Бисквитки

петък, 4 януари 2019 г.

Кметът на Враца приветства най-големия нов инвеститор в региона

Кметът на Враца приветства най-големия нов инвеститор в региона
      На официална церемония, кметът Калин Каменов и финансовият директор на МД Електроник ЕООД – Вацлав Крал подписаха договора за покупката на имот във Враца, където ще бъде изграден завод.  Фирмата ще закупи терена за близо 1 400 000 лева, а цялата инвестиция е в размер на 21,5 милиона лева. Броят на разкритите работни места в началото ще е 300, а стартовата заплата oза нискоквалифицираните служители - 1 000 лева. Планира се  изграждането на производствени, логистични и офис сгради във Враца. Предприятието ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти.
     „Поставяме началото на знакова инвестиция за последните 30 години в нашия град. Нещо повече – това е най-голямата инвестиция във Враца след изграждането на торовия гигант „Химко“ и е една от най-големите в региона. Благодарение на положените усилия, добрата комуникация и преговори, които продължиха повече от една  година, вече сме все по-близо до изграждането на завод във Враца. Вчера нашите партньори получиха сертификат за инвеститор клас „А“, а днес преминаваме към същинската част – подписването на договор за закупуване на терена, върху който ще се изгради завода. Тук е мястото да спомена, че разкриването на новите 300-та работни места и привличането на нови инвеститори, няма да попречи на местния бизнес, а ще направи така, че много врачани да се върнат в родния си град. Благодаря за доверието от страна на Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции и всички, които направиха възможно този бизнес план, да се превърне в реална инвестиция. Със съвместни усилия показахме, че Враца може да е предпочитан партньор и да се развива като европейски град“ – коментира кметът Каменов преди подписването на договора.
 
     Финансовият директор на немската компания, която ще инвестира близо 22 млн. лв. в града заяви, че е благодарен за възможността да разшири дейността на фирмата именно във Враца. „Стартирахме нашия проект преди три години, като успяхме да обиколим всички източноевропейски държави и много български градове. Община Враца беше много гостоприемна, а екипът на кмета Каменов оказа голяма подкрепа в рамките на преговорите. МД Електроник развива дейност на 3 континента и има над 5000 служители, като поддържаме еднакви стандарти във всички държави, Враца няма да направи изключение“ – каза Вацлав Крал. В рамките на срещата той представи основната дейност на компанията.
     На церемонията присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции, издала най-високия клас „А“ за инвеститор – Стамен Янев. „Без активната работа на кмета и експертите от местната администрация, може би днешната среща нямаше да се случи никога. Желая успех и съм убеден, че това е едва първата крачка на една успешна история във Враца, в региона, а защо не и в цялата страна“– каза още Янев.

    Областният управител Малина Николова определи събитието като най-важното за Враца за последните 11 години. „Участвам активно в обществено-политическия живот на града в последните 11 години и искам да отбележа, че това е най-същественото събитие не само за Враца, но и за региона“ – допълни Николова.
     На срещата присъства и председателят на Общинския съвет – Румен Антов. „Вярвам, че до края на годината ще присъстваме на откриването на новия завод“ – добави Антов.
     Финансовият директор Вацлав Крал коментира, че разполагат със собствен обучителен център, в който служителите да получават допълнителна квалификация.
     Кметът Калин Каменов заяви, че основното изискване към инвеститора е достойното заплащане. „Добрата новина е, че преди да се открие завода, ще бъде асфалтиран булевард „Европа“ – още една ключова инвестиция, изключително важна за квартал „Сениче“ – каза кметът и допълни, че това ще е първата крачка за новото развитие на Враца.
     Срещата приключи с подписването на договора за покупко-продажба на общинския имот, разположен между ж.к. „Сениче“ и квартал „Кулата“, където ще се изгради завода.

НАП Враца обявява втори търг за продажба на култовата дискотека „GO PLAY“


За информация: Юлия Грънчарова                 
                                      Тел.:092 66 84 
На 31 януари от 14,00 ч. в офис на НАП Враца ще се проведе търг с тайно наддаване за продажба на култовата дискотека в гр.Враца – „GO PLAY“, известна в цялата страна като „Буркана“, ведно с кафене „Антик“. Недвижимият имот е с  площ 964.69 кв.м., първоначалната му цена е 881 475.00 лв.Обектът се намира на ул. „Христо Ботев" № 1 и е разположен на две нива.
За да се включат в наддаването, желаещите трябва да преведат по банков път до 25.01.2019 г., депозит за участие в размер на 20 % от обявената начална продажна цена, т.е. 176 295 лв.
Предложенията за участие в търга се подават на адрес гр.Врацаул.Васил Кънчов № 86 всеки присъствен ден от 22.01.2019 г. до 25.01.2019 г от  9 ч. до 17.30 ч.
Огледи на имота ще се извършват всеки присъствен ден от 21.01.2019 г. до 25.01.2019 г., от 09.00 ч. до 12.00 ч., на адрес: гр. Враца, ул. „Христо Ботев" № 1.
Повече информация на телефон 092/66 84 164.
Условията и правилата за провеждане на търга, както и списък на вещите с тяхното описание и продажна цена, може да намерите в сградата на офис на НАП Враца и на страницата на НАП на адрес: www.nap.bg.в рубриката „Продажби".




 
  


Страница. 1 от 

четвъртък, 3 януари 2019 г.

Театърът представя


4.01.19 г., петък, 18 часа в куклена зала "Тримата снежковци"
5.01.19 г., събота, 10.30 часа в куклена зала"Тримата снежковци"
8.01.19 г., вторник, 19 часа в камерна зала"Гергьовден" от Стеван Сремац
9.01.19 г., сряда, 19 часа в камерна зала"Красавицата и княза" по Ф.М.Достоевски
10.01.19 г., четвърътък, 19 часа в камерна зала"Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир
11.01.19 г., петък, 18 часа в камерна зала"Опасно зимно приключение" от Панчо Панчев
12.01.19 г., събота, 10.30 часа в камерна зала"Опасно зимно приключение" от Панчо Панчев


С поетична композиция Враца ще отбележи 171 години от рождението на Христо Ботев

На 6 януари се навършват 171 години от рождението на великия революционер Христо Ботев. По този повод Община Враца организира отбелязване на годишнината, което ще се проведе пред паметника на бележития българин и ще започне в 10:30 ч.
В рамките на честването ще прозвучат стихове за поета-революционер и ще се изнесат данни, проследяващи делото и живота му.
В знак на почит и признателност пред паметника на Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя.

Враца организира празнично честване на Йордановден


С водосвет и ритуално „спасяване” на кръста, във Враца ще бъде отбелязан Йордановден. По традиция християнският празник, по-известен като Богоявление, ще се проведе на 6 януари, от 11:30 ч., на моста до разклона за село Згориград и местността Леденика.
Програмата ще започне с Богоявленски водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, който ще хвърли кръста в ледените води на река Лева.
За доброто настроение на участниците и посетителите на празника ще се погрижат танцьорите от Представителен танцов състав „Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при Читалище „Развитие-1869“.
Събитието се организира от Община Враца и със съдействието на Врачанска митрополия и НЧ „Развитие 1869”.
Всеки, който иска да участва в ритуала, може да се запише на телефон: 0889 61 66 12 или на 6 януари, преди „спасяването“ на кръста.
Община Враца кани всички жители и гости на града да се включат в празничното честване на големия християнски празник – Богоявление.

Именици


06 Януари - Йордановден
Бистра - 28
Богдан - 67
Богдана - 56
Богомил - 60
Божана - 21
Божидар - 171
Божидара - 29
Божил - 3
Бончо 3
Борислав - 440
Борислава - 93
Боян - 124
Бояна - 31
Данка - 38
Данко - 4
Данчо - 41
Йордан - 431
Йордана - 51
Йорданкa - 366
Найден - 74
Теодосий  4
Теодоси - 31
Общият брой на имениците в Община Враца на Йордановден е 2 166.
Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.
Поверия за Йордановден
Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.
Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.
Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

07 Януари - Ивановден
Ваньо - 42
Bаня - 316
Жан - 5
Жанa - 24
Жанета - 39
Ивайла - 55
Ивайло - 1066
Иван - 1847
Ивана - 86
Иванкa - 768
Иванинa - 17
Ивелин - 58
Ивелина - 116
Ивета - 54
Иво - 307
Йоан - 68
Йоанa - 199
Йовка - 15
Йовко - 15
Йонка - 49
Йонко - 17
Йончо - 8
Йото - 21
Калоян - 220
Яни – 9
Янислав - 41
Общият брой на имениците на Ивановден е 5 462.
На този ден православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител.
Традиции и обичаи на Ивановден
Ивановден е празник на кумството и побратимството. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.
Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

сряда, 2 януари 2019 г.

Кметът Калин Каменов посети първото бебе на Община Враца за 2019 г.

Момченце, родено на 1.01.2019 г., е първото бебе в Община Враца за тази година. „Пожелавам ви да е жив и здрав и много да ви радва“, каза кметът Калин Каменов и поднесе цветя, грамота и подаръци на щастливата майка. Той посети Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, където бе посрещнат от директора на болницата – Евгени Любенов и специалисти от отделението.
Малкият Тихомир е роден в 17.35 ч. в първия ден на Новата 2019-та година, тежи 3200 гр и е висок 49 см. Той е първо дете за 19-годишната Йоана Емилова и нейния съпруг. Малкият юнак се ражда под грижите наекипа: д-р Славейкова, д-р Мишев и акушерката Диана Иванова. 
През 2018 г. в Община Враца са родени 376 деца, от които 191 момичета и 185 момчета. 

Съобщение

„Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца уведомява своите потребители, че благодарение на стабилното си финансово състояние, дружеството ще продължи да работи на досегашните цени на водоснабдителните и канализационните услуги, като утвърдените от КЕВР с Решение № Ц-20 от 28.12.2018г. нови цени ще бъдат въведени при необходимост по-късно.

понеделник, 31 декември 2018 г.

З А П О В Е Д





№ 2185
от 27.12.2018 г.

        На основание чл. 44, ал. 2, във връзка с чл. 44, ал. 1, т. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 2т. 4 от Наредба за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на Община Враца на ОбС – Враца, във връзка с чл. 9, чл. 35, чл. 48, ал. 2, т. 1  и чл.  60, ал. 1, т. 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, с цел недопускане на инциденти и злополуки по време на Новогодишните празници на територията на Община Враца,

ЗАБРАНЯВАМ:

 1. Търговията на пиротехнически изделия от търговци и физически лица, без надлежно разрешение за търговия с пиротехнически изделия, издадени при условия и ред, определени със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
2. Търговия на пиротехнически изделия от търговци и физически лица на места, където не са спазени изискванията за продажба и съхранение на горепосочените изделия.
3. Търговия и употребата на пиротехнически и други гърмящи и пожароопасни стоки, както следва:
а) категория 1: фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум и които са предназначени за употреба в ограничени пространства, включително фойерверки, предназначени за употреба в жилищни сгради, на и от лица под 12 години;
б) категория 2: фойерверки, при използването на които съществува ниска степен на опасност и ниски нива на шум и които са предназначени за употреба на открито в обособени пространства, на и от лица под 16 години;
в) категория 3: фойерверки, при използването на които съществува средно голяма степен на опасност, предназначени са за употреба в обширни открити пространства и чието ниво на шум не вреди на човешкото здраве, на и от лица под 18 години.
4. Търговията на пиротехнически изделия без нанесена „СЕ” маркировка за съответствие, съгласно Закона за техническите изисквания на продуктите и/или с изтекъл срок на годност.
5. Провеждането на илюминации или използването на фойерверки, създаващи силен шум, смущаващ обитателите на жилища, извън интервала от 08.00 ч. до 14.00 ч. и от 16.00 ч. до 22.00 ч., с изключение на новогодишната нощ.
6. Употреба на пиротехнически изделия в превозни средства, с изключение на пиротехническите изделия за превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения. 
При организиране на публични и масови увеселения, културни, спортни и други мероприятия предварително да се уведоми Кмета на Общината, респективно на кметствата или кметските наместници, както и Районно управление към Областна дирекция на МВР – Враца.
Собствениците и управителите на увеселителни заведения да предприемат необходимите мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на коледните и новогодишни празници. 
Нарушителите ще бъдат санкционирани по реда на Глава девета от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
Настоящата заповед да се разпространи чрез средствата за масова информация.
Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на Секретаря на Община Враца и Началника на Районно управление към Областна дирекция на МВР - Враца.
         Копие от настоящата заповед да се връчи на посочените лица за сведение и изпълнение.


ПЕТЯ ДОЛАПЧИЕВА
За Кмет на Община Враца
(съгл.заповед № 2145/20.12.2018 г. )