Бисквитки

събота, 15 септември 2012 г.

Започна плановият годишен ремонт на шести блок



Днес, 15 септември 2012 г., в 02 часа и 13 мин. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт, в съответствие с графика за работа на блоковете, съгласуван с “Електроенергиен системен оператор” ЕАД.
В периода на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности, както и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво.
Предвижда се ремонтът на шести блок да приключи до края на мeсец октомври.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи със 100% натоварване на мощността.

РЗОК-ВРАЦА СКЛЮЧИ ДОГОВОРИ С АПТЕКИТЕ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ



   До момента 16 аптеки от област Враца  са подали заявления и са сключили договори с РЗОК-Враца за отпускане на лекарства за ветераните от войните. Подаването на заявления и сключване на договорите за лекарствата за ветераните няма краен срок и е непрекъснат процес. Информация за аптеките заинтересованите лица могат да получат на място в РЗОК или на обявените на здравната каса телефони. Във Враца ветераните от войните могат да получават лекарствата си от девет аптеки, в Козлодуй от две, в Мездра от две, в Бяла Слатина, Хайредин и Криводол от една. Договорът, който аптеките трябва да сключат, е различен от действащите към момента договори за отпускане на заплащани от НЗОК лекарства и всички аптеки могат да кандидатстват за такъв договор, без значение дали до момента работят с лекарства, заплащани от НЗОК.
Целта е да се осигури отпускането на лекарствени продукти на ветераните от войните от достатъчен брой аптеки във всички общини. Средствата за заплащане на лекарствата на ветераните ще са за сметка на държавния бюджет. НЗОК ще ги превежда на аптеките, за което всеки месец ще получава целеви суми от Агенцията за социално подпомагане.
По данни на НЗОК ветераните от област Враца са 215.
В случаите, в които на ветерани от войните са изпълнени рецепти срещу заплащане, за които аптеките са издали фактури, лицата имат право да подадат заявление до директора на „Социално подпомагане” по постоянен адрес за изплащане равностойността на закупените лекарствени продукти.

ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА

ПРЕПОРЪКИ за предотвратяване на ПТП с деца и юноши през учебната година



                     Тези  препоръки са формулирани на базата на анализа на пътно-транспортните произшествия с деца и юноши  и изводите за обстоятелствата и предпоставките за тях. Насочват вниманието към  предпазване от навлизане в рискови ситуации. Усвояването и спазването им изграждат защитно поведение, както на водачите и възрастните, които се грижат за сигурността на децата и юношите, така и на самите малолетни и непълнолетни участници в движението.
            Подготвени са в подходящ  вид за директно използване в предавания и публикации и са предназначени за многократно излъчване и публикуване в средствата за масово осведомяване и в учебните форми.
   Препоръките би могло да се използват и от педагозите в учебно-възпитателния процес по безопасността на движението.
            “Пътна полиция” предлага на средствата за масово осведомяване да разпространяват активно тези препоръки в своите програми и издания с цел предпазване от нещастни инциденти на децата и юношите, които са особено застрашени да пострадат при пътни злополуки като пешеходци, пътници и водачи на превозни средства.

         ДЕЦАТА СА ОСОБЕНО УЯЗВИМИ  НА УЛИЦАТА

         Най-малките ученици - първокласниците за пръв път ще отиват и ще се връщат от училище. Децата от началния курс и по-горните класове се налага да се адаптират след ваканцията, през която са загубили навици и рефлекси за безопасно придвижване по оживени улици.

                ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ
1. Освен ангажиментите ви за осигуряване на учебници и облекло за ученика, се налага да отделите значително време и усилия, за да предпазите детето  си от неприятен инцидент на улицата.
2. Още преди първия учебен ден трябва да изберете най-безопасния  маршрут от дома до училище като обсъждате с ученика как да пресича, да се оглежда, да не тича при пресичане. Маршрутът трябва да изминете няколко пътя, за затвърждаване на правилното наблюдение на движението и действията. Тренировките по маршрута трябва да завършат със своеобразен изпит – как детето се справя самостоятелно.
          3. Препоръчително и много важно е да закупите на детето светлоотразителна жилетка, която ще го направи много добре видимо в светлата и особено в тъмната част от денонощието, както и при намалена видимост. При ранното смрачаване през есента и зимата децата се прибират по тъмно. В неосветени участъци при пресичане те са в голям риск да бъдат блъснати от автомобил, чийто шофьор е заслепен от насрещни автомобили и същевременно не е намалил скоростта.
                4. Потърсете за детето си връхни дрехи, чанти, ранички, обувки със светлоотразителни елементи “котешки очи”. 
          5. Когато детето ви е у дома, без надзор  от страна на възрастен, а вие сте на работа,  детето ви е в опасност при игрите навън. Отделете време, за да разговаряте с него и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са  по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили.
         6.  Ако детето ви непременно държи да кара велосипеда, когато вие отсъствате от къщи, преди да дадете своето съгласие, заедно с  него  огледайте подходящите безопасни за това места в квартала - алеи, градинки, улици, затворени за движение. Уточнете с кои деца ще кара велосипед  и  поговорете с най-голямото дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.
         7.  Много е рисковано и не е допустимо да бъде оставяно без надзор на възрастен навън да кара велосипед дете под 7-годишна възраст. Твърде опасно е и за по-големите - 10-12-годишни.  Ако няма кой да наблюдава  малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само при присъствието на родителите.
         8.  Ако в населено място забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни - направете забележка по подходящ начин като обясните на децата опасността и ги отклоните от риска.
          9. Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. И без велосипед, детето ви при игрите навън е в опасност, дори по-голяма, особено когато е извън надзора на възрастен.  Огледайте заедно с детето си и неговите приятели местата, на които възнамеряват да играят през свободното от занятия време и  определете най-безопасните, като им насочите вниманието към най-важното изискване:  никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното преди да са се огледали внимателно, без бързане, първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил. Дори да им струва, че автомобилът е далече, по-добре е да го изчакат и да пресекат чак когато платното е напълно свободно. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.
           10. Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Тъкмо в малките населени места, по пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи. Не се качвайте на мотоциклети и мотопеди, ако по-големи от вас ви предложат да ви повозят. Някои от тях вероятно са неправоспособни и може да предизвикат злополука.
          11. При превозване на деца до 12-годишна възраст в автомобила, спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца  /седалки и столчета/. Детето в столчето /на седалката/ в автомобила трябва да е пристегнато правилно с коланите, за да се отдели от него в случай на инцидент или рязко спиране.
         12.  Децата са в особено голяма опасност да пострадат, когато са притеснени, че закъсняват за училище. Тогава пресичат тичайки, без да се оглеждат. Внушете на детето си по най-убедителен начин, че дори да закъснява, не трябва да тича през улицата, а да спазва точно правилата за пресичане.
         13.  Научете детето, че когато трябва да премине през оживено опасно кръстовище с интензивно движение, е по-добре да пресече заедно с основната група пешеходци /възрастни/ като същевременно се оглежда.    

             ПРЕПОРЪКИ  КЪМ ВОДАЧИТЕ
             1. Никога не забравяйте, че детето, намиращо се в нашето полезрение на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука.  Детето не е “малък възрастен” и не можем да очакваме от него логично и адекватно поведение.  То е подвластно на своите емоции в играта и  предприема внезапни действия, без оглед на безопасността си. Още при забелязване на деца на и край платното следва да се подготвим за евентуална изненада: да отнемем газта, да намалим скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра. Често, дори и да стои спокойно на тротоара, детето се втурва нелогично на платното без да се огледа и попада в опасната зона на движещ се автомобил. Не са рядкост и случаите,  когато детето изскубва ръката си от тази на  възрастния, който го води, и тичешком излиза на платното.
         2.  В населено място, особено по оживени улици  с търговски обекти и интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движете със скорост под максимално разрешената, с готовност за реагиране при внезапна поява на дете - пеш,  на велосипед, със скейтборд или ролкови кънки. Пресичайки внезапно между паркирани автомобили, малкото дете, поради ниския си ръст, е невидимо за вас и внезапно се появява в “опасната зона” пред автомобила.
          3. Непрекъснато прогнозирайте при шофиране в населено място  откъде може да ви изненада дете с внезапно пресичане на платното.  Характерни места, където това често се случва, са спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и  градинки. Опасността е по-голяма, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост - булевард, улица с по-широко платно. При наличие на симптоми за поява на деца на платното, поддържайте и по тези трасета по-ниска скорост.
         4. Ако от порта на дворна ограда изскочи дете и, без да се огледа, притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта, защото след него би трябвало да очаквате излизане на друго дете, участващо в гоненицата.
        5. Търкулналата се на платното топка иззад оградата на къщата  е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови  за спиране.
        6. Ако от двете страни на  платното на банкета или тротоара има деца, които разговарят отдалече, бъдете в готовност за спиране, тъй като е голяма вероятността  някое от децата да се втурне през  платното към другите.
       7. Когато дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, предвидливо намалете скоростта и се опитайте да осъществите визуален контакт с него, т.е. да се убедите, че детето е възприело вашия автомобил. Но дори и това не е достатъчно, за да сте  спокойни, когато преминавате покрай него. Дори и да е обърнало главата си към автомобила ви, още не е сигурно дали то ще остане на мястото си или ще излезе внезапно на платното.
       8.  Ако в населено място застигате група деца, които вървят отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил, намалете скоростта. Трябва да се убедите, че те са възприели приближаването на автомобила ви. Подайте къс сигнал с клаксона, за да съобщите за приближаването си. Ако децата не реагират, повторете. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила ви, това още не означава, че и  останалите са го възприели .  В последния момент някое от децата може да изтича  наляво на платното пред автомобила.
         9. Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае дали да навлезе на платното, виждайки приближаващия ви автомобил, и дори прави крачка и се връща отново, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно. Защото не може да сте сигурни дали то няма да се втурне в последния момент на платното тичешком! Не забравяйте, че  много от децата са  обучавани и са убедени погрешно, че на пешеходна пътека имат пълно предимство  и поради това  са склонни  внезапно да  излязат на платното, с измамна сигурност, че шофьорът ще спре на всяка цена и ще ги предпази.
         10. Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако сте зад волана на лек автомобил,  вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Вероятността то да предприеме внезапно пресичане пред вашия автомобил е по-голяма. Затова  компенсирайте тази опасност с по-ниска скорост.
         11. Когато решавате да спрете  и да пропуснете дете да пресече по пешеходната пътека, непременно погледнете на огледалото за обратно виждане дали в този момент зад вас в съседната лента  не приближава  с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор  е решил да ви изпревари. Той не би видял детето, което пресича пред вашия автомобил и би го блъснал, след като то се появи внезапно в опасната  зона на неговия автомобил.
12.          В населено място  по лентата за насрещно движение в обратна посока се движи товарен автомобил, с който предстои да се разминете. Същевременно, макар и не на толкова близко разстояние, виждате дете, което гледа към товарния автомобил и го изчаква да премине, за да пресече улицата.  Вниманието му изцяло е насочено към товарния автомобил и затова не възприема вашия, който приближава от другата посока. Намалете скоростта, защото веднага след преминаването на товарния автомобил, детето ще се втурне да пресича и ще излезе пред вашия в опасната зона.
          
                  ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ
          1.  Винаги спазвайте правилата за движение и пресичане. Често тротоарите са заети от паркирани коли. Оглеждайте се много внимателно, когато се налага да слезете на платното. Когато се наложи да пресечете оживена улицата, по-добре е учениците да се съберат в компактна група и  преминат през платното  само  при зелен сигнал на светофара, или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.
         2.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и  направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост,  и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност.
          3.  Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба,  не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в  двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището  в последния момент, на червено, и то с висока скорост.
         4. Не пресичайте между паркирани автомобили. Шофьорите не могат да забележат дете с нисък ръст, което се опитва да пресече между колите и не би успял да спре и го предпази при внезапното му появяване на платното.
          5 .Много от пострадалите деца и юноши  в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в  автомобил,  по-добре седнете на задната седалка. Ако баща Ви не е осигурил обезопасителна седалка или столче с колани, би трябвало да настоявате, за да ви превозва безопасно до училище и обратно. По-големите ученици с по-висок ръст задължително трябва да ползват стандартните предпазни колани в автомобила.
6. Ако се страхувате да пресечете улицата, заради бързо движещи се многобройни автомобили, помолете някой възрастен да ви преведе през платното.
7. След учебните занятия по обратния път до дома децата често започват игри и то на платното или близо до него. Не участвайте в тези игри, защото може да се увлечете и да излезете внезапно и без оглеждане на платното. Предупредете и другите деца за опасността. 
8. Винаги напомняйте на своите родители, че когато ви возят в семейния автомобил, за да сте в безопасност при евентуална злополука,  винаги трябва да ви обезопасяват в детско столче или върху детска седалка /с колани/.
9. При пресичане на улици вечер или сутрин, по тъмно, правете това на места с работещо улично осветление, за да сте видими за водачите.


                        Отдел “Пътна полиция” - ГД “Национална полиция”  

петък, 14 септември 2012 г.

КАМПАНИЯ ПО КРЪВОДАРЯВАНЕ СТАРТИРА И ВЪВ ВРАЦА

 Областна администрация Враца и лично Областният управител г-жа Пепа Владимирова приканва работещите в държавните институции,общинските администрации и кметствата от област Враца, както и всички жители, които имат желание и отговарят на условията да се включат в кампанията на Министерство на здравеопазването за безвъзмездно даряване на кръв.
 Инициативата стартира от 10 септември 2012 г и ще продължи до 21 септември 2012 г. ,и е във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в гр. София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.
 Всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това в Отделение по трансфузионна хематология на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, ет.6 ,всеки ден от 9.00 до 16.00 часа.

Aфиш на Драматично-куклен театър – Враца през следващата седмица

На 15 септември, в събота, от 10.30 часа в куклена зала за децата е класическата постановка „Мечо Пух” от Алън Милн.
На 19 септември /сряда/ от 19 часа в камерна зала от 19 часа започва „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир, режисор проф. Надежда Сейкова.
На 20 септември /четвъртък/ от 19 часа в камерна зала ще бъде представено последното заглавие „Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт.
На 22 септември /събота/ от 10.30 часа в куклена зала е традиционната среща на децата с театралното изкуство чрез постановката „Малки куклени истории” от Рада Москова.

Ha 25 септември от 19 часа на голяма сцена гостува Камен Донев със спектакъла „Възгледите на един учител за народното творчество. На касата на театъра все още се намират билети за тази постановка.

Крими хроника

На 13.09.2012г., служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведоха специализирано полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. След заградителни мероприятия, на паркинг срещу бл.12 в  ж.к. „Дъбника”,  в лек автомобил „Роувър ” са открити  1740 кутии цигари. В автомобила са били лицата: Е.И./51г./ и Ц.Ц./35г./ от гр. Враца, които са задържани за срок от 24 часа. Образувано е  дознание за престъпление по чл. 234 от НК.

На 13.09.12г.,  в УП- Борован се е явил жител на село Борован, който е заявил, че на 20.08.12г. от къщата му  е откраднат  преносим компютър. След издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата е извършена от лицето С.М./21г./ от същото село.

На 14.09.12г., в  01.11 часа в гр.Б.Слатина е извършена проверка на  лек автомобил „Фолскваген Голф”, управляван от В.А./22г./ от  гр.Плевен. Пробата за алкохол е положителна- 0,78 промила .

След ОИМ по сигнал за кражба на телефонен кабел, извършена на 10.09.2012г. под мост  в село Лик,  е установено, че извършител  е лицето Б.В./18г./  от гр. Мездра.

 На 13.09.12г., в РУП-Роман се е явил 34-годишен жител на гр. София, който заявил, че на 12.09.2012г., към 21.00ч. в гр. Роман е нападнат от непознат мъж, който  му нанесъл удар в главата, а след това отнел от него портфейл, в който имало 130лв. След ОИМ е установено, че извършител на грабежа  е лицето Л.Г./27г./  от гр.Роман.

На 13.09.12г.,  в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че на 12/13.09.12г.,  в землището между гр. Б.Слатина и с.Борован, след изкоповане на 36 дупки, неизвестни лица са откраднали  400 метра телефонен кабел. Образувано  е дознание.                                
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

четвъртък, 13 септември 2012 г.

Здравното министерство призова за спешна акция за кръводаряване



Заради недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О, Министерството на здравеопазването и Националният център за трансфузионна хематология отправят призив за кръводарители с тези кръвни групи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Кръв и кръвни продукти в момента не достигат в лечебни заведения в гр. София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.
Всички, които желаят да дарят кръв могат да направят това на следните места:
- в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8:00 до 18:30, а събота и неделя от 9:00 до 15:30 часа
- в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.
Минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали. При посещение на кръвните центрове те трябва да представят документ за самоличност.
Служители от Министерство на здравеопазването и Националния център за трансфузионна хематология също ще се включат в акцията по кръводаряване.

ТЕЛЕФОНИ ЗА СПРАВКИ :
02/ 9210479, 02/ 9210461 – Национален център по трансфузионна хематология-София – от 8:00 до 18:30, събота и неделя – 9:00 до 15:30 часа.

Крими хроника



На 12.09.2012г., служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведоха операция по линия „Акцизи” с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. По време на операцията са иззети 350 кутии цигари, без български акцизен бандерол. Образувано е дознание за престъпление по чл. 234 от НК.
На 24.09.12г., в УП ”Криводол” е постъпил сигнал от жител на с.Баурене, който е заявил, че на 15.08.12г., неизвестно лице е извършило кражба на CD от лек автомобил  „Нисан”, който бил паркиран пред къщата на собственика.  След издирвателни мероприятия е установено, че деянието е извършено от  криминално проявеното за кражби лице М.Н./18г./ от същото село.
 След издирвателни мероприятия за кражба на желязна макара с тегло 20 кг. и меден удължител за лозарска пръскачка, извършена от къща  в село  с.Рогозен, е установено, че извършител  е лицето Б.К./15г./ от същото село.
 На 12.09.2011г.,  в при обход на Общинския пазар -Роман, полицейски служители са установили, че лицето А.П./22-годишна/ от село Буковлък, е подготвила за продажба найлонови пликове с общо тегло два килограма нарязан тютюн.
       На 12 .09.2012г., в 11:00 часа, в РУП - Враца е получено съобщение от 69-годишен мъж от гр. Враца, който е заявил, че на 11.09.2012г. около 21:00 часа, във вила в местността  „Янкин връх”, три неизвестни лица му нанесли побой с твърд предмет. Мъжът е настанен  в МБАЛ “Христо Ботев”-Враца. Образувано  е дознание.
           На 12.09.12г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че на 11./12.09.12г., в землището на с.Търнак, след изкопаване на 16 дупки в земята , неизвестни лица са откраднали 200 метра телефонен кабел. Образувано  е дознание.
На 12.09.12г.,  в РУП-Б.Слатина е получен сигнал, че на 11/12.09.121 в с.Попица, от 2 междустълбия на уличната ел.мрежа, неизвестни лица са откраднали 280  метра кабел. Образувано  е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Наградени пожарникари



За съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи през годината и във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на  населението” – 14 септември, със заповед на комисар Николай Димитров награди с отличие „Писмена похвала” служителите:
Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”-АЕЦ-Козлодуй
                         1.Инспектор ЛУЧКО ЛУКАНОВ- „Пожарогасене и спасителна дейност”.
                         2.Главен пожарникар АЛЕКСАНДЪР СТОЯНОВ- командир на екип в група „Пожарогасене и спасителна дейност”.
                         3. Пожарникар ЕМИЛИЯН ИВАНОВ - пожарникар в група „Пожарогасене и спасителна дейност”.
                          4. Главен пожарникар ПЛАМЕН ПЕТРОВ- младши инструктор в група „Държавен противопожарен контрол, планиране и превантивна дейност”.
                                                                 
Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”-Враца
5.Главен пожарникар КАЛИН ИВАНОВ- командир на екип в група „Пожарогасене и спасителна дейност”.  
6.Пожарникар КРАСИМИР  КРЪСТЕВ- водач на специален автомобил в група „Пожарогасене и спасителна дейност”.  
7.Пожарникар МАРИО НИКОЛОВ- водач на специален автомобил в група „Пожарогасене и спасителна дейност”.                                                                    
Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”-Бяла Слатина
8. Пожарникар МАРИАН БОЙКОВ- пожарникар в „Пожарогасене и спасителна дейност”.                                                                      

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”-Мездра
9.Пожарникар АНАТОЛИ ПЕТКОВ-пожарникар в „Пожарогасене и спасителна дейност”.
10.Пожарникар ХРИСТО ТОМОВ- пожарникар в „Пожарогасене и спасителна дейност”.
11.Пожарникар ИВО ГЕОРГИЕВ- пожарникар в „Пожарогасене и спасителна дейност”.
12. Главен пожарникар ИВО ИВАНОВ- старши  пожарникар в Участък „Пожарна безопасност и защита на населението”-Роман.  
13. Пожарникар ДАНАИЛ ГОЦЕВ- водач на специален автомобил в  „Пожарна безопасност и защита на населението”-Роман.             

                  

А Н А Л И З
 
                 НА ПРОТИВОПОЖАРНАТА ОБСТАНОВКА В РЕГИОН ВРАЦА
                               ОТ 01.01.12 ДО 11.09.12
 
                 ЗА ПЕРИОДА 01.01.12 ДО 11.09.12 Г. В РЕГИОН ВРАЦА СА 
            ОБСЛУЖЕНИ ОБЩО 1530 ПРОИЗШЕСТВИЯ, СРЕЩУ 1104 ЗА СЬЩИЯ ПЕРИОД НА 2011
            ГОДИНА.
                 РСПАБ СА УЧАСТВУВАЛИ В ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРИ И ДР. ДЕЙНОСТИ, КАКТО 
            СЛЕДВА:
                                                  2012      2011     РАЗЛИКА
                 - ПОЖАРИ С МАТ.ЗАГУБИ            249       195        54
                 - ПОЖАРИ БЕЗ МАТЕР.ЗАГУБИ        934       555       379
                 - АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНА Д-СТ        22        54       -32
                 - ДЕЖУРСТВА                      110        87        23
                 - ПОМОЩНИ                        178       169         9
                 - ЛЪЖЛИВИ ПОВИКВАНИЯ              37        44        -7
            ЗАГИНАЛИ ПРЕЗ ОТЧЕТНИЯ ПЕРИОД ПРИ ПОЖАРИ ЗА '12 Г. СА 2, СРЕЩУ 2 ЗА '11Г.
            ПОСТРАДАЛИ ПРЕЗ ОТЧЕТНИЯ ПЕРИОД ПРИ ПОЖАРИ ЗА '12 Г. СА 7, СРЕЩУ 4 ЗА '11 Г.
                 ОТ ПОЖАРИТЕ СУМАРНО Е УНИЩОЖЕНО В ОБЩЕСТВЕНИЯ И ЧАСТЕН
            СЕКТОР:
                 - ПОКРИВНА КОНСТРУКЦИЯ - КВ.М.   4318.0    4103.0  215.0
                 - ФУРАЖ - ТОН                     19.4      36.6   -17.2
                 - ПОСЕВИ ПШЕНИЦА - ДКА            45.0     331.1   -286.1
                 - ПОСЕВИ ОВЕС - ДКА                8.0       0.0     8.0
                 - ПОСЕВИ ДРУГИ - ДКА             100.0       0.0   100.0
                 - ЗЪРНО - ТОН                      3.0       1.0     2.0
                 - СВИНЕ - БР.                      3.0       4.0    -1.0
                 - ДРЕБЕН РОГАТ ДОБИТЪК - БР.       3.0       3.0     0.0
                 - ПТИЦИ - БР.                     82.0      54.0    28.0
                 - ЗАЙЦИ - БР.                     22.0      50.0   -28.0
                 - ГОРА ИГЛОЛИСТНА - ДКА          145.0       0.0   145.0
                 - ГОРА ШИРОКОЛИСТНА - ДКА         27.0       0.0    27.0
                 - ЛЕСОНЕПРИГОДНИ ПЛОЩИ - ДКА      80.0       0.0    80.0
                 - ФУРАЖ (БАЛИ)                   3900.0    20725.0 -16825.0
                 - СГРАДИ-КВ.М.РАЗГ.ПЛОЩ          790.0     161.0   629.0
                 - МЕБЕЛИ - БР.                    80.0      35.0    45.0
                 - БЯЛА,ЧЕРНА И КОМП.ТЕХНИКА - БР.106.0      19.0    87.0
                 - КОНТЕЙНЕРИ ЗА ОТПАДЪЦИ - БР.    13.0      33.0   -20.0
                 - ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ - БР.           10.0      20.5   -10.5
                 - ЛЕКОТОВАРНИ И ТОВАРНИ МПС-БР.    3.0       1.0     2.0
                 - ФУРГОНИ И ПАЯНТОВИ ПОСТРОЙКИ - БР. 23.0    6.0    17.0
                 - МАСИВНИ СКЛ.И СПОМАГ.ПОСТР.КВ.М.РАЗГ.ПЛОЩ 80.0100.0-20.0
                 - ДОМ.ИМУЩЕСТВО/БРОЙ ДОМАКИНСТВА  39.0       9.0    30.0
                 - ОПУШЕНИ СТЕНИ - КВ.М.          1740.0    904.0   836.0
                 - БИТОВИ ДЪЛГОТР.МАТ.АКТИВИ И ПРОМИШ.ОБОРУДВАНЕ 17.0  0.0 17.0
                 - ТРАКТОРИ - БР.                   1.0       1.0     0.0
                 ПО ОТРАСЛИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО Е СЛЕДНОТО:
                 - ЕНЕРГЕТИКА                         6        11      -5
                 - ПРЕРАБОТВАЩА ПРОМИШЛЕНОСТ          3         1       2
                 - СТРОИТЕЛСТВО                       1                 1
                 - СЕЛСКО И РИБНО СТОПАНСТВО         48        38      10
                 - ГОРСКО СТОПАНСТВО                  7                 7
                 - ТРАНСПОРТ, СКЛАДИРАНЕ И ПОЩИ      31        44     -13
                 - ТЪРГОВИЯ И РЕМОНТ                  9         1       8
                 - ХОТЕЛИЕРСТВО И РЕСТОРАНТЬОРСТВ     1         1       0
                 - ЖИЛИЩНО СТОПАНСТВО, ДЕЙНОСТИ Н   126        69      57
                 - КУЛТУРА, СПОРТ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ       1         1       0
                 - ДРУГИ ДЕЙНОСТИ                     3         1       2
                 - ВОДОПРОВОД,КАНАЛИЗАЦИЯ,СМЕТОСЪ    12        24     -12
                 - АДМИНИСТРАТИВНИ И СПОМАГАТЕЛНИ     1                 1
                 ПО ПРИЧИНИ ВЬЗНИКНАЛИТЕ ПОЖАРИ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ:
                 - ДРУГИ                              7         2       5
                 - СТРОИТЕЛНА НЕИЗПРАВНОСТ            4        11      -7
                 - ОГНЕВИ РАБОТИ                      2         1       1
                 - САМОЗАПАЛВАНЕ                     10         2       8
                 - ДЕТСКА ИГРА                        6         8      -2
                 - КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ                   59        43      16
                 - НЕПРАВИЛНО ПОЛЗВАНЕ НА ОТОПЛИТЕ   12        10       2
                 - НЕПРАВИЛНО ПОЛЗВАНЕ НА НАГРЕВАТ   11         6       5
                 - НЕБРЕЖНОСТ ПРИ БОРАВЕНЕ С ОТКРИ   66        24      42
                 - ТЕХНИЧЕСКА НЕИЗПРАВНОСТ            7        20     -13
                 - ПРИРОДНИ ЯВЛЕНИЯ                   5         7      -2
                 - УМИСЪЛ                            56        52       4
                 - В ПРОЦЕС НА УСТАНОВЯВАНЕ           4         8      -4
                 
 

                            

сряда, 12 септември 2012 г.

900 души укрили доход от 450 млн. лв.



Облагат ги с лихвите за 5 години назад

900 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до август тази година са укрили близо 45 млн. лв. данък върху доходите сочат данни на Националната агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове,  сумите, които не бъдат платени в двуседмичен срок, ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство. Над 80% от всички ревизии на физически лица изследват несъответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.
Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лв.
В офис на НАП Враца от началото на годината са ревизирани 60 физически лица, в резултат на което са разкрити близо 272 хил.лв. данък върху доходите. През същия период са извършени и 24 проверки на физически лица за съответствие между доходи и имущество. Общият размер на укрития данък върху доходите до момента в офис Враца  е 393 хил.лв.
При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като луксозни бижута, часовници, битова техника. Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.
„Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва закона, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен или болезнен начин това да се разбере”, каза по повод ревизиите изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

„Водоснабдяване и Канализация”ООД гр. Враца уведомява своите абонати, че поради възникнала авария на магистрален водопровод „Бързия Враца“ ф 546 мм няма да има вода днес /12.09.2012г./ от 09,30 часа до 16,00 часа в района на:
- Червения площад
- ул. „Подбалканска“
- бул. „Втори юни“ до ул. „Екзарх Йосиф“ в гр. Враца.
12.09.2012г. УПРАВИТЕЛ: /п/
гр. Враца Ангел Престойски

Произшествия



На 11.09.2012г., в РУП-Роман  е постъпила жалба от жител на гр.Роман, който е заявил, че за времето от 28.08.2012г. до 10.09.2012г., от лозето му в землището на гр. Роман, неизвестни лица са извършили кражба на  около 300 кг. грозде. След ОИМ е установено, че извършители на кражбата са  четири лица/три жени  и един мъж/ от гр.Роман, които продали гроздето на жител на   гр.Червен бряг.
           След процесулно-следствени действия, служители на РУП-Враца разкриха извършителя на кражба на  мобилен телефон, извършена на 15.05.2012г., от производствен цех на фирма в гр. Враца. Установено е, че кражбата е извършена от 31-годишната Г.Б.  от гр. Враца.
 След ОИМ е разкрит автора на кражба на моторна резачка „Stihl”, извършена на 17.08.2012г., от къща  в град Враца. Установено е,че кражбата е извършена от криминално проявеното лице  Б.М./18г./ от гр. Враца.
След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца установиха лицето, което на 01.09.2012г., на паркинг в гр. Враца счупило стъкло на лек автомобил „Сузуки ”. Деянието  е извършено от П.П./45г./  от гр. Враца.На 11.09.2012г.,  от  10.00 ч. до 16.00 ч., на територията на  РУП-Б.Слатина се  проведе специализирана операция по  линия на TISPOL, с цел:   противодействие на престъпността, осъществяване контрол по спазване на правилата за движение по пътищата, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, осъществяване на добър обществен ред. Проверени са 22 МПС и 25 лица. Констатирани са 30 нарушения,  които са санкционирани  по ЗДвП.
На територията на РУП Мездра са проверени 15 МПС и 15 лица. Установени са 7 нарушения на ЗДвП.
B РУП Мездра е получено съобщение, че за времето от 01.00ч. до 06.00ч. на 11.09.2012г.,  в село Ослен Криводол е извършена кражба на  600 метра ел.проводник от уличната електрическа мрежа. Образувано  е дознание.
На 11.09.12г.,  около 12.00ч., на  пътя гр.Криводол – гр.Враца, лек  автомобил „Форд Фиеста”,  управляван от М.Г./63г./  от гр.Враца, блъснал ППС- каруца теглена от магаре, управлявана от 66-годишен мъж от село  с.Лиляче, който е леко ранен. Пробата за алкохол на водача М.Г. е отрицателна, пробата на водача на ППС-то е с показания – 0, 19 промила.
B РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение за пожар в гр.Криводол. Установено е, че са изгорели  около 2 тона сено в двора на частен имот. Образувано  е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Веломаратон преминава през Враца



          На 15 септември през Враца ще преминат участници във веломаратон, който е с маршрут в Северозападна България. Мотото на матарона е „Слез от колата, качи се на колелото”. Община Враца е съорганизатор на проекта. Трасето на маратона е с дължина 600 км. Враца е първата спирка на маратонците. Групата ще бъде посрещната от представители на Общината, на входа на Враца, при „Химко”, в 18 ч. в събота. Гостите ще разгледат града и на следващия ден ще продължат към Монтана.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”