Бисквитки

сряда, 6 април 2011 г.

Честит празник!

Театърът представя

В събота, на 9 април от 10.30 часа в куклена зала децата ще могат да гледат най-новото заглавие от репертоара на ДКТ – Враца: „Малката Баба Яга” от Отфрид Пройслер.
Във вторник, 12 април от 19 часа в камерна зала е поредното представление на комедията „Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция.
В сряда, на 13 април от 10.30 часка в куклена зала ще се играе „Мечо Пух” от Алън Милн. Вечерта, от 19 часа в камерна зала започва представлението „Изгубени в звездите” от Семьон Злотников. По същото време, но на голямата сцена на ДКТ – Враца, ще започне музикално-танцовият шоуспектакъл „Уникалните гласове” с участието на ансамбъл „Българе”, трио „Уникалните гласове”, трио „Сопрано”, Албена Вескова, Алфрето Торес, солистите от Националната опера и балет и Атанас Славов-Мравчо.
В четвъртък, 14 април на голяма сцена от 18.30 часа започва спектакълът „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл.
В събота, 16 април от 10.30 часа на децата е постановката „Вълшебният цилиндър”.

"Ботев" Враца победи съименника си от Криводол


„Ботев”-Криводол загуби с 0:2 като домакин от лидера „Ботев”-Враца в мач от 22 кръг на първенството в западната „Б” група. Двубоят се игра на стадион „Локомотив” в Мездра пред около 300 привърженици на футбола. До 15-ата мин. срещата бе равностойна, като играта се водеше предимно в средата на терена. В 17-ата мин. обаче Райков центрира и Данчев засече топката с глава за 0:1. Десет минути по-късно Альошев с глава прати топката покрай десния страничен стълб. Петър Петров и Салиф пробваха с далечни удари да възстановят равенството, но неточно. В 35-ата мин. Чирпанов стреля слабо от границата на наказателното поле и Цветковски спаси. В последната минута на първата част Куанг центрира и Михайлов с глава стреля, но покрай гредата. Второто полувреме започна отново с равностойна игра. Едва в 82-ата мин. Петков от границата на наказателното поле стреля от опасно, но топката премина на сантиметри покрай вратата. В 83-ата мин. домакините пропиляха най-чистото си положение. Милчев центрира в наказателното поле и от непоследствена близост Манолов вместо да вкара топката в мрежата я прати високо над напречната греда. До края на мача домакините се вдигнаха на щурм, но вместо да изравнят резултата получиха втори гол в собствената си врата. В 90-ата мин. Христов подаде към Данчев, който от границата на пеналта направи безпомощен вратаря Данов за 0:2. В ответната атака Борис Петков стреля опасно, но Цветковски спаси. В даденото от съдията Младен Пенев продължение Ангел Петров също бе близо до почетно попадение, но ударът му от малкото наказателно поле бе избит от защитник на гостите. Така двубоят завърши с победа с 2:0 в полза на „Ботев”-Враца.
След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Отборът на „Ботев”-Враца е по-добрият отбор. Търсеше победата повече и я постигна. Ние допуснахме елементарна грешка при първия гол и това повлия на играта ни. След това се опитахме да променим резултата, но това, което имахме като положения, го пропуснахме. При втория гол бяхме тръгнали всички напред и се получи числено превъзходство за гостите, които се възползваха от ситуацията”.
Старши-треньорът на „Ботев”-Враца Сашо Ангелов: „Мач с малко футболни достойнства, но за нашия тим бяха важни трите точки и победата. Определено не съм доволен от играта ни, особено през второто полувреме. Очаквах да направим по-силен мач, но не се получи. Не съм доволен и от хората, които влязоха по-късно в игра”.
„Ботев”-Криводол:Данов /капитан/, Милчев, Димитров, Филипов, Ирфан, Петков /ж.к./, Кунчев, Ефремов /66-мин. Манолов/, П. Петров /73-мин. Папазов/, Салиф, Чирпанов /61-мин. А. Петров-ж.к./
„Ботев”-Враца: Цветковски /ж.к./, Куанг, Ванков /капитан/, Найденов, Альошев, Райков, Чалъков, Ценовски /ж.к. 87-мин. Н. Николов/, Коконов /73-мин. Св. Симеонов/, Михайлов /52-мин. Христов-ж.к./, Данчев

Стадион: „Локомотив”-Мездра-300 зрители
Гл. съдия: Младен Пенев-Кюстендил
Помощници:Сашко Деянов, Владимир Владимиров-Кюстендил
4-ти съдия: Румен Христов-Плевен
Делегат на БФС: Линко Лилов-Етрополе

И губернаторът ще чисти

Екипът на врачанския областен управител ще подкрепи инициативата "Да
изчистим Враца". На 9 април с приятели и съседи служителите ще се включат в
акцията по чистене на терени около домовете си - входове на блокове, алеи,
градинки и паркове.
На 15 април служителите ще почистят сами зелените площи и пространството по
протежение на входно-изходното трасе Враца-София. Участъкът е между
Химическия техникум и Технополис. Акцията по почистване започва в 10 часа и
ще продължи до след обяда. Тя е и във връска с 22 април - Денят на Земята.

Елитни коне идват във Враца

В събота ще се проведе традиционното конно състезание за Враца, провеждано до "Ученически комплекс" /пътя за Оряхово/. Рейсингът е организиран от Община Враца и Ездови клуб - Враца. Поканени са за участие всички ездови клубове в страната, за да представят най-елитните си коне и състезатели. Наградният фонд на надпреварата е 4500лв. Състезателният ден ще започне с екстериорна изложба на расови коне. Ще има едно надбягване с местни коне и три с чистокръвни английски коне "ЧАП". В програмата са предвидени четири паркура /прескачане/, един от които е силов /за преодоляване на най–голяма височина/. Ще бъдат показани две уестърн игри, представени от европейският шампион в тази диисциплина. Тазгодишното състезание е вклщчено в програмата на Българската федерация по Конен спорт, поради което се очаква присъствието на повече от 3000 зрители и значителен брой участници. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи танцов кънтри състав и водещи от столицата.

Деца отбелязаха Седмицата на гората


Тържествено бе отбелязана Седмицата на гората с деца от Клуб „Приятели на Природен парк Врачански балкан“ към ЦДГ „Българче“. Проявата бе инициирана от Информационния офис на евродепутата Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ), съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев“, където се състоя тържеството.
В песни и стихове децата отправиха своите послания за опазване на гората и нейните обитатели. Всяко едно от тях бе подготвило рисунка, с която призовава малки и големи да пазят гората.

Стара цитра отново запява


С присъщия си ентусиазъм 84-годишния Петър Веризов от Бърдарски геран реши да се включи в концерта, организиран от Народно читалище „Съединение 1923” по повод приключването на проекта „Всички поколения заедно”. Извади старата цитра от тавана и ще изсвири една-две стари мелодии на нея, за да чуят малките палкенчета как са звучели инструментите, които са веселили техните баби и дядовци.
Петър Веризов е от музикантска фамилия. Роден е в Гостиля на 1 юни 1927 г. Баща му е Гюра Веризов, един от основателите на гостилската духова музика. Дико Илиев живял един месец у тях, когато с помощта на близки приятели и роднини на Гюра основали прочутата гостилска музика. През 1938 г. се преселват в Бърдарски геран.
Бащата станал майстор на струнни инструменти - цитри, китари, мандолини. Занаят, усвоен в комунистическите лагери в Белене и къде ли още не, където лежал заради несъгласия с новата власт в първите години след колективизацията. Синът Петър Веризов е интелигентен и много духовит, но поради „неблагонадеждността” на фамилията цял живот работел като дърводелец, строител и какво ли още не, а накрая се пенсионирал като овчар.
Дълги години свирил в духовата музика на Бърдарски геран. За това славно време увлекателно разказва много интересни истории, които си струва да бъдат записани, защото пазят памет за хора и събития, част от колоритната неофициална история на селото.
Тъй като музиката била в сърцето му, а занаятът да прави струнни инструменти усвоил от баща си като войник в казармата изработва цитра по поръчка на ротния си командир, а след това продължава да създава инстументи в малкото свободното време, докато работел в ТКЗС-то . Една от тези цитри сега тя чака да бъде почистена и отново да се появи пред публиката.
Заповядайте на 9 април от 18 ч. на концерта под надслов „Всички поколения заедно”, за да чуете как свири Петър Веризов и какъв е гласът на старата цитра!
Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи

РИОСВ обявява конкурс

От 5 април /днес/ РИОСВ – Враца стартира кампания “Промени облика си за 10 дни” във връзка с Международния ден на Земята и кампания на националната телевизия “Да почистим България за един ден”. Кампанията е насочена към Общините и кметовете на малките населени места и Областно пътно управление.
Целта на инициативата е с идването на пролетта да почистим не само домовете и градовете си, но и входно-изходните пътища на мястото, в което живеем. Включвайки се в тази кампания имаме възможността да се превърнем в добрия пример за нашите деца и съграждани. Акцентът в почистването трябва да бъде върху входно-изходните пътища на населените места, защото те са “входната врата” и до голяма степен определят първото впечатление.
Ролята на Общините в нашата инициатива е главна и от първостепенна важност за придаването на нов и съвременен облик с настъпването на пролетта. Кметовете на населените места трябва да организират работата, максимално бързо и качествено, за да постигнат добри резултати.

Регламентът включва:
1.В конкурса, участие могат да вземат всички 10 Общини на територията на Област Враца, контролирани от РИОСВ – Враца.
2.Ключовите райони, които трябва да бъдат почистени са входно-изходните пътни артерии на населените места.
3.Входно-изходните пътища на общините трябва да бъдат почистени в рамките на 10 дни. Кампанията ще бъде с продължителност от 5 до 21 април 2011 г. като работата по места трябва да бъде организирана максимално бързо за постигане на качествени резултати.
4.Срокът за изпълнение на дейностите по почистване е 15 април 2011 г.
5.В периода 15-20 април, комисия от експерти към Инспекцията ще направи оглед на входно-изходните пътища на всички общини в Областта и ще определи трите населени места, които са се справили най-добре с почистването и в най-кратки срокове са променили облика си.
6.За улеснение на комисията може да ни информирате за свършеното и сами с помощта на снимков материал. На електронната поща на Инспекцията riosv_vr@m-real.net ще очакваме да ни изпратите снимка “Преди” и “Сега” на почистеното от вас място.
7.Първите трима победители, успели да направят първи стъпки за промяна, ще бъдат наградени на 21 април 2011 година

Мила Иванова ще представлява Враца на Евродемонстрация

Eвродемонстрация в рамките на европейския ден за действия ще се проведе на 9 април 2011 год. в Будапеща, съобщи Мила Иванова - председател на Регионалния съвет на КНСБ, която ще представи регионалната структура на най-големия синдикат в България. Девизът на демонстрацията е "Не на ограниченията в Европа: За социална Европа, за достойни заплати и за заетост”. Тя се организира от Управителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ със съдействието на унгарските синдикати. Евродемонстрацията ще съвпадне с унгарското председателство на ЕС и със следващото заседание на министрите на икономиката и финансите и Европейската централна банка, което ще се проведе на 8 и 9 април 2011 г. в Гьодьольо /Будапеща/ за да разгледа влиянието на финансовата криза. Мероприятието се вписва в продължение на кампанията на ЕКП срещу ограниченията и орязванията, които днес се прилагат в повечето европейски страни. Това също е и възможността за нас да припомним предлаганите от ЕКП алтернативни политики в полза на растеж и по-добра заетост.

Приета е окончателната програма за Ботеви дни 2011


На третото заседание на Ботевския организационен комитет, което се проведе на 5 април беше приета окончателната програма за Ботеви дни 2011. Започва подготовката по преместване на останалите елементи от първия паметник на Христо Ботев и експонирането му според решението на Общински съвет Враца. Одобрени бяха и рекламните материали за събитията- афиш, програма и покани. Техен автор е Тодор Митов.
На заседанието беше обявено полученото съгласие и подкрепа от Министерство на културата за участие в определяне носителите на Международната и национална Ботевска награда, както и финансова подкрепа за паричните премии на наградите. Съставът на журито ще бъде предложен от Министерство на културата и съгласуван с БОК, Община Враца и Общинския съвет.
Пълната програма на Ботеви дни 2011 ще бъде публикувана на официалната страница на Община Враца.

вторник, 5 април 2011 г.

Стартира изграждането на допълнителната клетка на депото за твърди битови отпадъци


На събитието присъстваха Галина Симеонова – изпълнителен директор на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, областния управител Пепа Владимирова , кметът на Община Мездра Иван Аспарухов и народни представители.
Срокът за изпълнение е 145 календарни дни, каза кметът д-р Костадин Шахов. Стойността на проекта е 2 милиона 329 хиляди 746 лева и 36 стотинки без ДДС с възможност за възлагане на непредвидени видове работи до 15 % върху тази сума. Основната цел на инициативата е да се осигури екологосъобразна среда за населението на общините Враца и Мездра, като се намали рискът за здравето на хората. Това ще стане чрез обезвреждане и съхранение на битови отпадъци, генерирани от двете общини. В словото си по повод първата копка на разширението д-р Шахов благодари на всички, които са били съпричастни и най-вече на всички, които са били съпричастни на идеята и най-вече на директора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерство на околната среда и водите за оказаната експертна помощ. Проектът е включен в националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България и оперативния план за изпълнение за периода 2006 – 2015 г. Този проект е в съответствие с приоритетите, заложени и в Общинската програма за управление на дейностите по отпадъците, подчерта д-р Шахов. Сред тях са мерките за разширяване на капацитета в съответствие с Европейската директива, както и трайно да се установи система за събиране и управление на отпадъци в региона. Това означава те да се разделят и рециклират. Кметът подчерта, че Община Враца е с действаща система на разделно събиране на отпадъците в съответствие със съвременните европейски практики. Регионалното депо за твърдо – битови отпадъци е новоизградено, контролирано, охранявано и на него се извършва екологосъобразно депониране на битови отпадъци, категоричен бе той. То е изградено върху площ от 125 дка. От началото на месец април 2003 г. се приемат и битовите отпадъци на Мездра.

Премиерно представление на театралния състав към Дома на енергетика

На 6 април, сряда, от 18.30 часа в Дома на енергетика към АЕЦ “Козлодуй”, ще се състои премиерното представление на комедията “Далавера за леваци” от британския драматург Майкъл Куни. Спектакълът е в изпълнение на самодейния театрален състав при ДЕ под режисурата на Бойко Илиев. В ролите ще видим добре познатите и обичани от козлодуйската публика актьори Васко Петров, Янаки Абаров, Емил Няголов, Даниела Георгиева, Валерия Кашева, Росица Колева, Михаил Войков, Ивайло Куляшки, Огнян Петров и Десислава Войкова.
Входът за премиерата на постановката е свободен и всички любители на театралното изкуство са добре дошли в Зрителната зала на Дома на енергетика.

"Имаме среща, приятели"


Регионален исторически музей и Младежки дом организират изложба с фотоси от днес и миналото "Имаме среща , приятели"
На 10 март 2011 година от 18:00 часа в Младежки дом -Враца ще бъде открита изложба от снимки, показващи възлови и важни места за срещи на приятели в град Враца. Ще бъдат представени сцени, разкази и песни от срещите на нашите родители., възстановка на сбирки на приятелски компании от 60 - те, 70 - те и 80 - те години на ХХ век, както и представяне на съвременна среща. Във възстановките ще бъдат вмъкнати реплики от известни български филми, също така ще бъдат изпяти някои от най-популарните БГ рок и поп песни, оставили незабравима следа, както в родителите ни, така и в нас.

ЧЕЗ инвестира 30 хиляди лева за изграждане на тръбна мрежа във Враца


Проектът ще осигури електрозахранването на църква, бензиностанция и газстанция и ще позволи присъединяването на нови бизнес клиенти
ЧЕЗ инвестира 30 хил. лева в изграждането на тръбна мрежа в местността „Егледжето” във Враца. Инвестицията ще осигури електрозахранване за новострояща се църква и ще подобри качеството на предоставената електроенергия за функциониращи бензиностанция и газстанция. В бъдеще тя ще позволи и присъединяването на бизнес клиенти от промишлената зона, която се изгражда в района.
Обектът бе официално открит днес в присъствието на регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал и Атанас Дандаров, член на Управителния съвет на ЧЕЗ Разпределение България. На събитието от страна на местната власт присъства Петя Аврамова, зам.-кмет по строителството на община Враца.
„Вярваме, че разширяването на електроразпределителната мрежа може да даде важен тласък за местната икономика. Както знаем, Северозападна България се намира в сложна икономическа ситуация. Надяваме се, бъдещите промишлени предприятия, чието присъединяване към разпределителната мрежа осигуряваме днес, да допринесат за развитието на района”, каза Петър Докладал.
През последните 5 години ЧЕЗ е инвестирала почти 4 млн. лева в община Враца. През 2011 г. компанията планира да вложи във Враца 600 хил. лева. Сред по-големите инвестиционни обекти, чието стартиране предстои в областния град, е изграждането на три трафопоста и прилежащите към тях кабелни линии НН и СрН.
Инвестициите на ЧЕЗ в електроразпределителната мрежа на Врачанска област за последните 5 години възлизат на близо 18 млн. лева. За периода са присъединени близо 1400 нови клиенти в областта.
Тази година компанията планира да вложи 3,6 млн. лева от одобрената си инвестиционна програма за подобряване на качеството и сигурността на захранването в областта. Основният обем от планираните инвестиции за 2011 г. за района е свързан с реконструкция и модернизация на кабели, изнасяне на електромерни табла извън границата на собствеността, изкупуване на енергийни обекти. За присъединяване на нови клиенти компанията е предназначила 700 хил. лева.
Изчисленията, базирани на належащата нужда от рехабилитация, реновиране и модернизация на мрежата в района, показват, че за постигане на оптимални и осезаеми резултати за настоящата година в област Враца са нужни инвестиции в размер на над 6,7 млн. лева, или почти два пъти повече от сумата, която компанията може да отдели.
Към момента, при одобрен инвестиционен обем от 71 млн. лева средно годишно, ЧЕЗ не може да финансира всички проекти, чиято реализация е необходима. За да поддържа и развива електроразпределителната мрежа в Западна България, компанията се нуждае от инвестиции в размер на 152 млн. лева годишно за оставащите две години до края на регулаторния период.
За шест години от стъпването си на българския пазар ЧЕЗ е инвестирала общо 435 млн. лв. в електроразпределителната мрежа в Западна България и в подобряване на обслужването на клиентите

Пресцентър на ЧЕЗ България

И ВМРО ще чисти Враца

Мадежката организация на ВМРО-БНД организира почистване на района около пазара в ЖК „Дъбника” във Враца на 8 април. Инициативата е под надслов „За по-чиста и красива Враца” и е част от националната кампания на ВМРО „Зеленото е родолюбие”.
Почистването ще се започне в 10. 00 часа на 08. 04. 2011 г. /петък/ и ще обхване междублоковото пространство между пазара и блок № 3 в „Дъбника”.
Младите родолюбци приканват живущите в комплекса да се включат в инициативата, като смятат да я превърнат в ежеседмична и да обхваща различни райони на града.
„Враца се нуждае от сериозно почистване. Не трябва да разчитаме само на отговорните за това институции, но и гражданите трябва да проявят инициатива” - заяви Станислав Стаменов, председател на Младежката организация на ВМРО във Враца.

За 10 години Врачанска област е намаляла с 58 хиляди души

Според статистиката при преброяването към 1.03.2001 област Враца е населявана от 243 039 човека, а при последното преброяване тя е с население 184 930.
Градът Враца сега е 60 482 души, а преди десет години е бил с 68 975 или населението е намаляло с 8 493 човека.
В Северозападна България най-много отлив на хора има във Видин -10 257 и сега градът наброява едва 47 138. Монтана е намаляла с 5 852 и сега е с население от43 324.
Така Враца остава най-големият град в тази част на България.

"Всички поколения заедно"

Под този надслов на 9 април от 18 ч. ще се състои концерт, който ще отбележи приключването на едноименния проект, чрез който Народно читалище "Съединение 1923" - с.Бърдарски геран успя да ремонтира още една от залите, разширявайки "Дневния център за работа с деца "Палкенче".
Проектът е осъществен с помощта на Фондация "Лале", съвместната работа с която продължава от 2009 г., когато създадохме заедно Дневния център за работа с деца. В разширяването на Центъра се включиха с доброволен труд част от самодейците и членовете на читалището, на които сърдечно благодарим за ентусиазма и усилията.
Концертът ще отбележи и една година от дебюта на детския състав на танцов състав "Палкенче". След усилени репетиции и през тази пролетна ваканция 22 малки момичета и момчета ще демонстрират какво са успели да научат с помощта на хореографката Маргарита Тошкова.
Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи

Екшъни

Ловец уби 40 годишен
Вчера в землището на село Габаре, местността „Стария язовир”, при разбиване на циментова плоча на изоставена къща, неизвестно лице е простреляло Радко Асенов на 40години от същото село. Заедно с него е била и съпругата му, която не могла да даде описание на извършителя. В 19:10ч. Радко Асенов е починал. Той е бил криминално проявен, с две условни присъди за кражби. Той бил "специализиран" в кражбите на метали. В изоставената сграда е имало много арматурно желязо, което Радко и жена му отишли да режат. След ОИМ е задържан Д.Н./77г./ от село Габаре, за който е установено, че е извършил прострелването със законно притежавана ловна пушка. Мъжът е направил самопризнание за извършеното престъпление. Д.Н. е задържан за 24 часа. Започнато е досъдебно производство.

Психото остана без газьол
След разбиване на патронник на входна врата на котелно помещение в Психодиспансер-Враца, е извършена кражба на около 5 тона промишлен газьол. Образувано е дознание.

Ресторант олекна с 10 бона
Вчера в 07:45ч. в РУП-Враца е получено съобщение от управителя на ресторант „Хемус”, който е заявил, че за времето от 23:40ч. на 03.04.11г. до 07:25ч. на 04.04.11г., неизвестно лице е разбило прозорец на санитарно помещение, врата на офис и врата на метален шкаф, от който е извършена кражба на 10 000 лв. По случая в РУП-Враца е образувано дознание.

понеделник, 4 април 2011 г.

„Кум Рьонг” проведе тренировки с клуб от Панагюрище


Повече от 50 таекуондисти мериха сили в двустранна среща Враца-Панагюрище за всички възрастови групи. Врачанският клуб по таекуон-до „ Кум Рьонг” със старши треньор Илия Цветков - 4 дан, треньор Ирена Цветкова – 3 дан, и помощниците Калин Василев и Марио Тодоров, съответно 2 и 1 дан, бе поканен в Панагюрище от местния „Один оптикс” за съвместни тренировки и приятелски спаринг двубои между двата клуба. Това бе една важна част от подготовката на врачани за предстоящия международен турнир на 16 и 17 април в Благоевград, където до момента са заявили участие повече от 250 чуждестранни таекуондисти.
Всички бъдещи нови попълнения в отбора на „Кум Рьонг” направиха първите си двубои с различни от клубните си партньори и трескаво продължават подготовката си за турнира. Повечето от тях ще положат изпит и за повишаване в степени на 14 април, когато във Враца ще гостува майсторът Ким Унг Чол.
Пресцентър: „Кум Рьонг”

Кметът на Враца ще моли премиера за помощ

Тежко остава финансово състояние на „Специализираната болница активно лечение на пневмо- фтизиатрични заболявания” - Враца. Прогнозния дефицит за 2011 г. е на стойност от около 1 мил. лв. въпреки направените 30 % съкращения от началото на годината. За изясняване на начина на финансиране кметът на Община Враца ще се срещне лично с премиера Бойко Борисов.
На този етап на болницата е спряно финансирането от Министерството на здравеопазването, а по Националната здравноосигурителна каса е наложен лимит. Министерството единствено заплаща по 20 лв. на ден за покриване на лечението на туберколозно болните. Контингентът обаче е с предимно неосигурен здравен статус. Така болницата за пневмо- фтизиатрични заболявания – Враца остава да се издържа само от собствени приходи.

„Да направим Враца по-зелена и по-чиста”

Община Враца ще се включи в мащабната и социално значима кампания на bTV
"Да изчистим България за един ден”.
Общинска администрация призовава всички фирми, училища, детски градини, неправителствени организации и граждани активно да се включат в инициативата и заедно да почистим, както своите домове и офиси, така и междублоковите пространства, дворовете на училищата, улиците и парковете.
Пролетното почистване на град Враца ще започне от 09 април 09,00ч. и ще продължи до 16 април 2011г.
Община Враца осигурява безплатно помощни материали-чували и ръкавици на 09 април за всички желаещи в следните пунктове:
Район № Пункт
ж.к. „Дъбника” 1. на поляната между бл. 40 и бл. 42
2 срещу бл. 26, до бирена борса "Икономов"
3 до „Т-маркет” /бивш РУМ/
4 на спирката до ЦДГ № 2 "Звездица" при военните блокове
5 пред Пощата
6 игрището пред бл.11
кв. „Сениче” 7 бл. 51, Бирена борса "Ферит"
8 до супермаркета между бл. 63 и бл.64
жк „Младост” и „Медковец” 9 Пълномощничество „Младост”, бул. „Втори юни” /до ПГХТ „Мария Кюри”/

Втора градска поликлиника 10 до "Вратица" АД
кв. „Металург” 11 Пазарна площадка в жк.”Металург”
12 У-ще „Св.св. Кирил и Методий”
кв. 72 13 ул. „Борис Коцев”
14 СОУ „Васил Кънчов”
ж.к. „Река Лева” 15 пред бившия гарнизонен стол
жк.”Подбалканска” 16 до магазин „Нивего”
Табашки мост
Централна
градска
част 17 Община Враца
Първа зона 18 Червения площад, пред Природозащитен център "Натура" /Джамията/
19 На площадката зад Пожарната
ж. к. Самуил 20 Чешмичката /розариума/ на алеите на бул. „Демокрация”
ЦГЧ 21 пл. „Благоев”, пред областна администрация
Район Автогара
доЗдравна каса 22 пред ПМГ "Акад. Иван Ценов"
ЦГЧ 23 Паметник Софроний Врачански

През следващата седмица помощни материали-чували и ръкавици можете да получите в сградата на Община Враца на 1-я етаж,стая №8 и №15; в сградата на пълномощничеството в жк.”Дъбника„ и жк.”Младост”.
Нека заедно да направил града ни по-привлекателен за нас, за децата ни и за гостите на нашия град !
Паралелно с почистването на града в четвъртък и петък тази и другата седмица в разсадника на Криводолско шосе в рамките на работния ден ще се раздава безплатно посадъчен материал/фиданки и ниска растителност/.
Заявления ще се приемат в Център за обслужване на граждани в сградата на Община Враца до 13 април – 17,00ч.
Ще бъде раздаден посадъчен материал само на Домоуправителите на етажна собственост, директорите на учреждения и институции или упълномощени от тях лица и частни лица за които не се изисква регистрация по Закона за етажната собственост.
Допълнителна информация за пунктовете, където можете да получите спомагателни материали за почистването, може да получите на телефон 624 581, вътр. 257 и 283 или 622 261 и на страницата на Община Враца www.vratza.bg.

Стартира изграждането на архивен център към НОИ във Враца

Във Враца започна ремонтът на сградата, в която ще се помещават архивите за осигурителен стаж и доходи на работниците на фирми от Северозападна България. Бъдещият архивен център към НОИ ще събира документите на дружествата от региона, които са прекратили своята дейност и нямат правоприемник. Сградата на архива ще се намира в бившето общежитие на Професионалната гимназия по строителство и архитектура във Враца. Решението тя да бъде предоставена на НОИ бе взето от Министерски съвет в началото на 2009 г. Същинските ремонтни дейности стартират сега и се очаква да приключат за една година.

Иван Грозданов ще продължи да бъде директор на териториалното поделение на НОИ във Враца през следващите години. Това стана ясно след успешно издържан конкурс за директорския пост. Конкурсът се проведе в София в края на март на два етапа – писмен и устен изпит. Другият претендент за мястото бе бившият директор на НОИ – Враца Мишо Вълков. Конкурси за директори на местните поделения на НОИ се проведоха и за Благоевград, Бургас, Варна, Видин и Габрово. За всички останали – предстоят до края на април.

Започва изграждането на нова клетка за боклука на Враца и Мездра

Първа копка на Обект „Изграждане на клетка 2.1 към Регионално депо за твърди битови отпадъци на общини Враца и Мездра” ще бъде направена на 5 април 2011 г. /вторник/ от 14.00ч. в местността „Пискавец”, община Враца.
Изпълнител „Пътностроителна техника”ЕАД – София
Срок 145 календарни дни след съставяне на протокол обр. 2 за откриване на строителна площадка
Стойност 2 329 746, 36 лв без ДДС с възможност за възлагане на непредвидени видове работи до 15 % върху тази сума.
Основната цел на проекта е да се осигури екологосъобразна среда за населението на общините Враца и Мездра, като се намали риска за здравето на хората чрез обезвреждане и съхранение на битови отпадъци, генерирани от двете общини.
Проектът за изграждането на клетка 2.1 към РДТБО от Община Враца и община Мездра е включен в националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България и оперативния план за изпълнение за периода 2006 – 2015 г.
Този проект е в съответствие с приоритетите, заложени и в Общинската програма за управление на дейностите по отпадъците в т.ч. :
•Да се експлоатира и разшири капацитета, съобразно нуждите на едно регионално депо с екологосъобразни мерки в съответствие с ЕС директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъци, обслужващо всички домакинства и институции в региона;
•Да се установи система за събиране и управление на отпадъци в региона, като се разделят и рециклират отпадъците, с цел намаляване на биоразградимите отпадъци, които се депонират на депа, определени в Закона за отпадъците и в Националната програма за управление на отпадъците;
Чрез проектите „Регионално депо за твърди битови отпадъци от населените в общините Враца и Мездра” – Етап I, и „Подобряване на управлението на твърди битови отпадъци (ТБО)в общините Враца и Мездра”- Етап II, изпълнени в сътрудничество със Датската Агенция за Защита на Околната среда (DEPA) и техните представители фирма COWI AS - Дания и МОСВ, Община Враца натрупа значителен опит и капацитет за управление и изпълнение на подобен тип проекти.
Община Враца е с действаща система на разделно събиране на отпадъците в съответствие със съвременните европейски практики.
Регионалното депо за твърдо – битови отпадъци (ТБО) е новоизградено, контролирано, охранявано и на него се извършва екологосъобразно депониране на битови отпадъци. Регионалното депо за ТБО е изградено върху площ от 125 дка. От началото на месец април 2003 г. в Регионалното депо за ТБО се приемат и битовите отпадъци на гр. Мездра.

неделя, 3 април 2011 г.

„Ботев”-Криводол записа нова победа в първенството

Възпитаниците на Иван Ценов надиграха като гости с 2:1 тима на „Вихрен”-Сандански в мач от 21-ия кръг на първенството в Западната „Б” група. Двубоят се игра на стадион „Христо Ботев” в Благоевград поради наказание с лишаване от домакинство на отбора на „Вихрен”. Тимът от Сандански започна по-активно мача, но първото по-сериозно положение бе за гостите от Криводол. В 21-ата минута Алек Манолов с топовен изстрел от около 20 метра уцели напречната греда. Само две минути по-късно отборът на „Вихрен” откри резултата. След центриране от ляво Александър Русков с глава направи безпомощен вратаря Данов за 1:0. След попадението домакините се отпуснаха и гостите от Криводол взеха инициативата в свои ръце. В 30-ата минута след бърза атака през центъра на терена Чирпанов изведе Борис Петков, който от границата на пеналта хладнокръвно се разписа за 1:1. Две минути преди края на първата част се стигна до пълен обрат. Алек Манолов центрира от корнер и Борис Петков с плътен удар прати топката в дестния ъгъл на вратаря за 1:2. Второто полувреме започна с натиск на домакините, но без сериозни голови положения. В 77-ата минута Тодор Чирпанов от границата на наказателното поле стреля опасно, но стражът на „Вихрен” Христо Бахтерлиев със сетни усилия изби. Футболистите на „Вихрен” опитаха да изравнят резултата с далечни удари, но късметът не бе на тяхна страна. Победата на „Ботев” можеше да бъде и още по-убедителна, но удар на Ерай Салиф в 90-ата минута срещна десния страничен стълб. Така двубоят завърши с победа с 2:1 за тима от Криводол, който вече има в актива си 16 точки, с три по-малко от основния съперник в битката за оцеляване „Малеш”-Микрево. В следващия кръг отборът на „Ботев”-Криводол е домакин на лидера „Ботев”-Враца. Двубоят ще се играе на 6 април от 17.00 часа на стадион „Локомотив” в Мездра.
След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Не започнахме добре мача, но след гола на домакините взехме инициативата и създадохме няколко опасни атаки. Всички се раздадоха на терена и заслужено спечелихме трите точки. Благодаря на момчетата за старанието”.
„Ботев”-Криводол:Данов /капитан/, Зарчев /61-мин. Ивов/, Димитров, Филипов, Павлинов /46-мин. Ирфан/, Петков, Кунчев, Манолов, П. Петров, Салиф, Чирпанов /75-мин. Танев/
„Вихрен”-Сандански: Бахтерлиев, Чуркин, Харизанов, Радев, Стоянов, Андреев, Ю.Иванов, Станкев, Динков, Гущеров, Русков

Преброяване 2011: Българите не са под 7 милиона

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени едновременно във всички областни градове във вторник от 11 часа.
Директорът на Националния статистически институт Марияна Коцева каза пред БНР, че броят на българите едва ли ще се окаже под 7 милиона души.
"Не се притеснявайте, не сме по-малко от 7 милиона, пак още едно ориентировачно число ще ви кажа, за да можете и сами да следите и да оценявате. Имаме оценка на населението и към 2009 година тази оценка е била 7 милиона и половина. Всъщност в тези 7 милиона и половина има български граждани, които живеят в чужбина, но не са го посочили," посочи Коцева.
От 1 до 28 февруари 2011 г. в България се проведе 17-ото преброяване на населението и жилищния фонд.
34 бяха въпросите, на които трябваше да отговарят хората, ако към тях се прибавят и тези за жилищата, общият брой на въпросите е 63. На три въпроса можеше да се отговори по желание - за етническа група и майчин език, както за вероизповедание и религия.
Обикновено национални преброявания се правят на 10 години. Най–много - почти 9 милиона, българите са били при преброяването през 1985 година. През следващите две преброявания населението на страната ни намалява. През периода 4.12.1992 г. - 1.03.2001 г. населението на страната, в резултат на миграционните процеси, е намаляло с 217 809 души, а общо за периода 4.12.1985 – 1.03.2001 г. поради външна емиграция страната е загубила 680 000 души.
Около 200 страни в света провеждат преброяване на населението през 2010 и 2011 г.
България е първата страна от Европейския съюз, която преброи населението си тази година. Само седем държави от общността, сред които е и България, прилагат и електронно преброяване.
БГНЕС

Цецка Цачева посети Гложене и Козлодуй


Председателят на 41-то Народно събрание на Р. България – г-жа Цецка Цачева и депутатът от ГЕРБ Николай Коцев посетиха Козлодуй и се срещнаха с местното ръковдство на ПП ГЕРБ на 01.04.2011г. Срещата се състоя в залата на Нажионалния музей „Параход Радецки”, където гостите отговориха на въпросите на местните гербери. Г-жа Цачева разгледа историческият музей и се запозна със състоянието му до момента.
В петък тя откри офиси на партията в село Гложене и град Оряхово.
Председателят на НС Цецка Цачева откри новия офис на ПП ГЕРБ в Оряхово.

Събитието в крайдунавския град започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Цанко. Гости на събитието бяха г-жа Цецка Цачева – Председател на 41-то Народно събрание на Република България, Николай Коцев – народен представител и областен координатор на ПП ГЕРБ от област Враца, народните представители от ГЕРБ д-р Янко Здравков и инж. Николай Рашев, кметът на община Оряхово Георги Пенков, общински ръководители на партията от област Враца, представители на институциите в Оряхово, членове и симпатизанти на партията и жители на града.
Лентата преряза г-жа Цецка Цачева, Николай Коцев и общинският ръководител на ПП ГЕРБ Оряхово Росен Жеков. Домакинът на новия партиен офис благодари на г-жа Цачева за това, че уважи с присъствието си това събитие и обеща оттук да тръгват нови идеи и амбициозни действия. Председателят на Народното събрание пожела успех на местната структура на партията и призова гражданите на общината да представят своите мнения и предложения за решаване на местните проблеми, както и да задават въпросите си към местното ръководство. Поздравителен адрес до Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Оряхово бе получен от евродепутата от ЕНП-ГЕРБ Владимир Уручев, в който се изказват пожелания за повече ползотворни идеи за предстоящи инициативи, с които да бъдат потвърдени усилията и стремежа за едно по-добро и успешно бъдеще.
Офисът се намира на адрес: ул. „Коста Лулчев” № 1, етаж 2, офис 203 и ще бъде отворен за всички жители на община Оряхово всеки делничен ден от 9.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 ч.
След тържественото му откриване, г-жа Цачева и останалите гости посетиха Художествена галерия „Савчеви”, където разгледаха изложените творби на местни майстори.
В Художествена галерия „проф. Марин Върбанов” Цецка Цачева се срещна с деца от Ученическия парламент, които и връчиха послания с идеи, как те виждат бъдещето развитие на общината и държавата. Развълнувана от техните послания, г-жа Цачева зарадва децата с подаръци, като изрази своята вяра за по-добро бъдеще, носители на което са най-малките граждани на общината.
На среща с граждани г-жа Цачева обясни основните акценти в работата на Парламента и мотивите на ПП ГЕРБ при вземането на решения за развитието на страната. Тя заяви, че законите ще се променят толкова пъти, колкото е нужно за осигуряване на спокоен живот на хората. „Това, което правим сякаш е недостатъчно, не е както на нас би ни се искало, но няма как по време на криза България да е изолиран остров. Не сме богата държава, за да си позволим да живеем на кредит. Не може да има силна държава, когато гражданите изнемогват. Работим за оздравяването на икономиката чрез инфраструктурата, защото кризата не е безкрайна и икономиката ще заработи” заключи пред оряховчани г-жа Цачева.
Председателят на 41-то Народно събрание на Република България отговори на въпросите на гражданите, които касаеха състоянието на пътната инфраструктура в общината, възможностите за икономическото развитие, чрез използване на целите на Дунавската стратегия. Цецка Цачева се ангажира с разрешаване на казуса, касаещ собствеността на сградата на пристанището, който е причина в момента сградата да не се стопанисва и да се руши.
Народният представител Николай Коцев представи идеята на депутатите от ПП ГЕРБ от област Враца за създаване на Стратегия за развитие на Северозапада, която определя приоритетите за развитие на региона и включва пакет от мерки за привличане на инвеститори в тази част на България.

Алманах “Резерват Северозапад” се представя във Враца


Клубът на дейците на културата във Враца организира представяне на Алманах “Резерват Северозапад”.
Алманахът е първото печатно издание на популярния сайт “Резерват Северозапад”. Книгата ще бъде представена от младия писател Николай Фенерски, който е редактор на изданието и главен редактор на сайта “Резерват Северозапад”. Оформлението на корицата е на белослатинския художник- иконописец Марио Беров, а илюстрациите в книгата са на 4-годишната Ивана Фенерска. Книгата е отпечатана с родолюбивото финансово съдействие на Валери Ангелов.

На една от първите страници Николай Фенерски е написал: “Посвещаваме тази книга на изгубения Северозападен рай и на хората, които ни научиха да го обичаме”.
В своите 200 страници книгата е събрала материали на хора от Северозапада, както и техни публикации на тема Северозападна България. В изданието ще прочетете разговор на Николай Фенерски с доцент Пламен Павлов за Северозапада, живота и всичко останало; Английско-северозападен речник; Зиката-оригиналът; Бедността е порок; Георги Костодинов- за турлаците, любовта и подобни неща; Глигор Гьоргиев- запазена марка; Северозапада среща Далечния изток- Дзен от Николай Стоянов.
В книгата има много поезия, проза, публицистика и разкази на авторите Николай Фенерски, Габриел Герасимов, Николай Недялков, Ели Лозанова, Любо Миланов, Наталия Иванова.
Изданието публикува и част от сериозната и весела поезия на врачанския доктор Димитър Цолов, по известен с псевдонима си “Пияният бард”, както и избрано от форума на severozapad.org.
Премиерата на Алманах “Резерват Северозапад” ще се състои от 17,30 часа на 5 април 2011 година /вторник/ в Синята зала на Младежки дом-Враца.
Тези, които обичат родния северозападен диалект, могат да си купят книгата срещу пет лева.

Ботев (Враца) поведе парада на Запад

Ботев (Враца) излезе начело в класирането на Западната "Б" група след домакински успех с 2:0 над Малеш (Микрево) в среща от 21-ия кръг. По същото време досегашният лидер Етър стигна само до 2:2 при гостуването си на Чавдар (Етрополе) и така родният клуб на Мартин Петров оглави таблицата с 34 точки, с една повече от актива на "болярите".

Ботев поведе с красив гол със задна ножица на бившия халф на Локомотив (Пловдив) Митко Ценовски в 38-ата минута. В 77-ата минута взетият под наем от Славия Иван Коконов подсигури успеха на врачани с втори гол.
Етър слезе от лидерската позиция в Западната "Б" група след 2:2 като гост на Чавдар (Етрополе) в среща от 21-ия кръг. По този начин "виолетовите" останаха на точка зад Ботев (Враца), който вече е на първа позиция след 2:0 над Малеш (Микрево) у дома.

На стадиона в Етрополе Етър на два пъти изоставаше в резултата, но успя да изтръгне "хикса" след две дузпи. Още в 6-ата минута Чавдар поведе с гол на юношата на ЦСКА Благой Пасков. В 31-ата минута капитанът на "болярите" Мариян Генов реализира първия наказателен удар за своя тим. Етрополци пак поведоха чрез Димитър Пиргов в 66-ата минута, но 6 минути преди края влезлият като резерва Йордан Петров оформи крайното 2:2 от бялата точка.

Фенове на Чавдар Бяла Слатина заявиха: "Напусналите треньори май се уплашиха от загубите
Група фенове на втородивизионния Чавдар (Бяла Слатина) се съмняват, че поводът за напускането на треньорите Бойко Величков и Ивайло Петров са последните загуби на тима, както и предстоящото изпитание в Симитли срещу тамошния Септември. "Имало финансови и организационни проблеми ... Ако е така, защо бяха премълчавани докато отбора побеждаваше ... Последвалите две загуби утежниха положението на нашия отбор и веднага някои абдикираха. Явно ги е страх от евентуални следващи провали. Чавдар не е ЦСКА, Левски или Литекс за да побеждава постоянно. Много пъти отбора ни е изпитвал трудностти, но никой не е бягал. Случилото се ни кара да се съмняваме се в потенциала на напусналите. Вярно Величков и Петров са млади, но възрастта в треньорската професия не е определяща. И Милен Радуканов е неопитен, но както е видно си разбира от работата. Добрите резултати на Чавдар през този сезон се дължат на качествената работа на Йордан Стойков-Бумбо. Той започна да гради този тим. За съжаление добър специалист, какъвто безспорно е той си тръгна, защото го пожелаха в чужбина. Надяваме се новия треньор Румил Жотев да вдигне отбора след ударите под кръста, които му нанесоха тези, които досега работеха за него”, коментират запалянковци в Бяла Слатина.
Отбиорът загуби вчера от Септември Симитли с 1:О.
Спортал БГ