Бисквитки

петък, 8 февруари 2013 г.

Отчетe ce Областната комисия по безопасно движение по пътищата


Отчет за дейността на Областната комисия по безопасно движение по пътищата за 2012 г. бе изнесен на 8 февруари 2013 г. в заседателната зала на Областна администрация Враца. Заседанието бе водено от заместник областния управител инж.Валентин Литов, председател на Комисията и се проведе при следния дневен ред:
1. Отчет на мероприятията и дейностите, осъществени на общинско ниво от Общинските комисии по БДП и тези, инициирани от Областна администрация – Враца;
2. Представяне на ПТО за 2012 г. на територията на област Враца;
3. Обсъждане на предложения за работа на комисията през 2013 г.;
4. Други.
През 2012 г. са се провели две работни заседания на Областната комисия, на които са представени Националната стратегия по БДП и ПТО в областта. Изготвени се:
* Областна стратегия по БДП, в съответствие с Националната стратегия по БДП;
* Областен план за действие обхващащ периода от 2012 г. до 2013 г.;
* Мерки за предпазване на служителите от ПТП, отчете секретарят на Комисията Галина Георгиева.
По инициатива на Областна администрация Враца през изтеклата година са проведени следните мероприятия: Автомобилно състезание на жени водачи по повод 8 -ми март - Международния ден на жената, Областна викторина по безопасност на движението за ученици от 5, 6, 7 и 8 клас под надслов ”Да запазим децата на пътя”, Кампания „Шофирай отговорно“, в партньорство със Сдружение „Отворена младеж“ и ученици от средните училища на гр. Враца, отбелязване на Четвърти европейски ден за пътна безопасност на тема „Активно участие на младежите в безопасността по пътищата“ и Кампания „Шофирай отговорно“ в партньорство със Сдружение „Отворена младеж“ и студентите от филиала на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и филиала на Медицински университет – София, намиращи се в гр. Враца.
От анализа на ПТП за периода от януари до декември 2012 г. на територията на област Враца са станали 951 ПТП, от които:
* 816 ПТП с материални щети;
* 135 тежки ПТП, при които е имало: 149 ранени, леко и тежко граждани и 22 убити.

Сравнени с 2011 год. където данните са, както следва:
* ПТП с материални щети - 831 бр. /-15/
* ПТП с пострадали - 128 /+ 7 /
* Убити - 22 /+ 2 /
* Ранените граждани - 159 /-10 /
Като основна причина за възникналите ПТП отново са нарушенията свързани със състоянието на водача.
По вид на ПТП най-много на брой са сблъскванията – 685 бр., от които 75 тежки ПТП с 86 ранени и 17 убити граждани, а с най-тежки последици блъскането на пешеходец – 28 пострадали.
Най-чести са ПТП настъпили след движение с несъобразена скорост 225 бр.
По трета точка от дневния ред всеки представител на община представи пред комисията своите предложения за работа през 2012 г.

На заседанието стана ясно,че Областна администрация – Враца инициира поставянето на двустранна и светлоотразителна табела с изписан на нея призив към участниците в пътното движение. Същата ще бъде поставена на стълб, който е част от уличното осветление, намиращ се на влизане в гр. Враца от посока Мездра. Целта е да се насочи и повиши вниманието на водачите на МПС на влизане и излизане от града.

Жулиета Нелова

Инж. Николай Иванов се срещна с Ивайло Калфин


Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес се срещна с евродепутата Ивайло Калфин. Двамата обсъдиха актуалната социално-икономическа ситуация в общината, перспективите и проблемите пред бюджет`2013 и приоритетите за региона в по-дългосрочен план, в контекста на предстоящия нов програмен период. Евродепутатът се ангажира, в рамките на правомощията си, да промотира възможностите, които община Враца предлага за инвестиции и бизнес. По време на срещата бе акцентирано и върху тежката процедура по новия бюджет на ЕС и новите приоритети в него, в частта за европейското финансиране на България.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Театърът представя

Акцент в програма е премиерното заглавие „Боб” от Елин Рахнев, който ще бъде представен от създателите на успешния проект „Столовете” от Йожен Йонеско. В петък, на 15 февруари е закритото представление, а в събота – 16 февруари – премиерата на новия проект. Двете представления са в камерна зала от 19 часа.
Режисьор на постановката е македонският театровед Любчо Георгиевски (бивш режисьор и директор на Народния театър на Македония; поставял повече от 50 заглавия от родната и световна съвременна и класическа драматургия на сцени в Македония, Русия, Турция, Румъния и България), сценограф е Мария Диманова, а композитор - Марян Нечак от Македония.
В спектакъла участват директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров (изиграл повече от 120 роли в театъра, носител на награди от фестивали в „Подмосковние вечера” в Москва, Белград и Крагуевац /Сърбия/, Питещ /Румъния/, „Албамоно” – Тирана /Албания/, две първи награди от НФМТФ във Враца…), Йоана Поповска (една от най-успешните македонски актриси, която има 300 роли зад гърба си; обявявана е три пъти за „Актьор на Европа” в Македония, носител на награди в Украйна, Македония и Албания) и младият талант Георги Грозев.

Това е шестото ново заглавие в репертоара на ДКТ-Враца за настоящия творчески сезон след „Лизелоте и месец” май” от Жолт Пожгаи, „Търговци на презервативи” от Ханох Левин и „Съвсем проста история” от Марина Ладо, както и детските постановки „Умният, храбър шивач” по братя Грим и „Хитър Петър” от Панчо Панчев. До края на творческия сезон се очакват да станат готови още 2 проекта, над които в момента се трудят в театъра.

09.02.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
Умният, храбър шивач” по братя Грим

12.02.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

13.02.`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Търговци на презервативи” от Ханох Левин

14.02.`13 г. – четвъртък в Дом на енергетика - Козлодуй от 19 часа
Сладкиш от любов” по Карло Голдони

15.02.`13 г. – петък в ЦДГ „Вълшебница” от 9.30 часа
Тримата снежковци”

15.02.`13 г. – петък в ОДЗ „Славейче” от 10.45 часа
Тримата снежковци”
15.02`13 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
Боб” от Елин Рахнев – ЗАКРИТО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
16.02`13 г. – събота в Камерна зала от 19 часа
Боб” от Елин Рахнев – ПРЕМИЕРА

16.02.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Червената шапчица”


Крими хроника

След ОИМ и ПСД е установено лицето, което на 07.02.2013г., откраднало 5 зайци от двора на къща в село Добруша. Деянието е извършено от Л.Д./25г./ от същото село.
На 07.02.13г., в 05:49ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил ”Мазда”, управляван от В.П./33г./ от гр.Враца, е установено, че водача е употребил алкохол- 0,55 промила.
Около 19:40ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил „Форд”, управляван от Ч.И./54г./ от гр. Враца е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 2,68 промила 
На 07.02.2013г., в 18:30ч. в местност между с.Зверино и с.Игнатица, служителите на РУП-Мездра задържали двама мъже в момент на опит за кражба на многожилен съобщителен кабел. В момента на задържането, двете лица вече били изтеглили 25 метра кабел от земята,като за целта използвали товарен автомобил. Задържани са лицата- Б.П./27г./ от село Зверино, криминално проявен за кражба на кабел; П.К./24г./ от гр. Бяла Слатина.
В 16:15ч. в гр.Козлодуй, при проверка на лек автомобил “ВАЗ”, управляван от М.К./52г./, е установено,че водача е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 1,94 промила.
Пак в.Козлодуй, ул.”Хр. Ботев”, лек автомобил „Тойота”, управляван от В.Ч./62г./ от гр.София, блъснал на пешеходна пътека 48-годишна жена от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,83 промила. Жената е със счупен таз и фрактура на раменна става.
В РУП Оряхово е получено съобщение от И.К./31г./ от с.Остров, който заявил, че пет неизвестни лица с качулки на главите, след като нанесли побой на родителите му, отвлекли и качили в лек автомобил „Ситрон„, лицето И.К./35-годишна/, от село Долни Луковит, с която той живеел на семейни начала. Около 16:00 часа, жената била изхвърлена от автомобила в центъра на с. Долни Луковит. След ОИМ и ПСД в с.Долни Луковит са установени лицата-С.И./28г./ от с.Долни Луковит, и лицето Б.И./46г./ от същото село, за когото има насоки,че е подстрекател на отвличането. Работата по случая продължава. Образувано е дознание.
След ОИМ за кражба на 11 кокошки от двора на частен имот в гр. Оряхово, извършена на 05/06.02.2013г, е установено, че извършители са три лица/ двама мъже и една жена/ от гр.Оряхово. В хода на разследването е установено, че същите лица са извършили още една кражба- 7 кокошки и петел от друг имот в гр.Оряхово.
На 07.02.2013г., в 18:15ч. , на околовръстен път на гр. Враца, лек автомобил „Фолксваген”, управляван от Т.П./80г./ от с. Манастирище, навлязъл в лентата за насрещно движение и катастрофирал в товарен автомобил „Мерцедес” с прикачено ремарке. Водачът на лекия автомобил е загинал. Пробата за алкохол на водача на товарния автомобил е отрицателна.
На 08.02.13., в 00:55 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за пожар в селскостопанска постройка в с.Малорад. Огънят е потушен от служители на РСПБЗН- Бяла Слатина. Изгорели са 50 кв. метра покривна конструкция, бали с люцерна и царевичак. Започнато е досъдебно производство
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Плащаме данъка с отстъпка до 11-ти февруари включително

Без отстъпка от 5% ако авансовият данък не е внесен през 2012 г.
   
На 11 февруари изтича срокът, в който физическите лица могат да платят дължимия данък за довнасяне по годишната си декларация с отстъпка от 5%. Плащането на данъка може да стане и в последния ден, стига сумата да постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден. От приходната агенция напомнят, че отстъпката от данъка за довнасяне може да се ползва само при условие, че авансовият данък е внесен през 2012 г. Най-често задължение да внасят авансово подоходен данък имат наемодателите, които по закон са длъжни да правят тримесечни вноски.
Освен по интернет, плащането на данъци и осигурителните вноски може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.
От 1 януари 2013 г. всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпаднаха всички над 50 кода за вид плащане, с изключение на два 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.
Образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, може да видите на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.
Вижте видео клип за плащането на данъци и осигуровки по интернет.
Юлия Грънчарова

16 858 лева дължат за вода семействата в общински бараки от улица „Доспат”, спират им водата

Неразплатени задължения за водоснабдяване в общ размер от 16 858 лева са натрупали ромски семейства, които живеят в общински бараки на ул. „Доспат” във Враца. Сметките в този район не са плащани в период от последните три-четири години, за това водоснабдителното дружество е сигнализирало общинската управа. Днес служители на „В и К”, в присъствието на експерти от Общината, пристъпиха към прекъсване на водоподаването на 20 абонати с натрупани задължения. Най-голямата неплатена сметка за вода е за 2 341 лева. Сред семействата от улица „Доспат” има и такива със задължения от по над 1000 лева. Само през изминалата 2012 г. от общинския бюджет са платени над 260 000 лева стари задължения за вода в общински жилища, чиито наематели не са се издължили на „В и К”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

На 04.02.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че от гараж в гр. Враца, ул.” Ген. Леонов”, за времето от 22.01.2013г. до 28.01.2013г., неизвестни лица извършили кражба на 6 автомобилни гуми. След ОИМ е установено, че извършители са криминално проявените за кражби лица: Е.С./20г./; Н.Н./16г./; И.С./14г./, всичките от гр. Враца. Гумите са намерени и иззети.
На 19.01.2013г., в УП-Криводол е депозирана жалба от жител на село Галатин, че за времето от 13.01.2013г. до 19.01.2013г., от стая в къщата му, неизвестно лице е извършило кражба на медна тръба с дължина 2 метра, част от система за варене на ракия. Полицейските служители са установили, че кражбата е извършена от 17-годишно момче от същото село.
След ОИМ за кражба на два мобилни телефона, извършена на 23.01.2013г., от помещение в болницата в гр. бяла Слатина, е установено, че извършител е 24-годишната В.И. от с.Търнак.
След допълнителен оглед на мястото на пожар- земеделска кооперация в с.Малорад, е установено, че причината за възникване на пожара е късо съединение в ел. инсталацията на сградата.
   Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

сряда, 6 февруари 2013 г.

Цветанов: Доказателствата за участието на Хизбула са безспорни


Това заяви вътрешният министър на среща с членове и симпатизнти на ГЕРБ във Враца. Пред тях той оповести решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и представи новия областен координатор Валентин Литов, който е зам.-областен управител. По-късно Цветанов откри нов офис на партията във Враца.
България е длъжна да каже истината за атентата в Бургас въз основа на събраните доказателства от нашите служби и в сътрудничество с нашите партньори от Европа, САЩ, Израел, Канада и Нова Зеландия. Това заяви във Враца министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Ние не трябва по никакъв начин да премълчаваме информация, защото не е в интерес на нито едно държава в Европейския съюз, на нито една държава по света. Трябва да има интегритет и споделяне, за да можем да наистина да предотвратим подобни терористични актове на територията на Европа и по света", каза още той, като подчерта, че терористичният акт в България е терористичен акт, насочен към Общността.
Цветанов допълни, че правителството ще продължи периодично да информира както българската, така и международната общественост за следващия напредък по разследването и ще бъдат положени максимални усилия да се стигне до неговия успешен край.


Отборите на “Ботев”-Враца и “Спартак”-Плевен не успяха да излъчат победител

Те завършиха наравно 0:0 в контролна среща. Двубоят се игра на помощното игрище на стадион “Христо Ботев” във Враца. Срещата започна с натиск на домакините, които в 10-ата минута имаха възможност да открият резултата. Илия Илиев изпълни перфектно отсъдения пряк свободен удар, но стражът на гостите Васил Тодоров спаси. В 26-ата минута Велев стреля от няколко метра, но топката мина над напречната греда. Най-опасното положение за отбора на “Спартак” бе в 34-ата минута Янислав Иванов стреля от фаул и със сетни сили вратарят Ивайло Яначков изби топката. Три минути преди края на първата част Маркети центрира в наказателното поле, където Андрей Атанасов се размина с топката. Второто полувреме не предложи нещо по-различно на близо 300 привърженици на футбола, дошли да наблюдават срещата. Играта се водеше предимно в средата на терена. В 68-ата минута невероятен пропуск за “Ботев” направи Александър Якимов, който бе изведен сам срещу вратаря, но вместо да вкара топката в мрежата би високо над вратата. Пет минути по-късно Боби Борисов центрира от ляво и Жайро стреля с глава, но топката мина на сантиметри над напречната греда. В 84-ата минута Рангелов напредна в наказателното поле и стреля, но топката рикошира в крака на бранител на “Спартак”. В последната минута на мача гостите имаха възможност да отбележат гол, но от точката на дузпата Евгени Игнатов би неточно. Така срещата приключи при резултат 0:0.
Като за първа контрола за нашия тим съм доволен от представянето на момчетата. Ние тренираме едва от осем дни и не съм очаквал да демонстрираме някаква класа. Амбициите ни са тази година да се завърнем в групата на майсторите, където според мен ни е мястото”, коментира наставникът на “Спартак”-Плевен Красимир Бислимов.
Колегата му от “Ботев”-Враца Антони Здравков не бе особено доволен от представянето на тима в този мач. “Нямам забележки към вратарите, защитниците и хората в средата на терена, но съм крайно недоволен от представянето на нападателите. В този мач не видях мисъл в тяхната игра. Не може с лека ръка да се пропиляват положения”. В събота отборът на “Ботев”-Враца играе поредната си контролна среща. Момчетата на Тони Здравков ще премерят сили с втородивизионния “Раковски”. Двубоят ще се играе в Правец от 13.30 часа.

Ботев”: Яначков, Куанг, Ванков /к/, Ас. Георгиев, Маркети, Велев, Н. Петров, Н. Христов /ж.к./, Илиев, Коконов, Атанасов /Чавдаров, Димитров, Найденов, Жайро /ж.к./, Л. Петров, Рангелов, Валериев, Якимов, Б. Борисов, Н. Николов/

Спартак”-Плевен: Тодоров, Милчев, Ванков /к/,Трифонов, Кикарин, Паликрушев, Блажев, Дангуров, Василев, Я. Иванов, Тодоров /Антонов, Панов, Григоров, Тодоров, И. Иванов, Раденцов, Шопов, Игнатов, Тодоров/

Възстановяват отнесения покрив с пари от общинския бюджет

Цялостният ремонт на покрива на къщата във Враца, който бе отнесен от бурния вятър в неделя, ще бъде за сметка на общинския бюджет за 2013 г. Финансирането ще е от параграфа „Помощ за домакинства по решение на общинския съвет” и ще е на стойност до 4 000 лева. Това стана след като кметът на Враца инж. Николай Иванов внесе докладна, която бе разгледана на заседанието на общинския съвет във вторник. Съветниците подкрепиха отпускането на помощта за семействата на Антоанета Петрова и Тотко Ценов и предложиха ремонтът да бъде възложен на общинското дружество „БКС”.  

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

След ОИМ и ПСД за кражба на мобилен телефон, извършена на 10.10.2012г, от стая на средношколско общежитие в гр. Враца, е установено, че извършител е 29-годишна жена от гр. Враца.
На 05.02.13г., в 16:55 ч. на пътя с.Градешница-с.Громшин, извън пътното платно се преобръща лек автомобил ”Опел”, управляван от Ц.Ц./36г./- неправоспособен водач от с.Градешница.
В РУП-Враца е получено съобщение за разбита входна врата на магазин в гр.Враца. Извършена е кражба на компютър и 7 стека с цигари. Образувано е дознание.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение за възникнал пожар в сграда на земеделска кооперация в село Малорад. Изгорели са около 700 кв.м. покривна конструкция, 30 бали сено и слама, ,агрегат за ел. ток, мотор за комбайн, 40 чувала царевица за посев, 10 чувала слънчоглед за посев, 4 туби с препарат за растителна защита, 10 хидравлични помпи и пожарогасители. Пожарът е потушен от РУПБС-Б.Слатина. Причините и щетите за пожара са в процес на изясняване. Образувано е дознание.
На 06.02.13 год., в 01:45 ч. в РУП-Оряхово е получено съобщение, че в село Липница, неизвестни лица са откраднали 280 метра меден проводник от две междустълбия на уличната ел. мрежа. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
 Красимир Василев


вторник, 5 февруари 2013 г.

Поредна контрола на ОФК "Ботев" Враца

Отборът на "Ботев"-Враца ще изиграе утре поредната си контролна среща от зимната подготовка. Момчетата на Антони Здравков приемат тима на "Спартак"-Плевен. Двубоят започва от 13.00 часа и ще се играе на помощното игрище на стадион "Христо Ботев" във Враца. До момента отборът на "Ботев" е изиграл 5 контролни срещи с отборите на "Септември"-Симитли, "Локомотив"-София, "Пирин"-Благоевград, "Славия" и "Червен бряг". В тези мачове момчетата на Тони Здравков регистрира три победи и две равенства.

ПОКАНА ОТ ПП ГЕРБ ВРАЦА


ПП ГЕРБ Враца кани всички свои членове и симпатизанти,

на среща с Вицепремиера и Министър на вътрешните работи

г-н Цветан Цветанов,

на 06.02.2013 г. от 17:30 часа в градска концертна зала.

След срещата ще се състои официалното откриване на новия областен
офис на ПП ГЕРБ Враца.

Заповядайте!

ОИЦ – ВРАЦА, ТПП – ВРАЦА И ЕВРОПА ДИРЕКТНО С ОБЩИ ИНИЦИАТИВИ ПРЕЗ 2013 ГОДИНА


Под мотото „С общи усилия можем повече“ премина проведената среща между Цветана Иванова – управител и Елка Стойчовска – експерт от Областен информационен център, Мария Панайотова – Ръководител на Европа Директно и Илияна Филипова – Изпълнителен директор на Търговско-промишлената палата във Враца.

Представителите на трите организации заявиха желание за сътрудничество и провеждане на бъдещи съвместни инициативи за популяризиране на възможностите, които Европейският съюз предоставя. На срещата се обсъждаха общи инициативи за бизнеса, НПО и граждани. Трите организации ще акцентират върху работата си с ученици и младежи, във връзка с един от основните приоритети на Европейския съюз – борбата с младежката безработица. Ще бъдат засегнати и теми като актуални възможности за кандидатстване по оперативните програми, както и възможностите на други финансови инструменти.

На срещата бяха обсъдени и различни идеи за 9 май – Денят на Европа.


Крими хроника

След ОИМ за кражба на 20 кофражни платна от двора на къща в село Мраморен, извършена на 02.01.2013г., е установено, че извършители са: П.И./24г./ - криминално проявен; Е.Т./23г./ от гр.Враца.
На 04.02.2013г., в 16:45ч. в гр.Б.Слатина, при проверка на лек автомобил „Мерцедес”, управляван от Г.Г./34г./ от гр. София, е установено, че регистрационния номер на автомобила е на друг автомобил-„БМВ”, собственост на жител на с.Бъркачево. Образувано е дознание.
След ОИМ служители на РУП-Мездра са установили извършителя на грабеж, който на 02.02.2013г. в с. Върбешница, нападнал на улица 50-годишен мъж и след като му нанесъл удари, отнел от него портфейл с лични документи и сумата от 32 лева. Установено е, че грабежа е дело на С.С./42г./ от с. Върбешница.
 На 26.12.2012г., РУП-Мездра е получено съобщение, че в село Боденец, неизвестно лице е счупило стъкла на четири леки автомобила паркирани на различни места в селото и извършило кражби на: емайлирана тенджера, акумулаторна батерия, тонколони, ъглошлайф, куфар с инструменти за обработка на камък, пожарогасител. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител е лицето Д.Г./19г./ от същото село.
На 31.10.2012г., от къща в село Елисейна е извършена кражба на електрожен и хранителни продукти на обща стойност около 350 лева. След ПСД е установено, че извършители са лицата: Н.И./58г./;С.И./31-годишна/;А.И./26г./; Д.В./19-годишна/, всичките от село Елисейна.
 На 05.02.2013г.,в 01:30ч. в гр.Мездра, при проверка на лек автомобил „Рено Клио”, управляван от Д.С./40г./ от село Калугерово, е установено, че водача е употребил алкохол- 0,91 промила.
След ОИМ служители на РУП-Козлодуй са установили лицата, които на 22.01.2013г, от къща в гр.Козлодуй откраднали: радиатор за лек автомобил, 6 смесителни батерии,. алуминиева перка за двигател, две бензинови лампи,спирачен барабан за мотоциклет, два карбуратора за мотоциклет, амортисьори за мотоциклет, 6 челюсти за спирачки на мотоциклет, водопроводни части. Извършители са криминално проявените и осъждани за кражби лица: Д.М./39г/; Б.Б./23г./; В.И./32-годишна/, всичките от гр. Козлодуй.
В 02:30ч. в гр.Козлодуй, при проверка на лек автомобил “Сеат”, управляван от С.М./43г./ от гр.София, е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 2,35 промила.
На 04.02.2013 г., служители на РУП-Роман са извършили проверка в къщата на И.Ц./39г./ в село Струпец. Намерена е незаконно притежавана ловна пушка и боеприпаси за нея. Образувано е дознание.
На 02.02.2013г., кмета на с. Камено поле е съобщи, че е подпален и напълно изгорял пластмасов контейнер за отпадъци. След ОИМ е установено, че извършители са две непълнолетни момчета от същото село.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


ПОКАНА


Уважаеми членове и симпатизанти,

ПП ГЕРБ Враца най–учтиво ви кани на официалното откриване на

новия областен офис,

което ще се състои на 06.02.2013 г. от 18:00 часа.

Офисът се намира на бул. „Демокрация” 2 (пл. „Софроний Врачански”).


Заповядайте!

РЗОК-Враца преведе над 5,6 млн.лв. на лекари, болници и аптеки за дейност през декември 2012 г.


Районната здравноосигурителна каса се разплати с всички изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки за извършената и отчетена от тях дейност през месец декември 2012 г. Общият размер на изплатените от здравната каса средства е в размер на 5 690 350 лв. От тях 359 969 лв. са изплатени на общопрактикуващите лекари, за специализирана извънболнична медицинска помощ са преведени 342 345 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите са получили 97 910 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 230 406 лв.
Здравноосигурителните плащания за болнична помощ през декември 2012 г. възлизат на 2 683 247 лв. За лечение на пациенти по клинични пътеки и клинични процедури болниците са получили 2 150 030 лв., за оказана медицинска помощ на неосигурени родилки са изплатени 11 000 лв. За изпълнение на високоспециализирани медицински дейности в болнични условия на лечебните заведения са преведени 1 488 лв. За поставяне на импланти – 90 600 лв.
За лечение на пациенти с бъбречна недостатъчност и хемодиализа, както и диспансерното наблюдение на пациенти със злокачествени залобявания на болниците са преведени 430 128 лв. За оказана медицинска помощ на лица, осигурени в други държави от ЕС на съответните лечебни заведения са изплатени 2 499 лв.
За отпускане на напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през ноември и първия период на декември аптеките от областта са получили 1 973 971 лв.
РУМЯНА СТЕФАНОВА



Наемодателите подават нова декларация в НАП


 Физическите лицата, които отдават помещения под наем на други физически лица, и съответно сами определят и внасят дължимия авансово данък, през 2013 година ще имат едно ново задължение. Те трябва да декларират дължимите авансови вноски в новата декларация, която се подава от началото на тази година – това е декларацията по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001). Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, т. е. до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен дохода от наем, като за ІV-то тримесечие, данък не се дължи и съответно декларация не се подава. Както до сега, годишния данък ще се определи в годишната данъчна декларация, която наемодателите ще представят пред НАП до края на април 2014 г.
Физическите лица, които отдават под наем имоти на фирми, също ще декларират годишно доходите от наем до края на април 2014 г., но те не са длъжни да подават в НАП формуляра по чл. 55. В този случай декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ (образец 4001) се подава от платеца на дохода. Облекчение за фирмите-наематели на недвижими имоти на физически лица е, че през тази година те няма да издават служебни бележки за изплатения доход на физическите лица всеки месец, а само веднъж годишно. Фирмите-наематели ще внасят данъка, удържан авансово на хазаите си физически лица, веднъж на три месеца, а не както беше през 2012 г. - ежемесечно. И в този случай за последното тримесечие на 2013 г. платците на дохода не следва да удържат и внасят авансово данъка.
От НАП припомнят, че гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, отдаващи помещения под наем, дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7 920 лв. от всички източници на доходи на лицето.
Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъци и нови срокове, отдаващите помещения под наем могат да получат на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.
Юлия Грънчарова

Двама нови футболисти подписаха с “Ботев”-Враца

Двама нови футболисти подписаха договори с отбора на “Ботев”-Враца. Това са вратарят Ивайло Яначков и дефанзивният халф Николай Петров. Яначков идва на стадион “Христо Ботев” като свободен агент. За последно стражът игра в тима на “Монтана”. Николай Петров бе капитан на “Етър”-Велико Търново, но преди седмица разтрогна договора си по вина на клуба. Новите футболисти парафираха тази сутрин своите контракти за година и половина с отбора на “Ботев”-Враца.


Бранителят на “Ботев”-Враца Тихомир Найденов стана баща


Вчера в 10.00 часа сутринта в болницата в Мездра приятелката на футболиста - Таня роди момиче. Детето, което ще носи името Никол, тежи 3,6 кг. и е с височина 50 сантиметра. Щастливият татко благодари на докторите Владимир Цеков и Росица Махинова помогнали на бял свят да се появи първородната му дъщеря. Найденов почерпи днес своите съотборници и треньорското ръководство на “Ботев”-Враца. Футболистът уточни, че малката Никол и майка й Таня се чувстват добре и чака с нетърпение да бъдат изписани от болницата.
Мария Георгиева


Кметът на Враца прие вицепрезидента на ITF


Кметът на Враца инж. Николай Иванов прие Ким Унг Чол – вицепрезидент на Международната федерация по таекуон-до (ITF) и селекционер на националните отбори на България по таекуон-до. „Тук съм, защото във вашия град този спорт има много приятели и добри постижения. Таекуон-дото във Враца се развива много добре и Общината помага. Това е поводът да пожелая среща с кмета на града инж. Иванов” – каза гостът. Кметът на Враца подчерта, че врачани се радват на националните и международни отличия, които нашите таекуондисти печелят. „Ние ще продължим да подкрепяме спортните клубове. В бюджета за 2013 г. сме предвидили увеличаване на субсидията, която Общината отпуска на спортните клубове” – коментира инж. Николай Иванов.

ОБЩИНА ВРАЦА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА СПЕЦИАЛИСТИ СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

Община Враца в качеството си на бенефициент по проект Социални услуги в домашна среда” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Помощ в дома”, бюджетна линия BG051РО001-5.1.04, ще осъществи подбор на двама специалисти социални дейности, които да изпълняват координиращи дейности, свързани със социални услуги в домашна среда. Кандидати могат да бъдат безработни в трудоспособна възраст, които не са придобили право за ранно пенсиониране, имат висше образование със завършена образователна степен бакалавър в сферата на социалните дейности и умения за работа с компютър. След проверка за съответствието на представените документи с обявените изисквания, подборът ще се осъществи чрез провеждане на интервю. Класираните на първите две места кандидати ще бъдат назначени на срочен трудов договор за една година, а възнаграждението им се осигурява по проект ”Социални услуги в домашна среда”, съфинансиран със средства от Европейски социален фонд. Специалистите социални дейности ще работят в новосформираното Звено за услуги в домашна среда към Общинско предприятие „Социални дейности”.

Обявлението за конкурса и документите, които са по образец са достъпни на сайта на Община Враца – рубрика „Кариери”. Приемът на документи ще продължи до 4 март 2013 г. в Центъра за административно обслужване на гражданите в Община Враца.


Общинска комисия описа щетите след ураганния вятър във Враца


Кметът на Враца инж. Николай Иванов събра комисия от общински експерти и на място бе направен оглед на общинското, държавно и частно имущество, което пострада при ураганния вятър в неделя. Най-тежки са пораженията върху дома на Антоанета Петрова във Враца, където вятърът е унищожил почти целия покрив на къщата. При направения оглед, общинските експерти оцениха, че възстановяването му би струвало приблизително 6 882 лв. „Още днес ще внесем докладна в общинския съвет и ще поискаме тази сума да Ви бъде отпусната от бюджета. Надяваме се докладната да бъде разгледана на извънредната сесия утре. Това ще позволи максимално бързо да Ви бъдат осигурени средства, с които да отремонтирате покрива” – ангажира се инж. Николай Иванов.
Кметът провери също как върви възстановяването на електрическия стълб на ул . „Георги Апостолов”. В двете къщи в съседство електрозахранването бе възстановено вчера. Днес екип на „ЧЕЗ” бе монтирал новия стълб и подвързваше двете сгради. На „БКС” ще бъде възложено да подмени основата на тролейбусната спирка на бул. „Демокрация” и да я изправи. Ремонтът и възстановяването й се очаква да приключат максимум за два дни. По-рано от предвиденото, още в близките дни, ще започне регулярният оглед на състоянието на всички тролейбусни спирки и рекламни съоръжения.
Готови сме да Ви окажем помощ и да Ви издадем необходимите документи в случай, че решите да кандидатствате пред съответните инстанции, за да Ви бъдат възстановени щетите” – с тези думи инж. Николай Иванов се обърна към екипа на магазин „Домко”. Силният вятър счупи четири панорамни стъкла на магазина.
До два дни ще бъде отстранено нарязаното вече на части изкоренено дърво на бул. „Демокрация” и ще бъдат възстановени изскубаните предпазни колчета.
Общо 17 сигнала за нанесени щети от бурята са постъпили на дежурния телефон в общинската администрация – 092/62-30-00. Повечето щети бяха отстранени още в неделя. Днес работниците, които Община Враца е наела по различни оперативни и национални програми, почистват улиците на града, междублоковите простраства и градинките от изпочупените клони.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 4 февруари 2013 г.

ПОКАНА


Уважаеми членове и симпатизанти,

ПП ГЕРБ Враца най–учтиво ви кани на официалното откриване на

новия областен офис,

което ще се състои на 06.02.2013 г. от 18:00 часа.

Офисът се намира на бул. „Демокрация” 2 (пл. „Софроний Врачански”).


Заповядайте!

неделя, 3 февруари 2013 г.

ОБЛАСТНО УПРАВЛЕНИЕ ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО


Оказано съдействие след урагана на вчера
11:00 часа, гр. Враца, ул. „Г.Апостолов”№16, обезопасяване/надвисвали пластмасови платна/ на района около сградата на Административен съд- Враца.
11:40 ч., гр. Враца, бул.” Демокрация”/алеята към стадиона/, отстраняване на дърво паднало върху лек автомобил „Нисан”.
12:50 часа, гр.Враца, ул. Г.Апостолов”№ 44, отстраняване на дърво паднало върху лек автомобил „BMW”.
13:00 ч., гр. Враца, ул. „Подбалканска”, съдействие за изправяне на обърнат от вятъра микробус.
18:00ч., гр. Враца, бул. „М.Орозов”, отстраняване на опасно надвиснали кабели в подлеза на ж.п. гарата.

Нова книга на Людмил Рашев


Клуб на дейците на културата и Младежки дом – Враца организират премиера на новата поетична книга на Людмил Рашев „Без думи”.
Авторът и неговата поезия ще бъдат представени от Марин Ботунски, който е редактор на изданието.
Актьорът Георги Врабчев ще чете стихове от новата книга на поета Людмил Рашев „Без думи”.

Поетичната среща ще се състои на 7 февруари 2013 година от 17.30 часа в синята зала на Младежки дом- Враца.
Людмил Рашев е роден на 11 юни 1957 година в село Попица, община Бяла Слатина.
Завършил е технически университет в София, специалност „Експлоатация на железопътния транспорт”. Работил е като стрелочник, ръководител движение, библиотекар, журналист, учител, инженер по програмиране на труда.
Негови стихове са печатани в централни и местни вестници и списания – „Пламък”, „Пулс”, „Литературен форум”, „Български писател”, „Транспортен глас”, в.”Зов”, „Вестител”, в антологията „Китка”, „И певци песни за него пеят”, алманах „Околчица”. Излъчвани са по БГ радио и телевизия.
През 1992 г. излиза първата му книга „Мълчание от думи”, която получава литературната награда „Светлоструй”.
През 2002 г. излиза втората му поетична книга „Килерът”, която получава Наградата на Враца.
В последните дни на декември 2012 г. излезе третата му стихосбирка „Без думи”.
Автор е на киносценариите „Вис и Рамин”, получил одобрението на журито на конкурс на „Бояна филм” и „Европейци”, който изследва дебрите на актуални европейски фондове и взаимоотношения.
Людмил Рашев е член на Дружеството на писателите - Враца.
Живее във Враца, име две деца – Димитър и Станислава.

Ураган се вихри във Враца




Силен вятър със скорост над 90 км в час помита изолации на покриви и боклуци от улиците. Към 12 часа южнякът вдигна температурата до 15 градуса.

„Ботев“-Враца се наложи с 2:0 над третодивизионния „Червен бряг“ в контролна среща

Това бе трета победа в проверките от началото на зимната подготовка. Преди това момчетата на Тони Здравков надиграха с 2:0 „Септември“-Симитли и с 3:2 „Локомотив“-София. Срещу „Червен бряг“ старши-треньорът на врачани  пусна в игра два различни състава. В 15-ата минута Румен Рангелов бе фаулиран в наказателното поле на домакините, но реферът даде знак, че нарушението е извършено на линията на пеналта. Зад топката застана Тихомир Найденов, който изпълни технично отсъдения фаул и прати топката в горния ляв ъгъл за 0:1. Последваха куп пропуски за тима на „Ботев“. В средата на втората част новото попълнение в отбора Борислав Борисов проби по левия фланг и центрира в наказателното поле, където Румен Рангелов от непосредствена близост покачи на 0:2. Победата на врачани можеше да бъде и по-убедителна, но на няколко пъти страничният съдия спираше опасни атаки на футболистите на „Ботев“ с измислени засади. „Проверката с „Червен бряг бе една полезна тренировка за нас. Треньорът използва всички налични футболисти. Доволни сме от показаното на терена. Получи се един празник за жителите на Червен бряг, които бяха препълнили трибуните на стадиона за да гледат футбол от елитно качество“, коментира спортният директор на врачани Валентин Станчев.
Следващата контролна среща на „Ботев“ е на 6 февруари срещу „Спартак“-Плевен. Двубоят ще се играе в Правец.