Бисквитки

петък, 4 август 2017 г.

Община Враца кандидатства с проекти за нов туристически продукт и „смарт“ градски транспорт



Заявленията за интерес на два трансгранични проекта на Община Враца получиха одобрение в рамките на първа фаза от кандидатстването по третата покана на Програма „ИНТЕРРЕГ VA Румъния – България 2014-2020“. Максималната допустима стойност на финансиране, което двете проектни предложения могат да получат е 3.7 млн. евро.  
Първият проект носи наименованието „Геопарковете по Долен Дунав – възможност за опазване и устойчиво развитие на геоморфоложко и геоложко наследство”. Той е с бенефициент Община Враца и партньори Община Поноареле, Община Роман и Фондация „Лице за изкуство и култура“. Основна цел на проекта е подобряване на устойчивото използване на културното и природно наследство и ресурси. Дейностите на територията на община Враца предвиждат изграждане на туристическа инфраструктура и пешеходен туристически маршрут при природната забележителност „Божи мост” в Чиренско-Лиляшкия карстов район и изграждане на карстов ландшафтен парк „Понора“, който обхваща части от землищата на Враца и селата Лиляче, Чирен и Мраморен. В община Роман по проекта е заложено създаване на комплексен информационно-туристически и ландшафтен парк „Камено поле – Кунино“ и реставрация на културната ценност „Пустата църква“, която ще бъде начало на пешеходния туристически маршрут. От румънска страна, в проектопредложението Община Поноареле е заложила изграждане на туристически информационен център и създаване на пешеходен маршрут в района на тяхната природна забележителност, също наречена „Божия мост“.
Във второто проектно предложение „Инвестиционни решения при управление на градския транспорт“, водещ партньор е румънската община Дробета - Турну Северин. Обща цел на проекта е приемане на интегрирани интелигентни решения за развитието на двата града. Идеята на проекта включва създаване на приложение за смартфон „смарт град“, което да информира хората за графиците на обществения транспорт, трафика и пътната инфраструктура, да позволява автоматично плащане на паркинг, да предоставя туристическа информация и др. Специфичните цели на предложението предвиждат разработване на платформа за управление на трафика, подобряване на услугите за мобилност в трансграничния регион и изграждане на интелигентен паркинг.
Списъкът с одобрените проекти бе оповестен в рамките на деветото заседание на Комитета за наблюдение по програмата, което се проведе на 2-ри август. По време на заседанието бе одобрен и окончателният текст на Насоките за кандидатстване за втората фаза по поканата. Крайният срок за подаване на проектните предложения е средата на месец октомври 2017 г.

четвъртък, 3 август 2017 г.

Община Враца кандидатства с проект за създаване на нова социална инфраструктура за деца и младежи



Община Враца кандидатства с проектно предложение „Нова възможност за деца и младежи в община Враца“ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, Приоритетна ос 5: „Регионална социална инфраструктура“, Процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“. Искането за финансиране е на стойност 815 хил. лв. и предвижда създаване на ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нов вид резидентни услуги в общността.
Дейностите по проекта включват изграждане, обзавеждане и оборудване на Център за настаняване от семеен тип за деца (ЦНСТ), с капацитет 12 места и извършване на реконструкция, ремонт, обзавеждане и оборудване на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст (ПЖ), с капацитет 8 места и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст (НЖ), с капацитет 6 места. Целевите групи за ЦНСТ са деца, лишени от родителска грижа, за които са изчерпани възможностите за оставане и връщане в биологичното семейство, настаняване в семейството на близки и роднини или в приемно семейство; за Преходно жилище-деца от 15 до 18 г., изведени от специализирани институции; за Наблюдавано жилище–лица от 18 до 21 г., които напускат специализирани институции, преходни и защитени жилища и им предстои да водят независим начин на живот.
С изпълнението на проекта, Община Враца ще разшири обхвата на предлаганите социални услуги, които да заменят институционалния модел на грижа за деца, с грижа близка до семейната среда. Чрез изграждането на ЦНСТ ще се създаде възможност за пълноценно израстване и развитие на лицата, част от целевата група. Основен акцент при създаването на Преходно и Наблюдавано жилище е възможността за осигуряване на успешна социална интеграция, чрез водене на независим начин на живот. В Преходното жилище ще бъде предоставена подкрепа на децата и младежите, напускащи специализирана институция, докато в Наблюдавано жилище такава ще бъде оказвана на пълнолетни лица.
В резултат на изпълнение на проектните дейности  ще се подобри готовността за социално включване на децата и младежите, настанени в Дом за деца лишени от родителски грижи, Дом за медико-социални грижи за деца. След приключване на дейностите по проекта, социалните услуги в изградената/обновена инфраструктура ще се предоставят от Община Враца. За това се предвижда кандидатстване с проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, като впоследствие ще се предприемат действия услугите да преминат в делегирани от държавата дейности.  Изграждането на социалната инфраструктура ще допринесе за постигане целите на  Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България“ и Актуализирания план за действие за изпълнението й. Чрез проекта ще се гарантират правата на всяко дете до достъп до качествена грижа и услуги в общността, която да отговаря на индивидуалните му потребности и ще се осигури продължаване на процеса по деинституционализация чрез замяна на институционалния модел на грижа с грижа в семейството или в близка до семейната среда в общността.

сряда, 2 август 2017 г.

Положиха основния камък на новостроящ се храм в двора на МБАЛ „Христо Ботев“



            Зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева присъства при полагането на основния камък на православен храм, носещ името на Св. Панталеймон, в двора на МБАЛ „Христо Ботев“.
            На един от най-светлите християнски празници – Илинден, Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от страната и чужбина, отслужи молебен за здраве и положи първия камък на православната обител. Мястото беше осветено с мощите на Св. Панталеймон и неговата чудодейна икона, които вчера бяха донесени в храм „Св. Николай Мирликийски“ във Враца.
На церемонията присъстваха народният представител Красен Кръстев, заместник областният управител Робертино Маринов, директор „Медицински дейности“ към МБАЛ „Христо Ботев“ – д-р Кети Ценова, духовници от цялата страна, здравни работници и миряни.
                        ХрамСв. Панталеймон“ ще бъде изграден благодарение на спомоществователи от града и ще е място, където всеки човек, изпаднал в трудност, може да намери духовна подкрепа.