Бисквитки

събота, 14 декември 2019 г.

ГЕРБ – Враца подари Коледен празник на децата




ГЕРБ  Враца подари приказен спектакъл Коледни искри” на децата по повод предстоящите празници. В него участваха възпитаници на Център за работа с деца”  Враца, Театрална група ТЕМП” и ЦДГ Европейчета”. Най-малките жители на града посрещнаха дългоочакваните гости - Дядо Коледа и Снежанка, които бяха подготвили много забавни игри, въпроси и подаръци.  
По време на Коледния празник министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова връчи наградите на най-активните читатели в традиционната инициатива Книгата  мой приятел”.
Щастлива съм, че за четвърта поредна година сме заедно, за да наградим най-четящите деца на Враца. В духа на Коледа искам да Ви напомня, че книгата винаги е чудесен подарък, интелигентен събеседник и мъдър съветник, стига да се вслушаме в съветите ѝ. Тя е най-добрият ни приятел в света на знанието и културата.Радващ е фактът, че нашата инициатива привлича все повече участници. Благодаря на директорът на Регионална библиотека Христо Ботев“  Враца Силвия Врачовска и на нейния екип за предоставената възможност Вие да изберете любимите си за прочит произведения, както и за определянето на най-активните читатели тази година”, каза министър Аврамова.  
Тя връчи наградите на отличените в трите възрастови групи. Учениците получиха грамоти и ваучери за закупуване на книги и учебни помагала на обща стойност 660 лв. 
Най-активните читатели за лято 2019, класирани на първо място във всяка една от възрастовите групи са Теодора Христова на 10 години с 30 прочетени книги, Изабел Байчева, 13 г. с 25 прочетени книги и Гергана Конова на 17 г. с 59 прочетени книги. Тримата получиха ваучери за закупуване на книги и учебни помагала, всеки на стойност по 100 лева. За второ място бяха връчени три награди по 70 лева, а ваучерите за трето място са на стойност 50 лева.  Министър Аврамова връчи награда и на автора на най-добрата илюстрация от любима детска книжка. В навечерието на най-светлите празници тя пожела всеки български дом да е озарен от светлината на идната Коледа, а Новата година да бъде по-добра, по-щастлива и по-успешна за всички врачани.  
ГЕРБ - Враца подари на РБ Христо Ботев”, жителите и гостите на Враца пейка с формата на разтворена книга, върху която са изписани емблематични стихове на Христо Ботев. 
Директорът на библиотеката Силвия Врачовска благодари за инициативата, чрез която всяка година се поощряват четящите деца. Тя подари на министър Аврамова колаж със снимки от предходни издания на кампанията Книгата  мой приятел”.    
Петя Аврамова благодари на общинския ръководител на ГЕРБ Враца Малина Николова за прекрасния подарък към децата на Враца -  спектакъла Коледни искри”. 
Всички деца, които присъстват днес получиха най-ценния подарък  коледна картичка, с която да поздравят хората, които обичат. Всяка от тях е изработена със старание и любов от децата на Дневен център Зорница“  Враца, а това я прави безценна. На всички Вас пожелавам весели празници и никога да не преставаме да вярваме в чудото на Рождество и в светлото начало на всяка Нова година”, каза Малина Николова.

Стотици врачани се включиха в празника на вината, ракиите и мезетата


Третото издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета събра стотици жители и гости на града. Събитието бе открито от кмета Калин Каменов, който приветства майсторите на изкусните мезета и еликсири. „Радвам се, че за поредна година се събираме на централния площад и изпълваме със съдържание тази толкова хубава дума в нашия език „заедно“. По този начин продължаваме българските традиции, които ни отличават от другите народи. Бъдете здрави, съхранявайте обичаите и нека с всяко следващо издание броят на участниците да се увеличава!“ – каза още Каменов.
Програмата започна с български хора, в изпълнение на танцьорите от състав „Хемус“ и под звуците на музикантите от духовия оркестър при читалище „Развитие“. Специален гост на събитието бе фолклорният изпълнител Светлин Миланов.
В тазгодишното издание участваха близо 100 врачани, които се съревноваваха за голямата награда – испански хамон. „Напитките на боговете“ – червените и белите вина бяха оценявани от жури в състав: председател – енологът инж. Галя Денкина и членове – Косьо Костадинов и инж. Петя Янчик. „Огненото питие“ – ракията бе оценявана от – винопроизводителя Тихомир Костадинов, инж. Марин Салкин и Георги Могилски. Тричленно жури дегустираше мезетата и туршиите. Председател на атрактивната комисия бе инж. Юлия Кръстева, инж. Димитринка Тодорова и инж. Петя Янчик.
Докато експертите оценяваха участниците в оспорваното съревнование, присъстващите жители и гости на града се хванаха на кръшни български хора.
Празникът продължи с обявяването на призовите места в категория Червени вина“. Третото място отиде при Янко Михов от Враца, следван от Боряна Димирташ. Хамонът отиде при Емил Игнатов.
При белите вина, третото място получи Иван Андреев от Враца, второто отиде при Пламен Божковски от село Паволче. Призьор в категорията бе Пламен Кръстев.
В категория „Ракии“, Мирослав Алексиев грабна третото място, а „среброто“ си поделиха Ваня Стоянова и Ясен Георгиев. Голямата награда получи Денислав Митов.
При „Мезета за вино“ участниците се класираха по следния начин – трето място Даниел Милков, второто място получи Тита Иванова, а първото място – Камелия Димитрова. 
В „Мезета за ракия“ на трето място отиде при Йорданка Григорова от село Бели извор, следвана от колектива на читалище „Просвета“ от село Вировско и Богдана Цветкова. 
Наградите бяха връчвани от кмета Калин Каменов, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретаря на местната администрация Нина Дакева и главния архитект Чавдар Спасов..


петък, 13 декември 2019 г.

Рок фестивал празнува 10-ия си рожден ден

Десети юбилеен младежки фестивал „Рок до края на света“ ще се проведе на 13 и 14 декември в голямата зала на Младежкия дом във Враца.В програмата на рокфеста се очаква да се изявят 12 банди от България, като идеята на проявата е да се даде шанс на младежки рок и метъл банди да свирят на голяма сцена.
Официалното откриване на феста ще бъде на 13 декември от 17.30 ч. и концертната програма включва The Rockmates, RedTrigger, Roadwire, Sacrisal, и Гравитация Рок. Кулминацията на вечерта е изпълнение на групата от Враца - Doctors Gogo Band
Във втория ден на юбилейното издание на „Рок до края на света“ ще забие хитовата банда от град Вършец – „Северозападняците. За първи път в историята на фестивала ще участва банда от чужбина, като пред любителите на твърдата музика алтернативен рок ще свири групата KURIRI. Програмата включва още изпълнения на DishonoredMass Confusion, Squad Of DeathOldenwood.

Нова яслена група бе открита в детска градина „Звънче“



С тържество беше открита новата яслена група – „Калинка“ в детска градина „Звънче“. Гост на събитието бе заместник-кметът Петя Долапчиева, която изрази увереност, че детската градина ще продължава да се развива и подари тематични помагала, които ще се използват от най-малките възпитаници на учебното заведение.
Директорът на ДГ "Звънче" – Николинка Гигова заяви, че към момента две медицински сестри, работещи в яслената група, се обучават за работа по метода „Монтесори“ и от началото на следващата учебна година в новооткритата група „Калинка“ ще бъде въведен иновативният начин на обучение.
Събитието продължи с тематична програма, с участието на талантливите деца от учебното заведение.

Строителни дейности затварят временно част от улица „Петропавловска“


Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 04 декември, от 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. „Петропавловска“, в участъка от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Казашка“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

четвъртък, 12 декември 2019 г.

Връчиха стипендии на 22 деца от Враца


За поредна година, СНЦ „Вестители 2007“ връчи традиционните годишни стипендии на талантливи деца от Враца. Гост на церемонията бе кметът Калин Каменов, който благодари на всички членове на сдружението, които подпомагат развитието и обучението на младите хора от града. „Скъпи деца, бъдете здрави, борбени и не се отказвайте пред трудностите. Вярвам, че след години ще продължите започнатото от Хрисим Чучков и членовете на „Вестители 2007“, защото хората се помнят по това което са дали на околните“ – каза още Каменов.
Председателят на СНЦ „Вестители 2007“ – Хрисим Чучков пожела на стипендиантите да продължават своето образование и да надграждат натрупаните знания и умения.
Двадесет и две деца от различни училища в града на възраст между 7 и 18 години получиха стипендии като общата стойност на всички е 15 250 лв.
На събитието присъстваха още: членове на сдружението, представители на бизнеса, директори на образователни институции, учители и др.
Организацията подкрепя талантливи деца в неравностойно положение и със специални образователни потребности чрез стипендии, с които да стимулира стремежа им към висок успех и постижения.

Калин Каменов ще обсъди бъдещите проекти за Враца със студенти

За поредна година, в навечерието на коледно-новогодишните празници, кметът Калин Каменов ще направи среща с млади врачани, продължаващи своето образование в страната и чужбина.
Основната цел на „Посланиците на Враца“ е да бъдат представени реализираните до момента проекти и инициативи в града, както и да се обсъдят основните приоритети на местната администрация през 2020 година. Във фокуса на разговора отново ще бъдат идеите и предложенията на младите хора.
Събитието ще се проведе на 18 декември, от 15:00 часа, в залата на Общинския съвет. Заявки за участие ще се събират до 16 декември /понеделник/ на имейл адрес: prvratsa@gmail.com, както и на телефон: 0885 10 22 95.

сряда, 11 декември 2019 г.

Калин Каменов:“Ресурсите в образователната система нарастват“

Калин Каменов взе участие във форума„Общински мандат 2019 – 2023 - приоритети при взаимодействието с централната власт“, организиран от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Кметът на община Враца беше един от основните модератори на събитието в раздела „Социални и образователни политики – обща грижа на държавата и общините“, като в дискусията взехаучастие също и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева.
Кметът Калин Каменов посочи, че ресурсите в образователната система значително нарастват през последните години и коментира, че опитът досега показва, че увеличението се насочва почти само за възнаграждения. „Нещо повече – колегите кметове от общини с малък брой деца са принудени да дофинансират заведенията, за да постигнат договорения на национално ниво ръст на заплатите“ - сподели кметът на Враца и подчерта, че общините отново поставят проблема с поддържането и осъвременяването на материалната база на училищата и детските градини, защото това е може би единственият стандарт, който няма ръст за 2020 г.
В деловата програма на форума освен представители на 205 общини от страната, взехаучастие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, на околната среда и водите – Нено Димов, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Деница Сачева – министър на труда и социалната политика и Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите.
Събитието фокусира вниманието върху приоритетите на Народното събрание и правителството, мястото на местната власт в процесите на стратегическото управление и ще очертае визията за развитието на българските общини в започващия нов мандат на местната власт.
Встъпителният форум на кметовете на общини се открива на 11 декември – денят, в който преди 23 години е учредено Националното сдружение на общините в Република България.

ПП ГЕРБ - Враца организира Коледен празник

В навечерието на най-светлите празници ПП ГЕРБ – Враца кани малките жители на града и техните родители на традиционния Коледен празник, който ще се проведе на 14.12.2019 г. /събота/ от 10.00 часа в Концертната зала на Община Враца. Очакват Ви интерактивни игри и най-активните и знаещи участници ще получат подаръци от Дядо Коледа. Възпитаниците на „Център за работа с деца” – Враца, Театрална група „ТЕМП” и ЦДГ „Европейчета” ще зарадват всички присъстващи със своите изпълнения. По време на Коледния празник министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще връчи наградите на най-активните читатели в традиционната инициатива „Книгата – мой приятел”. Отличените в трите възрастови групи - 7 – 10 години, 11 – 14 години и над 14 години ще получат ваучери за закупуване на книги и учебни помагала. Да се потопим в магията на Коледа с приказно настроение и много изненади!
Очакваме Ви!

Краен срок за подаване на данъчни декларации


Общинската данъчна администрация във Враца напомня на собствениците на имоти на територията на общината, че 30-ти декември е крайният срок за подаване на Декларация по образец и частично намаляване на таксата за битови отпадъци за следващата година за имотите, които няма да бъдат използвани. Декларацията е валидна само за една календарна година.
30-ти декември е и крайният срок за подаване на Заявление за определяне на таксата за битови отпадъци за 2020-та година на вид и брой съд, съобразени с реално генерираните количества отпадък в имота при честота на събиране и транспортиране на битовите отпадъци, определена със заповед на кмета за отделните райони на общината.


Заповед


З А П О В Е Д

№ 2109 от 06.12.2019 г.


На основание чл. 44, ал. 2, във връзка с чл. 44, ал. 1, т. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 2т. 4 от Наредба за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на Община Враца на ОбС – Враца, във връзка с чл. 9, чл. 35чл. 48, ал. 2, т. 1 и чл. 60, ал. 1, т. 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, с цел недопускане на инциденти и злополуки по време на предстоящите коледни и новогодишни празници на територията на Община Враца,

Н А Р Е Ж Д А М:

1. В периода от 16 декември 2019 г. до 07 януари 2020 г. да се засили контрола върху търговията, транспортирането, съхранението и употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на Община Враца с оглед стриктно спазване разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
2. Забранявам провеждането на илюминации или използването на фойерверки, създаващи силен шум, смущаващ обитателите на жилища в интервала от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 22.00 ч. до 06.00 ч., с изключение на коледните и новогодишните дни.
3При организиране на публични и масови увеселения, културни, спортни и други мероприятия, предварително да се уведоми кмета на общината, респ. кметовете на кметства или кметските наместници, както и Районно управление към ОД на МВР – Враца.
4Собствениците и управителите на увеселителни заведения да предприемат необходимите мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на коледните и новогодишни празници. 
Нарушителите ще бъдат санкционирани по реда на Глава девета от ЗОБВВПИ и Наредба за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на Община Враца.
Настоящата заповед да се разпространи чрез средствата за масова информация.
Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на Секретаря на Община Враца и на Началника на Районно управление към ОД на МВР - Враца.
         Копие от настоящата заповед да се връчи на посочените лица за сведение и изпълнение.

КАЛИН КАМЕНОВ
Кмет на Община Враца

вторник, 10 декември 2019 г.

КДК раздаде награди „ Младо вино 2019”



За поредна година Клубът на дейците на културата във Враца проведе дегустация на домашно младо вино.
За конкурса членовете и приятелите на клуба бяха представили 13 червени и 9 бели вина. Професионалното жури в състав – инж.Петя Янчик и Таня Николова оцениха техните качества.
В раздел „Бели вина” най-добър се оказа младия Момчил Янков, който спечели първа и втора награда. На трето място бе класирано виното на Весела Павлова.
В раздел „Червени вина” най-добри майстори се оказаха представители на гилдията на художниците.
Първа награда спечели скулпторът Милен Василев.
Втората награда бе за художника Красимир Ангелов.
На трето място се класира червеното вино на художника Тодор Митов.
По традиция наградите за най-добрите винари осигури народния представител Красимир Богданов.
„Явно тази година се оказва плодотворна за винопроизводителите, защото на журито бе изключително трудно да избере най-добрите вина- коментира инж.Петя Янчик – Почти всички вина бяха на изключително високо ниво, като разликата между тях е само по една-две точки, а за съжаление наградите са само три.”
Докато журито дегустираше винените елексири, Анета Дилова прочете свои стихове за виното и любовта и разказа северозападни лакърдии, свързани с консумацията на вино и последиците от това.
И както се очаква на такава проява- всички вина бяха изпити, лозарските песни бяха изпяти по няколко пъти, а които можеха да се държат на крака – със зачервени бузи тропнаха и хорце.


понеделник, 9 декември 2019 г.

Празник събира най-добрите майстори на вина, ракии и мезета

За трета поредна година Община Враца организира Празник на врачанските вина, ракии и мезета. Културната проява ще се състои на 14 декември /събота/, от 11.30 ч. на площад „Христо Ботев“. 
Празникът се провежда в 5 категории: конкурси за червено и бяло виноза ракия, както и за мезета за вино и за ракия. Компетентно жури ще оцени майсторските направени еликсири и вкусни продукти. Ще бъдат раздадени по три награди във всяка категория.
Всеки решил да се включи в традиционния празник и да участва в надпреварата за бяло и червено вино и за ракия трябва да представи в ненадписани бутилки своето домашно производство на 13.12.2019 г. (петък) от 9:00 до 14:00 ч. в Община Враца в ст. № 90, ет. 3. Всеки участник ще получи персонален номер.
Участниците в конкурса за мезета трябва да ги представят в деня на Празника - 14 декември до 11: 00 ч. на пл. „Христо Ботев” и също ще получат своя номер, с който ще участват в съревнованието.
В рамките на третото издание на Празника ще бъдат организирани за жителите и гостите на Враца много игри с награди.