Бисквитки

събота, 16 февруари 2013 г.

ОТЧЕТ 2012 на инж.Николай Иванов - кмет на Община Враца

Официалният сайт на Община Враца публикув шълния текст на отчета. Вижте на  http://www.vratza.bg/?news=2114

Втородивизионният „Видима-Раковски“-Севлиево нанесе първа загуба в контролните срещи на „Ботев“-Враца

Момчетата на треньора Димитър Тодоров надиграха като домакини с 2:1 тима от Враца. Футболистите от Севлиево започнаха по-активно мача, като на два пъти Ангел Русев и Атанас Любенов пропуснаха от удобни позиции. Единственото по-опасно положение за „Ботев“ през първата част бе в 33-ата минута. Илия Илиев стреля опасно от пряк свободен удар, но топката срещна гредата. Минута по-късно Атанас Любенов бе изведен зад отбраната на „Ботев“ и с техничен удар се разписа за 1:0. Гостите успяха да изравнят едва в 66-та минута. Андрей Атанасов бе изведен отляво и с удар покрай вратаря вкара за 1:1. В последната минута на срещата Мастагаргов оформи крайното 2:1 в полза на „Видима-Раковски“. „Играхме слабо. Някой футболисти ме разочароваха и си гарантираха място на пейката през пролетния полусезон. Имаше и такива обаче, които ми показаха, че имат място в титулярния състав. В понеделник ще има освободени“, заяви след срещата старши-треньорът на „Ботев“-Враца Антони Здравков. Следващата контролна среща за врачани е в петък – 22 февруари срещу „Локомотив“-Мездра. По всяка вероятност двубоят ще се играе във Враца.

петък, 15 февруари 2013 г.

Крими хроника

След ОИМ и ПСД за палеж на лек автомибил „Фолксваген Поло”, извършен на 12.02.2013г. в гр. Враца е установено, че извършител е лицето лицето С.К./20г./ от гр. Враца, криминално проявен и осъждан / грабежи и кражби /.
На 14.02.2013г., в  17:45ч. в с.Голямо Пещене е спрян за проверка лек автомобил „Форд”, управляван от И.А./35г./ от същото село. Пробата за алкохол е положителна- 0,88 промила.
На 08.02.13г., в УП-Криводол е постъпила жалба от жител на село Галатин, който заявил, че за времето от месец август 2012г. до 04.02.13г., от двора на имота му е извършена кражба на пет месингови винкела. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето О.А./17г./ - криминално проявен за кражби.
След ОИМ и ПСД за кражба на велосипед, извършена на 01.10.2012г. е установено, че извършител е Х.А./18г./ от гр. Враца, който продал велосипеда на друго лице от град Враца. Велосипедът е намерен и върнат на собственика.
На 14.02.2013 год., в УП-Габаре е получено съобщение, че от складова база е извършена кражба на 400 литра дизелово гориво. Крадците проникнали в помещението след като разбили каменна стена.
След ОИМ и ПСД за кражба на мобилен телефон на стойност 400 лв., собственост на 15-годишно момче от гр.Б.Слатина, е установено, че извършител е Р.К./13г./ от гр.Б.Слатина
На 14.02.2013г., по време на в с.Остров, полицейски патрул е задържал двама криминално проявени мъже от същото село, които с каруца транспортирали 300 цигли и 20 капаци, които откраднали от къща в селото.
В РУП-Роман е постъпил сигнал, че от къща в махала "Марково  равнище", е извършена кражба на брадва, разклонител и  30 м.  ел. кабел.   След ОИД е установено, че извършител е Д.М./56г./ от с. Боженица. 
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

ГЕРБ зарадва пенсионерите в с. Голямо Пещене


В Деня на виното и любовта ГЕРБ Враца посети пенсионерския клуб в с. Голямо Пещене. Членовете на клуба получиха телевизор и малък проточен бойлер. Усмихнати и радостни пенсионерите поднесоха вкусна домашна баница, сладкиши и вино на щедрите си гости.
Кмета Тодор Тодоров и председателя на пенсионерския клуб Герго Гергов не скриха емоцията и благодарността си за тези така необходими на клуба подаръци. „Нека се срещаме по-често и да създадем нови поводи за празнуване!”, пожела кмета на с. Голямо Пещене.


четвъртък, 14 февруари 2013 г.

„Най–сладкият Свети Валентин”

Младежи ГЕРБ Враца зарадваха врачани в Деня на влюбените. За поредна година те проведоха ежегодната си инициатива „Най–сладкият Св. Валентин”. Младежите почерпиха минаващите влюбени двойки с вкусни бонбони, валентинки и пъстри балони в цветовете на любовта. Празнуващите Трифон Зарезан отпиха чаша червено вино и хапнаха вкусни сладки. 
М ГЕРБ Враца честити Св. Валентин на всички врачани, като им пожелава любов и хармония в семействата им!


Крими хроника

На 13.02.2013г., на територията на РУП-Мездра е проведена СПО по линия „Незаконно притежавано огнестрелно оръжие”. Проверени са два апартамента в гр. Мездра. Намерени и иззети са: две пушки, пистолет, боеприпаси за различи видове оръжия.
На територията на РУП Козлодуй е проведена СПО с цел: установяване на лица съхраняващи незаконно петролни продукти. В местността „Региана”, в близост до ферма, са открити метална цистерна с вместимост 1 тон, на дъното на която имало около 80см. течност-концентрат, пластмасов бидон с вместимост 1тон и течност в него наподобяваща кондензат, 15см. от дъното. На мястото са установени три лица, като две от тях избягали и се укрили, а третото лице- М.К./52г./ - криминално проявено от гр.Козлодуй, е задържано. Установена е самоличността на другите две лица -Ц.Д./34г./ и Л.М./32г./ от гр.Козлодуй, криминално проявени, които са обявени за издирване.
След ОИМ и ПСД са установени лицата, които на 27.01.2013г., откраднали четири тенекета с мед от по 25 кг. и метална центрофуга за мед, от необитаема къща в село Крушовица. Извършите ли: Т.А./30г./ от с.Крушовица-криминално проявен, осъждан; Б.М./24г./ от с.Крушовица.
На 13.02.2013г., в РУП - Роман е получен сигнал, че за времето 08.02.13г., до 13.02.13г., от вила в землището на село Синьо бърдо, е извършена кражба на две легла, брадва, касетофон. След ОИМ е установено, че извършител Й.Б./16г./ от същото село.
На 06.02.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че за времето от 01:30 часа до 05.30 часа на На същата дата, неизвестно лице е разбило автомат за кафе на ул.” Доспат”, след което извършило кражба на 40 лева на монети. След ОИМ се установи, че извършители са лицата: И.С./16-годишна/ и И.И./13г./ от гр.Враца. В хода на разследването е установено, че лицето И.И., на 19.12.2012г. е разбило автомат за кафе на бул.” Демокрация”, откъдето откраднало 150 лева на монети. Същото лице, на 31.12.2012г., от автомат за кафе на ул.МаксимГорки”, откраднало 40 лева. И.И. е криминално проявен за кражби.
След ОИМ за кражба на пари от автомат за кафе в гр. Враца, ж.к. „Младост”, извършена на 03.02.2013г., е установено, че извършители са лицата: К.Д./30г./ и М.И./24г./ от гр.Враца.
След ОИМ и ПСД по разкриването на пожар в пощенската станция на село Баурене, е установено, че извършители на палежа са: С.А./19г./; К.С./16г./; Д.В./15г./.
След ОИМ за кражба на мобилен телефон на стойност 200 лв. ,собственост на 1-годишно момиче от с. Тлачене, е установено, че кражбата е извършена от 16-годишно момче от същото село.
На 13.02.2013г., на територията на РУП-Бяла Слатина е проведена СПП по метода широкообхватен контрол. Проверени са 49 МПС и 82 лица. Констатирани са 21 нарушения, каа територията на РУП-Роман се проведена СПО по безопасност на движението. По метода на широкообхватен пътен контрол са проверени 20 МПС и 29  лица. Съставени са  5 акта и 15 фиша по ЗДвП.
За времето от 09:00 ч. до 17:00 ч., на територията на ПУ-Криводол е проведена СПП по безопасност на движението. Проверени са 30 МПС, 35  лица. Съставени са   19 акта по ЗДвП.
В гр.Мездра е извършена проверка на автомобил ”Фолксваген Транспортер”, управляван от Т.Т./48г./ от с.Горна Кремена. Пробата за алкохол е 1,98 промила.
В Роман, при проверка на товарен автомобил” Мерцедес”, управляван от Д.М./48г./ от гр.Б.Слатина, е установено, че водача е употребил алкохол- 0,59 промила. 
   Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


26-годишният футболист Григор Георгиев ще изкара пробен период в “Ботев”-Враца

За последно нападателят е играл в тима на “Пирин”-Гоце Делчев. Преди това се е състезавал и за “Лудогорец”-Разград. “Георгиев дойде вчера във Враца и взе участие в контролната среща с “Чавдар”-Етрополе. Той ще остане при нас до събота, когато ни предстои проверка с отбора на “Видима-Раковски”-Севлиево. Едва тогава треньорското ръководство ще прецени дали да подпише договор с футболиста или не”, коментира спортният директор на “Ботев”-Враца Валентин Станчев.
Мария Георгиева

Фирмите вече могат да проверят онлайн колко фискални устройства имат регистрирани

 
От днес фирмите, които имат електронен подпис, могат да проверяват онлайн колко фискални устройства има регистрирани на техния БУЛСТАТ. Чрез новата е-услуга представителите на дружествата правят и справки за това, какви отчети са подадени към НАП от техните касови апарати. До момента със системата на НАП дистанционна връзка имат 370 000 фискални устройства. Клиентите на НАП могат да намерят новата услуга на www.nap.bg в секцията „Електронни услуги“.
Междувременно стана ясно, че близо 70% от всички фирми, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци до сега, са го направили чрез интернет. От началото на кампанията до края на януари в офисите на НАП са приети общо 22 500 декларации, като 16 000 от тях са подадени по електронен път.
Тази година, срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 1 април, тъй като 31 март е в неделя. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност.
1 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г.
Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Юлия Грънчарова

Отборът на “Ботев”-Враца завърши наравно 0:0 срещу втородивизионния “Чавдар”-Етрополе

Срещата премина изцяло под диктовката на врачанските футболисти, които създадоха куп голови положения. От удобни позиции пропуснаха Румен Рангелов, Андрей Атанасов, Александър Якимов, Асен Георгиев, Росен Ванков и новото попълнение Цветелин Тонев. Домакините от Етрополе имаха само едно по-сериозно положение пред вратата на “Ботев”, но стражът Ивайло Яначков спаси удара с глава на нападател на “Чавдар”. Така двубоят завърши наравно 0:0. “Мачът се игра изцяло в половината на домакините. Пресирахме противника от първата до последната минута. За пореден път показахме неумение пред гола. Създадохме над 10 положения, но не успяхме да ги реализираме. Трябва да похвалим вратаря на “Чавдар”, който спаси опасни удари ”, коментира старши-треньорът на “Ботев” Антони Здравков. Следващата проверка на врачани е срещу “Видима-Раковски”. Двубоят ще се играе на 16 февруари в Севлиево.

сряда, 13 февруари 2013 г.

Пийте лимонада "Ботев"!

Ботев”-Враца пусна в продажба лимонада с логото на клуба. Идеята е на сдружение „Ботев-Враца”. Безалкохолната напитка се произвежда във фабрика в с. Бели извор. “От началото на седмицата лимонадата е пусната в продажба в търговската мрежа. Интересът от страна на феновете е огромен. Хората са доволни, както от цената, така и от качеството на продукта”, коментира спортният директор на врачани Валентин Станчев. Той уточни, че със сигурност част от парите от продажбата на безалкохолната напитка ще влезат в касата на клуба. До дни се очаква в продажба да бъдат пуснати и други хранителни продукти- кашкавал, сирене, кисело мляко, ядки и зърнени храни с логото на „Ботев”-Враца.

Б.Р. Преди 20 години бащата на Ани Цолова, Георги Цолов създаде фирмата "Ескусиана". Тя започна с производството на колбаси. Цолов стана един от спонсорите на втородивизионния тогава ФК "Ботев". Колбасарят открито призоваваше врачани да купуват само неговите салами. Но на хората явно не им допадна качеството и оборотът спадна много. Това принуди Цолов да се откаже от спонсорирането на отбора.

Театърът представя

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА „СТОЛОВЕТЕ” В НОВИЯ ПРОЕКТ: 
Боб” от Елин Рахнев
режисьор – Люпчо Георгиевски
сценограф – Мария Диманова
композитор – Марян Нечак
Участват: Анастас Попдимитров, Йоана Поповска и Георги Грозев

ЗАКРИТО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ – 15.02.2013 г.
ПРЕМИЕРА – 16.03.2013 г.

***
Боб” е представление, което засяга темата за любовта и брака. И по-точно казано: любовта в брака. Основните действащи лица са двама съпрузи на около 70 години, които живеят заедно от около 40 години. Но тези съпрузи са затънали в сивотата и ежедневието, монотонността и стерилността на този брак. На сцената те сякаш плуват в това сиво и еднообразно море, като давещи се плувци.

Само любовта може да ги избави от ситуацията, в която се намират. И само тя е тази, която ще им помогне да стигнат до отсрещния бряг, където ще се разпознаят и всеки ще открие у другия своя идеал за съвършения мъж и съвършената жена.”
Любчо Георгиевски, режисьор

***

КОЙ КОЙ Е?
Йоана Поповска: Доайен на македонския театър. Изиграла повече от 300 роли. Носителка на много награди от фестивали: „”11 Октомври”, „4 Ноември”, „Лавров венец”, трикратен носител на званието „Актьор на Европа”, присъждано в Македония, отличия от международни фестивали в Албания, Украйна, България, Румъния…

Анастас Попдимитров: От 1995 г. е директор на Драматично-куклен театър Враца. Между 1999 и 2003 г. е заместник-кмет на община Враца. Председател на Българската асоциация на работодателите в областна на културата.

вторник, 12 февруари 2013 г.

НА БУНТ СРЕЩУ ВИСОКИТЕ СМЕТКИ


Стотици столичани, представители на граждански, на пенсионерски организации, членове и симпатизанти на ВМРО излязоха днес на протест пред сградата на ДКЕВР на столичния булевард „Дондуков”. Протестиращите бяха разделени от полицията на двата тротоара, защото мястото пред ДКЕВР се оказа тясно за всички.
Със знамена и плакати, участниците в протеста изразиха своя бунт срещу високите цени на електроенергията, парното, водата.
На импровизираната трибуна своите позиции изразиха Красимир Каракачанов – председател на ВМРО, неговият заместник Ангел Джамбазки, Волен Сидеров – председател на партия „Атака”, пенсионери, хора с гражданска позиция.
В изказването си Каракачанов припомни, че ВМРО от години оглавява протести и води война с монополите. А последните им действия доказват, че те безнаказано тероризират българските граждани, но повечето от тях изнасят печалбите си под различни форми зад граница.
Според Каракачанов е абсурдно толкова време държавата не само да не се намеси и да прекрати този произвол, но и чрез собствената си комисия ДКЕВР да изпълнява ролята на „адвокат” на монополистите.
Той прочете пред множеството част от официално писмо до премиера, в което ВМРО от името на гражданите поставя конкретни искания, излага констатации, мотиви и предлага решения, за да се прекратят съмнителните машинации на фирмите-монополисти. Каракачанов съобщи на хората, че ВМРО ще поиска среща с министър-председателя Борисов, за да връчи писмото и да го уведоми за исканията.
Присъстващото на протеста множество осъди ценовия геноцид над българските граждани и най-тежко засегнатата група – пенсионерите. С възгласи, хората поискаха оставката на правителството, разваляне на договорите на енергоразпределителните дружества и наказание за всички продажни политици, довели през годините България до състоянието в момента.
Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки каза, че ВМРО няма да се откаже от протести и в София, и в цялата страна, докато проблемът не бъде разрешен от управляващите.
Накрая протестиращите хвърлиха бомбички и димки и символично изгориха чучело на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
На 22 февруари/петък/ от 12. 00 часа във Враца, Областният комитет на ВМРО организира автопоход-протест срещу произвола на ЧЕЗ и високите цени на тока. Колоната автомобили ще премине по основните пътни артерии на града и ще потърси сметка на енергийният монополист пред сградата на ЧЕЗ.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е - Авария на главния водопровод

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители от гр. Враца, че поради отстраняване на авария на главен водопровод, днес, 13.02.2013г водоподаването ще бъде спряно
от 09.00ч. до 15.00 часа в следните райони на гр. Враца:
ж.к. „Дъбника“, ж.к. „Сениче“ , кв. Кулата, с. Нефела, Западна хранително-вкусова промишлена зона, Ученическото градче, а с намалено налягане ще се подава вода в кв. „72“ и кв. „Стария пазар“


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Крими хроника

На 12.02.2013г., в 23:35ч. от тел.112, в РУП-Козлодуй е получено съобщение, че на паркинга зад кафе „Бриз”, гори лек автомобил с газова уредба. Пристигналите на мястото полицейски служителите установили, че подаденият сигнал е фалшив. На мястото е установено лицето А.Х./35г./ -криминално проявено, осъждано. В мъжа е намерен мобилен телефон, от който е бил подаден фалшивия сигнал. Образувано е дознание.
В РУП-Роман е получено съобщение за пожар в необитаема къща в село Камено поле. Огънят е потушен от служители на РСПБЗН-Роман. След ОИМ и ПСД е установено, че криминално проявеното за кражби лице Л.Г./17г./ от същото село, разбило метална халка на катинар и проникнало в жилището с цел кражба на вещи. Л.Г. запалил хартия за да освети помещението, след което хвърлил горящата хартия в скрин с дрехи. Образувано е дознание.
На 13.01.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че за времето от 29.12.2012г. до 12.01.2013г. неизвестно лице е проникнало в жилище на ул.”Г. С. Раковски, откъдето е извършило кражба на куфар с инструменти, дрелка и винтоверт. След ОИМ е установено, че извършител е К.П./27г./ от гр.Враца, криминално проявен и осъждан /грабежи, изнасилване и документно престъпление/.
На 04.02.2013г., в РУП Мездра е получен сигнал, че от къща в село Боденец, неизвестно лице е извършило кражба на медна лозарска пръскачка и ел.кабели, на обща стойност 500лева. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител е криминално проявеният Д.Г./19г./ от същото село. В хода на разследването е установено, че през месец септември 2012г., същото лице е откраднало две телескопични дръжки-въдици и радиокасетофон от друга къща в същото село.
След ОИМ и ПСД за кражба на радиокасетофон и две телескопични дръжки-въдици, на обща стойност 200 лв., извършена през месец септември 2012г., от къща в село Боденец е установено, че извършител е лицето Д.Г./19г./ от същото село.
На 12.02.13г., в 23.15ч. в гр.Мездра е спрян за проверка лек автомобил „Форд”, управляван от И.В./31г./ от гр. Мездра. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,61 промила.
След ОИМ за кражба на 4 куб. метра дърва от землището на с.Галиче , е установено, че извършител е 44-годишният Д.Д. от село Галиче.
На 12.02.13г., в 04.35ч. от тел.112 е получено съобщение, че на паркинг в гр. Враца, ул.”Георги Бързашки”, гори лек автомобил „Фолксваген”. Изгорели са задната седалка, кората на една врата и тавана на автомобила. Огънят е потушен от собственика на автомобила. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев


Състояха се преговори между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и ЗАО „Русатом Сервис”* – Русия

Днес, 12 февруари 2013 г., между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и ЗАО „Русатом Сервис”* – Русия, бе сключен договор за доставка на нов статор и за извършване на реконструкция на ротора на турбогенератора на шести енергоблок на българската атомна централа. Договорът бе подписан от изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов и от генералния директор на ЗАО Русатом Сервис” Михаил Концерев.
Новият статор ще бъде с повишена електрическа мощност от 1100 МW – със 100 МW над мощността на сега работещия. Дейностите ще бъдат изпълнени през 2014 г. и са поредна стъпка за постигане на заложените от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД стратегически цели за удължаване на срока на експлоатация на хилядамегаватовите блокове на АЕЦ Козлодуй” ЕАД и за повишаване на топлинната им мощност до 104%, което ще доведе до допълнително производство на електроенергия.
*ЗАО „Русатом Сервис” е дъщерна компания на държавната корпорация „Росатом” за централизирано осъществяване на сервизни услуги от страна на предприятия от руската атомна промишленост за чуждестранни АЕЦ. Акционери в компанията са руски дружества, притежаващи голям опит и компетенции за предоставяне на услуги на атомни централи, оборудвани с водо-водни енергийни реактори (ВВЕР), каквито са реакторите в АЕЦ Козлодуй”.




Проведе се заседание на Областния обществен съвет за превенция на корупцията


Открито заседание на Областния обществен съвет за превенция на корупцията –Област Враца се проведе днес в Областна администрация-Враца. То беше ръководено от инж. Валентин Литов – заместник председател на Областния обществен антикорупционен съвет и се проведе следния дневен ред:
1. Представяне на Фондация за развитие на правосъдието - гр.София
2.Отчет на дейността на ООСПК– Област Враца за периода 02.01.2012 г. – 31.12.2012 г.;
3. Обсъждане и приемане на Програма за действие на ООСПК- Област Враца-през 2013 г.
В заседанието взеха участие г-жа Цветелина Теофилова – Заместник областен управител и заместник председател на ООСПК-Област Враца, представители на неправителствения сектор, бизнеса, кметове на общини от Област Враца, ръководители на териториални звена с контролни функции, представител на Камарата на строителите в България – Областното представителство в гр.Враца и печатните и електронни медии.
При откриване на заседанието инж. Литов акцентира върху работата на ООСПК - Област Враца през 2012 г. и активния диалог между централната, регионална и местни власти в посока ефективното прилагане на законодателството, по-прозрачното управление и ефективната превенция на контролните звена на регионално ниво. Специално внимание той обърна на активната работа с местната власт за превенция на корупцията и повишаването на капацитета на изградените и действащи общински обществени антикорупционни съвети.
Инж. Литов благодари на неправителствения сектор за градивната съвместна работа и прилагането на ефективни модели и антикорупционни практики при реализирането на инициативите на антикорупционния съвет през 2012 г.
Фондация за развитие на правосъдието - гр.София беше представена от д-р Ива Пушкарова-Учредител и Председател на Управителния съвет на Фондацията. Д- р Ива Пушкарова е преподавател по наказателно и международно наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“ и наказателно право в Академията на МВР-София.
Тя маркира отделните сфери на дейност на Фондация за развитие на правосъдието, като подчерта и нейните основни цели: развитие на законодателството, повишаване на квалификацията, мотивацията и интегритета на професионалните общности, свързани с правосъдието, предотвратяване и преодоляване на негативни социалнозначими конфликти чрез равноправие на различни социални групи; просветено доверие на обществото в институциите на правосъдието и висока правна информираност и култура в обществото.
Д-р Пушкарова обобщи, че всички инициативи на Фондация за развитие на правосъдието се осъществяват въз основа на най-високите съвременни стандарти за научно знание и в помощ на националните политики и приоритети на държавата в съответната област.
Секретарят на Областния антикорупционен съвет г-н Любомир Маринков обяви, че предстои през месец септември 2013 г. да бъде реализирана съвместна инициатива на Областния обществен антикорупционен съвет - Област Враца с представляваната от д-р Пушкарова Фондация за развитие на правосъдието. Ще бъде организиран и проведен семинар с ръководители от съдебната власт с административен обхват Северозападен регион на тема: „Ефективност на съдебната експертиза“.
Присъстващите изслушаха и приеха Отчет за дейността на ООСПК през 2012 г. и обсъдиха и приеха предложената Програма за действие на ООСПК-Област Враца през 2013 г. В Програмата се предвижда антикорупционна информационна кампания под надслов: "Изграждане на интегритет - управление по правилата’2013 г.", включваща провеждането на три антикорупционни обществени форума, както и ще бъде представена дейността и практиките на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност /ЦППКОП/ при Министерски съвет.
Приетите Отчет за 2012 година и Програма за действие през 2013 година са публикувани на интернет страницата на Областна администрация-Враца, раздел „Антикорупция“.

Жулиета Нелова

“Ботев”-Враца освободи Борислав Борисов

Офанзивният халф пристигна във Враца преди около две седмици, но не впечатли с изявите си треньорското ръководство на врачани. Според наставника Антони Здравков 23-годишният футболист не се вписва в концепцията на тима. Междувременно от щаба на “Ботев” съобщиха, че обявяват конкурс за треньори в Детско-юношеската школа на клуба. Желаещите трябва да притежават валидни лицензи C, B или А. Необходимите документи за кандидатстване са автобиография, копие от лична карта и копие от притежавания лиценз, като трябва да бъдат подадени в срок до 31.03.2013 година в канцеларията на клуба на стадион „Христо Ботев” във Враца.
Мария Георгиева

С Ъ О Б Щ Е Н И Е на ВИК Враца



“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители от гр. Враца, че поради отстраняване на авария, днес, 12.02.2013г водоподаването ще бъде спряно в Източната част на ж.к. „Дъбника“ - от бл. 23 до Оряховско шосе от 10.30ч. до 17.00 часа.

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774


Крими хроника


На 11.02.13г., в РУП-Враца е получено съобщение от управител на магазин за гр.Враца, който съобщил, че непознат мъж е направил опит за кражба на пари от оборота на магазина. След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършител е криминално проявеното и осъждано лице А.И./27г./ от гр.Враца.
На 12.02.13г., в 00:01ч. в гр.Оряхово, при проверка на лек автомобил ”БМВ”, управляван от В.Х./35г./ от с.Хърлец, е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 0,72 промила.
След ОИМ и ПСД за кражба на кон, извършена на 12.09.2012г., от двора на къща в гр.Роман е установено, че извършител е М.Л./25г./ от гр.Роман, криминално проявен. Откраднатото животно е открито в землището на с.Краево, общ.Ботевград.
На 11.02.13г., в РУП-Враца е получено съобщение от кмет на с.Баурене, който е заявил, че около 05:00ч., е възникнал пожар в пощенска станция в селото. От извършения оглед е установено, че неизвестно лице е проникнало в помещението и е запалило дървено бюро, на което имало компютърна конфигурация. Образувано е дознание.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение от 55-годишна жена от с.Соколаре, която е заявила, че от къщата й е извършена кражба на 4 500 лв. Образувано е дознание.
       В РУП Оряхово е получено съобщение, че от училищен автобус собственост на Община Оряхово, паркиран на улица в с.Лесковец, неизвестно лице е извършило кражба на два акумулатора. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


понеделник, 11 февруари 2013 г.

Строителните дейности по Етап 2 на водния цикъл се извършват в срок





 Кметът на Враца инж. Николай Иванов, зам.-кметът инж. Красимира Георгиева, Марияна Рашева – директор на Звеното за изпълнение по проекта за воден цикъл и Жоао Перейра – инженерът по Етап 2 от интегрирания проект за воден цикъл на град Враца. „В квартал „Бистрец” сме от две седмици. В момента започваме изграждането на канализация по ул. „Манастирска” с линейно укрепване SBH за обезопасяване на изкопа. Цялото трасе в долната част на квартал „Бистрец” е с високи подпочвени води, което налага постоянно да работят машини, които изпомпват водата, но ние сме подготвени. Работим и по монтаж на канализация по улица „Калето”, която тръгва от вилната зона към събирателната шахта и ще продължим там с преминаване под реката. В близките дни се очаква да започнем и в участъка при затвора. Прави се и заготовка за преминаването на трасето над реката в района на „Ветбиофарм” – докладва инж. Тони Рачев, групов технически ръководител на обекта.

Доволен съм от работата, която се върши на обектите от Етап 2 на водния цикъл. Всичко е съгласно програмата и ангажиментите, заложени в договора. Тук се работи добре. Разбира се условията са тежки, тъй като все още е зима, но е създадена добра организация и задачите се изпълняват с добро темпо” – обобщи кметът инж. Николай Иванов.

До 10 дни се очаква отново да започне работа по Етап 1 на проекта.



Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимки Шанс Експрес

Идва Баба Марта

Предвестник на пролетния месец са мартениците., Продажбата им започна с кризисни цени.

РЗОК-ВРАЦА СТАРТИРА ПРОЦЕДУРА ПО ДОГОВАРЯНЕ С ЛЕКАРИ, СПЕЦИАЛИСТИ И БОЛНИЦИ ЗА РАБОТА ПРЕЗ 2013 Г.


От днес – 11.02.2013 до четвъртък – 14 февруари, изпълнителите на медицинска помощ ще могат да подават отчети в РЗОК-Враца за заплащане на извършената от тях дейност през месец януари 2013 г. Това ще става след подписването на допълнително споразумение към действащите до момента договори. Приемът на заявления и документи ще се осъществи по изготвен от РЗОК график.
Целта е до края на месец февруари на изпълнителите на медицинска помощ да им бъде заплатено за отчетената през януари дейност.
Паралелно с това лекарите ще трябва да подават и заявления за сключване на допълнителни споразумения за работа през 2013 г. с НЗОК по новите правила, уредени с РЕШЕНИЕ № РД-НС-04-8/31.01.2013 на Надзорния съвет на НЗОК – обнародвано в ДВ бр. 11/6.2.2013 г., бр.12/7.2.2013 г. и бр.13/8.2.2013г.
Всички лечебни заведения за болнична помощ също ще подписват допълнително споразумение за заплащане на дейностите за периода 01.01.2013 г. до влизане в сила на новия договор/споразумение.
Управителите на лечебните заведения, желаещи да оказват лечение по клинични пътеки и клинични процедури трябва подават заявления за сключване на договор/допълнително споразумение до 15.02.2013 г.
Директорът на РЗОК сключва договори и допълнителните споразумения с изпълнителите на медицинска помощ, които отговарят на критериите за осигуряване на достъпност и качество на медицинската помощ в 30-дневен срок от подаване на заявлението.
РУМЯНА СТЕФАНОВА


Предстои поетична вечер „Вино и любов”



Поетична вечер „Вино и любов” организират Клуб на дейците на културата и Младежки дом-Враца.
Литературната среща ще се проведе на 13 февруари 2013 година от 17.30 часа в Синята зала на Младежкия дом.

Стихове за виното и любовта ще четат врачанските творци Иван Пенев, Яна Кременска, Върбан Велчев, Диана Николчева, Татяна Стоянова, Ботьо Гарвански, Виктория Иванова, Евдокия Марангозова, Ирена Върбанова, Анета Дилова, .д-р Димитър Цолов, Валентина Панова, Дарена Дилчовска и др.

По повод Празника на виното и любовта Веско Лазаров – председател на журито за Дегустация на младо вино ще връчи почетните грамоти на майсторите на винените елексири.
А те са:
За червено вино- д-р Димитър Цолов / първа награда/; Елена Ценова /втора награда/; Герго Чернев /трета награда/.
За бяло вино имаше само една награда и тя е за Боян Пищиков.
По традиция КДК връчва бутилка оцет и „специална грамота” за кисело вино. Тазгодишният носител на „оцетната награда” е Петър Папазки.

КДК- Враца

Покана



Стратегията на ЕС за Дунавския регион бе представена във Враца


Информационен ден във връзка със Стратегията на ЕС за Дунавския регион в България и следващия програмен период 2014 – 2020 г. се проведе на 08.02.2013г. в Областна администрация Враца.
Срещата се организира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съвместно с Областна администрация Враца и бе ръководена от заместник областния управител инж.Валентин Литов. На нея присъстваха представители на общините, НПО, ТПП, РИОСВ, РИО, читалище „Развитие“ Враца,медии и други.
Г-жа Николина Николова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство представи възможностите за подготовка и финансиране на проекти по Дунавската стратегия. Тя даде информация и за другите финансови инструменти, които ще работят в програмен период 2014-2020, а те са:
- Horizon 2020 – инвестиции в научни изследвания и иновации за стимулиране на растежа и заетостта. Съвместен център за научни изследвания.
- LIVE – Безвъзмездната помощ за финансиране на проекти. Безвъзмездните средства за оперативна дейност на НПО и други организации се запазват, но е възможно и използването на иновативни финансови инструменти.
- COSME – подпомага МСП.
- Партньорство и иновации подпомагане на МСП за достъп до кредити,създаване на мрежи от иновативни предприятия и др.;
- Подкрепа на политиките за ИКТ – здравеопазване, подкрепа за възрастни хора и социално включване, електронни библиотеки, публични услуги и др.
- Програма за интелигентна енергия за Европа – енергийна ефективност, възобновяеми източници на енергия и т.н.
- Инструмента за техническа помощ – подкрепа на проектни идеи на стойност до 25 хиляди евро/проект;
- JASPERS, JEREMIE, JESSIKA
- RGTC.
Също така връзката между европейската и националните приоритети за новия програмен период. Българските приоритетни области за Дунавската стратегия са: подобряване на достъпността, по и към Дунав и ефективното използване на енергийните ресурси, подобряване на качеството на водите, опазване на биоразнообразието, превенция и управление на риска, повишаване на конкурентоспособността, чрез иновации, образование, култура, туризъм, мултикултурен диалог и съхраняване на националната идентичност и богатото културно наследство, укрепване капацитета за управление, координация и партньорство на всички нива, повишаване на сигурността и интеграция на хора в неравностойно положение.
Г-жа Николова каза, че е осигурена техническа помощ за организацията на работата на координаторите на приоритетните области.
След края на презентацията се проведе дискусия с участниците.

Жулиета Нелова

неделя, 10 февруари 2013 г.

Крими хроника

За времето от 22.00 ч. на 10.02.2013г., до 04.00ч. на 11.02.2013 г., на територията на РУП - Оряхово е проведена СПО с цел: противодействие на битовата престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места на територията на РУП-Оряхово. Проверени- 6 питейни заведения. Констатирано е едно нарушение на ЗДвП.
На 10.02.13г., в РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 23.30ч. на 09.02.13г., до 09.00ч. на 10.02.13г., неизвестно лице е счупило стъкло на лек автомобил „Хюндай”, паркиран в ж.к.”Дъбника”. Извършена е кражба на лични документи и 70 лева. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

ЕТ плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност

Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци (ЕТ), получени през 2012 г., се облагат със ставка от 15%. В същото време за доходите, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например ЕТ, чиято дейност е производство на керамични изделия, ще заплати 15% върху доходите си от реализацията на продукцията си. В същото време ако собственикът на ЕТ получи хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък от 10 на сто. 
Едноличните търговци, които през 2012 г. не са осъществявали стопанска дейност, не са задължени да подават декларация през 2013 г.
Декларацията за облагане на доходите на физическите лица може да бъде изтеглена от интернет сайта на Националната агенция за приходите (НАП) - www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2013 г., като декларираният данък за довнасяне по годишната декларация трябва да бъде внесен в същия срок.
5% отстъпка ползват гражданите, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис в срок до 30 април 2013 г.
Както през миналата година клиентите на НАП ще подават само онези приложения от декларацията, които са попълнили, тоест няма да се налага да разпечатват и подават цялата данъчна декларация.
Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, както и данъчните декларации, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

: Юлия Грънчарова