Бисквитки

четвъртък, 26 януари 2017 г.

Съобщение до собствениците на кучета



Администрацията на Община Враца приканва всички собственици на кучета, които не са ги регистрирали по съответния  ред и в законовия срок, да го направят чрез подаване на декларация по образец в Дирекция “Местни данъци и такси”.
 За притежаване на куче собственикът заплаща ежегодно до 31 март на съответната година годишна такса в размер на 12 лева. Освободени от такса, но не и от подаване на декларация и регистрация в общината са:
- кучета на инвалиди;
- служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
- кучета, използвани за опитни цели;
- кучета, използвани от Българския червен кръст;
- кастрирани кучета;
- кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.
Собствениците на ловни кучета също дължат годишна такса от 12 лева за всяко ловно куче, считано от месец февруари 2016 година, съгласно изменение на чл. 175, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Умоляват се домоуправителите на входовете в жилищните блокове да предоставят писмена информация с имената и адресите на собствениците на кучета от съответния вход в Дирекция “Местни данъци и такси” на общината.

сряда, 25 януари 2017 г.

Заедно в час търси социално активните хора във Враца за дискусия за образованието в региона



Дискусия за предизвикателствата на образованието в региона на Враца и възможните решения с участието на местната общност организира фондация Заедно в час във Враца в началото на февруари. Събитието ще се проведе на 2 февруари от 18:00ч, в Младежки център - Враца (ул. Иван Андрейчин 2). В него са поканени да се включат всички социално активни хора, които вярват, че образованието е ключова сфера за развитието на региона и искат да допринесат за подобряването му.

Срещата, която се провежда под името “ПреОБРАЗОВАНИЕ Враца” ще премине в три етапа. Ще бъдат обсъдени предизвикателствата, срещани от учениците в малките населени места, които нямат достъп до същите възможности, като техните връстници в големите градове. Според редица статистики и изследвания децата от семейства с нисък социален статус изостават с до 3 години от своите по-привилегировани връстници, а тези, чиито майчин език не е български, отпадат по-често от училище.

На събитието участниците в срещата ще могат да се запознаят и с добри и успешни примери от работата на „Заедно в час” за решаване на тези проблеми. Освен това ще могат да се срещнат на живо и с действащи учители по програмата от региона на Враца. Те ще споделят своите ежедневни предизвикателства от класните стаи и мотивацията, която ги провокира всеки ден да работят за успеха на своите ученици.

В края на срещата гостите ще имат възможност да се поставят на мястото на учениците и на учителите, за да решат заедно казуси от опита на учители по програма „Заедно в час“.

Заедно в час продължава да търси хората за пример, които да влязат в училище през септември 2017 г. и на събитието във Враца всеки присъстващ ще може да разбере повече за това как протича процеса на кандидатстване, какви са критериите за подбор и какво да очаква от включването си в програмата. 

Ако образованието и бъдещето на децата са важни теми за вас, на това събитие ще срещнете съмишленици, с които да работите заедно - за успеха на всяко дете.

Присъствието на събитието е безплатно, но местата са ограничени, затова е препоръчителна предварителна регистрация на този линк - http://bit.ly/2jeWTCV.
Фейсбук събитието може да намерите на този линк - https://www.facebook.com/events/241279142985378/

В област Враца от есента на 2016 г. преподават седем учители в училища партньори на организацията в градовете Враца и Козлодуй и селата Търнава, Търнак, Хърлец и Бутан. Сред завършилите учители по програма “Заедно в час” е и Емилиян Кадийски, един от създателите на Враца Софтуер общество и учител в ПТГ “Н. Й. Вапцаров” във Враца.

За Заедно в час
Заедно в час е неправителствена организация, която вече шест години работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от региона, в който живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи, завършили участници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.
До момента през програмата са преминали близо 120 души, а през 2016 г. като преподаватели първа и втора година в училище влязоха близо 170 учители в 10 региона на страната. Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All. Допълнителна информация за организацията може да намерите на www.zaednovchas.bg.

Кметът Калин Каменов обяви конкурс „Най-патриотичен клас“



Да се проведе конкурс „Най-патриотичен клас“ бе едно от предложенията, които кметът Калин Каменов направи на първото заседание на Ботевския организационен комитет. „Ботевите дни винаги съвпадат с провеждането на абитуриентските балове. Смятам, че ние като представители на Ботевския организационен комитет, като публични личности, като родители имаме изключително важната роля да направим промяна и да предложим на нашите деца провокативна идея. По този начин да бъдат патриотично мислещи, отговорни и съпричастни към своето училище, град и традициите на своя край. Моето предложение е да обявим конкурс „Най-патриотичен клас“. Абитуриентите могат да се облекат в народни носии, тениски, костюми или да организират инициатива“, каза Каменов.
Кметът обяви, че наградата за победителя е мотивираща и тя е екскурзия по стъпките на Христо Ботев. „Но не от Козлодуй до Околчица, а там, където той е учил, преподавал, създавал, работил в чужбина. Смятам, че подобна награда би била изключителен стимул за младите хора“, допълни още Калин Каменов. Идеята на кмета на Враца получи одобрение от присъстващите на заседанието, които обещаха, че ще работят тя да се осъществи.
Първото заседание на Ботевския организационен комитет започна с едноминутно мълчание в памет на дългогодишния представител на комитета Кирил Андровски. Чрез презентация бе направен подробен отчет за събитията на Ботеви дни 2016 г. Зам.-кметът Петя Долапчиева обобщи постъпилите до този момент предложения за предстоящи събития и уточни, че идеи продължават да се приемат и те ще бъдат разгледани на следващото заседание, което ще се проведе на 15 февруари от 15.00 ч.