Бисквитки

петък, 23 май 2014 г.

Поздрав от кмета на Враца



Уважаеми културни и просветни дейци,
         скъпи ученици и съграждани,
Всяко поколение е вдъхновено от делото на светите братя Кирил и Методий – родоначалници на българското ни самосъзнание. Двамата просветители, създавайки българската писменост, поставят най-здравите основи на държавността. Техният епохален труд окрилява българите през вековете  – и в дни на величие, и в дни на изпитания.
         Нека съхраним и пренесем в годините пламъка на просвещението, жаждата за знания и стремежа към овладяването на нови научни простори!
         Честит 24 май – ден на славянската писменост и българската просвета и култура!

               Инж. Николай Иванов,
                                                                  кмет на община Враца

Крими хроника




След бързи ОИМ по сигнал за кражба на монетник;  клавиатура  и 50лв. от автомат за кафе в с.Борован, извършена на 21-22.05.2014г. е установено, че извършител на деянието е  лицето С.П./19г./ от село Борован.  В хода на разследването е установено, че същото лице  е автор и на други престъпления на територията на село Борован.
- На 21-22.05, С.П. извършил кражба на  монетник и сумата от 30лв. от автомат за кафе в централната част на селото
          Oт частен имот в селото, С.П. откраднал гориво-нагнетателна помпа и стартер от трактор „ТК-80 Болгар”
В 04.40 ч., С.П. умишлено подпалил  лек автомобил „Опел”, който изгорял напълно. Лицето С.П. е задържано за срок до 24ч.
          На 22.05.14г., около 14.00ч. в гр.Враца се преобръща колесен трактор ”Хидромек” управляван от К.П./54г./ от с.Косталево. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,97 промила. 
След ОИМ  за кражба на 90лв., извършена на 21.05.14г. в с.Пудрия е установено, че извършител е 14-лице от същото село.
След ОИМ за кражба  на ламарини и домакински съдове от къща  в село Галатин, извършена на 09.05.14г. в с.Галатин, е установено, че извършители на престъплението са криминално проявените лица:  Д.И./40г./ и Д.С./38-годишна/ от гр.Криводол.
На 22.05.2014г., в приемната на МВР в с.Крива бара се е явил жител на същото село, който заявил, че от къщата на брат му, неизвестно лице  е извършило кражба на метален казан,  циркуляр с ел. мотор,  1 садачка за царевица. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата: Б.И./42г./ и Г.Г./45г./ от с.Крива бара.
В  22.35ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка  лек автомобил „Опел Вектра”, управляван от Д.П./19г./  от гр. Козлодуй. В автомобила  е открит плик със суха листна маса- канабис.
Образувано  е БП.
На 22.05.2014 г., за времето от 14.00 ч. до 17.00ч., на територията на РУП-Козлодуй  е проведена специализирана операция по метода „Широкообхватен пътен контрол”. Проверени са 32 МПС.  Съставени са 4 акта  и 7 фиша  по ЗДвП, 1 акт   по ЗБЛД.  
В РУП-Оряхово е получена жалба от жител на с.Крушовица, който съобщил, че от фризер в жилището му, неизвестно лице е  откраднало агне.  След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на кражбата е лицето В.Т./56г./ от с.Крушовица, криминално проявено и осъждано.
За времето от 14.30ч. до 17.30ч., на територията на РУП-Оряхово е проведе специализирана проверка по метода „Широкообхватен пътен контрол”.  Проверени са 32 МПС. Установени са 7 нарушения.
За времето от 09.00 ч.  на 22.05.2014 год. до 08.00ч. на 23.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 7 питейни заведения; 17 МПС;  22 лица;  2 пункта за изкупуване на метали, 2 заложни къщи. Констатирани са 10  нарушения.

      Регионален говорител на МВР:
        Красимир Василев
                                                                         

четвъртък, 22 май 2014 г.

Промяна в уличното движение на Враца





Въвежда се нова временна организация на движението по улица „Софроний Врачански” във Враца. Промяната е свързана със започналите ремонтни дейности по цялостното асфалтиране на ул. „Кръстьо Българията” и е в сила от 16 часа днес. Движението по ул. „Софроний Врачански” в участъка от площад „Св. Софроний Врачански” до ул. „Панайот Волов” става двупосочно. В същия участък се забранява спирането и паркирането на МПС. Отменя се съществуващата в района „Синя зона” за паркиране на автомобили. Временната организация на движението остава в сила до нейната отмяна.



Дарения за 2 млн. лв. са декларирани за данъчни облекчения от физическите лица


        
   Общо 2,175 млн. лв. от дарения са ползвани като данъчни облекчения от физическите лица за 2013 г. Това показват данните от обработените до този момент декларации за облагане на доходите от 2013 г. Данъчното облекчение за дарение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, като срокът е 30 април на следващата година.
Размерът на даренията, с който е намалена сумата на годишните данъчни основи в декларациите, е с 30% повече от миналата година, когато са посочени 1,665 млн. лв. от дарения за данъчни облекчения. Данните показват също, че се увеличава и броят на хората, които ползват облекчението за дарение. През 2014 г. в годишната си декларация такова намаление са ползвали 2 446 души, а през 2013 г. – 2 132.
            В същото време 5 318 български семейства са се възползвали от данъчното облекчение за млади семейства. Те са с 690 повече от 2013 г., когато с платените лихви по ипотечните си кредити доходите си са намалили 4 628 фамилии. Общият размер на средствата, с които младите семейства са намалили сумата от годишните си доходи е 17,6 млн. лв. за 2013 г. и съответно - 16,1 млн. лв. за 2012 г.
Общо подадените в цялата страна декларации за облагане на доходите на физическите лица са 550 000, като 15 на сто от тях са изпратени в НАП онлайн, подписани с електронен подпис.
Юлия Грънчарова       

сряда, 21 май 2014 г.

Крими хроника


         
На 20.05.2014г., при проверка на къща в с. Краводер, общ. Криводол, полицейски служители са намерили и иззели общо 3620 къса цигари, без български акцизен бандерол, 6,8 кг. нарязан тютюн  в отделни пакети, 2  метал-детектора, 2 въздушни пушки, затвор и дръжка с цев  от  пистолет, 5 боеприпаса,   34 предмети и монети с културно историческа стойност, за които собственикът П.К/60г./  не може да даде обяснение и да представи надлежни документи. Образувано  е досъдебно производство.
 Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР-Враца, съвместно с инспектори  от Областна дирекция по безопасност на храните – Враца и НАП – Враца извършиха проверка на търговски обект – склад в гр. Враца, за продажба на комбинирани фуражи и фуражни суровини. 
При проверката е установено, че дружеството използва без правно основание в търговската си дейност чужда марка, без съгласието на притежателя на изключителното право. В търговско помещение са намерени складирани 2240 кг. комбинирани фуражи.  При извършени насрещни проверки от служители на ОДБХ  е установено, че етикетите поставени на чувалите не съответстват на представените от фирмите образци. Установени са и други нарушения. Работата по случай продължава.
На 20.05.2014г, служители на РУП-Мездра съвместно със служители на Митница – Лом проведоха  СПО на територията на гр. Мездра, с цел: превенция, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия.
При проверка на лек автомобил „Фолксваген”, собственост на жител на село Горна Бешовица,  са намерени  и иззети 60 къса цигари. 
 В къща в село Горна Бешовица, проверяващите са открили въздушна пушка без идентификационни номера и надписи.

За времето от 09.00 ч.  на 20.05.2014 год. до 08.00ч. на 21.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 5 питейни заведения, 16 проверени МПС, 27 лица, 2 пункта за изкупуване на метали, 1 заложна къща. Констатирани са общо 11 нарушения, които са санкционирани по  ЗДвП и по ЗБЛД.
           След ОИМ за кражба на мобилен телефон на стойност 700 лв., извършена на 30.12.13г. в гр.Криводол е установено, че извършител на деянието е 16-годишно криминално проявено лице.
На 21.05.2014г., около 00.10 ч. в с.Алтимир е спрян за проверка   лек автомобил Опел Вектра”, управляван от С.И./40г./  от с.Алтимир. Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,53 промила.
  На 20.05.2014г., на територията на  РУП- Бяла Слатина е  проведена СПО за  противодействие на престъпността в малките населени места на територията на ОД МВР-Враца. Проверени са 19 МПС и 31 лица. Констатирани са  4  нарушения.
 В 23.02ч. в РУП- Козлодуй е получено съобщение от телефон 112, че в двора на частен имат в гр. Козлодуй гори лек автомобил. Установено е, че гори лек автомобил „Мерцедес”, собственост на С.С./49г./  от гр.Козлодуй. Огънят е изгасен от служители на РСПБЗН-Козлодуй.  Образувано  е досъдебно производство.
В РУП-Роман е получен сигнал жител на село Синьо бърдо, който  е заявил, че  от жилището му  е извършена кражба на трифазен електромотор.  След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето И.Й./38г./ от същото село.
  Регионален говорител на МВР:
     Красимир Василев