Бисквитки

събота, 20 октомври 2018 г.

Републикански турнир по стрелба с пистолет „КРАКРА – ПЕРНИК


 Отбора по стрелба на СК „Спартак- Враца„ при ОД на МВР – Враца взе участие  в седмия традиционен Републикански турнир по стрелба с пистолет „КРАКРА – ПЕРНИК“, който се проведе от 17.10.2018г. до 18.10.2018г. в гр.Перник , по повод празника на града. Състезанието в което взеха участие 16 отбора и 92 състезателя от национални служби и Областни Дирекции на МВР, беше открит от  областния управител на област Перник - г-жа Ирена Соколова. 
Врачанските полицай от мъжкия отбор в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и Емануил Павлов влязоха в почетното класиране, заемайки второто място. Врачани спечелиха шесто място в комплексното класиране, а най добрия ни стрелец при жените Катя Василева спечели медала за второ  място в индивидуалната надпревара.
В комплексното класиране купата спечелиха домакините от ОДМВР - Перник .

Калин Каменов откри граждански диалог за бъдещето на Кохезионната политика на ЕС

Кметът Калин Каменов откри граждански диалог на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС“. На събитието, организирано от Областен информационен център – Враца, присъстваха още евродепутатът от ЕНП Владимир Уручев, директори на учебни заведения, ученици, общественици и граждани.
„Щастлив съм, че на събитието присъстват толкова млади хора, защото те са бъдещите експерти, които ще управляват европейските фондове.“ С тези думи Калин Каменов приветства участниците в гражданския диалог и подчерта, че е важно средствата, които предоставя Европейският съюз, не просто да се усвояват, а чрез тях да бъдат реализирани дейности, генериращи икономически растеж.
Дискусията има за цел гражданите да участват във формулирането на визията за Кохезионната политика в българския контекст. По време на срещата бяха обсъдени още приоритетите на българската икономика, трансформацията й и превръщането й в по-иновативна и интелигентна, както и визията на нашата страна при разработването на национални приоритети за финансиране с фокус върху „двигатели на растежа“.
Събитието е част от националната инициатива на мрежата от 28-те информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, провеждаща се от 17 – 30 октомври 2018 г.

петък, 19 октомври 2018 г.

Затваря се за полагане на втори слой асфалт площад „Руски“


Във връзка с извършване на строително-монтажни работи, полагане на втори слой асфалт, част от проекта за рехабилитация на път III – 1002 „Враца – пещера Леденика“, на 20 октомври /събота/, от 08:00 ч. до 18:00 ч., ще бъде въведена временна организация на движението при кръстовището между Крайречен булевард, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Мито Орозов“ /пл. Руски/.
Движението ще се осъществява, както следва:
- Градският автобусен транспорт ще се движи през пл. „Св. Софроний Врачански“, ул. „Стоян Заимов“ и ул. „Цар Симеон I“;
- Превозните средства от бул. „Христо Ботев“ ще се движат по ул. „Гурко“, ул. „Оборище“ и Крайречен булевард;
- Трафикът от Крайречен булевард ще се осъществява от кръстовището на Табашкия мост по ул. „ Г. Бенковски“;
- Движението от бул. „Мито Орозов“ ще бъде през ул. „Трайко Китанчев“ и ул. „Стоян Заимов“.
Фирмата-изпълнител ще постави съответната вертикална сигнализация.
Временната организация за безопасност на движението е съгласувана с Община Враца, сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ - Враца, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението и Областно пътно управление.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство и призовава за повишено внимание при шофиране в този пътен участък.

четвъртък, 18 октомври 2018 г.

Юбилейна вечер на писателя Петър Доневски

Юбилейна литературна вечер, посветена на 80-та годишнина на Петър Доневски се състоя във Враца.
Организаторите на събитието- Народно читалище „Развитие”-Враца, Издателство „Български писател” и Клуб на дейците на културата/КДК/- Враца представиха пред врачанската културна общност най-новата книга на Доневски „Удавени очи”. 
Представителна група от Съюза на българските писатели/СБП/ - Благовеста Касабова, Емилия Казакова, Димитър Христов,  начело с председателя на СБП Боян Ангелов уважиха юбилея на врачанския творец.
Книгата „Удавени очи” съдържа 40 разказа, чиито сюжети са природата и трудовите хора от Дунавската равнина. Равнината, в която Доневски прекарва своя трудов живот.
Редакторът на книгата Боян Ангелов обърна внимание на характерния поетичен стил на автора, „създал справедлива панорама на един кът от България”.
Светла Берова от Театралния състав на Бяла Слатина прочете кратък разказ на Доневски и изпълни неговото стихотворение ”Тревожни гълъби летят над Враца”.
Кратък анализ на книгата на сладкодумния  разказвач Доневски направи литературният критик Благовеста Касабова. Своето отношение към творчеството на юбиляра изрази и Василка Цачева- литератор от Бяла Слатина.
Водещият на литературната проява Димитр Христов обяви наградите, които председателят Боян Ангелов връчи на Петър Доневски - Поздравителен адрес и Юбилеен плакет на СБП.
Авторът получи поздравления от Димитър Тошев- секретар на читалище „Развитие, от белослатниските творци в лицето на Красимира Милчева, от читалище „Просвета”- село Алтимирот председателя на КДК Емилия Ралчева, от многобройните си приятели и читатели, дошли да почетат неговия юбилей.

Петър Доневски е роден през 1938 година в село Търнак, община Бяла Слатина.
Учи гимназия в Бяла Слатина, а по-късно завършва Зоотехнически факултет на ВССИ-София. Дълги години работи по специалността си, бил е зам.кмет на община Бяла Слатина.
Член на УС на Съюза на зооинженерите в България, Почетен гражданин на Бяла Слатина, член на Съюза на българските писатели.
Негови творби са публикувани в регионалния печат и в различни литературни списания.
Автор е на осем книги с разкази, новели, пътеписи, очерци, както и на стихосбирката „Есенни пътеки”.




Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец

Юлия Грънчарова                 
                                     

Близо 18 000 земеделци, получили субсидии през миналата година са подали декларации за доходите си след писмена покана или телефонно обаждане от НАП в последния месец. Информационната кампания на приходната администрация продължава, като се очаква броят на декларациите значително да нарасне до края на годината, допълват от НАП.  
Припомняме, че през септември агенцията за приходите съобщи за 50 000 регистрирани земеделски производителиполучили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., които не са подали данъчни декларации и не са платили данъци върху тях. Данните бяха предоставени от Държавен фонд „Земеделие“. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните. 
При извършената съпоставка с предоставени данни от Държавен фонд „Земеделие“, НАП Враца установи, че 648 земеделски стопани от врачански регион не са декларирали доходите си от получени субсидии или са подали годишни декларации с посочена по-малка сума. След изпратените покани 399 земеделски стопани са се явили и подали декларации за доходите си през м.г.
Национална агенция за приходите провежда и в момента информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получиха и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета 
НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина в земеделския бранш

Страница. 1 от 1

Курсовете по програмиране на Враца софтуер продължава до 26 октомври


Кандидатстването става на адрес http://school.vratsasoftware.com/train-devs/
         
Продължава записването за новите безплатни 9-месечни курсове по програмиране на Враца софтуер общество. До 21 октомври може да кандидатствате онлайн за едно от двете направления - Уеб разработка с PHP или Java и андроид технологии. Курсовете са предназначени за напълно начинаещи -гимназисти, работещи и безработни. Провеждат се два пъти седмично - в делничен ден след 18:30 и събота или неделя.
Началото на новият сезон на безплатните курсове по програмиране е този ноември. След края на курса участниците ще бъдат подготвени да започнат стаж в софтуерна компания. Три компании-партньори на Враца софтуер наемат успешно завършилите курсисти в града. Към момента 25 човека от успешно завършилите работят в ИТ сферата.
          През годините усърдната работа на младият врачански екип печели редица награди, сред които конкурсът за социално предприемачество ПРОМЯНАТА, Google RISE award,  наградата на Българската асоциация по информационни технологии в категория “Образование”, наградата на Министерството на труда и социалната политика в категория “Образование”, наградата на вестник 24 часа “Достойните българи”. Враца софтуер беше отличена и в класацията 30 под 30 в категория “Социално предприемачество” на списание Форбс.
Мисията на Враца Софтуер да предоставя възможности за предизвикателна и добре платена работа на врачани в родния си град срещна разбиране от Фондация “Америка за България” , която е изключително съпричастна към създаването на възможности за работа и образование на младите хора в България.
Част от бъдещите планове на Враца софтуер включват изграждане на споделено работно пространство (coworking space), в което дигиталната общност на Враца може да се събира заедно, да твори и да споделя опит и ресурси помежду си. Освен програмирането и дигиталния маркетинг, врачани ще имат възможност да се обучават в някои от най-търсените професии - Софтуерно тестване (QA) и Дизайн в следващите две години.
Ако искате да сте част от дигиталната промяна във Враца, кандидатствайте на http://school.vratsasoftware.com/train-devs/


Определиха победителите по футбол от общинския етап на Ученически игри


Завърши футболната надпревара от общинския етап на Ученически игри 2018/2019 г. В състезанието се включиха 21 отбора в три възрастови групи: V-VII клас, VIII-X клас и XI-XII клас. Турнирът се проведе на две игрища – изкуствения и тренировъчен терен. Общо 20 срещи излъчиха победителите в групите.
Във възрастова група V-VII клас на първо място се класира отборът на Средно училище „Христо Ботев“, след тях се нареди тимът на Средно училище „Васил Кънчов“ и третото място бе за Средно училище „Никола Войводов“.
При отборите в групата VIII-X клас отново първото място бе за отбора СУ „Христо Ботев“, второто място спечелиха футболистите от СУ „Васил Кънчов“, а на трето момчетата от Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“.
Първи във възрастова група XI-XII клас се класира тимът на Професионална техническа гимназия, след тях се нареди отборът на Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ и на трето място бяха отличени представителите на Средно училище ,,Козма Тричков”.
Общинският етап по футбол, част от Ученически игри, се организира и финансира от Община Враца.

сряда, 17 октомври 2018 г.

Враца е домакин на Национална асамблея на еколозите в България


Над 90 еколози от цялата страна участват в 51-та Национална асамблея на еколозите в България. Форумът бе открит от кмета Калин Каменов, който представи някои от екологичните иновации, реализирани в община Враца през последните години. „Нашият град е един от първите, в който са осигурени контейнери за събиране на текстилни отпадъци.“, посочи Каменов. Приветствие към участниците отправи и Николай Сиджимов – председателят на Асамблея на еколозите в България /АСЕКОБ/.
            В рамките на срещата ще бъдат обсъдени технологиите за изгаряне и преработка на отпадъци. Националната конференция ще продължи с представяне на добри практики от белгийската фирма MENART” при оползотворяването на органични отпадъци. Приложението на биотехнологиите в опазването на околната среда ще представи екипът на „EUROVIX“.
            Участниците в тридневния форум ще посетят Регионалното депо във Враца, както и циментовия завод в село Бели извор. В заключителния панел на срещата ще бъдат дискутирани проблемите на общините при управлението на отпадъците.
             

В Деня на будителите започва изграждането на паметник-чешма в памет на режисьора Людмил Кирков


Първа копка на паметник-чешма на емблематичния режисьор, роден във Враца, Людмил Кирков ще бъде направена в Деня на народните будители – 1 ноември в градинката пред Дома на науката и техника. Бележитият врачанин е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“ и др.
Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов. Модерната визия на монумента е подчинена на формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков.
Идеята за създаване на монумента е на Инициативен комитет „В памет на Людмил Кирков“, с председател Филип Трифонов - актьорът изиграл ролята на Ран във филма сниман във Враца „Момчето се отива“ и зам.-председател - Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката.
През настоящата седмица, инициативният комитет стартира кампания за набиране на средства за издигане на барелефа. Всеки желаещ да подпомогне изграждането на паметник-чешмата може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.
Почитането на паметта на великия български кинорежисьор ще продължи и през месец декември. В седмицата, когато е роден Людмил Кирков - 14 декември и когато е починал – 12 декември, ще се прожектират негови филми. Поканени са да присъстват и актьори, участвали в незабравимите български ленти.


Ресурсна обезпеченост на училища и детски градини в община Враца


          През учебната 2018/2019 г.  ресурсното подпомагане в училищата на територията на община Враца се извършва освен от специалистите от Регионалния център /Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование/, който организационно и методически подпомага детските градини и училищата по отношение на предоставянето на допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците със специални образователни потребности, така и от специалисти, назначени на щат в училищата, според необходимостта и по преценка на екипите. Удовлетворяващо е, че броят на специалистите, които подкрепят учениците се увеличава и те в момента са, както следва:
·       10 ресурсни учители
·       7 логопеди
·       2 психолози
·       7 педагогически съветници
             От стартирането на настоящата учебна година ресурсното подпомагане в детските градини на територията на община Враца също е променено, в полза на децата. До миналата година децата, посещаващи детските учебни заведения, бяха обслужвани в 4-те логопедични кабинета, изградени в: ДГ „Слънце“,  ДГ „Радост“, ДГ„Брезичка“ и ДГ„Единство, Творчество, Красота“.
Новото е, че логопедите вече работят по график във всички детски градини и родителите няма да бъдат ангажирани да водят децата си до кабинет, разположен в друга сграда. Назначен е и първия психолог. От 2019 година психолозите ще са 2 щата и по график ще обслужват всички детски градини.

Отбелязваме Световния ден на ходенето с поход до местността „Речка“



          За 26 път, Община Враца и Българската асоциация спорт за всички организират Световен ден на ходенето. По този повод на 20 октомври 2018 г. от паметника на загиналите във войните за национално обединение, до гаровия площад в града /Лъвчето/ в 8.00 ч. ще стартира емблематичния за града поход-събор „Речка“, който се провежда за 33 пореден път.
Групата от любители на туризма, в която ще се включат ученици и студенти, ще премине по 12-километров маршрут и около 11.00 часа се очаква да пристигне в местността „Речка”.
Участниците ще се включат в спортно-туристическа щафета, крос и теглене на въже. За втора поредна година организаторите са предвидили томбола с награди, в която ще участват всички включили се в инициативата. Най-добрите в състезанията ще получат купи и медали.
Световният ден на ходенето, който се отбелязва в цялата страна е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население БУЛФАР и се провежда със съдействието на Министерството на младежта и спорта. Тя има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена физическа активност – ходенето.

Община Враца продължава да осигурява топъл обяд на 120 лица


     На 04.10.2018 г. беше подписано Допълнително споразумение между Община Враца и Агенция за социално подпомагане към Договора за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Операция тип 3 „Осигуряване на топъл обяд 2016-2020 към Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Изпълнението на заложените дейности по Проект „Топъл обяд 2016 г.” се осaъществяват по график. Срокът за изпълнение на проекта е до 31.12.2019 г., а размерът на финансирането е на стойност  284 600,45 лв.
Общата цел на Оперативната програма е свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храни, с оглед преодоляване на основно материално лишение. С реализиране на дейностите по проекта се осигурява помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община:
-      Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от ППЗСП (Правилник за прилагане на закона за соц.подпомагане);
-      Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
-      Самотно живеещи лица и семейства, които не могат да се издържат, чрез имуществото си или труда си и получават пенсии в минимални размери - за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии несвързани с трудова дейност;
-      Скитащи и бездомни.
      В момента услугата се предоставя на 120 лица в две трапезарии на територията на града. Потребителите получават топлия си обяд, който включва: супа, основно ястие, десерт и хляб в работните дни на всеки месец. Предоставят се и съпътстващи мерки, които се изразяват в консултиране на потребителите за ползването на социални, административни, здравни услуги, помощ при попълване на документи към институции и други констатирани потребности.
      Приемът на документи от кандидат-потребители е отворен. Всеки желаещ да получи допълнителна информация може да се обърне към екипа по Проекта в сградата на Общинска администрация – Враца.

Полагане на втори слой асфалт затваря бул. „Христо Ботев“
Във връзка с извършване на строително-монтажни работи, полагане на втори слой асфалт, част от проекта за рехабилитация на път III – 1002 „Враца – пещера Леденика“, на 18 октомври, от 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде въведена временна организация на движението по бул. „Христо Ботев“, от надлеза при КАТ, до кръговото кръстовище с ул. „Илинден“.
Движението ще се осъществява, както следва:
- Градският автобусен транспорт ще се движи през ул. „Стоян Заимов“ и ул. „Цар Самуил“;
- Превозните средства от ул. „Илинден“ ще се движат по бул. „Васил Кънчов“ до пътен възел между бул. „Васил Кънчов“ и бул. „Христо Ботев“;
- Трафикът между бул. „Васил Кънчов“ и бул. „Христо Ботев“ ще се осъществява по бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Цар Симеон I;
- Движението от ул. „Цар Симеон I ще бъде през кръстовището с бул. „Мито Орозов“.
Фирмата-изпълнител ще постави съответната вертикална сигнализация.
Временната организация за безопасност на движението е съгласувана с Община Враца, сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ - Враца, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението и Областно пътно управление.

Община Враца се извинява за причиненото неудобство и призовава за повишено внимание при шофиране в този пътен участък.

Калин Каменов: „Няма да допуснем компромиси при обновяването на пешеходната зона“



            „В последните няколко седмици в общественото пространство активно се спекулира с проекта за обновяването на централната пешеходна зона. Затова с моя екип непрестанно извършваме проверки на терен, разговаряме с граждани и предоставяме подробна информация за напредъка на ремонтните дейности. Категоричен съм, че няма да допуснем никакви компромиси при изпълнението на проекта.“ – каза Калин Каменов на традиционната среща с медиите „Кафе с кмета“.
            В рамките на срещата градоначалникът разясни на какъв принцип са предвидени за обновяване отделните участъци от централната пешеходна зона. „Проектът е изготвен през 2015 година и в него е обхванато пространството от гаровия площад до централния „Христо Ботев. Въпреки това, отпуснатият финансов ресурс по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020г. е недостатъчен, за да бъдат обновени всички зони. През 2016 година, с експертите от Община Враца дискутирахме възможността да не се ремонтира площад „Христо Ботев“, а средствата да бъдат пренасочени за реконструкцията на участъка от ул. „Кръстьо Българията“ до площада пред гарата. За съжаление, управляващият орган категорично отказа да се извършват промени в проекта.“ – заяви Каменов и допълни, че при наличие на финансови средства, ще бъдат ремонтирани и необхванатите зони по проекта.
            На пресконференцията бе обсъден и видът на новата настилка, която ще бъде поставяна на пешеходната зона. Главният архитект на Община Враца – Чавдар Спасов, който е и ръководител на проекта поясни, че с много усилия е променен материалът, с който ще бъде изградена новата настилка. „По проект беше предвидено да се поставят клинкерни плочи, с дебелина от 1,4 см. Подобни екструдирани плочки са твърде неустойчиви и се използват предимно при облицовката на басейни или други мокри помещения. Съвместно с кмета Каменов водихме преговори с управляващия орган те да бъдат подменени. На 20 септември 2018 година, получихме положително становище за промяна на материала. Новата настилка, предвидена за монтаж е с дебелина 8 см. и е изградена от екструдиран бетон, със специален износващ слой. Подобен тип материал е използван и при изграждането на площадите в Плевен, Бургас, както и пред Министерски съвет.“ – заяви главен архитект Спасов и допълни, че плочите се правят по 50-годишна немска технология.
            По време на срещата, кметът Калин Каменов заяви, че в рамките на проекта няма да бъдат премахвани чинарите по централната пешеходна зона. „Дългогодишните чинари няма да бъдат премахвани, стига да не са болни или изсъхнали. Предвижда се пространството около тях да бъде облагородено, да се добави нов слой земя и да се изгради поливна система. В проекта е планирано засаждането и на нови растителни видове.“ – каза още  кметът Каменов.
Към момента е издадено разрешително за строеж по проекта и е открита строителна площадка. Подменени са всички подземни комуникации в парка до църквата „Св. Николай“. Фирмата-изпълнител е извършила сградни отклонения и подмяна на водопровод в района пред сградата на Община Враца и читалище „Развитие“. Изградени са зелени площи, настилки, шахти и поливна система в пространството зад паметника на Христо Ботев.

вторник, 16 октомври 2018 г.

Конфискуваха кон и каруца във Враца


Кон и каруца бяха конфискувани от служители на звено „Инспекторат“ към Община Враца, съвместно с екип на Районно управление на полицията. Превозното средство с животинска тяга е било засечено в района на бл. 202 в ж. к. „Сениче“ в града.
На собственика на каруцата и животното е съставен акт, свързан с нарушаване на Наредбата за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в Община Враца. Конят е прегледан от ветеринарен лекар, за да се установи здравословното му състояние и е конфискуван.
Проверките на експертите от звено „Инспекторат“, свързани с изпълнението на общинските наредби продължават.


Калин Каменов посрещна ученици по проект „Еразъм“


Кметът Калин Каменов посрещна ученици от четири държави по проект „Еразъм“ + „Моята кариера в Европа“. Представителите на Австрия, Франция, Гърция, Литва и България посетиха Община Враца в рамките на проект за образование и кариерно развитие.
„Вярвам, че вашето участие по проекта ще ви даде възможност да натрупате полезен опит от успешните инициативи във всеки град, който ще посетите“. С тези думи Калин Каменов приветства участниците в срещата и изрази увереност, че проектът ще им помогне да вземат правилното решение какво биха искали да учат и работят. Каменов подчерта още, че в основата на успешната реализация и кариерно развитие е правилното планиране на нуждите на бизнеса.
По време на дискусията бяха обсъдени темите за икономическата ситуация в страната и региона, както и за безработица и реализация на младите хора след завършване на средно и висше образование.
На срещата присъства и директорът на училището-домакин ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Враца – инж. Ирма Емилиянова.


Строителни дейности затварят ул. „Трапезица“


Във връзка с извършване на строително-монтажни работи, на 17 октомври /сряда/ от 08:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде въведена временна организация на движението по ул. „Трапезица“.
Алтернативни маршрути са:
Ул. „Мистър Сенко“;
Ул. „Къкрина“.
Ще бъде поставена съответната сигнализация.
Временната организация за безопасност на движението е съгласувана с Община Враца, сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ - Враца, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението и Областно пътно управление.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство и призовава за повишено внимание при шофиране в този пътен участък.

Твоят час-твоят шанс


Областният управител Малина Николова приветства организаторите и участниците  в заключителния Областен форум „Твоят час – нашият шанс“ по Проект „Твоят час“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Събитието се организира от Регионалното управление на образованието – Враца и се проведе в градската концертна зала. Официални гости бяха ръководителят на проекта към Министерство на образованието и науката Мариана Ламбова, Ели Тричкова, експерт в МОН и координатор на проекта, ученици и учители от учебните заведения в областта. 
„Днес област Враца отчита своите постижения в най мащабния за страната в сферата на образованието проект „Твоят час”. Всички Вие, които днес сте тук, в тази зала, заслужавате уважението и признателността на цялото общество, защото грижата за децата е най-важното и ценно условие да имаме едно добро бъдеще. С този проект се постигнаха изключителни резултати, най-важните от които са самочувствието на децата да участват в инициативите и дейностите по проекта, опитът и уменията, които те придобиват и които ще останат най-трайното и важно знание. То ще бъде мултиплицирано в годините и никога няма да бъде забравено. Екипната работа даде възможност на всички ученици да направят по-добри колективи, да живеят в по-добра и привлекателна среда, да постигат себереализация във всеки един момент от участието си в проекта и за в бъдеще“, каза в приветствието си областният управител. Тя изказа благодарността си на екипа на РУО – Враца за отличната организация и на форума. „Благодаря на всички ръководители на групи по училища, които доказаха, че могат да покажат най-доброто в сферата на науката, изкуствата, спорта и технологиите и да оставят огромен ресурс от учебни реквизити и материали“, заяви Малина Николова. 
Проектът „Твоят час“ е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд. В дейностите за преодоляване на обучителни затруднения и занимания по интереси, организирани по проекта участват повече от 322 000 ученици, от над 2 200 училища от цялата страна. Ръководителят на проекта Мариана Ламбова отчете, че проведените анкетни проучвания показват висока удовлетвореност не само на учениците, но и на техните родители и на представителите на съветите за обществен мониторинг от проектните дейности. Създадената среда на взаимодействие и сътрудничество по проекта мотивира, както учениците, така и родителите им да се включат отново в дейности за подобряване на техните резултати и участие в различни по вид занимания в свободното им време.
Област Враца има сериозен принос в страната с участието си в този проект, с включените в него ученици, родители и учители, с разработените ресурси в периода на  неговото изпълнение. През учебната 2017/2018 година в проекта са включени общо 10 685 ученици от 68 училища, обхванати в 449 групи по интереси и 395 в групи за преодоляване на обучителните затруднения. В резултат на „Твоят час“, 50 на сто от учениците са завишили своя успех и са развили потенциала си за учене.  
Резултатите от реализирания проект представи началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова. Според анализа, най-голям интерес сред участниците са предизвикали заниманията в областите „изкуства и култура“, „спорт, „наука, техника и технологии“, „програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене“, „гражданско образование“.
Събитието продължи с двучасов концерт на всички участници в проект „Твоят час“ от област Враца, в който учениците демонстрираха таланта и заложбите, както и придобититезнания и компетентности

понеделник, 15 октомври 2018 г.

Представят нова книга на Петър Доневски

Клуб на дейците на културата, читалище „Развитие”-Враца и издателство „Български писател” организират Литературна вечер, посветена на писателя Петър Доневски.
Гости на културната проява ще бъдат поети от Съюза на българските писатели/СБП/, водени от  Боян Ангелов- председател на СБП.
Книгата с разкази „Удавени очи” на Доневски ще бъде представена от Боян Ангелов.
Петър Доневски е роден през 1938 година в Белослатинското село Търнак.
Учи в гимназия в Бяла Слатина, а по-късно завършва Зоотехнически факултет на ВССИ-София. Дълги години работи по специалността си, бил е зам.кмет на община Бяла Слатина.
Член на УС на Съюза на зооинженерите в България, Почетен гражданин на Бяла Слатина, член на Съюза на българските писатели.
Негови творби са публикувани в регионалния печат и в различни литературни списания.
Автор е на осем книги с разкази, новели, пътеписи, очерци, както и на една стихосбирка.

Представянето на книгата на Петър Доневски ще се състои на 17-ти октомври 2018 год. /сряда/ от 17.00 часа в читалнята на Читалище „Развитие”-Враца.



Четвърти кръг от ДП на БФАМС.

На 13 и 14 октомври 2018г. на пистата в град Сливница се проведе Четрвърти кръг на Държавното Първенство от календара на Българска федерация по автомоделни спортове. В последната официална надпревара за тази година взеха участие 27 състезатели от  град Пазарджик, Русе, Левски, Плевен, София и Враца.
Победителите по класове:
On road electro
Клас 1/10  Electric Touring
Победител в този клас е Кристиян Костадинов от СК Кинетик – Русе. Представителите на СТМК-Враца Боян и Петър Стаменови заеха второ и четвърто място.
Клас 1/10 Electric Super Stock
Боян и Петър Стаменов от СТМК –Враца завоюваха сребърен и бронзов медал, а златото отново спечели Кристиян Костадинов от СК Кинетик – Русе.
Клас 1/10 Electric Stock (деца и начинаещи)
При начинаещи и деца  Любомир Цветомиров, Самуил Кулев и  Александър Вълков от СТМК-Враца завършиха надпреварата съответно на второ, трето и четвърто място, а първи отново стана Кристиян Костадинов от Русе.
Клас 1/12 Electric
Самуил Кулев от СТМК Враца завоюва второ място, а  златото остана за Николай Георгиев от Модел Яхт Клуб - Пазарджик.
Клас 1/16 Electric
Победител е Кристиян Костадинов от Русе, втори Николай Георгиев от Модел Яхт Клуб – Пазарджик, а трети остана Калоян Кокушаров от отбора на домакините.

Наградите на победителите бяха връчени от г-н Калин Кокушаров  - Член на УС на БФАМС и домакин на този кръг от ДП.
Следващо състезание е турнир иницииран от Община Летница на 28 октомври 2018 год., за класове - electric on road.