Бисквитки

събота, 19 януари 2019 г.

Във Враца откриха изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция


Заместник-кметът Петя Долапчиева присъства на представянето на документалната изложба  „140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция“. Официално, експозицията бе открита от областния управител Малина Николова.
Конституцията на Княжество България от април 1879 г. е исторически успех за цялото българско общество, защото чрез нея се утвърждават икономическите и обществени отношения и се поставят рамките на парламентарно-демократичната система. Безспорен успех е и фактът, че посредством Конституцията са осигурени широки граждански и политически права на народа и по този начин България се превръща в модерна конституционна държава. Конституцията е основата и символът на българския парламентаризъм, историческа светиня, която трябва да познаваме, да се гордеем с нея и да предадем на поколенията“ – каза при откриването на изложбата, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция.
Приветствие към присъстващите отправи и инж. Владимир Уручев, депутат в европейския парламент от групата на ГЕРБ/ЕНП, който подчерта, че Търновската конституция слага основите и предопределя пътя на една нова и модерна държава.
Пътуващата изложба се провежда под патронажа на Председателя на 44 –тото Народно събрание Цвета Караянчева, със съдействието на Дирекция „Държавни архиви“ и е представена от Областна администрация – Враца.
Експозицията показва 40 платна с исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата по съставянето на Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития през 1879 г.
На откриването присъстваха още директори на държавни институции, представители на съдебната власт, юристи, общественици, ученици и граждани.
Изложбата е експонирана в Малката зала на Художествената галерия „Иван Фунев“ при Регионалния исторически музей и ще може да бъде разгледана до 24 януари.

четвъртък, 17 януари 2019 г.

Жалба пред КЗК блокира обществената поръчка за изграждането на участък от пътя Мездра - Ботевград
Постъпила жалба пред Комисията за защита на конкуренцията блокира обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи на 20-километров участък от пътя Мездра - Ботевградпът І-1 (Е-79) лот 1 от км 174+800 до км 194+122.
На 12 октомври м. г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, обособени в два участъка - лот 1 и лот 2. Програмата предвижда строителството на направлението Видин - Ботевград да започне от една от най-сложните отсечки предвид терена, през който преминава. Поради това участъкът е разделен в два лота, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в кратък срок.
Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. 
За участъка от лот 2 - път I-1 от км 161+367 до км 174+800, който е с дължина 13,4 км, отварянето на офертите за изпълнение на строително-монтажните работи е предвидено за 25 януари 2019 г.
Общата индикативна стойност на участъка между Мездра и Ботевград /лот 1 и лот 2/ е близо 302 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. 
За първи път при изпълнението на обществените поръчки за строителство на двата участъка от пътя ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.
Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия и „Струма. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.


17.01.2019 г.ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

сряда, 16 януари 2019 г.

Документална изложба


Областна администрация – Враца представя
Документална изложба „140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция“.
Изложбата се провежда под патронажа на Председателя на 44 –тото Народно събрание Цвета Караянчева и със съдействието на Дирекция „Държавни архиви“.
В експозицията са подредени 40 платна с исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата по съставянето на Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития през 1879 г.
Изложбата ще бъде открита от областния управител Малина Николова на 19 януари 2019 г. от 11.00 ч. в Малка зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ при Регионален исторически музей – Враца.
Изложбата ще бъде експонирана от 19 до 24 януари 2019 г.
Областна администрация – Враца кани жителите и гостите на област Враца на откриването на изложбата и в дните, в които тя е експонирана в Регионален исторически музей.

Галя Димитрова: До 2 седмици регистрираните по ДДС трябва да започнат смяната на касовите си апарати и софтуера за продажби



От 1 април 2019 г. се забранява отделна употреба на софтуер за продажби и касови апарати

Всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати, за да успее да се вмести в крайния срок до края на март, каза изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова на среща с председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Според директора на НАП, промяната е наложителна, заради фискалните загуби от над 300 млн. лв. и укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно, които са възможни заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите.
„Освен да донесат фискален ефект, промените ще подобрят и конкурентната среда, повишавайки капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци. Винаги сме поддържали диалог с бизнеса и неговите организации и вярвам, че това е от взаимна полза“, каза по време на срещата Галя Димитрова.
За седмица броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби, се е удвоил, като до момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код, който ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон, стана ясно на срещата.
„Интересът на членовете на БСК и на НАП за справедлива и конкурентна бизнес среда е общ. Разбираме мотивите за промените в законодателството, но срокът наистина е много кратък и трудно изпълним. Разчитаме НАП да действа партньорски спрямо добросъвестните търговци, които са предприели необходимите действия“, каза на срещата Радосвет Радев и допълни, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.

 Юлия Грънчарова         


вторник, 15 януари 2019 г.

Бюджет 2019 – инфраструктура, инвестиции и нов обществен транспорт


 
Обновяването на пътната инфраструктура, създаване на благоприятна среда за инвестиции и нов обществен транспорт са сред основните приоритети в проектобюджета на Община Враца за 2019 година. В рамките на публично обсъждане заместник-кметът Мария Попова представи новия бюджет на местната администрация за предстоящата година. „Основен приоритет за 2019 година е обновяването на градския транспорт, като предвидените средства са в размер на 3 300 000 лева. Два пъти повече са планираните инвестиции за населените места от общината – 644 120 лева. Продължаваме и политиката за увеличаване средствата за образование“ – с тези думи Мария Попова анонсира изготвения проектобюджет.
Детайлен анализ на очакваните приходи и планираните разходи бе направен от директора на Дирекция „Финансово-счетоводна дейност“ – Румяна Маринова.
През 2019 година бюджетът на Община Враца ще е в размер на близо 60 млн. лв., без да е включен преходният остатък, като средствата са с 18 млн. лв. повече, спрямо 2016 година. В приходната част се запазват ниските нива на данъчно облагане, което е предпоставка за устойчивост и стабилност. Собствените приходи на местната администрация са в размер на 18 млн. лв.  С над 4,5 млн. лв. са повече инвестициите в сферата на образованието, което е 20% ръст, в сравнение с изминалата година.
В разходната част на проектобюджета са включени над 770 000 лв. за дейности по транспорта, а 655 940 лв. е стойността на средствата, предвидени за улично осветление. При изготвяне на финансовия документ, Община Враца отчита ръст и в планираните инвестиции за благоустрояване и текущи ремонти – 554 286 лв., за общинските пазари – 120 790 лв., за пенсионерските клубове – 181 874лв., както и за младежките дейности, чиито средства са в размер на 600 918 лв.
През 2019 година се увеличава и размерът на помощите за новородени деца от 250 на 300 лв. за новородено и по 350 лв. за близнаци. Предвидено е и закупуването на нова техника за ОП „БКС“ за 250 000 лв., а за издръжка на спортните клубове са заложени половин милион лева.
В рамките на презентацията на проектобюджет 2019 г. бе поставен акцент върху програмата за капиталови разходи на Общината, чиито размер е 4 435 300 лв., без преходния остатък. Освен закупуването на екологични превозни средства за „Тролейбусен транспорт“ и двойно повече средства за ремонти в населените места от общината, е включен и ремонтът на стадион „Христо Ботев“ и 212 500 лева за довършване на приюта за кучета. В Капиталовата програма е предвидено и изграждането на пет детски площадки, пет точки за подземни контейнери за сметосъбиране, скейтпарк и паркинги в жилищните комплекси  „Сениче“ и  „Дъбника“.
По време на публичното обсъждане въпроси и предложения отправиха общински съветници.
На дискусията присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет Румен Антов, секретарят на Община Враца – Нина Дакева, главният архитект Чавдар Спасов, общински съветници, кметове на населени места, директори на институции в града и граждани.

Започва приемането на предложения за инициативи в програмата на „Ботеви дни 2019“

Във връзка с предстоящо заседание на Ботевски организационен комитет за провеждане на Ботеви дни 2019, Община Враца кани граждани и организациида представят свои идеи за програмата на тържествата.
Предложенията може да изпращате на eл. адрес: кrumova@vratza.bg  до 05 февруари 2019 година.

понеделник, 14 януари 2019 г.

НАП проверява търгуващите с криптовалути

 Юлия Грънчарова                
НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активиСпоред НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с  виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.
От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути и вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества.. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.
От НАП напомнят още, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). За целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.
Повече информация за декларирането и плащането на доходи от криптовалути клиентите на НАП могат да получат от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.
ТД на НАП В.Търново, офис Враца 2019 г.

Звено „Инспекторат“ състави акт на нарушител

Служители на звено „Инспекторат“ към Община Враца съставиха акт на лице, нарушаващо Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на община Враца.
Нарушителят е установен по време на разлепване на рекламни материали на нерегламентирани за това места на ул. „Петропавловска“ – ел. стълбове, жилищни блокове и гаражи
Проверките на експертите от звено „Инспекторат“, свързани с изпълнението на общинските наредби продължават.

1500 касови апарати вече работят според новите изисквания на



Близо 40 000 касови бележки са издадени до момента от работещи в търговски обекти 1500 касови апарати и фискални принтери.
Всеки фискален бон вече се предава в реално време към сървърите на НАП и съдържа данни в специален QR код. До месец от НАП ще пуснат специално мобилно приложение, чрез което клиентите ще могат да проверяват дали касовата им бележка е истинска и да я регистрират автоматично в лотарията с касови бележки на НАП www.kasovbon.bg
Припомняме, че срокът да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати за регистрираните по ДДС търговци изтича на 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация до края на юни 2019 г.
Допълнителна информация за изискванията към е-търговците може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 или в специалната рубрика по темата на сайта на приходната агенция http://nap.bg/page?id=744

 Юлия Грънчарова   




Имениците от Община Враца, които празнуват на 17 Януари – Антоновден и 18 януари- Атанасовден



17 януари - Антоновден
Антон - 115
Андон - 3
Антоан - 13
Антония - 56
Антонина - 13
Антоанета - 182
Тончо - 10
Тоня  - 10
Дончо - 6
 Донко - 1
Донка - 34
На този ден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики.
Традиции и обичаи на Антоновден
В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана шарката. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.
Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи.  Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.


18 Януари – Атанасовден
Атанас - 153
Атанаскa - 36
 Hася – 1
Наско - 13
Православната църква почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов.
Традиции и обичаи на Атанасовден
Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.
Поверия
На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.
Ако на този ден натрупа голяма снежна покривка, годината ще бъде плодородна.