Бисквитки

петък, 7 декември 2018 г.

Десетки деца посрещнаха Дядо Коледа в ж.к. „Дъбника“


С тържество, най-малките жители на комплекс „Дъбника“ посрещнаха Дядо Коледа. Церемонията по пристигането на белобрадия старец се проведе в парка, който тази година е украсен с хиляди светлини по повод предстоящите коледни и новогодишни празници.
Кметът Калин Каменов приветства присъстващите, пожела на децата да бъдат здрави и да имат безгрижно детство. „Сигурен съм, че с общи усилия и с доверието, което имаме от ваша страна, ще работим за това всеки да се гордее, че живее във Враца.“ – каза Калин Каменов.
След това децата, заедно с Дядо Коледа, отброиха последните секунди до запалване светлините на коледната елха, която заблестя празнично. Тържеството завърши с красива многоцветна заря.
Участие в празника взеха възпитаници от детските градини „Слънчице“ и „Зора“, вокална група „Детелинка” при ЦПЛР „Център за работа с деца” и Балетна школа към НЧ „Развитие 1869“.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ



УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
 Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществена консултация във връзка с приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Враца, с която се предвижда актуализация на размерите на местните данъци във връзка с приетите изменения и допълнения в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 01.01.2019 г.  

Обществената консултация ще се проведе на 11 януари 2019 г., от 17.00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца на адрес гр. Враца, ул. „Петропавловска“ 43, ет. 3.
На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове на интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mail: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.

С уважение,

КАЛИН КАМЕНОВ
Кмет на Община Враца


До края на декември може да ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател



От тази година те могат да се ползват от двамата родители, ако доходите на единия са недостатъчни
 Юлия Грънчарова                

          До края на декември работниците или служителите трябва да представят необходимите документи пред своите работодатели по основното трудово правоотношение, ако искат да ползват данъчните облекчения за деца чрез тях. Двете декларации - за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), могат да бъдат намерени на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.
Новото през тази година е, че вече не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва облекчението. Дадена е възможност от тази година и двете облекчения – за деца и за деца с увреждания, да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да ползва облекченията в пълен размер. В тези случаи разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.
Данъчните облекчения не могат да се ползват чрез работодателя, ако родителят не е декларирал, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, или че ще подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Най-лесният начин да се проверят дълговете към бюджета е като се направи справка на интернет страницата на НАП с безплатен персонален идентификационен код – ПИК, който може да се получи във всеки офис на НАП. Чрез работодател могат да се ползват и други видове данъчни облекчения.
Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2018 г. могат да се ползват по два начина.
Първият начин, по който може да се ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице, в срок до 31 януари 2019 г. В този случай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите необходими документи, в срок от 30 ноември до 31 декември 2018 г.

четвъртък, 6 декември 2018 г.

Дядо Коледа пристигна във Враца с атракционно влакче

Десетки малки и големи жители и гости на Враца посрещнаха Дядо Коледа, който тази година пристигна с красиво украсено атракционно влакче. На площад „Христо Ботев“ бе подготвена празнична програма, в която участие взеха талантлививъзпитаници на детска градина „Европейчета“, вокална група „Детелинка” при ЦПЛР „Център за работа с деца” и Балетна школа към НЧ „Развитие 1869“.
Пожелавам на децата на Враца да бъдат здрави, усмихнати и щастливи. Искам да благодаря на учителите, че се грижат за тях, а на родителите пожелавам да не престават да подкрепят децата си и да ги обичат, защото те имат най-много нужда от това. Пожелавам ви Весели коледни празници“ -  каза в приветствието си кметът Калин Каменов.
Кулминацията на вечерта бе запалването на пъстроцветните светлини на осемметровата коледна елха, която тази година е украсена с  нови фигурални елементи – 30 светещи звезди.  
Тържеството, с което бе дадено началото на Коледните и новогодишни празници, завърши с красива заря, която озари небето над Враца.
На 7 декември Добрия старец ще бъде посрещнат и в ж.к. „Дъбника“ и ще бъдат запалени светлините на коледно дръвче. Празникът ще започне в 16:30 ч.

Броени дни до голямата награда от 50 000 лева в Лотарията с касови бележки


          Остават броени дни, в които участниците в Лотарията с касови бележки на НАП могат да регистрират касови бележки и да се състезават за голямата награда – 50 000 лв. Късметлията ще бъде изтеглен на 10 декември в ефира на bTV. Потребителите могат да регистрират касови бележки на сайта https://kasovbon.bg до 11,59 ч. на 9 декември 2018 г.
От началото на инициативата за участие са регистрирани над 30 милиона касови бележки на обща стойност 417 милиона лева. До момента данъчните са раздали 51 предметни награди – телевизори, лаптопи, телефони и др., както и 11 месечни награди от 2 000 лв.
От НАП отчитат, че интересът към Лотарията е постоянен, като за участие в седмичните игри се регистрират по около 800 хиляди касови бележки, а за месечните – се състезават средно по 2 ми лиона. В последните дни преди тегленето на голямата награда, интересът рязко се засилва, отчитат от НАП.
За област Враца от началото на играта са регистрирани общо 600 250 броя касови бележки, като 25 040 от тях са от ПОС устройство. Средният брой касови бележки на един потребител е 363. Общата стойност  на регистрираните фискални бонове  в областта е близо 8.6 млн.лв.
          Лотарията с касови бележки доби популярност и в социалната мрежа Фейсбук. Там страницата на играта - https://www.facebook.com/kasovbon, има над 6000 последователи. Над ¼ от феновете на Лотарията във Фейсбук са от столицата, а 75% - са жени.
От НАП уточняват също, че с изтеглянето на печелившия за втория сезон на Лотарията с касови бележки, играта не приключва. Веднага след като приключи регистрирането на бележки за 50 000 лв., започва новият, трети, сезон.
В данъчната лотария имат право да участват всички български граждани, които са навършили 14 години и регистрират фискалните си бонове в интернет, на специално създадения за целта сайт – www.kasovbon.bg. Както и през предходния сезон, данните, които трябва да бъдат въведени за участие, са стойността на покупката, датата и часа, в който е издадена касовата бележка. Няма ограничения за минимална или максимална стойност на покупките, допълват от НАП.

Юлия Грънчарова         


Десетки врачани отбелязаха Никулден по стара традиция

            Големият християнски празник – Никулден бе отбелязан от десетки врачани по стара традиция – на централния площад „Христо Ботев“. Програмата започна с тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство врачански митрополит Григорий.
            „Ако преди години Никулден бе по-скоро семеен празник, то днес всички ние сме тук, на площада и заедно почитаме покровителя на банкерите и семейството – Свети Николай. Надявам се с всяка изминала година, присъстващите да са все повече. С моя екип продължаваме традицията на празника да се провежда Никулденски базар, като със събраните средства ще бъде подпомогната родолюбивата инициатива за изграждането на паметник-чешма за Людмил Кирков. Пожелавам на всички именици и присъстващи да са здрави и да постигат много успехи. Честит празник!“ – каза Калин Каменов в приветственото си слово.
            На жителите и гостите на града бяха раздадени над 1 500 порции от рибния курбан. Празникът продължи с традиционна кулинарна изложба-базар на шарани. Петдесет риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от Общинско предприятие „Социални дейности”, бяха предложени за закупуване от гражданите. Средствата, получени от изложбата-базар, ще бъдат дарени за изграждане паметник на видния врачанин - кинорежисьора Людмил Кирков.

            На събитието присъстваха още: заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на Община Враца Нина Дакева, банкери, общественици, директори на детски и учебни заведения и граждани.
            Празничната програмата през деня ще продължи в 16:30 часа, когато ще бъдат запалени светлините на коледната елха и по този начин ще бъде поставено началото на коледно-новогодишните празници в града.

сряда, 5 декември 2018 г.

Зам.-кметът Петя Долапчиева бе гост на 5-ия рожден ден на две социални услуги


Заместник-кметът Петя Долапчиева присъства на 5-ия рожден ден и освещаването на Защитено жилище за лица с психични разстройства и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания. На събитието присъстваха още секретарят на община Враца Нина Дакева, управителят на двете социални услуги Анна Целова, представители на институции, служители и потребители на услугите. Врачанският митрополит Григорий отслужи водосвет за здраве на работещите и настанените в институцията, след което освети сградата, в която се помещават Дневният център и Защитеното жилище.
„За мен е удоволствие на поднеса  поздрави от името на г-н Калин Каменов по повод вашия 5-и рожден ден. Аз виждам голяма символика в този ден – на 5 декември нашата Православна църква почита Св. Сава Чудотворец, а това е светецът, на когото се молим за здраве и берекет“. Това каза в своето приветствие към присъстващите Петя Долапчиева. „Пожелавам ви много здраве и удовлетвореност на колегите, които работят с потребителите тук, много приятни делници и още много рождени дни“, каза още зам.-кметът.
Към момента в Защитеното жилище за лица с психични разстройства са настанени 10 потребители, а Дневният център за пълнолетни лица с увреждания е с капацитет 10 места, като в него са настанени 8 потребителя.

вторник, 4 декември 2018 г.

Коледната елха във Враца грейва на 6 декември


         Началото на коледните и новогодишни празници във Враца ще бъде поставено на големия християнски празник – Никулден, когато ще се запалят светлините на осемметровата коледна елха на площад „Христо Ботев“. Тържеството ще започне в 16:30 часа и участие в празника ще вземат възпитаници от детските градини на Враца, вокална група „Детелинка”  и  Представителен танцов състав „Радост” към  ЦПЛР „Център за работа с деца”, балетната школа при НЧ „Развитие 1869” и актьори от Драматично-кукления театър.  Поздрав към децата ще отправи кметът на Община Враца - Калин Каменов, а Дядо Коледа ще бъде посрещнат с песни и стихове.
         И тази година за най-малките жители от ж. к. „Дъбника“ Община Враца организира тържествено посрещане на белобрадия старец и ще бъдат запалени пъстрите светлини на коледната елха. Празникът ще се проведе на 7 декември, от 16:30 ч. в парк „Дъбника“.

Ученици ще събират легенди по проект


Заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева проведе работна среща с Председателя на УС на Сдружение „Агенция за развитие на Северозападна България” - Илияна Калоянова и директори на 4 училища в град Враца, на която бе поставено началото на ново партньорство. Сътрудничеството е с цел реализиране на дейности по проект „Легендите, път към по-атрактивна туристическа дестинация”.
Основните дейности имат за цел да се подобри туристическата атрактивност на целевата област/ ученици и учители от областите Долж, Олт, Мехединци в Румъния и Монтана, Видин и Враца/ чрез идентифициране, съхранение, опазване и популяризиране на неоценимата/безценна част на нематериалното богатство, местните легенди с цел устойчивото използване на природното богатство и ресурси и културното богатство. Учениците ще събират легенди, свързани с природното богатство на областите и ще проучват туристически дестинации, както и ще реализират два съвместни туристически продукта -  Карта на легендите и Лагер на легендите.
Училищата, които ще се включат в проекта са СУ „Козма Тричков”, СУ „Никола Войводов”, ПЕГ „Йоан Екзарх” и ОУ „Васил Левски”. Първият лагер на легендите започва на 13.01.2019 г. в град Вършец.


С водосвет, курбан и изложба на шарани, Враца ще отпразнува Никулден



Община Враца продължава традицията големите празници да се отбелязват на централния площад в града. За трета поредна година честването на предстоящия християнски празник - Никулден ще бъде отбелязан с водосвет за здраве и благополучие на жителите на града и изложба-базар на пълнени шарани. Празникът, което се организира от Община Враца и с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий ще започне от 11:30 ч.
Над 1 500 порции от рибния курбан ще бъде раздаден безплатно на всички присъстващи.
Традиционна е и кулинарната изложба-базар на шарани. Петдесет  риби, приготвени от професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от Общинско предприятие „Социални дейности”, ще бъдат предложени за закупуване от гражданите. Средствата, получени от изложбата-базар, ще бъдат дарени за изграждане паметник на видния врачанин - кинорежисьора Людмил Кирков.
Началната цена на приготвените шарани е 30 лева.

Имениците от Община Враца, които празнуват на 6 декември – Никулден.


Никола – 368
Николай –  1 640
Николина -  291
Никол - 230
Николета – 31
Ники – 9
Никита - 11
Ненка  -  19
Нина -  311
Нино -  18
Кольо – 14
Нено -2
На 6 декември църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.
Обреди и Традиции на Никулден
Българите почитат Свети Никола като покровител на рибарите.
Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено се приготвя шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга” на св. Никола. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.
Обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.
На този празник се канят роднини, кумове и съседи. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.