Бисквитки

петък, 10 ноември 2017 г.

Калин Каменов присъства на откриването на постоянна експозиция „Първа атомна“ в Регионален исторически музей



Кметът Калин Каменов бе сред официалните гости на откриването на постоянната експозиция „Първа атомна“ в Регионалния исторически музей /РИМ/ във Враца. Каменов приветства организаторите за обновяването на зала, в която ще се изложат най - важните моменти, свързани с изграждането и въвеждането в експлоатация на шестте ядрени енергоблока на централата. Фактите са онагледени с експонати, като голяма част, от които са дарени от „АЕЦ Козлодуй”, а други предоставени от ДП „РАО”.
Автор на идейния проект е главният уредник в отдел „Най-нова история“ при РИМ Христина Христова. Художествен оформител на залата е дизайнерът Ивайло Рацов.
На откриването присъстваха още евродепутатът Владимир Уручев, директорът на РИМ Георги Ганецовски, директор Дирекция „Икономика и финанси“ в „АЕЦ Козлодуй“, представители на Съюза на ветераните в ядрената индустрия.

Инвестиции в пътища и образование са акцентът в отчета на кмета Калин Каменов за втората година от мандата



Инвестиции в пътища и образование са акцентът в отчета на кмета Калин Каменов за втората година от мандата
            С публичен отчет кметът Калин Каменов отбеляза втората година от своя управленски мандат. Той посочи, че това е успешен период на инвестиции в инфраструктурата и образованието в Община Враца. Отчетът обхвана всички точки от управленската му програма, заложена в края на 2015 г.
В презентацията си Калин Каменов очерта постигнатите успехи по подобряване на инфраструктурата, както в града, така и в селата на Община Враца. За изминалата година, с подкрепа на Правителството, са възстановени 18 улици за 2 млн. лв във Враца. Нещо повече – благодарение на добрата комуникация с органите на изпълнителната власт, по проекта за Воден цикъл на града са напълно възстановени 27 улици и предстои възстановяването на още 9 пътни отсечки.
Кметът отбеляза и оказаната подкрепа за населените места на Враца, като за последната година са инвестирани 461 506 лв. от Капиталовата програма за ремонт на пътна инфраструктура по селата, на сгради и съоръжения. Сред четвъртокласната пътна мрежа е извършен ремонт на важни артерии като участъка Чирен-Девене-Три Кладенци и пътната отсечка между селата Мраморен и Голямо Пещене. В отчета на втората година бяха отразени и инвестициите от страна на Агенция пътна инфраструктура, сред които 311 000 лв. за пътя между Горно Пещене-Тишевица-Вировско-Върбица, както и 13 млн. лв. за пътя до пещера Леденика.
 
В сферата на образованието бяха отчетени инвестиции в размер на 2 235 000 лв., повишен разходен стандарт за дете в детско заведение с 40 лв., добрата връзка с представителите на Врачанската митрополия, както и грижата за висшите учебни заведения чрез обновяването на материално-техническите им бази. За 2018 г. договорените средства са над 6 млн. лв., с които ще се обновят шест образователни институции в града. Включително две спортни зали.
В публичния отчет кметът Каменов определи 2017 г. като ключова по отношение на подобряване на икономическите условия в града. Като конкретни дейности бяха посочени – обновените шест улици в промишлените зони на града, подготвените 15 имота за закупуване или отдаване под наем, както и повишеният инвеститорски интерес. Проведено е и изследване на работната сила във Враца, което е изключително ценно в преговорите с бъдещи работодатели.
Каменов отбеляза и повишаването на доверието към местната власт, като доказателство за това са създадените онлайн платформи и групи за сигнали от гражданите. Анализ показва, че от 600 сигнали на гражданите, към момента са разрешени над 420 от експертите в общинската администрация. В допълнение, кметът посочи и новият начин за провеждане на обществено обсъждане – изнесените приемни по селата, организираните срещи с представители на пенсионерските клубове, както и подкрепата оказана на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.
Обновени са 11 жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност, а през 2018 г. предстои санирането на още 16 блока. Градоначалникът изтъкна, че към момента общината изпълнява 14 проекта за над 120 млн.лв. и допълни, че Враца има одобрена Инвестиционна програма на стойност над 23 млн. лв.
Освен година на инвестиции в инфраструктура и образование, местната власт отбеляза успех в някои иновативни политики за града. Сред тях ключово място беше отредено на звено „Инспекторат“, което за последната година има 200 получени сигнала, над 30 съставени актове и чрез ежедневните си акции, предотвратява нарушаването на общински наредби. Като успешен пилотен модел за града се открои и преструктурирането на комуналното дружество „БКС“, благодарение на което новото Общинско предприятие разполага с 8 нови машини, актуализирана система за сметоизвозване, както и по-голяма ефективност. Посочвайки нововъведенията, Каменов не пропусна и промяната в Синята зона, благодарение на която дружеството ще генерира приходи в размер на 450 000 лв. до края на годината, разполага с репатриращ автомобил и ефективна система за контрол на нарушителите.
В сферата на културата, кметът на Община Враца отчете ръст на туристите, като посочи, че до края на годината броят на нощувките ще достигне рекордните 70 000. Катализатор за тези промени, Каменов откри в променения стил на реализиране на културните мероприятия – като Врачанския есенен панаир и иновативната за Враца – Северняшка сватба.
В публичния отчет бяха отразени дейностите в сферата на младежта и спорта, като специално внимание беше обърнато на новите младежки инициативи като „Якото място“, както и подобренията в спортната инфраструктура на града. Акцентира се върху ремонтираната закрита писта за лека атлетика и изграждащото се футболно игрище с изкуствена трева.
През 2018 г. предизвикателства пред местната власт в отделните секторни политики са – финансовите проблеми, свързани със санкции по Воден цикъл и проекта за пещера „Леденика“, недовършените участъци по водния проект в кв. Бистрец, обновяването на градския транспорт и волейболната зала, както и предотвратяване на нерегламентираните средства, които се събират в детските градини за различни консумативи.
В края на своята презентация, кметът на Община Враца заяви, че изминалата година е катализатор за осъществяване на цялостната промяна в облика на града. Той изрази увереност, че със спазването на добра финансова политика и с подкрепата на държава, Враца ще продължи своя път на европейско развитие.
На публичния отчет присъстваха зам. областният управител Мирослав Комитски, общински съветници, директори на общински предприятия, граждани и медии.

Кметът Калин Каменов и евродепутатът Андрей Новаков откриха обновен 18 етажен блок във Враца




Кметът Калин Каменов и евродепутатът от състава на Европейската народна партия /ЕНП/ Андрей Новаков откриха официално обновения по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради блок „Чавдар “ 7.
„Днес е символичният празник на вашия блок. Благодаря ви за доверието, което оказахте към нас. Враца стана един от добрите примери за успешно реализирани проекти по Националната програма. Доказателство за това е, че преди две години броят на регистрирани Сдружения беше 9, а сега те са 162.“ – каза кметът и допълни, че следващата стъпка е подобряване на инфраструктурата и облагородяване на междублоковото пространство.
Евродепутатът Андрей Новаков поздрави живущите за инициативността и пожела след 5 години градът да има по-красиви, по уютни и по-съвременни домове. „Сигурен съм, че пътят, който сте поели с кмета Калин Каменов е правилният.“ , допълни още Новаков.
„Благодаря на кмета и общинските служители за съдействието от самото начало до завършването на строителния обект.“ – каза домоуправителят на блока Иван Атанасов.
Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий в съслужие със свещеници отправи молитва за благославяне на нов дом.
От обновяването на блок „Чавдар“ № 7, на ул. „Вежен“ №7 ще се възползват 108 домакинства. Стойността на извършените строително-монтажни работи е 1 412 289, 42 лв. и те бяха изпълнени от консорциум „БГ САНИРАНЕ“.
Преди официалното откриване на обновения блок „Чавдар“ №7, кметът Калин Каменов и евродепутатът Андрей Новаков провериха дейностите по възстановяване на улиците в кв. Кулата, компрометирани от проект Воден цикъл.

четвъртък, 9 ноември 2017 г.

В деня на Враца бе официално открит 14 етажен блок с герба на града

„В деня, когато Враца чества 140 години от Освобождението имаме още един повод да се съберем заедно и да празнуваме – откриването на обновения по Националната програма за енергийна ефективност бл. 54, или както всички го наричат вече „Блокът с герба на Враца.“ – каза при откриването кметът Калин Каменов и допълни, че това е една от най-красивите, най-сложните и най-качествено изпълнените жилищни сгради. 65 са домакинствата, които ще ползват обновения блок, а ремонтните дейности възлизат на 787 754,11 лв.
Кметът благодари на живущите, че са повярвали на екипа на община Враца и в чест на празника на града подари на председателя на Сдружението Мариана Панталеева българското знаме. Каменов посочи още, че в близост до блока е подобрена пътната инфраструктура и предстои завършване на участък от входа на Враца, като по този начин целият район около жилищната сграда ще бъде ремонтирана. 
„Щастливи сме, че попаднахме на много коректна фирма, която работеше качествено и с разбиране. Надявам се, жителите на града да видят красивия ни блок, да съдействат на фирмите,както ние, за да може повече блокове да изглеждат по този начин и Враца да придобие по-красив облик.“, каза председателят на Сдружението на собствениците Мариана Панталеева.
„Благодаря ви, че ни изтърпяхте и ни помагахте, за да постигнем това, което вие очаквахте. Пожелавам ви дълги години да се радвате на обновените жилища и се радвам, че работихме заедно.“ – добави техническият ръководител на фирмата изпълнител на строително – ремонтните дейности „МЕГАТУРС-1” ЕООД – инж. Николай Михов.
Молитва за благославяне на нов дом отправи отец Георги от Врачанска Митрополия.

Утре от 9 ч. се ограничава движението по моста край с. Краводер при 129-ти км на път I-1 Монтана - Враца. Ще се ремонтира настилката на съоръжението


Утре - 10 ноемвриот 9 ч. до 17 ч. на 11 ноември (съботаще бъде ограничено движението по моста край село Краводер при км 129+355 на път I-1 (E-79) -Монтана - Враца. Ще се ремонтира настилката на съоръжението.
Обходните маршрути са следните:
Тежкотоварните автомобили се насочват по обходния път на Враца – кръстовището с път III-101 Враца - Криводол - път II-13 Криводол – Монтана до включване в път I-1 Враца – Монтана и обратно.
Леките и лекотоварните моторни превозни средства до 12 т могат да използват обходен маршрут по път I-1 Враца – Монтана – път III-162 в посока Вършец ипът III-1621 в посока с. Сумер до включване в път I-1 и обратно.
През следващите месеци предстоят цялостни ремонтно-възстановителни работи на моста на път I-1, в района на село Краводер. В началото на юли т. г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира открита процедура за избор на изпълнител. В момента тръжната комисия разглежда ценовите оферти и предстои решението за избор на изпълнител. Ремонтните дейности ще започнат след сключване на договора с избрания изпълнител.
Съоръжението над река Ботуня е построено преди повече от 35 години - през 1981 г., и досега не е основно ремонтирано. През февруари т. г. бе констатирана повреда на целостта на пътната плоча на моста и необходимост от предприемането на неотложни ремонтно-възстановителни работи за осигуряване на пътната безопасност. Незабавно бяха предприети мерки за възстановяване на компрометираните зони в пътната плоча и асфалтовата настилка.
Обществената поръчка предвижда изграждане на ново пътно платно и плоча, хидроизолация и асфалтова настилка. Ще бъдат подменени ограничителните системи, тротоарни блокове и ще се подобри отводняването в участъка от км 129+220 до км 129+458 на път I-1, с обща дължина 238 м. 
Предвидените средства от бюджета на АПИ са около 780 хил. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 90 дни. 
09.11.2017 г.
ПРЕСЦЕНТЪР
 АПИ

Калин Каменов: С освобождението на Враца започва новото и демократично развитие на нашия град



Калин Каменов: С освобождението на Враца започва новото и демократично развитие на нашия град
„На този ден започва гражданското, неформалното възкресение на нашия град. На този ден започва началото на новото, свободно и демократично развитие на Враца. Развитие, което днес приемаме за даденост и невинаги пазим толкова пламенно и сърцато.“ – каза в част от словото си Калин Каменов на тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на Враца. Той добави още, че много наши предци са страдали заради политически удобното, наричано от някой днес присъствие, владичество, от други гостуване, но наричано от повечето от българи – робство.
„Робство, което е пречело да се бие църковната камбана, да се кръщават или женят празнично. Робство, което и до днес е вкоренено в нашите нрави, недотам полезни и даващи развитие на порочни практики в съвременното общество. Робство, което свършва преди 140 години, благодарение на героите, какъвто е и руският конник Петлак, който се изкачва тук, за да оповести със своята тръба, свободата на нашия град. Тръба, която всеки един от нас познава и трудно може да се нарече врачанин, ако не настръхва при нейното звучене.“ – посочи още Каменов и призова да не забравяме героизма на всички онези руски, румънски фински герои, които са оставили костите си по нашите земи.
„Затова, скъпи съграждани обичайте България и Враца. Пазете нашия град - Град като Балкана, древен и млад. Ценете и го надграждайте и тогава съм сигурен, че паметта на нашите предци, ще бъде почетена по най-достойния начин. Честит празник! Да живее Враца!“ - завърши приветствието си Калин Каменов.
Тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на Враца се състоя пред паметника „Вестителят на свободата” и започна с пресъздаване на посрещането на генерал-майор Николай Степанович Леонов  във Враца, както и изборът на „първото привременно правителство” на града.
Водосвет - молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници.
На тържественото отбелязване присъстваха зам. областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, зам.-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции, общественици, ученици, граждани.
В знак на признателност пред саможертвата на героите пред паметника „Вестителят на свободата“ бяха поднесени венци и цветя.
Участие в празника взеха военнослужещи от Военно формирование 54 990, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” -  Враца, средношколски хор и ученици от СУ „Отец Паисий”, актьори от Драматично-куклен театър - Враца, танцьори от Представителен танцов състав „Хемус” към Община  Враца.
 

Кметът на Враца и праправнучката на Димитър Бошняков откриха паметна плоча на видния врачанин



Кметът Калин Каменов и праправнучката на Димитър Бошняков – Ана Бошнакова откриха паметна плоча на видния врачански възрожденец и първенец Димитър Бошняков. Постаментът се намира в двора на Възнесенската църква храм–паметник „Св. Софроний епископ Врачански” и е дар от наследниците на врачанина.
„Днес за врачани е двоен празник, защото отбелязваме 140 години от освобождението на града ни и същевременно почитаме един бележит наш съгражданин – Димитър Бошняков. Личност, получила голямо признание за своята дейност в полза на Враца. Животът и делото на Бошняков трябва да е светъл пример за нас. Нещо повече – спомняйки си за него, ние трябва да сме мотивирани да работим в името на развитието на нашия роден град. За мен е голяма чест, че в днешния ден откриваме паметна плоча, в двора на храм „Св. Възнесение“. Надявам се паметта на Димитър Бошняков да бъде пазена от всички нас, а неговия пример да има все повече последователи. Честит празник!“– каза кметът Калин Каменов при откриването на плочата.
Наследничката на бележития врачанин разказа за живота и дейността му. Паметната плоча бе осветена от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий  в съслужие със свещенци.
На събитието присъстваха още председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, зам.-кметът Петя Долапчиева, директорът на Регионален исторически музей Георги Ганецовски, представители на Държавен архив, граждани.