Бисквитки

петък, 9 октомври 2015 г.

Републиканско първенство по плуване за служители на МВР



                               От 07 до 09 октомври 2015г.в град Бургас се проведе първото по рода си  Републиканско първенство по плуване за служители на МВР, организирано от Спортна Асоциация на МВР и ОД на МВР Бургас. В спортната надпревара  сили  премериха  37 плувци от  10 отбора от осем областни дирекции на МВР. Първенството беше открито с тържествена церемония от Кмета на град Бургас г-н Димитър Николов и от  Директора на ОД на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.
Спортен Клуб ”Спартак-Враца” при ОД на МВР-Враца бе представен от Момчил Христов и  Светлин Захариев / служители на ОД на МВР-Враца/ и Васил Найденов и Владимир Симеонов / служители на  ОД ПБЗН –Враца, които показаха изключителни резултати в следните дисциплини:
50 м бътерфлай                                             Първо място                   Момчил Христов
50 м свободен стил                                      Второ място                    Момчил Христов
50 м гръб                                                           Първо  място                  Васил  Найденов
                               Трето място                    Момчил Христов
              100 м свободен стил                                      Второ място                    Момчил Христов
              100 м съчетано плуване                                Второ място                   Васил  Найденов
                                                                                                Трето място                   Момчил Христов
                Щафета 4х 50 м съчетано плуване                        Трето  място
                Щафета 4х 50 м свободен стил                                              Трето  място
                В комплексното класиране отбора на СК „Спартак – Враца” завоюва второ място, след отбора на домакините, а трети е отбора на Спортна Асоциация на МВР.


Работна среща



Изпълняващият длъжността областен управител Мирослав Комитски участва днес в работна среща, организирана от Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните . Срещата с фермерите от област Враца е част от Националната обучителна кампания, която има за цел да разясни измененията и допълненията в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и да запознае с рисковите обстоятелства и разпространението на болестите по животните. В срещата взеха участие Николай Маринов – директор на Генерална дирекция  „Земеделие и регионална политика“ и Дамян Илиев – Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.
„Промените в законодателството се предвиждат с оглед дисциплинирането на фермерите и всички, които доставят безопасна храна на хората и подобряване на връзката между отделните звена“ – заяви при откриването Дамян Илиев.
Подготвените промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност целят да минимизират риска от болести и зарази, включително при хората. Основната част от тези промени са насочени към вменяване на нови задължения и на фермерите, и на частно-практикуващи ветеринарни лекари и на официалните ветеринарни лекари, както и въвеждане на санкции за всяко неизпълнение на задълженията, поясниха още от БАБХ.
Според закона фермерите няма да могат да отглеждат и животни, на които не са извършени мероприятията по Държавната профилактична програма. В промените е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект.
В така подготвения текст от закона е предвидено и увеличаване на  глобите на животновъдите, които не изпълняват задължението да уведомяват ветеринарните лекари при съмнение за болестно състояние в стадата.
Глоби се предвиждат и за ветеринарните доктори, които от своя страна трябва да посещават животновъдните обекти, с които имат договор през определен период от време, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции.
 „Заради усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция животновъдите трябва да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. По този начин ще се гарантира безопасността на агрохранителната верига”, допълни още Дамян Илиев. Именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случаи, свързани със заболяването антракс през тази година.
По време на обучението бяха представени симптомите на болестите, които се разпространяват в Гърция и Турция – Шап, Заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни. 

„Старт в кариерата“



Две работни места са одобрени за кандидатстване в Областна администрация – Враца по Програма „Старт в кариерата“. Кандидатите, които желаят да започнат трудовия си стаж, трябва имат завършено висше образование в направленията „Администрация и управление“ или „Икономика“, да са на възраст до 29 години и да притежават документ за компютърни умения и за владеене на Английски език.
Продължителността на Програмата, в която младежите ще имат възможност да придобият трудов стаж и опит по своята специалност, е девет месеца.
Кандидатите трябва да бъдат регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“ като безработни или заети лица или да не притежават трудов стаж по придобитата специалност от висшето си образование.
Срокът за подаване на Заявленията за кандидатстване по Програма „Старт в кариерата“ е 23 октомври 2015 г.
Желаещите да кандидатстват могат да подават в Дирекция „Бюро по труда“ по регистрация комплект документи със Заявление за кандидатстване по Програмата, в която посочват ведомствата, за които кандидатстват и съответните работни места. Всяко лице може да кандидатства едновременно за три работни места, но до две работни места при един работодател по Програмата. Документите се подават лично.
В срок до 16 ноември 2015 г. включително, Агенцията по заетостта ще публикува на интернет-страницата си, а дирекциите “Бюро по труда” - на информационните си табла, списък на кандидатстващите лица по работни места.
Пълният комплект от документи е публикуван на официалните страници на Министерство на труда и социалната политика и на Агенцията по заетостта.