Бисквитки

събота, 9 април 2016 г.

Меглена Кунева: Образователната система в Община Враца е на много високо ниво



Вицепремиерът и  министър на образованието и науката Меглена Кунева посети Враца. Поводът за визитата бе среща с учители и директори на учебни заведения от областите Враца, Видин и Монтана във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование и учебната програма. Срещата се проведе в аулата на СОУ „Христо Ботев“ в града.
По-късно Меглена Кунева бе посрещната в сградата на Община Враца от зам.-кмета Петя Долапчиева. От името на ръководството на общинска администрация Долапчиева подари на министъра на образованието герба на Враца и бутилка вино и поднесе специални поздрави от кмета на Общината Калин Каменов.
На пресконференция във Враца пред журналисти Меглена Кунева разясни спецификата в новия Закон на образованието и учебната програма за I-V клас и изрази категоричната позиция на образователното министерство за подкрепа на въвеждането на дуалното обучение в професионалните гимназии.
„Впечатлена съм от образователната система и учебната база в Община Враца, които са на много високо ниво.“, каза в края на срещата министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” Е В ПЛАНОВ ГОДИШЕН РЕМОНТ



В 1 ч. и 41 мин. на 9 април 2016 г. пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт, който се предвижда да продължи до втората половина на м. май.
На 1000-мегаватовия блок ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за 23-та поред горивна кампания.
Успоредно с това е създадена необходимата организация по време на престоя да бъде реализиран планираният обем мерки от проекта за продължаване срока на експлоатация, сред които обследване на парните турбини и сепаратори-паропрегреватели, обследване на съдове и тръбопроводи и други дейности от заключителните етапи на проекта. Ще бъдат изпълнени и редица мерки от проекта за повишаване на топлинната мощност.
В момента шести блок работи с пълно натоварване на мощността. От началото на 2016 г. двата енергоблока на АЕЦ “Козлодуй” са произвели 4 млн. 770 хил. MWh електроенергия, при спазване на всички изисквания за безопасна и надеждна експлоатация на ядрените мощности.

петък, 8 април 2016 г.

П О К А Н А




Уважаеми Дами и Господа,

Във връзка с Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни „Чудесата на България” имаме удоволствието да Ви поканим на:


 11 април 2016 г. (понеделник) в град Враца

Обществена дискусия на тема:

ЧУДЕСАТА НА ВРАЦА И СЕВЕРОЗАПАДА. НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ И ИКОНОМИКАТА В РЕГИОНА

·        Старт на кампанията „ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ” за 2016 г. – цели и етапи на кампанията
·        Културно-историческият туризъм и поклонническият туризъм – нови възможности за развитие на икономиката в региона
·        Музеите – превръщане на съкровищниците в България в институции за развитие на туризма
·        Рогозенското съкровище – посланик на България пред Европа и света


Място:
гр. Враца, Регионален исторически музей - Враца
 пл. „Христо Ботев” №2
 Час: 11.00 ч


Дискусията се организира от вестник „Стандарт” в рамките на Националната кампания „Чудесата на България 2016”.  Целта на форума е популяризиране на културно-историческото наследство в България, развитие на културно-историческия туризъм, подпомагане на музейното дело в България.

Домакин на събитието е кметът на Враца Калин Каменов. В дискусията ще бъдат поканени кметовете от областите Враца, Монтана, Видин, Белоградчик, представители на министерствата на туризма и регионалното развитие и благоустройството, народни представители от региона, представители на туристическата индустрия, бизнес организации, историци, археолози, директори на музеи, представители на хотелиери, туроператори, неправителствени организации.