Бисквитки

събота, 14 юли 2018 г.

Златотърсачи се събраха в местността Леденика


Национален събор на златотърсачите събра жители и гости на Враца в местността Леденика. Събитието се провежда за пръв път във Врачанския балкан и се организира от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/ със съдействието на Община Враца.
Начало на проявата дадоха секретарят на Община Враца Нина Дакева и председателят на  БАТСЗМ Кирил Стаменов. „Поздравления от името на кмета на Община Враца Калин Каменов за тази инициатива. Горди сме, че днес съборът се провежда тук – във Врачанския балкан““, заяви в приветствието си секретарят на Общината Нина Дакева и пожела успех на всички гости и участници в проявата. В словото си, председателят на БАТСЗМ Кирил Стаменов благодари на Община Враца за оказаното съдействие и изрази надежда, че инициативата ще стане традиционна за местността Леденика и Врачанския Балкан. Водосвет за здраве бе отслужен от отец Аспарух.
В рамките на изданието са предвидени игри, в които могат да се включат и деца.


петък, 13 юли 2018 г.

Затваря се за асфалтиране ул. „Поп Сава Катрафилов“


Във връзка с предстоящо асфалтиране, в периода от 16.07.2018 г. /понеделник / до 20.07.2018 г. /петък/, ще бъде затворено движението по ул. „Поп Сава Катрафилов“ и по бул. „2-ри юни“, в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Река Лева“ /Крайречен булевард/.
Алтернативните маршрути за движение са:
- ул. „Къкрина”;
- ул. „Трапезица”:
- улица „Екзарх Йосиф”;
- улица „Георги Бенковски”.
За временната организация на движение, по участъка от уличната мрежа, своевременно са уведомени Сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" и Областно пътно управление.
Изпълнител на строително-ремонтните работи е „Понсстройинженеринг” ЕАД. Телефон за информация: 0887548829, Найден Николаев  – Ръководител строително-монтажни работи.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.



Съобщение

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители в с. Малорад, община Борован, че водата захранваща населено място е годна за употреба, но не може да бъде подадена към селото, поради наводняване на Помпената станция от прелелите води на язовир „Езерска падина“. Очакваме община Борован да възстанови проводимостта на дерето, за да бъде отводнена Помпената станция, след което дружеството ще възстанови водоподаването.


четвъртък, 12 юли 2018 г.

Мария Попова откри Корейския културен лагер


Мария Попова откри Корейския културен лагер
            За четвърта поредна година Враца е домакин на Корейски културен лагер. Събитието бе открито от заместник-кмета Мария Попова, която поздрави присъстващите и подчерта, че тази ежегодна проява обединява хора от различни сфери на обществото. „Щастлива съм, че с всяко следващо издание на лагера, виждам все повече младежи, желаещи да представят Враца на нашите приятели от Корея. Безспорно двигателят на този обмен на култури, между двата народа, е Ким Чълхо - който наричаше себе си – „корейски врачанин“. Вярвам, че днес, частица от него е във всеки от нас! Пожелавам на всички участници много емоционални моменти. Искам да кажа на нашите гости от Корея, че винаги са добре дошли във Враца!“ – допълни Попова.
 
            Празничната програма започна с изпълнение на фолклорни танци от малките танцьори при Центъра за работа с деца. Корейският лагер продължи с приветствие от съпругата на Ким Чълхо – г-жа Пак Сънг Сук, която благодари на участниците в четвъртото издание на форума. В рамките на церемонията по откриването, талантливи младежи представиха популярните корейски поп танци – к-поп танци.
            В следващите дни гостите на Корейския лагер ще имат възможност да опитат от традиционните корейски ястия, да видят националното им облекло, както и да организират различни тематични събития.

сряда, 11 юли 2018 г.

Младежи представят корейската култура във Враца


Кметът Калин Каменов посрещна гости от Република Корея, които ще вземат участие в четвъртото издание на Младежки корейски културен лагер. По време на срещата той представи историческите и природни забележителности във Враца, както и културните мероприятия в общината.
Корейският културен лагер ще се състои на 12 юли в Ритуалната зала в града. Младежката инициативата ще бъде открита от 10.00 часа. В памет на Ким Чълхо, създател на Корейския културен център и основоположник на корейския лагер във Враца, ще бъде представена презентация за живота и делото му. Сред гостите на корейския културен лагер е и неговата съпруга г-жа Пак Сънг Сук.
В програмата на културния лагер са включени още представяне на  традиционната корейска кухня, национално облекло и демонстрацията на новата вълна корейски поп танци, т.нар. к-поп танци.

Стартира ремонтът на централната пешеходна зона


            От днес започват строително-ремонтните работи по реконструкцията на централната пешеходна зона във Враца. Дейностите ще стартират от градската градина, зад паметника на Христо Ботев. В рамките на проекта ще се подмени съществуващият водопровод пред сградата на Община Враца и ще се направят сградни отклонения пред читалище „Развитие“. Следващ етап от проекта е обновяването на пешеходната зона в следните участъци – площад „Христо Ботев“, пространството пред Пощенска и Сувенирна палата, както и участъкът от ул. „Кръстьо Българията“ до бившето кино „Коларов“.
            С реконструкцията ще бъде подменена пешеходната настилка, уличното осветление, както и елементи от градската среда. С реализирането на проекта ще се облагородят зелените площи, като ще се засадят и нови дървесни и декоративни растителни видове. Кметът Калин Каменов коментира, че няма да бъдат безразборно премахвани съществуващите дървета. „Преди стартирането на ремонтните дейности беше извършена фитосанитарна оценка от експерти на Лесотехническия университет. Специалистите констатираха наличието на 20 дървета, които имат влошено състояние – изгнили са или са в процес на гниене, болни са или са прекършени.“ – коментира кметът и допълни, че част от новите дървесни видове ще са с по-голяма цветна корона, която позволява украсяване през есенно-зимния период.
            Успоредно с реконструкцията на централната пешеходна зона ще бъде извършен ремонт и на улици, чиято настилка е силно нарушена. Предвидените за рехабилитация пътни отсечки и прилежащи тротоарни площи са в особено тежко състояние и създават трудности за участниците в движението. Към момента местната администрация е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител на тези дейности. Предвидените средства са близо 500 000 лв., като с тях ще се възстановят 12 улици.
            Проектът за обновяването на пешеходната зона в града е на стойност 6 975 000 лв., част е от Инвестиционната програма на Община Враца и се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Фирмата-изпълнител на строително-ремонтите дейности е „ВМ ВРАЦА 2018“ ДЗЗД.       
С реконструкцията ще се изгради по-добра визия на пешеходните зони и тротоари, както и на местата за обществен отдих. С реализацията на проекта ще се постигне единна концепция, която включва пешеходни настилки, велосипедни алеи, цветово оформление и художествено осветление, указателни знаци, енергоспестяващо улично осветление, както и различни форми на градско озеленяване.



Министър Николай Нанков ще посети Мизия


Днес – 11 юли, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети град Мизия. На място той, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, ще се информира какви са пораженията върху инфраструктурата.
Вчера по разпореждане на регионалния министър около 20 машини на АПИ и на пътноподдържащите фирми започнаха да помагат на Мизия за по-бързо справяне с тежката обстановка. Техните екипи ще съдействат за почистване на уличната мрежа и на общинските пътища от калната маса и за възстановяването на банкетите край пътя, отнесени от проливните дъждове.

 
 

Обстановката в наводнените общини се нормализира


Бедственото положение, обявено със заповед на областния управител на област Враца за общините Борован, Хайредин и Мизия постепенно се нормализира. Продължава работата на екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ по изтегляне на водата от наводнените частни къщи и дворове в гр. Мизия на ул.“Любен Каравелов“ и „Косанска“. Предстои днес да се изтегли водата и от приземния етаж на административната сграда на Община Мизия. В града е възстановено водоподаването в наводнените квартали. Възстановяват се и уличните настилки в Мизия, с помощта на Областно пътно управление и съдействието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
На територията на община Борован, при критичните нива на язовирите „Гарвански геран“ и „Езерска падина“ се наблюдава сериозен спад, което облекчава действията на екипите при понижаване нивото на язовирите в община Хайредин – „Рогозен 1“ и „Бързина“, застрашаващи от наводнение селата Бързина, Ботево и град Мизия.
Основните сили са съсредоточени върху облекчаване нивото на яз.“Рогозен 1“, където са монтирани два модула с помпи и четири сифона. Облекчителните съоръжения се включват контролирано, за да се избегне евентуалното изпускане на огромно количество вода. През преливника на язовира, нивото на водата значително спада, благодарение на бързите и адекватни мерки за монтиране на помпите и сифоните. От четирите къщи с наводнени дворове в с. Бързина, превантивно са евакуирани хората от служители на МВР.
Продължава непрекъснатото наблюдение на нивата на реките и обемите на язовирите. Нивото на р. Скът в Бяла Слатина бележи спад и при критични 400 см в момента е 100 см, в с. Нивянин критичното ниво е 340 см, а в момента 232 см, в Мизия нивото на реката е 100 см, при критични 290 см. Наблюдението е необходимо за преценка на ситуацията и планиране на действията на Областния щаб за защита при бедствия, който се свиква и работи на критичните точки.


Враца вече има нова работеща станция за отпадъчни води



Само за две години община Враца успя да завърши обект - Пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/, част от мега проекта Воден цикъл, стартирал преди девет години. Обектът е приет за експлоатация с Акт Протокол 16, на 28 юни 2018 г. С това всички нови и реконструирани съоръжения в ПСОВ са въведени в пълен работен режим.
Проект „Инженеринг за реконструкция на Пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Враца” започва да се изпълнява през 2009 г. с финансиране по оперативна програма /ОП/ „Околна среда 2007-2013 г.". И е успешно завършен в рамките на настоящия програмен период 2014-2020.
Възложител е Община Враца. Изпълнител е Консорциум „ВМВ“ ДЗЗД, с водещ партньор „Водстрой“ АД. Общата стойност на проекта е 15 777 158,85 лв. Проектът беше разделен в два етапа на строителство и на две фази.
Към ноември 2015 г. на обекта е доставено голяма част от технологичното оборудване за втори етап, а за първия етап "по пътя на водата" вече е било позиционирано в съоръженията и са се изпълнявали монтажните работи. До тогава са били изпълнени и сертифицирани 50% от общата договорна стойност.
В своето начало проектът се реализира трудно, като причина за това беше неразбирателство в консорциума, изпълнител на поръчката. Крайният срок беше пропуснат и по искане на изпълнителя, договорът за финализиране беше удължаван през годините. Дейностите се развиваха бавно, работеше се в режим на неустойки, съгласно общите условия на ФИДИК.
Промяната на негативната тенденция и отчитане на напредък по проекта започва след 2016 г., с встъпването на кмета Калин Каменов и неговия експертен екип. Проведени са много срещи, отново е избран настоящият изпълнител на ПСОВ – Враца и с помощта на Консорциум „ВМВ“ ДЗЗД, с водещ партньор „Водстрой“ АД, през март 2017 г. е приключен Етап I „Пътят на водата”.
В момента са пуснати в действие изцяло нови изградени съоръжения, завършени са сградата за обезводняване на утайките, изравнителят за утайкови води, инсталацията за жлезен хлорид и други съоръжения, които влизат в употреба с приключване на Етап II. До началото на септември миналата година са изградени или рехабилитирани всички основни съоръжения на пречиствателната станция, което позволява нейното пълноценно функциониране в нормален експлоатационен режим.
Обновената станция е с капацитет от 94 хил. еквивалент жители и осигурява изпълнение на европейските норми за пречистване на отпадъчни води. Проектът се отличава с прилагането на модерна и напълно автоматизирана инженерна технология за пречистване на отпадъчните води, включително за отстраняването на азот и фосфор. Нейната надеждност се гарантира не само от съоръженията от ново поколение, но и от денонощен контрол и наблюдение на експлоатацията.
В рамките на проекта е извършено асфалтиране на пътя до обекта, както е и реализирана лесозащитната зона, която цели да спира неприятните миризми от съоръженията на станцията.
Днес, благодарение на съвместните усилия с Министерството на околната среда и водите и липсите на компромиси, Враца разполага с екологосъобразна и модерна фабрика за пречистване на отпадъчните води, проектирана и изпълнена съгласно най-добрите инженерни практики, в пълно съответствие с екологичните стандарти.

вторник, 10 юли 2018 г.

Екипи на АПИ и пътноподдържащата фирма помагат на Мизия след интензивните дъждове



По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на пътноподдържащата фирма помагат на община Мизия за по-бързо справяне с тежката обстановка след интензивните дъждове през нощта, които продължават и в момента. Второкласните републикански пътища II-11 и II-15 Мизия - Оряхово са почистени от калта и наносите и движението на леките коли се пропуска от пътна полиция. В следобедните часове се очаква да бъде възстановено движението на камионите над 12 тона по път II-15 в участъка между Крушовица и Оряхово, което рано тази сутрин бе ограничено поради наводнен участък.
АПИ ще съдейства на Мизия за почистване на уличната мрежа и на общинските пътища от калната маса и за възстановяването на банкетите край пътя, които са отнесени от проливните дъждове, за да може общината по-бързо да се справи и преодолее пораженията.


10.07.2018 г.
ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

Бедствено положение в още 2 общини


Със Заповед на областния управител на област Враца, на 10.07.2018 г. е обявено бедствено положение на територията на общините Хайредин, Борован и Мизия. На основание Закона за защита при бедствия, е въведен в действие Областният план за защита при бедствия, в частта „Наводнения“. Областният управител е разпоредил на кмета на Община Хайредин, на кмета на Община Борован и кмета на Община Мизия да организират изпълнението на Общинския план за защита при бедствия в частта „Наводнения“ и да уведомят кметовете на кметства за предприемане на мерки за защита на населението. Във връзка с обилните валежи от дъжд и опасността от преливане на язовири, бедственото положение е в сила от 10.00 часа на 10.07.2018 г. до 21.00 часа на 16.07.2018 г. Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия преминава в непрекъснат режим на работа. Кметовете на общините Хайредин, Борован и Мизия са задължени да предоставят информация за обстановката на всеки два часа на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност.
Към момента по информация в Областния съвет за сигурност, няма данни за опасност за населението.


НАИМ при БАН ще извърши археологическите проучвания по трасето на път I-1 /E-79/ Видин - Монтана - Враца



Подписани са договорите за извършването на археологически проучвания по трасето път I-1 /E-79/ в участъка Видин - Монтана - Враца. Те ще бъдат направени от Националния археологически институт с музей при БАН. За теренните археологически проучвания преди да стартира изграждането на бъдещата магистрала са предвидени близо 80 000 лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която финансира подготовката на проекта, каквито са и този вид археологически проучвания.
Екипите на археолозите от НАИМ при БАН ще извършат издирване на археологически обекти по трасето на участъците Видин – Димово, Димово – Бела – Ружинци и Ружинци – Монтана. Срокът за изпълнение на възложената им дейност е 82 дни, а стойността на договора е 59 422 лв. без ДДС.
Ще бъдат направени и археологически проучвания по трасето на участъка Монтана – Враца. Техният срок е за изпълнение е 44 дни и стойност 19 993.6 лв. без ДДС.
Предварителните археологически проучвания трябва да установят дали няма да бъдат засегнати или нарушени нерегистрирани археологически обекти. Целта е се документират всички археологически обекти, структури и следи независимо от техния вид и хронология, като се определи тяхното местоположение в административно-териториално отношение и се локализират прецизно с помощта на GPS или други подходящи технически средства. Необходимо е да бъдат определени и мерки за тяхното опазване, като провеждане на разкопки и наблюдение по време на строително-монтажните дейности.


10.07.2018 г.
ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

В Мизия - бедствено положение


В Мизия е обявено бедствено положение, вследствие на приливната вълна, която заля тази нощ два от кварталите в града. Поройните дъждове в Оряхово и Кнежа са причината за наводнението в Мизия, като точка на водосбора на образувалите се скатни води.
Създадена е организация от областния управител Малина Николова и кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски за почистването на изцяло унищожените пътни настилки на две централни улици. Техниката, с която се работи е на Община Мизия и на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД.
Областно пътно управление – Враца почиства наносите от земни и асфалтови маси по републикански път II – 15. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в района на град Мизия. Временно е спряно водоподаването в наводнените квартали. Служители и работници на „ВиК“ отстраняват авариите.
Служители на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Враца, под ръководството на старши комисар Николай Димитров отводняват пострадалите частни домове и имоти.
Областният управител Малина Николова разпореди на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Мизия и Регионален отдел „Северозападна България“ към Главна дирекция „Язовирни стени и съоръжения“ при ДАМТН да направят проверка на състоянието на язовирите в община Борован и община Хайредин и да дадат указания на кметовете на двете общини за контролираното изпускане на водите от тях.
На територията на област Враца няма пострадали хора. Екипите на всички служби работят за възстановяване на нормалното състояние в Мизия под координацията и контрола на областния управител. 

понеделник, 9 юли 2018 г.

Златотърсачи се събират на събор в местността „Леденика“


Четвърти Национален събор на златотърсачите ще се проведе на 14 юли, събота, от 10:00 ч., в местността „Леденика“. Събитието се организира от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/, със съдействието на Община Враца.
Участниците в събора ги очакват много състезания, в които могат да се включат и деца. Ще има томболи и награди, чиято стойност надхвърля 9 000 лв. В рамките на четвъртото издание ще се извършва и безплатен компютърен анализ на метеорити.