Бисквитки

четвъртък, 12 май 2011 г.

В събота във Враца стартира Държавния шампионат по автомоделизъм

Мероприятието се организира от родната ни федерация по автомоделни спортове и спортно техническия моделен клуб във Враца.
30 състезатели от Враца, Варна , Мездра, Козлодуй, Шумен, Девня и софийските „Хоби дик” „Стелди R” и „Ориндж тим” ще мерят сили в
Радиоуправляемите класове модели с ДВГ “Нитро”, “нитро с пулстартер”, “формула 2”, “формула 5 2WD” и “формула 5 4WD”.
На специализираната писта в Социалния център / срещу езиковата гимназия / в събота състезателите ще направят по три квалификационни старта, които започват от 12.00 часа, а финалите са в неделя от 10,00 часа.
Врачанския отбор е начело със заслужилия майстор на спорта Дамян Петров, Георги Аврамов, Мартин Дамянов, Росен Ралчовски, Кристиян Крумов, както и с миналогодишния шампион в клас Формула - 2 Генко Базитов, който тази година ще кара за отбора от града под Околчица.
За победителите във всички класове са осигурени купи.

В петък започва турнир по стрелба

Зонално състезание по стрелба с голямокалибрен пистолет за служители от ОДМВР Видин; ОДМВР Монтана; ОДМВР Враца; СПУ Монтана при ДСПС; РУТП Мездра, ще се проведе на 13.05. 2011г.в гр. Враца. Организатор: СК „Спартак-Враца” при ОДМВР-ВРАЦА .
Състезанието ще се проведе на стрелбищен комплекс при стадион ”Хр. Ботев” гр. Враца, от 09:00 до 12:00 часа на 13.05.2011г.
Системата на провеждане е: -динамична стрелба 2x8 изстрела по 4 мишени. (Четири изстрела прав по два в средните две мишени;-четири изстрела от коляно в дясната краина мишена;- смяна на пълнителя и четири изстрела прав по два в средните две мишени; -четири изстрела от коляно в лявата краина мишена.
Класиране – индивидуално и отборно (отбор-2 мъже и 1 жена)
Награди – от СА на МВР.

Премиерът откри Хранилище за сухо съхранeние на отработено ядрено гориво


Днес в АЕЦ “Козлодуй” се състоя официална церемония по откриване на Хранилището за сухо съхранeние на отработено ядрено гориво (ХССОЯГ).
Лентата на обекта бе прерязана от премиера на Република България Бойко Борисов, от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и от изпълнителния директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Костадин Димитров.
Премиерът Бойко Борисов поздрави всички участници в изграждането на Хранилището, с което се осигурява решение на въпроса за безопасното съхранение на отработеното ядрено гориво от 440-мегаватовите реактори на АЕЦ “Козлодуй” за следващите 50 години. Министър-председателят подчерта, че сигурността е най-важна при атомната енергетика и при използването на атомна енергия, и пожела на присъстващите: “Бъдете живи и здрави и работете стриктно и безаварийно.”
В речта си министър Трайчо Трайков се обърна към работещите в атомната централа с думите: “Поздравления за Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво. То е алтернатива на извозването на отработено гориво, която ни дава възможност за гъвкави решения, съобразно пазарната конюнктура, спрямо нашите желания или други условия, които ни дават възможност да изберем единия или другия подход. Това е и нашата отговорност към бъдещите поколения. Това решение има икономически ефект и е добра практика за всеки ядрен оператор в света, с която АЕЦ “Козлодуй” може да се гордее”, заяви министър Трайков.
Съоръжението, изградено на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, получи разрешение за ползване на сградата с протокол по образец 16 (Акт 16) на 25 март тази година.
Проектът за изграждане на ХССОЯГ е в съответствие с Националната стратегия за безопасно управление на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци. Той е финансиран от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ “Козлодуй”, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Реализацията на проекта се осъществява от консорциум, съставен от NUKEM TECHNOLOGIES GmbH – GNS GmbH – Германия, избрани като изпълнители след провеждането на международен търг.
Хранилището е предназначено за съхраняване на ОЯГ от 440-мегаватовите реактори на АЕЦ “Козлодуй”. Общият капацитет на съоръжението е за 5 256 касети, които ще бъдат разположени в контейнери тип CONSTOR 440/84. Технологията за сухо съхранение е един от най-съвременните и утвърдени методи в световната практика за управление на ОЯГ. Така се осигурява дългосрочно безопасно съхраняване за период не по-малко от 50 години при удовлетворяване на международните изисквания в тази област.
Окончателното въвеждане на обекта в експлоатация се предвижда да стане факт до средата на 2012 г., след като Агенцията за ядрено регулиране издаде лицензия за експлоатация на хранилището.
На снимката: Премиерът на Република България Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Костадин Димитров по време на церемонията по официалното откриване на Хранилището за сухо съхранeние на отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй".

СОУ „Отец Паисий” стана на 25


Днес СОУ „Отец Паисий” – Враца отпразнува 25 годишния си юбилей с празничен концерт в Драматично - куклен театър – Враца. На празника гости бяха зам.-кметът по социални и хуманитарни дейности – д-р Михаил Шарков, началникът на РОИ към МОМН – г-жа Галина Евденова, бивши и настоящи преподаватели и възпитаници. Поздравителен адрес и подарък от името на Кмета на Община Враца поднесе д-р Михаил Шарков.
В адреса се изказва задоволство от постигнатото през годините в образователния процес на елитното училище.
„Най-висша цел на всяко общество е образованието. Привилегия за вас е, че към тази цел вие сте поели по красивия път на изкуството. С неговия универсален език на общуване между хората можете чрез песен, танц и цветовете на палитрата да преодолявате граници и разстояния.
На всички вас, които носите творческата искра, неугасващата жажда за знания , неутолимия копнеж към красота и хармония, от сърце ви желая сполука и занапред, години богати на нови постижения и признания! – казва още в поздравителния си адрес кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов.

Известни лица се включват отново в Националния ден на природните паркове на WWF – 14 май, събота

София – Дипломати, популярни актьори, музиканти и журналисти се включват в ежегодната инициатива Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF, която се организира за четвърти път на 14 май (събота). Акцията е в партньорство с GLOBUL и администрациите на 11-те природни парка в България.
«Посланиците» на природните паркове ще се включат на място като доброволци в почистването и обновяването на инфраструктурата и местата за отдих в 11-те природни парка на България.
Временно изпълняващата длъжността посланик на Великобритания в България г-жа Катрин Барбър, журналистите и водещи Ники Кънчев, Симо от „БГ Радио”, Христина Балинска и Венелин Петков от bTV ще помагат в Природен парк Витоша на Дендрариума, Драгалевски манастир и в село Бистрица.
Посланикът на Румъния в България Н. Пр. г-н Антон Пакурецу ще присъства в Природен парк Персина в Белене, на брега на Дунав.
Вокалистът на „Гравити Ко.” Явор Захариев и композиторът Славчо Лобошки ще помагат в Природен парк Беласица край Петрич.
Рапърът Биг Ша и композиторът Теди Генев ще бъдат посланици на Природен парк Златни пясъци край Варна.
Поп певицата Тони Димитрова ще помага в Природен парк Странджа.
Актьорът Валери Йорданов ще участва отново в Природен парк Врачански Балкан.
Синоптикът на bTV Станислава Цалова ще бъде отново доброволец в Природен парк Рилски манастир.
Актьорът от Русенския театър „Сава Доброплодни” Венцислав Петков ще бъде посланик в Природен парк Русенски Лом.
Юристът Ася Николова ще помага в Природен парк Шуменско плато.
Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.
Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над 1000 доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.
При третото издание през май 2010 г. близо 3000 доброволци събраха над 15 тона отпадъци, участваха ремонтирането на туристическата инфраструктура и в изграждането на мостчета по някои от най-популярните маршрути.
Повече подробности за сборните пунктове и началните часове на Национален ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg
За повече информация:
- Константин Иванов, WWF, Тел: 02/950 50 40, 0884 514 636, kivanov@wwfdcp.bg
Допълнителна информация:
- Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца стартира дейността на „Училище за родители „Дара”

То е насочено към всички бъдещи и настоящи родители, жители на община Враца, Мездра, Криводол, Борован и Бяла Слатина.
Пред бъдещите родители ще бъдат представени основните етапи на бременността и раждането, особености на храненето и вредните фактори, както и двигателният режим на бременните и новороденото.
Родителите ще бъдат обучавани в приятната обстановка на съществуващата база, както и в специално подготвен кабинет в отделенията на болницата.
Лекциите ще се водят от лекари-специалисти, професионалисти акушерки от АГО и Неонатологично отделение и от масажисти и кинезитерапевти от Отделение по физикална терапия и рехабилитация
На 13 май от 11.00 часа в Заседателната зала на МБАЛ „Христо Ботев” - гр. Враца, ще се състои официалната презентация на дейността на училището. На срещата са поканени представители на общините, лекари, медицински центрове и заинтересовани институции.
За нас ще бъде удоволствие да Ви запознаем детайлно с дейността в „Училище за родители „Дара”. Очакваме ви!

Днес, 12 май професионалистите по здравни грижи отбелязват своя професионален празник – Международен ден на сестринството

Със семинар днес, на 12 май, Съсловието на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Христо Ботев” – Враца отбелязва Международния ден на сестринството. На обучението ще се обсъдят теми и проблеми, които касаят дейността и развитието на проесията.
Към момента във врачанската болница работят 315 професионалисти по здравни грижи – сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и друг медицински персонал.
На празника се очаква да бъдат отличени и най-добрите сред съсловието, работещи в лечебното заведение. От 2004г по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) се организира конкурс „Професионалист по здравни грижи на годината”. Излъчват се професионалисти по здравни грижи, които със своите изяви, висок професионализъм и реализирано желание за развитие са допринесли за повишаване на качеството на здравните грижи и услуги. Част от критериите за подбора са доказан професионализъм, внедрени в практиката проекти, стандарти и инструментариум за качество, нови методики, участие в научни форуми, степен за удовлетвореност на пациенти от оказаните им здравни грижи, професионално развитие и много други.

* * *
През 1935 година, Международния сестрински комитет решава 12 май – рождената дата на Флорънс Найтингеил, основател на съвременното сестринство, да се отбелязва като професионален празник на сестрите. Като Международен ден на сестринството започва да се чества от 1965 година, а от 1972г. във всички страни.

* * *
Флорънс Найтингеил - 12.05.1810-1920г. - основателка на модерното сестринство е определена като една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. Медицинската сестра доказва чрез денонощна грижа и наблюдение на болния, че смъртността може да бъде намалена 10 пъти. Тя открива първото светско училище в Лондон и описва стандартите и принципите на болничната грижа. Като първа светска медицинска сестра, гениална в организацията и нововъведенията, тя напълно променя професията.

сряда, 11 май 2011 г.

И "Чавдар" Бяла Слатина потъва

„Чавдар“ (Бяла Слатина) претърпя тежко поражение в Симитли от местния „Септември“ с 1:3 в мач от 27-ия кръг на Западната „Б“ група.
Старши треньорът на белослатинци Румил Жотев не знае какво е победа от както пое тима. Равносметката е 3 равенства и 4 загуби, като всички ремита са постигнати в Бяла Слатина, а пораженията са като гост.
Така тимът от Бял;а Слатина е на предпоследното 10 място с 27 точки, а с 16 последен е 'Ботев" Криводол.
"Ботев" Враца в този кръг почиваше и води с преднина от 9 точки пред "Спортист" Своге.

"Ботев" Криводол инкасира 6 гола от "Чавдар" Етрополе


„Чавдар“-Етрополе разгроми с 6:0 като гост тима на „Ботев“-Криводол в мач от 27-ия кръг на първенството в Западната „Б“ футболна група. Още в 14-ата минута възпитаниците на Спас Джевизов поведоха в резултата. Диего проби от ляво и пусна към Станислав Краев, който с удар от границата на пеналта направи безпомощен вратаря Маринов за 0:1. Шест минути по-късно домакините имаха възможност да изравнят. Папазов бе изведен сам срещу вратаря на „Чавдар“ и вместо да прати топката в мрежата, би покрай гредата. В 29-ата минута Диего подаде към Иво Михайлов, който стреля и топката мина между краката на Пламен Маринов за 0:2. При този резултат приключи първата част. Още в началото на второто полувреме обаче гостите направиха преднината си класическа. След неразбирателство между Манолов и Ефремов, Станислав Краев овладя топката, излезе сам срещу стража на „Ботев“ и с техничен удар покачи на 0:3. В 53-ата минута нова възможност пропуснаха домакините. Салиф изведе зад защитата на гостите Папазов, който обаче прати топката над напречната греда. В следващата минута Емил Колев от границата на малкото наказателно поле се разписа за 0:4. В 55-ата минута влезлият като резерва Ивайло Кунчев стреля опасно от около 20 метра, но вратарят на гостите със сетни усилия изби в корнер. Папазов центира и Чирпанов с глава стреля, но топката премина покрай вратата. В 65-ата минута Тончев центрира в наказателното поле и Ефремов в опита си да изчисти топката си отбеляза автогол. В следващата атака домакините имаха нова възможност за почетно попадение, но удар на Ангел Петров от фаул бе отразен от вратаря Яначков. Пет минути преди последния съдийски сигнал Тончев бе изведен сам срещу стража на криводолския тим и технично вкара за крайното 0:6 в полза на „Чавдар“-Етрополе. След тази загуба отборът на „Ботев“-Криводол изгуби всякакви шансове за оцеляване в групата. Възпитаниците на Иван Ценов са на последното 11-то място със скромния актив от 16 точки.
След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Безобразен мач. Може би това е най-слабият мач, който нашият отбор е играл някога. Резултатът красноречиво говори за превъзходството на противника. Тежка е ситуацията в клуба, но съм разочарован от играта на нашия тим. Не съм очаквал такова представяне от страна на футболистите”.
„Ботев”-Криводол:Маринов, Димитров /капитан/, Ефре

Подари ми усмивка!


Благодарение на доброволния труд и уменията на фризьорите от :
СТУДИО „БОНД” – ВРАЦА - МИЛЕНА БРАТАНОВА
СТУДИО „ФЪРСТ ЛЕЙДИ” – ВРАЦА - ЕВЕЛИНА НЕНЧЕВА и РАЛИЦА МАРИНОВА
САЛОН „ ПАВЛИНА ГЕНЧЕВА” - ВРАЦА
ДОМ НА КРАСОТАТА – ВРАЦА - ЕМИЛИЯ И ПЕТЪР ПЕТРОВИ
СТУДИО „ИДЕЯ, СТИЛ, ИМИДЖ” – ВРАЦА - ИВО ИВАНОВ И ЙОЛИТА ЦЕНОВА-ЦВЕТКОВА
„...Ние искаме да повторим днешния ден, а Вие мислете как това да се случи”. С тези думи една от фризьорките доброволци се обърна към нас, споделяйки, че самата тя е минала по трудния път на търсене на работа, квалифициране и преквалифициране и неразбиране от страна на работодателите към майките с деца. „Аз самата съм майка и знам от колко много и важни неща се лишават жените без работа, за да осигурят най-необходимото за децата си. Не желая публичност, за мен важни са усмивката и удовлетворението, че съм направила добро на някого.”
От днес в Дом за красота – Враца майсторите-фризьори с доброволен труд ще обучават Аксиния от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров” – Враца на професият „Фризьор”.
В един от фризьорските салони непринудено разговаряхме с възрастна жена, докато наблюдаваше как младата жена на стола видимо се променяше под умелите ръце на фризьорката : „Аз знам приказката „Направи добро, хвърли го зад гърба си!”. Но явно моят син е прав, когато казва „Не, мамо. Направи добро и разкажи за него!”.
И ние разказахме... Разкажете и Вие. Ще очакваме Вашите писма на мейл : eudirect-vratsa@online.bg през цялата 2011 Европейска година на доброволчеството.

Винарната „Бургозоне” Оряхово ще участва в Лондонския международен панаир на виното

Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира участие на български фирми в едно от най-значими световни изложения за производство на вина и други алкохолни напитки - Лондонски международен панаир на виното (London International Wine Fair 2011). Панаирът ще се проведе от 17 – 19 май 2011 г. в изложбен комплекс ExCel в британската столица.
Изложението е включено в Индикативна програма за организиране на участие в международни специализирани изложения на ИАНМСП, като елемент от мерките за повишаване на експортния потенциал на българските малки и средни предприятия.
На българския щанд с обща изложбена площ от 126 кв.м. своята продукция ще изложат 9 наши винопроизводители: „Бургозоне” ЕООД (Оряхово)„Лайт Касъл” ЕООД (Ивайловград), „Винпром Ямбол” ЕАД, „Телиш” АД (общ. Плевен), „Винпром Свищов” АД, „Винзавод” АД (Асеновград), „Ковекс – 2” ЕООД (Панагюрище), „Уърлд Уайнс” ООД (София), , „Винекс Преслав” АД.
Българските винопроизводители ще имат възможността да запознаят с асортимента си водещи световни енолози и хиляди посетители на панаира, а също да научат за най-новите марки на виното по света и да участват в работни семинари.
Лондонският международен панаир на виното се провежда ежегодно от 1981 година насам. Той е сред най-чаканите събития в годишния календар на винопроизводителите от различни кътчета на планетата. През 2010 г. (30-то поред юбилейно издание) на обща изложбена площ от 12 300 кв.м. са участвали 283 производители на виното, от които 168 чуждестранни и 115 местни. Общият брой посетители на миналогодишното издание - предимно търговци на вино, дегустатори и специализирани журналисти, надхвърли 13 хиляди души.
Участието на нашите винопроизводители в Лондонския международен панаир е поредна стъпка в сложния път за трайно присъствие на българското вино на световния пазар. Богат аромат и свеж вкус – именно на тези доказани качества на нашите вина залагат българските винопроизводители.

РИОСВ-Враца обявява конкурси за снимки и есе по повод Световния ден на околната среда

По повод Световния ден на околната среда 5 юни и 2011 - Международна година на горите, Регионална инспекция по околната среда и водите обявява конкурси за снимка и есе.
Темата на фотоконкурса е “Гората и човекът”, а целта е да се стимулира творческото мислене на младите екозащитници. Фотографиите ще се изпращат до 1-ви юни 2011 година от ученици от цялата област, след което на 3-и юни, в Информационния център на РИОСВ – Враца ще бъде подредена едноименната изложба с получените фотоси.
Вторият конкурс е на тема “Дървото”. В него няма възрастово ограничение, а единственото условие е да се изпращат разкази, за единственото дърво, което е оставило в нас траен спомен заради любима история, традиция или легенди. Целта на конкурса е да се събере любопитна информация за дървета с история, които се на територията на област Враца. Ако сред описаните истории има дърво, което е рядък вид, природна забележителност или датира на това място от стотици години, а не е обявена за вековно, ще се възползваме от възможността да го направим точно в Международната година на горите. “Избраникът” сред дърветата ще бъде и номинацията от страна на РИОСВ – Враца в конкурса “Дърво с корен 2011”, организиран от фондация “ЕкоОбщност”.
Срокът за изпращане на творбите е 01.06.2011 година в сградата на РИОСВ – Враца на адрес: гр. Враца, ул. “Екзарх Йосиф” № 81 и на e-mail: riosv_vr@m-real.net
Класирането на творбите ще бъде обявено на 03.06.2011 г. от 10 часа в сградата на РИОСВ – Враца.
Регламентът на конкурсите може да намерите на интернет-страницата ни http://riosv.vracakarst.com/ в секция “Информационен център” - “Новини”
За повече информация тел. 0893 393 187

Не са открити ГМО във Врачанско

Не са открити генетични модификации в царевичната нива в с. Борован, стопанисван от “Агротрейд СС” ООД.
Това показват данните на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) от извършените през 2010 година качествени анализи за определяне наличието на генетично изменена ДНК в 48 проби - 37 от растителен материал (царевица и рапица) и 11 от обработваема почва за територията на цялата страна.
Пробонабирането на територията на РИОСВ-Враца е извършено на 18 октомври 2010 г., в присъствието на експерт на инспекцията и представители на специализираната лаборатория към ИАОС. То е част от изследване в национален план, за спазване на изискванията на Закона за генетично модифицираните организми (ЗГМО, ДВ, бр. 27/2005 г.) за 30 км отстояние за отглеждане на ГМО култури от границите на защитените зони. Пробонабирането се извършва на основание програма за взимане на проби от околна среда с цел анализ на генетични модификации.
С цел осъществяване на контрол върху освобождаване на ГМО в околна среда през 2011 година са заложени за пробонабиране други два пункта на територията на областта. Ще бъдат изследвани рапицова нива в района на с. Три Кладенци и царевица в землището на гр. Бяла Слатина, след съгласуване на програмата за набиране на проби през 2011 година.
Специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми беше оборудвана в началото на годината и функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда.
Това е първата в България лаборатория, която изследва проби от околната среда. Оборудвана е с четири автоматизирани системи - за пробоподготовка, апарат за класически PCR анализ, апарат за количествен PCR анализ в реално време и система за генетичен анализ. Разполага с три отделни работни помещения. Екипът се състои от специалисти, доктори на науките, по молекулярна биология и молекулярна генетика.
Приложените методи за изпитване са успешно защитени пред одиторски екип на Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" при проведен първоначален надзор за акредитация.

Селско училище почете Св.Св. Кирили Методий


Днес кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов беше гост на тържество по повод патронния празник на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Девене. За да поздравят своите приятели на тържеството пяха и танцуваха децата от „Дом за деца , лишени от родителски грижи” в с. Три кладенци, както и децата от детските градини в с. Три кладенци и с.Девене – филиали на ЦДГ „Щастливо детство” и ОДЗ „Европейчета” – гр. Враца. В своето приветствие, Кметът поздрави ръководството и учениците и им пожела училището „да продължава да ражда таланти и да бъде неспокоен, но сигурен дом за учителите и учениците, които носят в себе си просветителския дух. Нека делото на славянските първоучители пребъде във вековете, а сътвореното се множи и развива за благото на народа ни, децата ни и всички нас!”
Гост на празника също така беше и Председателят на Общински съвет – Враца Малина Николова.

ЧЕЗ обсъди с местните власти инвестиционната си политика за региона


Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България, Петър Докладал, се срещна днес с представители на местните власти от област Враца, за да представи инвестиционната политика на компанията за региона. Срещата, инициирана от ЧЕЗ и областния управител
г-жа Пепа Владимирова, се проведе в Областната управа. На дискусията присъстваха представители на местните власти от общините Роман, Криводол, Мездра, Хайредин, Бяла Слатина, Козлодуй и Враца. От страна на компанията освен регионалния мениджър участваха и Радослав Димитров, директор „Обслужване на клиенти” в ЧЕЗ България, и Димо Петров, директор „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи” в ЧЕЗ Разпределение България.
По време на събитието бяха обсъдени инвестиционните планове на ЧЕЗ за региона. Представителите на местните власти споделиха с мениджърите на компанията идеите си за бъдещо ползотворно сътрудничество и очакванията си за развитието на общините, които управляват.
"ЧЕЗ стопанисва най-голямата електроразпределителна мрежа в България, с дължина над 60 хил. км, и обслужва най-много клиенти – над 2 млн. За да изпълним своя дълг към клиентите, ние трябва да инвестираме непрекъснато в повишаване сигурността и качеството на услугите, които предлагаме. Вярваме, че един от начините да постигнем това, е чрез затвърждаване на отношенията на сътрудничество с местните власти, които винаги са били наш коректен партньор”, каза Петър Докладал.
За 2011 г. ЧЕЗ планира да инвестира близо 3,6 млн. лева в повишаването на качеството и сигурността на захранването и за подобряване на услугите за клиентите си на територията на област Враца. Основният обем от предвидените инвестиции за района за тази година е свързан с реконструкция и модернизация на кабели, изнасяне на електромерни табла извън границата на собствеността, изкупуване на енергийни обекти.
Изчисленията, базирани на належащата нужда от рехабилитация, реновиране и модернизация на мрежата в района, показват, че за постигане на оптимални и осезаеми резултати за настоящата година в област Враца са нужни инвестиции в размер на над
6,7 млн. лева, което е почти два пъти повече от сумата, която компанията може да отдели. ЧЕЗ инвестира в рамките на одобрения от ДКЕВР средно годишен инвестиционен обем в размер на 71 млн. лева. За да реализира най-неотложните проекти, да модернизира и разшири мрежата си обаче, на ЧЕЗ са необходими инвестиции в размер на 152 млн. лева годишно за оставащите две години от регулаторния период.
През последните 5 години ЧЕЗ е инвестирала близо 18 млн. лева в рехабилитация, модернизация и развитие на електроразпределителната мрежа на област Враца. От стъпването си на българския пазар в края на 2004 г. компанията е инвестирала близо
450 млн. лева за рехабилитация, модернизиране и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България.

Деца ще празнуват на открити сцени

По повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, днес от 16.00 ч. Община Враца организира открити сцени за изяви на децата от детските заведения под надслов „Децата на Враца празнуват”. Кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов в 16.30 ч. ще присъства на празника на децата на откритата сцена пред читалище „Развитие”, Председателят на Общински съвет – Враца г-жа Малина Николова ще открие сцената пред ДНА Враца, зам. - кметът по бюджет и финанси – г-жа Ани Василева ще присъства на откритата сцена на пл. „Македония”, а д-р Михаил Шарков – зам.-кмет по социални и хуманитарни дейности ще открие празника на малчуганите пред пощата в ж.к. „Дъбника”.

Премиерът Бойко Борисов ще открие новоизградено хранилище за съхраняване на отработено ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”

Утре, 12 май, министър – председателят Бойко Борисов ще пререже лентата на новоизграденото хранилище за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”.
Стойността на хранилището възлиза на близо 70.5 млн. евро, а проектът е финансиран от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ “Козлодуй” чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.
Строителството е реализирано от германския консорциум NUKEM Technologies GmbH – GNS GmbH.
Изграждането на Хранилище за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво е в съответствие с Националната стратегия за безопасно управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци.
На събитието ще присъстват и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, Н.Пр. Посланикът на Федерална Република Германия у нас Матиас Мартин Хьопфнер, представители на Европейската комисия и на ЕБВР.

12 годишна е в неизвестност

На 10.05.11г., в 21:30ч. в РУП-Враца се е явила Б.С./30-годишна/ от кв.Кулата, която е заявила,че от 13.00ч., 12-годишната й дъщеря е в неизвестност.Описание на лицето: ръст около 1.40 см., слабо телосложение с кестенява коса,облечена с лилава блуза и черно кожено яке,обута е с бели панталони на черни квадратчета и черни кецове. Лицето е обявено за Общодържавно издирване.

Откриха крадците на стадо овце

След оперативно издирвателни мероприятия по сигнали за две кражби на животни/ 30 овце/, извършени на 28 април 2011г. и 09.05.2011г., от общоселски кошари в село Градешница е установено, че извършители са лицата: С.С./22г./ от Малорад, Н.М./29г./ от Лехчево, Б.М./27г./ от Кобиляк, А.К./17г./ от Владимирово, М.М./37г./ от Громощин. Четири лица са задържани, М.М се укрива от органите на МВР и е обявен за местно издирване. Животните са намерени и върнати на собствениците. Продължава работата по доказване и документиране на цялата престъпна дейност на групата.

Почетоха светите братя



Днес. в Деня на църковния празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май, кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов и служители от Община Враца поднесоха цветя пред паметника на светите братя.

вторник, 10 май 2011 г.

Стартира доброволческа кампания „Телефонът звънна"


Над 25 човека от два пенсионерски клуба и Клуба на инвалида във Враца посетиха център Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата - Враца в днешния ден, водени от недоверието към телефонните обаждания ( по обясними причини), но и от любопитството едновременно. Така „Телефонът звънна!” остана само символично заглавие на доброволческата кампания на Центъра, в която като доброволци се включиха трима психолози и двама социални работници.
„...Ние сме от поколението, което подхожда с безрезервно доверие към всички и всичко. Така сме възпитани и затова много ни боли, когато ни лъжат фирми или ни „отлагат” институции...”
„...Преди 1989 г. имахме стандарти за всичко. Сега не знаем какво какво купуваме с малкото пари, с които разполагаме...”
„...Ако някой не се замисли много сериозно за децата без родители, тези деца след 10 години ще бъдат престъпници...”
„...Преди беше лесно. Бяхме свикнали държавата да мисли за нас, а ние мислехме и се грижихме за децата си. Разочаровани сме, защото очакваме сега да е същото, а то няма как да се случи...”.
С тази кампания, в Европейската година на доброволчеството, ние от Център Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата – Враца желаем да покажем, че доброволчеството има различни измерения. Едни садят дръвчета, други почистват, трети пея или разказват приказки. Разбирайки дълбоката болка, обида и трудност да се справят с днешната действителност на възрастните хора и инвалиди от Враца, двама от психолозите взеха решение всеки месец до края на годината, в един определен ден доброволно да им предоставят своите знания, способности и време, провеждайки безплатни консултации в център Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата – Враца.
Участниците в срещата разбраха, че на много въпроси могат да получат отговор в център Европа Директно Враца. Центърът прие също поканата да гостува с лектори на Клубовете по теми, които вълнуват хората.
Ние сме отворени за идеи, предложения и включване в кампанията на доброволци – експерти от различни институции. След днешната среща вече сме уверени, че тя трябва да продължи и нейното името да се промени на дошлото спонтанно от възрастните хора : „Помогнете ни да живеем достойно!”.

"Ботев" Криводол ще играе за честта на отбора

Утре ще се изиграе 27 междинен кръг от първенството в Западната „Б“ професионална футболна група. Тимът на „Ботев“-Криводол приема състава на „Чавдар“-Етрополе. Двубоят ще се играе на стадион „Локомотив“ в Мездра от 18.00 часа. Със сигурност срещата ще пропуснат контузените бранители Михаил Милчев и Ивайло Зарчев. „От тук до края на първенството играем за честта на отбора. Разликата в точките е голяма, но ние не отписваме нито един мач. Ще се борим докрай“, коментира наставникът на „Ботев“-Криводол Иван Ценов.
Главен рефер на двубоя ще е Николай Йорданов.
Ето и другите назначения:
ПИРИН /Г.Д/ - ЕТЪР /В.Т/ Г.КАБАКОВ АТ. БОЗЕВ ИЛ.ТОМОВ Пд 4-ти ВАЛ. ДИКОВ Пд

СПОРТИСТ /Св/ - ВИХРЕН /Санд/ АН.ГЕНОВ ИВ.МИЛКОВ АНТ.ТЕРЗИЕВ Сф 4-ти ИЛ. МАРИНОВ Вр

МАЛЕШ /Микрево/ - БАНСКО М. СТОИМЕНОВ АЛ. ДАМЯНОВ СВ.СИМЕОНОВ Сф 4-ти МЛ.ПЕНЕВ Кн

СЕПТЕМВРИ /Сим/ - ЧАВДАР /Б.Сл./ Б.КОЛЕВ НИК. ГЕОРГИЕВ ДЕН. СОКОЛОВ Сф 4-ти
ПЛ.БОЖИДАРОВ Сф

понеделник, 9 май 2011 г.

МАЙСКИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ КРИВОДОЛ 2011

Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1924” Криводол

с подкрепата на кмета на Община Криводол – инж. Николай Иванов

ПРОГРАМАТА:

13 май /петък/
10.00 ч. – „Живопис” – откриване изложба на КГ „Кирил Петров” – гр. Монтана – Фоайето на НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1924” гр. Криводол

18.00 ч. – Концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Вратица” при НЧ „Развитие” гр. Враца – Салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1924” гр. Криводол

16 май /понеделник/
18.00 ч. – Концертна програма на СОУ „Отец Паисий” гр. Враца – Салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1924” гр. Криводол

17 май /вторник/
18.00 ч. – Концерт на Ансамбъла за народни песни и танци НЧ „Просвета 1925” гр. Мездра – Салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1924” гр. Криводол

18 май /сряда/
18.00 ч. – Концертна програма – НЧ „Цани Иванов” с. Борован – Салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1924” гр. Криводол

19 май /четвъртък/
10.00 ч. – Откриване на Библиотечен Информационен център по програма „Глобални библиотеки – България” в НЧ „Н. Й. Вапцаров 1924” – Библиотеката

20 май /петък/
10.00 ч. – „Децата на Ботунския край – деца на Европа” – Преглед на ученическата самодейност – Салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1924” гр. Криводол

21 май /събота/
10.00 ч. – Фолклорен събор „Хубост за бъдни векове” – общински преглед в с. Лесура

24 май /вторник/
11.00 ч. – „Магията на операта” – Симфонията – гр. Враца – Салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1924” гр. Криводол

Полицаи се надстрелваха в София


Поредния турнир „Бинев,Трошанов,Ангелов” по стрелба с пистолет за служители на МВР, организиран от спортната асоциация на МВР и Областната дирекция на МВР-София се проведе в края на седмицата в столицата. 20 отбора от цялата страна се съревноваваха в две части:-бърза стрелба 5 изстрела за 10 сек./две серии/ и динамична стрелба -16 изстрела за време по 4 мишени на различни дистанции. Спортен клуб"Спартак-Враца" при ОД на МВР Враца взе участие в турнира в състав: Дамян Петров, Румен Атанасов, Йордан Ценов, Ивайло Флоров, Николай Милушев и жени Катя Василева и Десислава Иванова. При мъжете врачанските ченгета се класираха на 7-то място, а при жените на 6-то място. Въпреки трудностите, който съпътствуваха врачанските стрелци / засечка на оръжието в една от сериите/ в комплексното класиране врачани се наредиха на почетното 5-то място, а първи се класира отбора на Охранителна полиция-София. Следващото състезание на полицаите е в идущия петък, когато Враца ще е домакин на зонален турнир за служители на МВР. В състезанието освен Спортен клуб"Спартак- Враца ще вземат участие отбори от Монтана, Видин, Гранична полиция и Транспортна полиция.

Саботират държавен шампионат


В предстоящата събота и неделя във Враца трябва да се проведе държавния шампионат по автомоделизъм за модели с двигатели с вътрешно горене. Още в края на миналата седмица врачанския спортно-техническия моделен клуб започна усилена подготовка да обнови базата за традиционно оспорваните състезания.
Два дни от местния клуб се потрудиха яко и приведоха базата си до езиковата гимназия в отличен вид, както е било винаги откакто е изградена единствената писта в България за провеждане на подобна спортнa дейност.
Обаче на следващия ден, когато моделистите отидоха още сутринта да довършат подготовката за шампионата, с ужас откриха, че огромен участък от трасето умишлено е залято с отработено машинно масло. Варварският акт би попречил не само на предстоящите състезания, а създава опасност за десетки деца , които всеки ден карат по пистата велосипеди, докато много майки от квартала се разхождат в района с детските колички.
Научило за вандализма, ръководството на клуба реаргира адекватно и уведоми органите на реда и общината. Без да чакат помощ от "Гражданска защита", автомоделистите пък започнаха сами обработка на поразеното трасе с трина и цялостно измиване на асфалта с препарати.
Огнян Филипов

Европейско четене за деца


По повод 9 май Деня на Европа, в Детския отдел на Читалище „Развитие 1869” Враца се проведе „Европейско четене за деца”, по време на което ученици и читалищни работници-доброволци четяха на малките посетители откъси от детски книжки за историята на ЕС, живота, флората и фауната в европейските държави – членки. Малчуганите се запознаха с историята и символите на Европейския съюз, 2011 Европейската година на доброволчеството. Ученици от СОУ”Козма Тричков”-Враца, НУ „Св.Софроний Врачански” Враца и други училища посетиха информационния щанд на Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата - Враца, където получиха много книжки и промоционални материали за празника. Всички бяха възхитени от уменията на малките художници от І-ви клас на НУ”Св.Софорний Врачански”-Враца, подредили изложба на тема „9 май – Ден на Европа”.

В днешния ден на дарителската кампанията „От деца за деца” във Враца, по време на която се събират ученически пособия и материали, се включиха изключителен брой училища и детски градини. Кампанията продължава до края на този месец. Център Европа Директно Враца и БКЧ Областен съвет – Враца благодарят на всички дарители!

Гости от Русия дойдоха в Бърдарски геран


Всеобщинско честване на Деня на Европа, организирано от Община Бяла Слатина и Кметство Бърдарски геран, събра гости и жители на Бърдарски геран пред паметника на загиналите край селото руски летци от 861 бомбардировачен авиополк, които на 5 октомври 1944 г. при изпълнение на служебния си дълг остават завинаги в нашата земя.
Това са: Командир на звеното – ст.лейтенант Ив. Василиевич Комаров (род. 1920 г.), лейт. Ив. Гаврилович Шматко (род. 1921 г.), мл.лейт. Петр. Денисович Остапенко (род.1922 г), серж. Мих.Михайлович Захаров (род. 1919 г.), серж. Алекс. Георгиевич Кезачев (род. 1918 г.), мл.серж. Алекс. Ефремович Трофимчук (род. 1922 г.) и мл.серж. Мих. Георгиевич Морозов (род. 1926 г.).
Пред паметта на летците отдадоха почит представители на посолството на Руската федерация в лицето на Владимир Романченко, помощник-военен, военновъздушен и военноморски аташе, делегация от Клуба на съотечествениците „Вестител”, гр.Враца, кметът на Община Бяла Слатина инж.Венцислав Василев и представители на Общинска администрация Бяла Слатина и
Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, в тържествено слово припомни славните страници от историята на Втората световна война и надеждите на Обединена Европа за един по-добър и мирен свят.

Шахов опровергава

В отговор на непотвърдена информация, излязла в местните медии, Кметът на Община Враца запозна присъстващите журналисти с писмо от зам. министъра на околната среда и водите – г-жа Ивелина Василева относно Констатиран напредък в изпълнението на проект № 58111-65-256 „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Враца”, в което се казва:
„ Във връзка с проведена на 21 април 2011 г. регулярна среща между представители на Община Враца и МОСВ за проследяване на напредъка по Интегриран проект за водния цикъл на гр. Враца”, с настоящото бих желала да изкажа задоволството от предприетите действия от страна на Община Враца.
Отчетеното от Вас ускоряване на темповете по изпълнение на заложените дейности, спазването на поетите от общината ангажименти в договорените от МОСВ срокове и демонстрираната добра комуникация с експертите от Министерството е доказателство, че българските общини имат необходимия капацитет и желанието да се справят с предизвикателствата по усвояването на средствата, предоставени от Европейския съюз.”

Ремонтират бул. „Втори юни”

Днес стартират ремонтните дейности на бул. „Втори юни” във участъка от кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф” до църквата „Св. Николай”. Участъкът ще бъде затворен за автомобили до 13 май 2011г.

Николай Коцев съобщи добри новини за Враца


С много добри новини за врачани, обявени на днешната пресконференция на ПП ГЕРБ Враца, започна политиическата седмица. Народнят представител на ПП ГЕРБ от Враца Николай Коцев и областният управител на Враца Пепа Владимирова съобщиха пред медиите резултатите от проведените на 1-ви май разговори с представителите на МС, посетили тогава Враца. След като честити на прсъстващите Деня на Европа, г-н Коцев съобщи, че пред своите колеги социалният министър Тотю Младенов е поел ангажимент във Враца да бъде открит център за квалификация и обучение на кадри, който ще е шестият в страната по германски проект. По болната тема за закриването на поделението във Враца от средата на следващата година, военният министър Аню Ангелов е разкрил, че предстоят важни решения за използването на неговата база. След преговори с българския еврокомисар Кристалина Георгиева, най-вероятно тя ще се превърне в център за обучение на спасители от страните в ЕС, каквито са изградени на няколко места в Европа. Част от сградите на поделението може да станат собственост на общината, която да ги предложи на инвеститори. Министърът на екологията Нона Караджова е обявила, Община Враца и кметът й д-р Костадин Шахов са отличници в работата си по проекта за Водния цикъл на града. След отстраняването на всички допуснати грешки и пропуски, не по вина на настоящото общинско ръководство, търговете по проектите на Враца се провеждат в срок и няма да бъдат забавени. Държавна помощ за Враца е и разширяването на депото за твърди битови отпадъци, което вече започна и е на стойност над 3 милиона лева, е съобщила още министър Караджова. Тя е поела ангажимент да съдейства и за ускорени процедури за концесиите на Каменните кариери във Врачанско. Вицепремиерът и министър на Вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че на инфарктните точки в региона ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение, а доброволческите дружинки по селата ще бъдат оборудвани с мобилни телефони, за да имат бърза връзка с полицията. Спортният министър Свилен Нейков е обещал на врачани изграждането на закрито футболно игрище, достъпно за всички жители на Враца и средства за реновиране на спортна зала "Вестител", в размер на 300 000 лв. Оглавяващият Министерство на Културата Вежди Рашидов от своя страна е подкрепил идеята да се намерят средства за провеждане на разкопки и консервиране на могилата на племето трибали, намираща се край Криводол, което ще даде голям тласък на развитието на културния туризъм в региона. Премиерът на България Бойко Борисов пое ангажимент към Враца за поставяне на осветление на стадиона, монтаж на информационно табло и обновяване на седалките му, както и пътя Ботевград - Мездра ще бъде стартиран през май 2012г., а отсечката от входа на Враца (при “Химко”) до Митницата да е готова до септември. Предложение за разкриване във Враца на филиал на Великотърновския университет се очаква да направи скоро министърът на образованието Сергей Игнатов, съобщи областният управител на Враца Пепа Владимирова. Филиалът се очаква да отвори врати още тази есен, на мястото на съществуващия в момента колеж към университета, като към сегашните специалности ще бъдат открити още няколко. Ще се предлагат както бакалавърски, така и магистърски програми. По думите на народния представител Н. Коцев, министър Игнатов първоначално е бил категорично против подобна стъпка, като една от причините е била недостатъчната информация за съществуващата в града база и възможностите, предлагани тук. Министърът е направил предложение за включване на новия филиал в немска програма, осигуряваща технически средства за нуждите на образованието, като идеята е първите да дойдат във Враца. До месец започва ремонт на път Е 79 в отсечката минаваща през Враца, обяви също областният управител Пепа Владимирова. Състоянието на трасето е изключително лошо - пропадания, нагъване на асфалта и множество дупки, но до този момент реконструкцията бе отлагана заради газифицирането и подмяната на съоръжения по водния цикъл. "На заседание след Министерски съвет миналата сряда, с участието и на премиера Бойко Борисов, бе взето решение отсечката да бъде разделена на три етапа и ремонтът на първия - от "Химко" до Митницата, да започне сега, тъй като там газифицирането е приключило. Следващите отсечки - до "Лукойл" и накрая до "Млекокоп" ще изчакат водния цикъл", обясни г-жа Владимирова. Премиерът и вицепремиерът Симеон Дянков са се ангажирали да осигурят средства и за цялостното преасфалтиране на улиците, включени във водния цикъл, тъй като парите отпуснати по проекта са само за възстановяване на разкопаната част от пътното платно. "Враца да стане като Перник за София" – е желанието на г-н Борисов, изказано по повод другия път, за който отдавна се говори - разширението на Мездра - Ботевград. Пепа Владимирова обяви, че до следващия месец май реално ще започне и неговото изграждане. В момента се прави препроектиране на 6,100 км от трасето, където са конфликтните точки с новата жп линия и върви отчуждението на земите. Заради недостиг на средства по ОП "Транспорт" пътят е бил оставен за изграждане през следващия програмен период, но след намесата на народните представители от ГЕРБ и областния управител, строежът ще започне през настоящия. Отсечката, която е дълга 31,5 км ще струва 80 млн.евро. В заключение на състоялия се брифинг, Николай Коцев подкани журналистите да вземат активно участие в новосъздадената от ГЕРБ Враца във Фейсбук група “Да си помогнем сами – Идеи за Враца”, давайки своите предложения. Той обяви и сумите, събрани от иинициативните комитети за изграждане на паметник на Васил Кънчов и довършването на храм “Свети Мина” в ж.к.”Дъбника”, гр. Враца, събрани от техни представители на организирания от ГЕРБ Враца концерт в пещера “Леденика” на 1-ви май. За паметника на видня общественик и политик Васил Кънчов е събрана сумата от 920лв., а за храма в най-големия жилищен комплекс на града е набрано дарение от 1033лв.