Бисквитки

събота, 8 юни 2019 г.

С приказни герои и много забавления започна детският празник „Усмивка“

Приказни герои от любими детски филми предизвикаха бурни емоции сред малчуганите при откриването на празник „Усмивка“, пред сградата на Община Враца. Кметът Калин Каменов поздрави всички родители и деца, като им пожела да се забавляват и да участват в творческите работилници. „Днешният ден е прекрасна възможност да прекараме повече време с нашите деца. Нека направим така, че за тях всеки ден да е празник, а не само 1-ви юни. Бъдете здрави, позитивни и усмихнати! Весел празник на всички!“ – каза още Каменов.
Денят ще продължи с различни инициативи, сред които творчески работилници, куклен театър на открито, спортни игри и забавления, зумба с Малина, както и томбола с много награди.
Новите изненади в тазгодишното издание на детския празник са грънчарското колело, на което децата, с помощта на опитен грънчар, ще изработват различни изделия, вълшебната стая за рисунки на Моно Петра и приятели, както и машината за пяна, която ще заработи след 12:30 ч. За първи път на разположение на малките посетители ще бъде и сметосъбирачна машина.

петък, 7 юни 2019 г.

Народни борби и конкурс за автентични носи ще са част от четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“

За четвърта поредна година, на 22-ри и 23-ти юни, във Врачанския Балкан ще се проведе Национален фолклорен събор „Леденика“. Организаторите на събитието – Община Враца и Регионален исторически музей са подготвили много нови изненади на хилядите любители на българските традиции и обичаи, които очакват на Събора. Тази година НФС „Леденика“ се провежда под патронажа на Министерството на туризма.
Новите акценти в програмата са демонстрации на народни борби, в които участие ще вземат национални и европейски шампиони, и конкурс за автентични народни носии.
Десетки ще са групите, танцовите и певческите състави, както и изпълнителите за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България – Русе, Велико Търново, Пазарджик, Радомир, Самоков, София, Червен бряг, Монтана, Видин и др., които ще участват на Националния събор „Леденика“. За първи път ще се включат състави от Варна и Разград.
Специални гости на четвъртото издание са народните певици Калина и Невена,  Янко Неделчев и оркестър „Виво Монтана“.
Колоритност и уникалност на фестивала ще придадат тазгодишните победители от Международен фестивал „Сурва“ в Перник - „Мечкарска група“ при Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1927“ от село Кралев дол. Участието на атрактивните гости ще започне с факелно шествие, което ще се проведе на 22-ри юни, а след това ще бъде представена възстановка на традиционен обичай за селото.
И тази година гостите на Събора ще се потопят в магията на нестинарските танци, в изпълнение на Иван Георгиев и Елена Костадинова.
Атрактивен акцент в програмата ще бъде надиграването между 9 фолклорни клуба, с над 200 участници от Враца, София, Козлодуй и Мездра.
Кулминацията на Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде пресъздаването на автентична Северняшка сватба. Ритуалът ще се състои на 23-ти юни от 12:00 ч. Неговото начало ще бъде дадено с грандиозното изпълнение на Националната гайдарска асоциациянеповторимата Валя Балканска и Петър Янев. 
Младоженците, които избраха да се венчаят сред красивата природа на Врачанския Балкан са Петя и Калин. Младоженецът е от Враца и работи в Европейския парламент, в сферата на регионалното развитие и европейския бюджет. Петя е от Самоков и се занимава с проекти на Европейската комисия, в областта на климатичните промени. И двамата в момента работят в Брюксел.
Решават да сключат брак, след като узнават за автентичното пресъздаване на Северняшката сватба по време на фолклорния събор „Леденика“. И двамата обичат планините и прекарват свободното си време сред природата. Затова и идеята да се оженят в сърцето на Врачанския Балкан, под открито небе и сред любимите скали, ги привлича веднага. За тях връзката с родните места и българските традиции изглеждат много по-ценни и по-нужни, именно защото са на 2,100 км от България.
Над 700 са желаещите, които са се записали и са подали заявка да се включат в автентичния ритуал. Те ще бъдат настанени на дълги редица с месали. Изискване към гостите на сватбата е всички да бъдат облечени в народни носии.
И тази година десетки майстори и занаятчии ще представят свои уникални творби и изделия. Към момента има подадени над 60 заявления от занаятчии от Враца, Троян, Орешак, Казанлък, София, Чипровци, Пловдив, Плевен, Трявна, Велико Търново, Видин, Силистра, Варна и др. Ще се предлагат ръчно изработени сувенири от вълна, чанти, торби, тъкани килими и черги, национални носии, ризи с фолклорни мотиви, реплики на стари български накити – нагръдници, пафти, битова керамика. По време на фестивала всеки ще има възможност да изработи съд на грънчарско колело.
В рамките на двата фестивални дни на Национален фолклорен събор „Леденика“ - 22 -ри и 23-ти юни, ще бъде обособен Хайдушки кът, където гостите, ще могат да се докоснат до старинно и възрожденско оръжие на българските войводи и комити. Най-малките посетители на фестивала ще могат се запознаят с българската история, идеали, бит и култура. Основателят на четата „Тимошки хайдути“ – Ивайло Иванов от град Брегово е подготвил атрактивна изненада, чрез която децата ще могат да сформират чети и да участват в занимателни и образователни игри.
За най-малките гости на Събора са предвидени още много изненади и забавления. И тази година студентите от специалност „Трудотерапия" към филиал „Проф. д-р Иван Митев" към Медицинския университет-София ще се включат в програмата на Събора. Те ще очакват всички малчугани на обособения детски кът, където заедно ще измайсторят маски, цветни венчета, гривни и още много красиви сувенири.
За любителите на къмпингуването ще има обособен терен, в близост до Атракционен парк „Леденика“, а собствениците на кемпери ще могат да паркират на Горна лифтова станция.
Целта на Национален фолклорен събор „Леденика“ е да се съхранят хилядолетните традиции на българския народ и запазят културните ценности.
Още с първото издание, Съборът получи широк отзвук сред обществеността и успя да му донесе редица престижни награди. Фестивалът спечели първа награда в категория „Духът на България“ в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „Фестивален туризъм“ на „Балканските награди за туристическа индустрия“.
За поредна година ръководството на завод „Холсим България“ АД, в село Бели извор, организира прояви, част от @кампанията „Глобалните дни на здравето и безопасността ЛафаржХолсим“. Официален гост на събитието бе кметът Калин Каменов, който поздрави присъстващите и заяви, че всеки един е отговорен за спазване безопасността на работното място.
Началото на програмата бе дадено от изпълнителния директор на „Холсим“ – Тодор Костов, който приветства своите колеги и подчерта, че основен приоритет на неговия екип е здравето и нормалните условия на труд на всеки един в завода.
Събитието продължи с отборни занятия, викторина и спортни игри, посветени на темата: “Минимални безопасни поведения”, както и практическо занятие в индустриалната зона на завода.
Мероприятието е част от мобилизационна кампания, която се провежда във всички компании на Групата по света и има за цел да изостри вниманието на служителите и заинтересованите страни към здравето и безопасността на работното място и извън него.

Деца се събраха на спортен турнир „Да прескочиш хоризонта“


„Ако искате да живеете добре, трябва да бъдете много работливи и отдадени в това, което правите. Трябва да разберете, че  в живота нищо не се дава даром. Важното е да знаеш и да можеш. Затова ви призовавам да вярвате в себе си, да инвестирате в своите знания и умения, и да бъдете амбицирани всеки ден!“. Това  каза кметът Калин Каменов при откриването на спортния турнир „Да прескочиш хоризонта“, който се проведе в двора на Средно училище „Козма Тричков“.
В спортната надпревара, взеха участие деца и младежи от Преходно жилище-Враца, Дома за деца лишени от родителска грижа „Асен Златаров“, Спортно училище „Св. Климент Охридски“, и Средно училище „Козма Тричков“. Те се състезаваха в дисциплините: футбол, тенис на маса и волейбол.
В рамките на проявата бе проведена и дискусионна лекция с демонстрация на тема : „Превенция на гръбначните изкривявания – проблеми и предизвикателства, с лектор д-р Юлия Кънчева, специалист по физикална и рехабилитационна медицана.
Инициативите са част от дейностите по проект „ОТВЪД ХОРИЗОНТА – нови възможности за децата и младежите, настанени в резидентни социални услуги на територията на град Враца“.
На спортния турнир присъстваха ръководителят на проекта и председател на Управителния съвет на сдружение „Алианс Балкани“, директорът на СУ „Козма Тричков“  Нели Борчева, представители на социални услуги и др.

U

четвъртък, 6 юни 2019 г.

Пенсионерският клуб в село Вировско чества 10-годишен юбилей)

С тържество, Пенсионерският клуб „Димитър Цоловски“ в село Вировско  отбеляза 10- годишен юбилей. На празника присъства кметът Калин Каменов, който поздрави присъстващите и заяви, че целта, която си е поставил е да възроди икономиката в Община Враца. „В момента във Враца се строят два големи завода, в които ще работят над 1 500 човека, а инвеститорите гарантират минимална заплата от 1000 лв. По този начин ще се повиши стандартът на живот и много от вашите деца и внуци, които са заминали да учат или работят в страната или в чужбина ще могат да се върнат отново тук.- каза още кметът Каменов.
Празничната програма продължи с изпълнения на певческата група при читалище „Просвета 1927“ село Вировско и самодейни състави от село Горно Пещене, град Мездра и Клуб на готините баби.
На тържеството присъстваха още кметът на село Вировско-Илинка Маринова, председателят на Пенсионерския клуб – Вергиния Митова, жители на населеното място, гости. 

Световно с водородни модели

Два дни остават до Големия финал за водородно задвижвани автомобили World Final 2019 Horizon Grand Prix в Прага, Чехия. 19 отбора от целия свят  ще мерят сили, като ние ще стискаме палци за отбора на България, представляван от състезатели на  СТМК - Враца в състав  Александър Вълков, Любомир Цветомиров,  Никола Костов,  Самуил Кулев с ръководител Мартин Петров. Те вече са в Прага и започват подготовка за голямото шестчасово състезание, което ще се проведе на 08.06.2019г.  Да им пожелаем успех!

сряда, 5 юни 2019 г.

Нова лаборатория


„Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца получи акредитация на Лабораторния си изпитвателен комплекс /ЛИК/ по ISO 17025. Акредитацията е с обхват изпитване на питейни води, минерални води, подземни води, повърхностни води, води от плувни басейни и отпадъчни води. 
Лабораторията е една от най-модерните в страната, оборудвана съобразно съвременните изисквания за мониторинг на води съгласно Наредбите към Закона за водите. В нея ще се извършват и услуги по изпитване и вземане на проби за външни клиенти по методи от обхвата на акредитацията. Информация за предлаганите услуги може да се получи на място в Приемния център на ВиК в гр.Враца, както и на сайта на дружеството - https://vik-vratza.eu/.

вторник, 4 юни 2019 г.

Иначе казано

На 19.06.19 г. от 19 часа, на Голяма сцена в ДКТ-Враца, гостува Младежки театър "Николай Бинев" с комедията "Иначе казано".
Режисьор на спектакъла „Иначе казано” е Владимир Петков, а в ролите ще можем да се насладим на играта на две актриси от трупата на Младежки театър „Николай Бинев“ – Мариана Миланова и Рая Пеева, както и на специалното участие на Георги Кадурин и Веселин Калановски.

Автор на пиесата е известният френски драматург Флориан Зелер, удостоен с множество престижни номинации и награди, включително за френските театрални награди „Молиер“. Английският всекидневник The Guardian го определя като „най-вълнуващият драматург на нашето време“.

Преводът на пиесата е на Снежина Русинова–Здравкова.Сценографията и костюмите са дело на проф. Чайка Петрушева, която ще преобрази сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ за първи път от 1994 г.!

Композитор е Михаил Шишков–син, а един от най-изявените български хореографи – Мила Искренова, също е част от постановъчния екип.

„Една вечер Даниел (Георги Кадурин) и съпругата му Изабел (Мариана Миланова) решават да поканят на гости своя приятел Патрик (Веселин Калановски), който от своя страна е решил да ги запознае с младата си приятелка Ема (Рая Пеева), заради която е напуснал бившата си съпруга. Но тази среща се превръща в ураган в главите на домакините, който нарушава удобното им равновесие. Свободни ли сме в изборите си, докъде можем да стигнем понесени на крилете на желанието и способни ли сме да преосмислим живота си са основните въпроси, които се задават в това представление .“

Постановъчен екип:
Превод Снежина Русинова–Здравкова
Режисьор Владимир Петков
Сценография Чайка Петрушева
Музика Михаил Шишков–син
Хореография Мила Искренова
Фотограф Гергана Дамянова
Участват: Георги Кадурин, Мариана Миланова, Веселин Калановски и Рая Пеева.

Камерна формация „Te Deum Adoramus” с концерт в пещера „Леденика”

Сдружение „Книгини” има удоволствието да ви покани на концерт на камерна формация „Te Deum Adoramus” тази събота, 08 юни, от 18:00 ч., в пещера „Леденика”. В програмата произведения от: О. ди Ласо, Б. Бритън, Н. Кедров, Д. Христов, Г. Попов, И. Спасов и други.
Камерна формация „Te Deum Adoramus” е класически женски камерен хор, създаден през 1997 г.,  с богата концертна дейност в страната и чужбина, носител на множество награди и отличия от международни фестивали и конкурси в почти всички европейски страни. Репертоарът на “Te Deum Adoramus” e многообразен, обхващащ жанрове и музикални форми от всички епохи в периода XIV – XXI век, като съществено място заемат произведенията на български композитори, църковно-славянските песнопения и пиеси от съвременни автори. Немалко произведения са писани специално и посветени на хора. Формацията осъществява и звукозаписна дейност – издадени са два самостоятелни компактдиска, в т.ч. авторски албум на композитора Николай Кауфман, реализирани са множество записи за БНР, БНТ и други европейски радиа.
Събитието е част от инициативата на сдружение „Книгини” за популяризиране на природни и културно-исторически забележителности в региона.

Заповядайте!

Трето издание на детски празник „Усмивка“

За трета поредна година Община Враца кани малките граждани на детски празник „Усмивка”, който ще се проведе на 8 юни 2019 г., от 10:00 ч.,  пред сградата на Община Враца. С много усмивки, творчески работилници, куклен театър на открито, спортни игри и забавления, зумба с Малина, както и томбола с много награди ще бъдат зарадвани децата в този ден.
В арт ателиетата всички малки творци ще могат да оцветяват гипсови фигурки и картинки, да правят декупаж, картички с техниката „Квилинг”, стъклопис, подреждане на пъзели и направа на магнити с природни и исторически забележителности от Враца. Традиционните ателиета за прически и макиаж, както и детска къщичка с играчки за най-малките, също са част от програмата. Момчетата ще могат да се качат на любимата си пожарна кола.
Новите изненади в тазгодишното издание на детския празник са грънчарското колело, на което децата, с помощта на опитен грънчар, ще изработват различни изделия, вълшебната стая за рисунки на Моно Петра и приятели, както и машината за пяна, която ще заработи след 12:30 ч. За първи път на разположение на малките посетители ще бъде и сметосъбирачна машина.
Красивите моменти от празника ще бъдат запечатани от фотографа Тони Дуковски.
Всички ателиета и забавления са безплатни за децата и са финансирани от Община Враца.

НЕ Е КОНСТАТИРАНО ИЗТИЧАНЕ НА СЕРОВЪГЛЕРОД В ПОЧВАТА И ВЪЗДУХА ОТ ПЛОЩАДКАТА НА „КАМИБО“ ООД



Във връзка с публикации в местни медии РИОСВ-Враца, Областна администрация - Враца и Община Враца правят следното уточнение:
На територията на предприятие „Камибо“ ООД-ТП „Хименерго“, гр. Враца се съхраняват 110 т. серовъглерод. Предвид факта, че химикалът е взривоопасен при контакт с въздуха, той се съхранява в два резервоара, които са изцяло под вода и към момента няма опасност от възникване на аварийни ситуации и обгазяване на града. С цел установяване дали има изтичане на серовъглерод от резервоарите, от страна на РИОСВ-Враца, на Регионална лаборатория-Враца към Изпълнителна агенция по околна среда е възложено пробовземане и изпитване на почвени проби от площадката на предприятието от три точки-под басейните, над басейните и фонова проба (извън площадката). Резултатите от извършените анализи показват, че изследваните показатели в двете проби до басейните и фоновата проба са съизмерими. От това може да се направи заключение, че няма изтичане на серовъглерод в почвите и подземните води.
Предвид факта, че съдовете в които се съхранява серовъглерода са стари и не е извършвана техническа експертиза за тяхната годност и здравина, е необходимо химикалът в най-кратки срокове да бъде премахнат от площадката.
От страна на контролните органи на предприятие „Камибо“ ООД-ТП „Хименерго“ се извършват регулярни проверки и контрол, с цел установяване безопасното съхранение на химикала. 
За последващите действия от страна на институциите и оператора, относно премахването на серовъглерода от територията на града ще бъдете уведомени допълнително.

понеделник, 3 юни 2019 г.

Обстановката в област Враца към 19.30 ч.

Поради обилните валежи към 19.00 ч. река Моравишка между Мездра и Враца е излязла извън коритото, като е направила разлив върху пътното платно на Е79 в посока Мездра - Враца. Временно е ограничено движението на моторни превозни средства, като автомобилите се пренасочват по стария път Моравица - Руска Бяла. Екип от Община Мездра е на мястото и е констатирал, че нивото на водата е спаднало с 3 см, а върху платното се стичат ниски водни и кални маси, които предстои да се почистят. 
По данни на дежурните в Областния съвет по сигурност, за час е било прекъснато електроснабдяването в с. Бели Извор и кв. Кулата и вече е възстановено. 
Към момента няма данни за опасност за населението. 


Надя Гетова
Експерт "Връзки с о

Профилактика на ЧЕЗ затваря за половин ден Дирекция „Местни данъци и такси“ във Враца


Във връзка с извършване на планирана профилактика на електроенергийни съоръжения, на 07.06.2019 г. /петък/, от 11:45 до края на работния ден, Дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Враца няма да работи с граждани.
За предстоящите дейности, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е изпратило официално писмо до Община Враца.

Отборът на Етрополе е шампион в първия волейболен турнир за „Купата на Враца“

Тимът на Етрополе спечели „Купата на Враца“ за 2019 година в първия волейболен турнир за мъже, провел се във Враца. На второ място се класира отборът на ВК „Ботев Враца“, след него се наредиха участниците от Тетевен и „Врачерата“. Призьорите бяха наградени с купи и грамоти. 
Първият волейболен турнир се проведе на 1-ви и 2-ри юни във Враца и в него се включиха общо 4 отбора.
Спортната проява беше организирана от Община Враца и ВК „Ботев Враца“.

неделя, 2 юни 2019 г.

Калин Каменов: „Съвременното поколение носи паметта за Ботев в сърцето си“

„Преди няколко дни, близо до село Баница, походниците трябваше да се справят с изключително неблагоприятни метеорологични условия. Някои от тях се уплашиха, но имаше една малка група врачански ученици, които въпреки времето, не се отказаха, танцуваха български хора и пееха песни за поета и революционер. Изпитах гордост от това, че в нашия град има млади хора, които съпреживяват делото на Христо Ботев и неговата чета. Тяхната постъпка ни дава сили, че съвременното поколение носи паметта за Ботев в сърцето си. Благодаря ви, че сте тук, за да се поклоним заедно пред делото на загиналите за свободата ни. Поддържайте патриотичния дух, а когато се сблъскате с трудност – не забравяйте, че сте наследници на един силен и горд народ! Дълбок поклон пред загиналите! Да живее България!“ – с тези думи кметът Калин Каменов се обърна към присъстващите на всенародното поклонение на връх „Околчица“.
Възпоменателният митинг започна с изпълнение на стихотворението „Хаджи Димитър“ от Юлиета Велчева – възпитаник на НУ „Св. Софроний Врачански“. Събитието продължи с участието на Антъни Чучков от НУ „Св. Софроний Врачански“, който рецитира „Обесването на Васил Левски“.
Молебен за България бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
Всенародното поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя, пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев. По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.
 На събитието присъстваха още: министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, народните представители– Красен Кръстев, Красимир Велчев, Димитър Главчев и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова, полковник Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, делегации от побратимените градове,  участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.