Бисквитки

петък, 24 април 2015 г.

Кмет инспектира строителството на паркове във Враца

            Кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът инж. Красимира Георгиева днес инспектираха строително-монтажните работи в двата градски парка – новоизграждащият се в жк „Дъбника” и общественият парк „Хижата”. „Строителството върви в срок и се изпълнява много добре. Надявам се съвсем скоро да сме на финала и да се радваме на тези красиви придобивки за града” – обобщи след обиколката инж. Иванов.

         В парка в жк „Дъбника” са завършени всички настилки, монтирани са пейките, изцяло е изграден амфитеатърът, готови са пеещите фонтани, поливната система и кладенците, от които тя ще се захранва. До момента са засадени 3 500 дървета, завършено е зацветяването и засаждането на храстите. Предстои довършване на озеленяването, поставянето на минерална мазилка на фасадите на амфитеатъра и дребни довършителни работи. След обиколката на парка инж. Иванов и инж. Георгиева преминаха по целия маршрут на новата велоалея и по алеите на парк „Хижата”, където работата продължава. В района на бившия „Пикник” в момента се монтират съоръженията за новоизграждащия се детски парк. Кметът и зам.-кметът инспектираха и новите детска площадка и фитнес на открито, монтирани над площадката при емблематичната сграда „Хижата”. Обсъден бе и изборът на места, където да бъдат поставени двата телескопа, с които врачани и гостите на града ще могат да се любуват на красивите гледки към града и Балкана.

Кметът на Враца подписа първите договори за техническото обследване на жилищни сгради във Враца

            Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес подписа първите договори за
архитектурно заснемане и енергийно обследване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Своите подписи под договорите сложиха и представители на фирмите-изпълнители –„ВМЛ Консулт” ЕООД, „Мултиплекс инженеринг” ЕООД, „Кодас Консултинг” ЕООД и „Билдконсулт БГ” ЕООД. На срещата присъстваха също домоуправители и представители на етажните собствености на жилищните блокове, които са одобрени за саниране – на бул. „2 юни” 70, ул. „Братя Миладинови” 10, бл. 124 в жк „Дъбника” и бл. 1 в жк „Младост”. Одобрен за саниране и стартиращото архитектурно заснемане и енергийно обследване е и бл. 54 в жк „Сениче”, за който също бяха подписани договорите. „Днес слагаме истинското начало на Националната програма във Враца. Благодаря на домоуправителите и представителите на жилищните кооперации, че се хвърлихте смело и успяхте да убедите и вашите съседи. Много разчитаме на вас за това повече хора да съберат кураж, защото знаете че програмата беше натоварена и с негативизъм в началото. Имате пълната ни подкрепа. Надявам се съвсем скоро да стигнем и до конкретното изпълнение на енергийната ефективност. Първата стъпка и то важна, разбира се, е архитектурното заснемане и енергийното обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията на Закона за устройство на територията и изготвянето на технически паспорти на тези сгради, за които подписваме договорите днес” – каза кметът инж. Николай Иванов.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


19 проекта от област Враца получават финансиране от ПУДООС за 2015 година


Общо 19  проекта на общини, кметства, училища и детски градини от област Враца ще получат финансиране в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2015 г.” и обявения от Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда конкурс на тема „Обичам природата – и аз участвам”. Целта и на тазгодишната кампания е да се повиши екологичната култура и навлизането на съвременни тенденции в сферата на опазване на околната среда
В кампанията са подадени 1012 проекта от общини и кметства, от които са финансирани 234 за територията на цялата страна. До 10 000 лв. ще получат 9 общини и кметства на територията на РИОСВ – Враца:
1. Община Козлодуй за проекта „Благоустрояване на зона за отдих в община Козлодуй – създаване на зелена, сигурна и достъпна среда за нас и децата ни”.
2. Кметство с. Пудрия, общ. Криводол за проекта „Обичам природата и аз участвам”.
3. Кметство Долни Вадин, община Оряхово за проекта „Създаване на кът за отдих в село Долни Вадин, общ. Оряхово”.
4. Кметство Лесковец - община Оряхово за проекта „ Почистване и рехабилитация на парк за отдих и игри в с. Лесковец.”
5. Кметство Гложене - община Козлодуй за проекта „ Почистване и обособяване на зона за отдих в с. Гложене.”
6. Кметство Галово - община Оряхово за проекта „ Почистване и рехабилитация на парк за отдих и игри в с. Галово
7. Кметство Власатица - община Враца за проекта „Почистване, облагородяване на замърсени територии и изграждане на кът за отдих и спортуване в село Власатица.”
8. Град Бяла Слатина - Област Враца за проекта „Създаване на еко кът за малки и големи в ж.к. Сребреня.”
9. Кметство Паволче - община Враца за проекта „ Обичам природата - и аз участвам.”
В кампанията са подадени 1098 проекта от училища и ОДК, от които са финансирани 122 за цялата страна. До 5000 лв. ще получат 7 училища на територията на РИОСВ – Враца:
1. СОУ “Васил Левски”, гр. Роман за проекта „Еко - кът в училище”.
2. ПАГ “Никола Вапцаров” – гр. Бяла Слатина за проекта „Моето зелено училище”.
3. ОУ “Св.св. Кирил и Методий”, гр. Враца за проекта „Обичам природата и аз участвам”.
4.  ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, с. Малорад - община Борован, обл. Враца за проекта „Обичам природата и аз участвам”.
5. ОУ “Христо Ботев – гр. Мездра за проекта „Обичам природата на моя роден край”.
6. СОУ “Иван Вазов – гр. Мездра за проекта „Еко-кът вазовче”.
7. НУ “Св.св. Кирил и Методий”, гр. Оряхово за проекта “Възстановяване на зона за отдих и създаване на детски еко - кът в училищния двор”.
В кампанията са подадени 773 проекта от детски градини, от които са финансирани 121 в цялата страна. До 5000 лв. ще получат 3 детски градини на територията на РИОСВ – Враца:
1. ОДЗ “Славейче” - гр. Криводол за проекта „Еко площадка”.
2. ОДЗ “Незабравка”, гр. Мизия - обл. Враца за проекта „Обичам природата”.
3. ОДЗ №2 – гр. Мездра, област Враца за проекта „ Гласът на природата”.
Пълният текст на протокола с одобрените проекти е публикуван на интернет страницата на ПУДООС – http://pudoos.bg/ и на страницата на МОСВ – http://moew.government.bg.

Пресцентър РИОСВ - Враца

24.04.2015 г. 

Училище „Никола Войводов“ чества патронен празник

Заместник областният  управител Ирина Иванова беше почетен гост на тържественото честване на патронния празник на Средно общообразователно училище „Никола Войводов“ във Враца. Тя поднесе  поздравителен адрес от името на Областния управител на област Враца Малина Николова към директора на учебното заведение Галина  Витанова, педагогическата колегия и учениците. В словото си, Ирина Иванова изрази възхищение от успехите в образователно-възпитателния процес в училището, което през годините отстоява и съхранява добрите просветни традиции.
            „Празничният ден е израз на почит и уважение към личността на Никола Войводов и съм убедена, че всички вие сте носители на частица от този светъл заряд и порив!
            Бъдете горди със своите достижения, бъдете вдъхновени и креативни, модерно мислещи личности, отстояващи престижа на Вашето авторитетно училище!
            Нека с много умения списвате страниците на училищната история. Бъдете уверени и нека празникът е вдъхновение за идеи и иновативните подходи.“
Ирина Иванова се обърна към учениците с пожелания да носят с гордост името на своето училище по пътя на успеха и просветата и пожела на целия екип на учебното заведение  здраве, щастие и благополучие!

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“


Крими хроника

На 21.04.2015г., в РУ -Козлодуй е постъпил сигнал от Д.Д./30г./ от с.Хърлец, който  е заявил, че в периода от 08.04.2015г. до 17.04.2015г., три познати лица чрез сила и заплашване са го принудили да им даде сумата от 2300 лева. На 23.04.2015г., Д.Д.  се явил в РУ-Козлодуй и  заявил, че едно от лицата, чрез заплаха го принуждава да му даде още 200 лева, като му урежда среща на спортната площадка в гр.Козлодуй. След предприетите  действия, непосредствено след получаване на парите полицейски служители са задържали лицето Р.И./32г./ от гр. Козлодуй.
Установени са и други две лица- И.Д./31г./ и М.Б./31г./ от гр.Козлодуй, които имат отношение към случая. Трите лица са задържани в РУ-Козлодуй за срок от 24 часа.Материалите по преписката са докладвани на Районна прокуратура-Козлодуй.

          На 23.04.15г., около 12.51ч. на пътя гр. Враца- гр. Криводол, от неукрепен товар на товарен автомобил автомобил ”Татра” паднал камък, който счупил панорамно стъкло на  разминаващия се с него лек автомобил „ Опел”. Товарният автомобил  е бил управляван от водача П.П./45г./ от гр.Враца, който шофирал след употреба на алкохол-1,54 промила.

На 23.04.15г., в РУ-Враца е постъпил сигнал, че около 22.00часа на  22.04.15г. в гр.Враца, в парка на ДНА неизвестни лица са пресрещнали две 15-годишни момчета и след заплахи отнели от тях 6 лв. След проведени следствени действия  е установено, че извършители на деянието са две криминално проявени 15-годишни момчета от гр. Враца.

На 21.04.15г. в РУ-Враца е получено съобщение,  че за времето от 07.40ч. до 16.50ч. на 21.04.15г., неизвестно лице е разбило катинар на къща  в гр.Враца  и извършило кражба на  2 дрелки и винтоверт. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Х.М./24г./ от гр. Враца.

         За времето от 20.00ч. до 00.00ч. на 23.04.2015г., на територията на гр.Враца-център, с.Паволче, Челопек, Згориград, Лиляче, Бели извор и с.Власатица е проведена специализирана полицейска проверка  с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Констатирани нарушения – няма.

На 24.04.15г., в 02.00ч. в РУ-Бяла Слатина е получено съобщение,  че неизвестно лице е изсипало и запалило течност пред входната врата на къща  в село Габаре. Не са нанесени щети по входната врата или други части на къщата. Местопроизшествието е запазено за оглед през светлата част на денонощието.  
На 22-23.04.2015г., на територията на  РУ-Бяла Слатина е  проведена специализирана операция с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места. Няма констатирани нарушения.
 На 23.04.2015г.,  на територията на РУ-Бяла Слатина е проведена специализирана проверка по метода „Широкообхватен контрол. Проверени са   21 МПС и  32 лица. Констатирани са 7 нарушения на ДЗвП 
За времето от 20.00ч. на 22.04.2015г. до 07.00ч. на 23.04.2015г.,  на територията на селата Моравица, Руска Бела и Крета  е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.
 Нарушения не са констатирани.   
На 23.04.15г., в 15.45ч. в РУ-Козлодуй  е получен сигнал от 78-годишна жена от  гр.Козлодуй,  която е заявила, че е жертва на телефонна измама. Жената предала 4000 лв. на непознат мъж, който й съобщил по телефона, че дъщеря й  е пострадала при пожар,  а за лечението  й са нужни 14000лв. Образувано  е досъдебно производство 
В 07.30ч в село  Бутан е извършена проверка на лек автомобил „БМВ”, управляван от В.А./26-годишна/ от село Бутан. Установено е, че водача  е неправоспособен - има влязло в сила наказателно постановление да не управлява МПС за срок от 1 година.  По случая в РУ-Козлодуй е започнато БП.

        Регионален говорител на МВР:
   Красимир Василев
                                                                         


Сметките на над 400 фирми регистрирани в офис на НАП Враца могат да бъдат запорирани за неплатен корпоративен данък


Банковите сметки на 421 фирми от Враца с невнесен в срок корпоративен данък за 650 хил. лв. могат да бъдат запорирани, ако до седмица  не платят дълга си или не представят обезпечение. Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък в размер между 100 лв. и 10 хил.лв. от фирми, регистрирани в офис на НАП Враца. Публичните изпълнители са предприели необходимите действия и на всички дружества с просрочени задължения са изпратени покани за доброволно изпълнение.
Преди да започне принудително изпълнение, от НАП осъществяват контакт с представител на фирмата и по телефона. От колцентъра на ведомството разясняват на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде изнесено на публична продан.
Припомняме, че законът допуска по изключение и плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в НАП, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки задължение заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета.
НАП предлага електронна справка за задължения на сайта си, като за целта е необходим електронен подпис или безплатният персонален идентификационен код (ПИК).
 Юлия Грънчарова         



четвъртък, 23 април 2015 г.

ДО 1 МАЙ СЕ РЕГИСТРИРАТ ПУНКТОВЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ЖИВИ ОХЛЮВИ



 Първи май е крайният срок, в който желаещите да разкрият пунктове за изкупуване на охлюви, могат да подадат уведомление в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Враца. Регистрираните пунктове трябва да са оборудвани с хладно помещение за съхранение, подходящ амбалаж и транспорт на живите охлюви, калибровъчно сито за пресяване на маломерните охлюви с диаметър на отворите 28 мм. Отговорниците на пунктовете са длъжни да връщат незабавно в природата маломерните охлюви, предадени при тях.
Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви от природата за търговски цели или фермерско отглеждане е от 10 май до 30 юни включително. Събират се два вида - лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia).
През 2014 година бяха приети уведомления за разкриване на 42 пункта за  изкупуване на охлюви на територията на областта.
След изтичане на срока, в който се приемат уведомленията, лицата, които са извършили нарушение или не отговарят на посочените условия, подлежат на санкции съгласно Закона за биологично разнообразие.
Глоба от 100 до 1000 лева за физическо лице и от 200 до 5 000 лева за юридическо лице очаква всеки, който изкупува охлюви, без да е уведомил РИОСВ - Враца. За 2014 година експертите от РИОСВ - Враца не са констатирали нарушения на режима на изкупуване на видовете лозов и градински охлюв.

Пресцентър РИОСВ-Враца
23.04.2015 г.


Информационната среща

Областният управител на област Враца Малина Николова  откри информационната среща на Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България. На нея присъстваха изпълнителният директор на Регионален Офис за Трансгранично Сътрудничество Кълъраш за Границата Румъния – България Николета Минку, Богдан Мушат, ръководител на съвместния технически секретариат, експерти от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, представители на местната власт, институции и неправителствени организации.
Малина Николова приветства участниците и благодари на партньорите от Съвместния секретариат за провеждането на информационния семинар в област Враца и  акцентира на ефективността, устойчивостта и резултатите от нейното осъществяване.
„Безспорно регионите получават силен финансов тласък, като по този начин ще се подходи с изключително внимание и отговорност към всяка една възможност, която програмата предоставя“ – заяви Малина Николова. Тя изрази задоволството си от изпълнението на съвместните проекти през изтеклия програмен период и добави, че те имат значим обществен принос и сега предстои да се надградят добрите резултати:
„Депозирането на качествени проекти е гаранция за постигане на максимални взаимни ползи от двете страни.
Също така е важно да отбележим, че успешно реализираните  трансгранични проекти са в полза на гражданите и подобряване на стандарта на  живот  в Румъния и България.
Шесто събитие означава, че Област Враца ще се постарае да бъде отличен участник в кандидатстването и оползотворяването на средствата от Програмата за проекти с добавена стойност и положителен обществен отзвук.“ – добави още Областният управител.
Тя изрази надежда съвместната работа с румънските партньори да бъде продължение на създадените приятелски връзки и обогатяване на опита ни в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество и пожела ефективна работа и активно отношение на участниците.
Информационната среща представи  възможностите в обхвата на  Програмата, приоритетните оси, лансирани в рамките на първата покана за набиране на проекти, както и сроковете за подаване на проектните заявления.

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“


Младежите от ГЕРБ Враца изказаха признателност към врачанския писател Илиян Нисторов

МГЕРБ е единствената младежка политическа организация както в България, така и във Враца, която днес води организационно-политически живот и има действащи структури във всички български градове. Много младежи от Врачанско все повече се вливат в редовете на М ГЕРБ, търсейки своята идентичност като модерни граждани на Европа и желаейки европейския път на развитие. Това каза днес Илиян Нисторов по време на представянето на най-новата си книга „Детският свят на Враца“. Събитието се провежда под патронажа на народния представител от ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова и Областния управител Малина Николова. Документалистиката проследява възпитанието и социализацията на подрастващите в 4 времеви периода - от 1878 г. до днес и има за цел да запази историческата и културна памет на врачани.
По време на представянето младежи от ГЕРБ връчиха благодарствено писмо на видния публицист. „Благодарим Ви за специално отделените страници, в които преставяте многобройните инициативи и дейности на младежката организация от създаването и до момента. Вашата творба не само умело пресъздава детството на поколения врачани от Освобождението на България до наши дни, а и дава обективен поглед над социално-културния живот на съгражданите ни. Освен уважаван краевед и общественик, за нас Вие сте и съвременен будител, активно популяризиращ паметта и ценностите, завещани от предците ни – тези, „които с труда си създадоха поколения достойни българи“, се казва в поздравителния адрес.
М ГЕРБ пожелава на врачанския писател здраве и дълголетие, за да съхрани вдъхновението и енергията на авторовия си талант, осъзнаващ високата обществена значимост на произведенията си.




Заглавията от театралния афиш през следващите дни:


24.04.`15 г. – петък в Камерна зала от 11 часа
„Котаракът с чизми”

24.04.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Родолюбци” от Радослав Дорич

25.04.`15 г. – събота в Куклена зала
„Приказка на горската полянка”

28.04.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Вик за любов” от Жозиан Баласко

29.04.`15 г. – сряда на Голяма сцена от 19 часа
Благотворителен спектакъл на сдружение „Протегни ръка”

29.04.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Приказки от виенската гора” от Йодьон фон Хорват

30.04.`15 г. – четвъртък на Голяма сцена от 16.30 часа
40-годишен юбилей на ОДЗ „Единство, творчество, красота” - Враца

30.04.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Родолюбци” от Радослав Дорич

02.05.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Малки куклени истории” от Рада Москова


Крими хроника

След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на мъжко яке от магазин  в гр.Враца,  извършена на 08.04.2015г. е установено, че извършители са криминално проявените за кражби лица: С.В./17г./и Б.Р./17г./ от град Мездра. 
На 21.04.15г. в приемната на МВР в село Бъркачево се явил жител на същото село,  който заявил за извършена кражба на кожено платнище за покритие на сено от двора на имота му. Кражбата е била извършена за времето от 01.03.15г. до 22.04.15г. След бързи издирвателни мероприятия  е установено, че извършител на деянието е лицето Г.Х./27г./ от същото село.
На 22.04.2015г., на територията на  РУ-Бяла Слатина е  проведена специализирана операция за  проверка на МПС с чужди регистрационни табели, управлявани от български граждани. Не са установени МПС с чужди регистрационни табели 
В 09.10ч. в РУ-Козлодуй  е получено съобщение  от жител на с.Крива бара, който  е заявил, че лицето С.Х./51г./ от същото село, влязло в частен дом и взело лек автомобил „Мазда 323”  под предлог за неуредени финансови взаимоотношения. На място са изпратени служители на РУ-Козлодуй, които открили автомобила в двора на С.Х. Образувано  е досъдебно производство.
В 10.20ч. е получен сигнал от кмета на с.Бутан, който съобщил за възникнал спор между лицата Е.Х./66г./  от с. Бутан и служителка в кметството на село Бутан. Скандалът  прераснал в саморазправа от страна на Е.Х. Пострадала  е служителката в кметството. Е.Х. е задържан за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.

            Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Враца става домакин на среща на НСОРБ


            Община Враца ще бъде домакин на заседание на една от комисиите на Националното сдружение на общините в Република България. Градът е избран за редовната среща на постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони. Заседанието ще се състои на 28 и 29 април в конферентната зала на Община Враца. Очаква се за срещата да пристигнат кметове, заместник кметове и експерти на общини от цяла България. Кметът на Враца инж. Николай Иванов ще приветства участниците.
         В първия ден от заседанието ще бъде разгледано приключването на общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). Измененията в нормативната уредба по управление на поземления фонд и горските територии ще се обсъдят във втория ден.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





сряда, 22 април 2015 г.

РИОСВ – Враца с деца от Ресурсния център отбеляза Деня на Земята - 22 април


17 деца от Ресурсен център – Враца отбелязаха заедно с експерти на РИОСВ – Враца и Басейнова Дирекция за управление на водите „Дунавски район“ с център гр. Плевен  Световния ден на Земята - 22 април.
Празникът започна със засаждане на фиданки – брези и ясен в двора на базата. В интерактивните игри – „Изчезване на местообитанията“, „Дядовата ръкавичка“, „Горска екосистема“ и „Да се справим заедно“, децата научиха защо трябва да опазват природните ценности и да се грижат за флората и фауната.
  Празникът продължи с рисунки на асфалт и с подреждане на икебана от пролетни цветя.


Пресцентър РИОСВ – Враца

Враца в Националната програма за енергийна ефективност

Община Враца ще подпише първите договори с външни изпълнители
по Националната програма за енергийна ефективност
за многофамилни жилищни сгради

В петък, на 24 април в Община Враца ще се подпишат договорите с класираните  на първо място фирми на проведените процедури за възлагане на обществени поръчки по ЗОП за дейностите, финансирани по Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради.
Три са фирмите, които ще  извършат дейностите  „Архитектурно заснемане, изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл. 169, ал. 1 (т. 1 - 5) и ал. 2 от ЗУТ и на технически паспорти на многофамилни жилищни сгради в гр. Враца” на сградите, сключили договори за финансиране по националната програма.  
ВМЛ-КОНСУЛТ ЕООД ще извърши тези дейности на сградата на ж.к. „Младост” бл. 1. МУЛТИПЛЕКС ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД - на жилищните сгради в ж.к. „Дъбника” бл. 124, ж.к. „Сениче” бл. 54 и бул. „Втори юни” № 70, а КОДАС КОНСУЛТИНГ ЕООД ще изпълнява тези дейности на сградата на ул. „Братя Миладинови” № 10.
            За дейността Обследване за енергийна ефективност и сертифициране на многофамилни жилищни сгради в гр. Враца, съгласно ЗЕЕ и при условията и по реда, определен от Наредба 16-1594 от 2013 г.” класираните на първо място фирми, с които Общината ще подпише договор са: БИЛДКОНСУЛТ БГ ЕООД - за ж.к. „Младост”, бл. 1 и ж.к. „Сениче” бл. 54, а  ВМЛ-КОНСУЛТ ЕООД - ще извърши енергийно обследване и сертифициране на жилищните сгради в ж.к. „Дъбника” бл. 124, бул. „Втори юни” № 70 и ул. „Братя Миладинови” № 10.

На подписването на договорите Община Враца е поканила да присъстват представители на сдруженията на собствениците.  

Врачански танцьори заминават за Германия


             Представителна група на Танцов състав „Хемус” към Община Враца заминава за гр. Франкфурт (Одер), Германия. Врачанските танцьори ще вземат участие в „Международен музикален фестивал на побратимените градове” по покана на организаторите – Община Франкфурт(Одер), Фанфарен оркестър на гр. Франкфурт(Одер) и Евро-лагер. Фестивалът ще се проведе от 24 до 27 април. В него ще участват оркестри и танцови състави от градовете Франкфурт(Одер), Германия и Слубице, Полша, както и от град Враца.


Откриха Панаира на образованието във Враца

            Заместник кметът инж. Красимира Георгиева откри днес Панаир на образованието във Враца. Инициативата се провежда за четвърта поредна година и нейн организатор е Община Враца. „За ръководството на Община Враца,  образованието винаги е било, е и ще бъде приоритет в нашата работа. Тази, станала вече традиционна инициатива, има за цел да даде поле за изява на всички училища на територията на общината да се представят пред обществеността. За мен е изключително важно правото на равнопоставеност на всички и свободата на изява, защото съм убедена,  че в нашата община има прекрасни училища, в които работят истински професионалисти и това го доказват множеството постижения на нашите ученици от национални и международни изяви. Всички ние знаем, че най-истинска  е информацията, почерпена от първоизточника, а кой, ако не самите вие, учители и ученици от самото училище, можете да покажете кои сте. Заставам зад вашите идеи и стремежи, вярвам в уменията и способностите ви и съм убедена, че с общите ни усилия има по-добро бъдеще за децата на нашия град” – каза при откриването инж. Георгиева.
         Тази година свои шатри в панаира имат 15 начални, основни и средни училища, профилирани и професионални гимназии, Химико-технологичния и металургичен университет в София, врачанският филиал „Проф. д-р Иван Митев” на Медицинския университет в София и Центърът за кариерно ориентиране към Регионалния инспекторат по образование - Враца. Всяко учебно заведение бе вложило фантазия и собствен стил в представянето си. Едни рисуваха, други танцуваха или пееха, трети раздаваха флайери, други бяха подредили купите и медалите, завоювани от тях в различни състезания. Ученици, учители и директори представяха достиженията и възможностите на своите училища.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Изтича срокът за подаване на декларация образец 6 от самоосигуряващите се лица

    
Още седем работни дни имат самоосигуряващите се лица да подадат декларация образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ". Срокът за подаването на декларацията изтича на 30 април. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят таблица 1 и  таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход към данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2014 г. Въз основа на данните, декларирани в тези таблици, се определят окончателният размер на месечния осигурителен доход, както и годишният осигурителен доход, върху който се довнасят осигурителните вноски.
В декларация образец 6 самоосигуряващите се лица отразяват сбора от дължими авансово осигурителни вноски през годината и тези, дължими при определянето на окончателния размер на осигурителния доход. Декларацията се подава в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по постоянен адрес.
Най-лесно самоосигуряващите се лица могат да подадат декларация образец 6 с персонален идентификационен код, уточняват от приходната агенция. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента общо подадените декларации образец 6 с ПИК са 10 500.
До 30 април самоосигуряващите се лица трябва да внесат и окончателните осигурителни вноски за социално и здравно осигуряване. Окончателните осигурителни вноски се превеждат с различни кодове за вид плащане: за фонд Пенсии – 55 11 11; за ДЗПО в УПФ – 58 11 11;  и за здравно осигуряване – 56 11 11. При попълването на платежните нареждания за окончателните осигурителни вноски задължително се посочва ЕГН на самоосигуряващото се лице.
Повече информация за попълването на осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор от цялата страна.
Юлия Грънчарова   


„Детска вселена” отбеляза 45-ия си рожден ден

     С вълнуващ концерт-спектакъл ОДЗ „Детска вселена” във Враца отбеляза своя 45-ти рожден ден. Родителите и приятелите на детската градина изпълниха залата на Читалище „Развитие”. С песни, стихчета и танци от класика, през модерен балет до рап, малчуганите стоплиха сърцата на публиката и заслужиха безкрайните аплодисменти. „За мен е особена чест и удоволствие да Ви поздравя по повод 45-годишнината на вашето детско заведение! Скъпи учители, пожелавам ви да съхраните своя професионализъм и любов към децата, като грижа за утрешния ден! Поддържайте стремежа към творчество и авангардност, за да запазите добрите традиции и мъдростта на натрупания педагогически опит! Скъпи деца, в този ден, когато ще отдадете дължимите почит и уважение към детската градина и хората, които ви обгръщат с грижи и любов, искам да  ви пожелая здраве и увереност в това, към което се стремите. Гордейте се, че сте възпитаници на ОДЗ „Детска Вселена” и на един прекрасен екип, който уверено ви води по пътя на вашето израстване!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов се обърна към рожденниците.

Директорът на ОДЗ „Детска вселена” Клавдия Костова благодари на кмета за съпричастността и пълното съдействие, което оказва при решаването на проблемите на детската градина. „Инж. Иванов, благодаря Ви за пълната подкрепа, за грижовното отношение към децата ни, за създаването на необходимите условия за отглеждане и възпитаване на децата” – каза също Костова. Думи на признателност имаше и към всички партньори и бивши директори и преподаватели в детското заведение. Особено вълнуващ бе моментът, в който директорката поднесе по една роза със свитък с послание на всеки от своите бивши колеги на фона на песента на Емил Димитров „Ако си дал”. Празникът продължи с много настроение и завърши, както подобава, с торта и  фойерки.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



вторник, 21 април 2015 г.

Крими хроника


На 21.04.2015г., в УП- Криводол е получено съобщение,  че за времето от месец октомври 2014г. до 21.04.15г., от къща  в село Уровене, неизвестно лице е  извършило кражба на отпадъчно желязо и метални профили около 400кг., електрическа косачка, електрически тример „Бош”, дрелка, 30м. монофазен удължител, медна лозарска пръскачка, декодер и други вещи и предмети на обща  стойност около 1000лв. След издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата е дело на лицата: А.М./27г./ от гр.Враца и М.З./49г./ от с.Уровене.
         На 19.04.2015г., в 01.20ч. в РУ-Враца е получено съобщение от село Пудрия, че около 01.00ч. на улица  в селото, неизвестно лице е нанесло удар с твърд предмет в областта на главата на 49-годишен мъж от същото село. След процесуално-следствени действия  е установено, че извършител на деянието  е лицето В.Н./33г./  от с.Пудрия, криминално проявено и осъждано.
На 21.04.2015 г., в РУ-Бяла Слатина  е получен сигнал за кражба  на водна помпа и 50 м. кабел от необитаема къща  в  с.Търнава. Кражбата  е извършена за периода    24.01.2015г.-20.04.2015г. Служители на РУ-Бяла Слатина са установили, че кражбата е дело на лицето М.М./30г./ от същото село.
На  територията на  РУ-Б.Слатина е  проведена  специализирана операция с цел: охрана на обществения ред,  недопускане извършването на кражби на кабели, ел.проводници, незаконен добив на дърва и животни в малките населени места. Няма констатирани нарушения. 
За времето от 20.00ч. до 00.00ч.  на 21.04.2015г., на територията на селата: Дърманци, Лик , Ослен Криводол  и Типченица  е проведена специализирана операция с цел: засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Не са установени нарушения.
         На 21.04.2015г., в 16.00ч. в РУ-Козлодуй е получен сигнал от жител на село Хърлец, който е заявил, че неизвестно лице  е окосило и откраднало 120 кв. метра люцерна от двора на частен имот в същото село. След проведените ОИМ е установено, че извършители на кражбата са лицата Е.П./30г./ и Г.И./26г./ от същото село.
 В 13.00ч. в гр. Козлодуй е спрян за проверка  лек автомобил „Фолксваген-Пасат” управляван от лицето Д.Л./29г./ от с.Божурица. Установено е, че вода  е неправоспособен- управлява МПС след влязло в сила наказателно постановление за управление на МПС без да притежава свидетелство за правоуправление.
След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на 6 чугунени капаци собственост на община Роман, извършена на 28.03.2015г. е установено, че извършител на деянието е лицето Я.Р./21г./ от с. Рупци.
На 21.04.2015г., около 15.20ч. в гр.Козлодуй  катастрофирал в дърво вдясно мотоциклет „Сузуки”, управляван от И.Д./35г./ от гр.Козлодуй. Водачът е починал в болницата  в гр. Козлодуй.
    Регионален говорител на МВР:
         Красимир Василев
                                                                         


Изготвен е Регламент за провеждането на 69-ти Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“


              Областна администрация  - Враца изготви Регламент за провеждането на 69-ти Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица 2015 г., под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.
              Националният туристически поход се организира традиционно в дните от 27 май до 2 юни и се посвещава на годишнината от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.
              В маршрута са включени обекти от Националните движения  „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“ и преминава по историческия път от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан.
              Право на участие в похода имат всички ученици, туристически дружества от страната, клубовете и секциите по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрутът могат да се включат също така индивидуални участници и самостоятелни групи, които не принадлежат към определена организация.
Срокът за подаване на заявка за участие е 30 април 2015 г. на адрес:
гр. Враца 3000, бул. „Демокрация“ № 1, Областна администрация – Враца или на
тел.:092 / 67 84 53.
              Регламентът за провеждане на 69 –ти Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица 2015 г., посветен на 139-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, е публикуван на официалния сайт на Областна администрация – Враца.


Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“

 РЕГЛАМЕНТ

за провеждане на
69-ти Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица,
под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев

27 май – 02 юни 2015 г.

            Националният туристически поход  „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица се организира ежегодно. През 2015 год., Походът е включен в Националния спортен календар на Министерство на образованието и науката и календара на Българския туристически съюз. Походът се провежда по случай 139-та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета на българска земя. Той е традиционен и дава възможност на туристите ежегодно да преминават по историческия път от Козлодуйския бряг до вр. Околчица във Врачанския балкан.
            Походът е от III категория на трудност. В маршрута са включени обекти от Националните движения „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“.

            I. Общи приложения
            С този Регламент се уреждат условията и реда за организиране и провеждане на 69-ти Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица.
            Регламентът се утвърждава от Областния управител на област Враца.
           
            II. Време и място на провеждане
            Традиционно Походът ще се проведе от 27 май до 2 юни 2015 година в една походна колона по 120-километровия Ботев път от Козлодуйския бряг до връх Околчица.

            III. Организатор
            Основен организатор и координатор на дейностите по провеждане на 69-ти Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица е Областна администрация – Враца.
            Походът се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и със съдействието на Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Български туристически съюз и Регионални инспекторати по образование.
            Областна администрация – Враца организира цялостната подготовка и провеждане на Похода, като за целта извършва следните дейности:
1.                  Почистване и обезпаразитяване на маршрута и биваците;
2.                  Изхранване на учениците, участници в Похода (три пъти дневно);
3.                  Осигуряване и обслужване на полеви мивки и химически тоалетни по време на Похода;
4.                  Осигуряване на палатки, шалтета и спални чували за учениците, участници в Похода, съобразно нуждите;
5.                  Транспортиране на ученици и бивачни съоръжения по време на Похода. Транспортът на учениците от съответните населените места до началото на похода и обратно не се поема от организатора;
6.                  Осигуряване на медикаменти и екипи на ЦСМП – Враца, ОД на МВР – Враца, ОУПБЗН – Враца, които съпровождат учениците по време на Похода;
7.                  Изготвяне на културно-художествена програма;
8.                  Оказва съдействие на общините, през чиято територия преминават походниците, за реализиране на дейностите по провеждане на Похода и прилагане на културно-художествената програма.
           

IV. Програма на Похода
            27 май 2015 г. /сряда/
10.00 ч. – откриване на „Ботеви дни 2015 г“.  Тържествено изпращане на походниците от 69-тия Национален Туристически  поход „Козлодуй-Околчица“;
до 16.00 ч. - пристигане на участниците в Похода на Козлодуйски бряг. Построяване на бивак;
            18.00 ч. - техническа конференция - пред ресторант Радецки“;
20.30 ч. - тържествено откриване на Похода пред паметника на Христо Ботев. Участие в зарята.

            28 май 2015 г. /четвъртък/
            06.30 ч. - екскурзоводска беседа и потегляне от Козлодуй.
            8.15 ч. - тръгване по маршрута.
            9.30-10.00 ч. - Матеев геран, екскурзоводска беседа.
            10.00-12.00 ч .- Матеев геран – Попово ханче – Бутан, екскурзоводско беседа.
            12.00-12.45 ч. - Бутан – Софрониево – в бивака.
            17.00 ч. - състезания по спортно-туристически игри.

            29 май 2015 г. /петък/
            7.00-8.30 ч. - с. Софрониево - местността Рашково бърдо. Екскурзоводска беседа.
            8.30-10.00 ч. - Рашково бърдо - с. Липница. Подкрепителен пункт.
            10.00-12.00 ч. - с. Липница - с. Алтимир – обяд.
            12.30 ч. - извозване на децата с автобус до с. Борован.
12.30-16.30 ч. - поход на участниците от с. Алтимир до с. Борован. Настаняване в бивака.

            30 май 2015 г. /събота/
7.00-12.45 ч. - с. Борован - с. Баница. Настаняване в бивак.
17.00 ч. - състезания по спортно-туристически игри.
            20.00 ч. - туристическа вечер.

            31 май 2015 г. /неделя/
            7.00-8.30 ч. - с. Баница - Милин камък. Екскурзоводска беседа.
            9.30-12.30 ч. - Милин камък - местността Речка. Настаняване в бивака.
            19.00 ч. - планинарска вечер, културно-художествената програма.

            1 юни 2015 г. /понеделник/
            7.00-9.00 ч. - м. Речка - Ботева поляна. Екскурзоводска беседа.
            9.30-10.30 ч. - Ботева поляна – Йолковица.
13.30 ч. - посещение на лобното място на Христо Ботев в местността Йолковица, екскурзоводска беседа.
            20.00 ч. - туристическа вечер.

            2 юни 2015 г. /вторник/
            8.30 ч. - закриване на похода.
            11.00 ч. - начало на всенародно поклонение на връх Околчица.
            13.00 ч. - отпътуване на групите за страната.

            V. Екипировка, съоръжения и условия
            Участниците в похода трябва да бъдат екипирани според изискванията за участие в прояви по пешеходен туризъм.
            Навсякъде нощувките са в осветени и водоснабдени биваци, в които има  подкрепителни пунктове за храна.
            Превозването на бивачните съоръжения на походниците се извършва с автомобили на участващите групи или индивидуалните туристи. /не важи за ученици/.
            Всички автомобилите се придвижват до биваците в организирана автоколона, придружена от КАТ – Враца.
            Разноските за храна, медикаменти и бивачни съоръжения на всички участници се осигуряват от туристическите дружества по места, предприятия, фирми или самите туристи /не важи за ученици/.

            VI. Право на участие
            В Похода, право на участие имат всички ученици, туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрутът могат да се включват индивидуални участници и самостоятелни групи, които не принадлежат към определена организация.


            VII. Изисквания към участниците
1.                  Дисциплина и спазване на определения ред по време на преходите и в почивките, съблюдаване изискванията на ръководството в биваците и населените места.
2.                  Опазване на околната среда - поддържане на чистота по време на преходите и в района на биваците, съобразно екологичните изисквания.
3.                  Участие в спортно - туристически игри и конкретни изяви в културна и художествена програма.
4.                   

            VIII. Необходими документи  и срок за подаване на заявка за участие
            При пристигане на Козлодуйския бряг, всеки участник /ръководител на група/ в Похода, е необходимо да представи на ръководството на Похода следните документи:
1.                  списък на участниците с три имена и ЕГН;
2.                  документ за предсъстезателен медицински преглед;
3.                  документ за застраховка до 1000 лв.
4.                  За участниците-ученици трябва да бъдат спазени всички изисквания по Наредба № 2 от 24.04.1997 год. за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм, изд. от МОН
            Всеки ръководител ще получи анкетен лист, който трябва да попълни на място и да предаде на ръководството на техническата конференция.
            В срок до 30.04.2015 г. участниците в Похода е необходимо да направят заявка на адрес:
гр. Враца 3000, бул. „Демокрация“ № 1, Областна администрация – Враца или на тел.:092 / 67 84 53.


            IX. Заключителни указания
            Спазването на дисциплината в походната колона и биваците, съзнателното и отговорно отношение към природата, местата за бивакуване и районите към тях, е предпоставка за успешното и безпроблемно провеждане на Похода.
            При груби нарушения на реда и прояви, несъвместими с туристическия морал, ръководството си запазва правото да отстранява нарушителите.

            Участието в тържествата, организирани от кметовете на населените места, през които минава походът и спортно-туристическите игри е по желание на отделните походници.