на здравеопазването и решение на УС на първичното дружество на БАПЗГ и ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев”, Враца, получи и медицинска сестра Диана Асенова от Урологично отделение.
Отличията бяха връчени за седма поредна година по повод професионалният празник на съсловието - Международния ден на сестринството. Организираният по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) от 2004г конкурс „Професионалист по здравни грижи на годината”. Излъчват се професионалисти по здравни грижи, които със своите изяви, висок професионализъм и реализирано желание за развитие са допринесли за повишаване на качеството на здравните грижи и услуги. Част от критериите за подбора са доказан професионализъм, внедрени в практиката проекти, стандарти и инструментариум за качество, нови методики, участие в научни форуми, степен за удовлетвореност на пациенти от оказаните им здравни грижи, професионално развитие и много други.
Към момента във врачанската болница работят 315 професионалисти по здравни грижи – сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и друг медицински персонал, като от тях по-голямата част са с образователна степен магистър или бакалавър по медицински грижи.

* * *
През 1935 година, Международния сестрински комитет решава 12 май – рождената дата на Флорънс Найтингеил, основател на съвременното сестринство да се отбелязва като професионален празник на сестрите. Като Международен ден на сестринството започва да се чества от 1965 година, а от 1972г. във всички страни. В МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца празникът се отбелязва от 2008 година.
* * *
Флорънс Найтингеил - 12.05.1810-1920г. - основателка на модерното сестринство е определена като една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. Медицинската сестра доказва чрез денонощна грижа и наблюдение на болния, че смъртността може да бъде намалена 10 пъти. Тя открива първото светско училище в Лондон и описва стандартите и принципите на болничната грижа. През 1907г. става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана "Дамата с лампата", защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем.

12.05.2011г.