Бисквитки

петък, 8 януари 2016 г.

Участие на български състезатели в урнир в Италия

Кореспонденцията бе отворена. Едно непрочетено съобщение.

Блиц интервю на кмета на Враца Калин Каменов

Снимка: Фокус
В какво състояние заварихте реализацията на Националната програма за енергийна ефективност във Враца?
Към този момент са подадени едва 12 заявления от сдруженията на собствениците на жилищни сгради, с 11 от тях са сключени договори с Българска банка за развитие/ББР/. След като направихме всичко възможно да ускорим обществените поръчки и административните процедури, към април месец очакваме да започне и реализирането на първия проект. Това е блок  № 124 в ж.к. „Дъбника”. След това поетапно стартират и останалите.
Два общински блока също вече подготвят документи за кандидатстване по Националната кампания. От 5 януари екипът по програмата активно се среща с етажните собственици и посещава събрания, в помощ на гражданите при организацията за участие.

Екипът Ви констатира ли конкретни грешки в работата по тази програма до момента?
Това, което констатирахме е липсата на обективна информация и добре подготвен екип, който да информира и подпомага гражданите.

Какво ново ще предложите, за да убедите повече хора да се включат?
С екипа ми изготвихме цялостна стратегия за Националната програма за енергийна ефективност в град Враца.  Имаме страница във Фейсбук – Национална програма ВРАЦА, където освен основните параметри на проекта, ще бъде публикувана подробна информация и снимков материал за всяко едно подадено заявление. Техническият екип ще бъде в комуникация с гражданите, както във Фейсбук, така и на място в общината и ще оказва пълно съдействие на сдруженията. Също така сме изготвили график за срещи през месеците януари и февруари с гражданите, както и писма до вече одобрените, с информация на какъв етап са процедурите и индикативни дати за предстоящите дейности.

Кои са основните ползи, които трябва да убедят собствениците да се включат в програмата?
Чрез изпълнение на мерките за енергийна ефективност ще се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Намаляване на разходите за енергия и подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване жизнения цикъл на сградите, са безспорни ползи за всяко едно домакинство. Освен подобряване на енергийната ефективност, Националната програма поема и техническото обследване и паспорт на сградите. Общината от своя страна ще осигури техническо и административно съдействие на всички сдружения на етажната собственост. Живущите трябва само да се обединят и заявят желание за участие.


четвъртък, 7 януари 2016 г.

Въстановяване на тока



          Заместник – областният управител Мирослав Комитски и заместник – министърът на енергетиката Жечо Станков, заедно с екипи на ЧЕЗ и на  Електроенергийния системен оператор посетиха на място засегнатите от обледяването райони в Област Враца, където от ранните часове на днешния ден е спряно електроснабдяването. Главна причина за възникналите аварии на ЧЕЗ в Северозападна България са падналите дъждове при минусови температури и образувалият се лед около проводниците. Това установи при проверката заместник-министър Станков.  По данни на електроразпределителното дружество, към 15.30 часа днес, 4700 абонати в област  Враца са били без електрическо захранване. Повече от 150 екипи са ангажирани с отстраняване на повредите. Проверката установи още, че по мрежата високо напрежение на Електроенергийния системен оператор 110, 220 и 400 киловолта няма поражения.
          Заместник – министър Станков изказа благодарност на екипите, които от сутринта работят за бързото възстановяване на електрозахранването на прекъснатите абонати. Станков увери, че на местата, където има паднали стълбове, е направено необходимото да се изгради  байпас, така че  да се направи колкото се може по-бързо мрежа.
          В обедните часове на деня, вследствие на затоплянето, са се предизвикали т.н камшични удари по проводниците, което допълнително е довело до падане на напрежението в електропреносната мрежа при нови абонати. 
          От електроразпределителното дружество увериха, че ще се работи до пълното отстраняване на авариите.
Във връзка с критичната ситуация през миналата година, заместник- министър Станков коментира направените промени в нормативната уредба за разширяване на просеките при електрическите стълбове и увери, че електропреносната мрежа е стабилна.
На свой ред, директорът на Дирекция „Експлоатация и поддръжка“ – ЧЕЗ – Враца Виктор Станчев благодари за бързата реакция на местната и изпълнителната власт и апелира потребителите, при локални проблеми с електрозахранването на средно и ниско напрежение, да се свържат с аварийните екипи за отстраняване на повредите.
          Очаква се в ранните часове на утрешния ден, електроподаването на територията на цяла област Враца да бъде напълно възстановено.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради планирани строителни дейности от частна фирма, свързани с изместване на главен водопровод, водоподаване ще бъде спряно на 08.01.2016г. (петък) от 08:00ч до 18:00ч в следните райони на гр.Враца - Централна градска част, ж.к. Подбалканска, ж.к. Самуил и Източна промишлена зона.

сряда, 6 януари 2016 г.

Училищни автобуси ще покриват графика

Училищни автобуси ще покриват графика на тролейбусния транспорт във Враца
днес. Причината е обледяването на въздушно-контактната мрежа.
По този начин кметът на Враца Калин Каменов осигури алтернативен транспорт
за времето от 6 до 10 часа на 7 януари, докато мрежата на тролейбусен
транспорт бъде приведена в експлоатация.

Кметът на Враца обяви утрешния ден за неучебен



Кметът на Община Враца Калин Каменов обяви утрешния ден-07.01.16 г., за неучебен. Тежката зимна обстановка и заледените улици са предпоставка за възникване на инциденти и трудно придвижване на транспортните средства.
Заповедта на кмета на Община Враца Калин Каменов е съгласувана и с директора на Регионалния инспекторат по образование Галина Евденова.
От общината приканват жителите на Враца да не излизат ако и не им се налагат неотложни  ангажименти.

Нов зам. кмет във Враца



Кметът на Община Враца Клани Каменов назначи от днес втори зам.-кмет и това е Петя Долапчиева. До сега тя бе директор на ОДЗ „Славейче”.
През 2007-11 г. е била на длъжност главен експрет „предучилищно възпитание” в общинската администрация във Враца.

.