Бисквитки

петък, 17 август 2018 г.

Отбелязваме 176 години от рождението и 151 години от подвига на Никола Войводов


С празнично шествие и възпоменателно тържество ще бъдат отбелязани 176 години от рождението и 151 години от подвига на Никола Войводов. Събитието ще започне в 10.00 часа, на 20 август, пред паметника на бележития врачанин, намиращ се на гаровия площад.
Честването се организира от Община Враца и Средно училище „Никола Войводов“. Тази година, преди началото на възпоменателното тържество, възпитаници на средното училище ще преминат в празнично шествие по алеята от пл. „Македония” - до паметника, където ще продължи отбелязването на двете годишнини. В знак на признателност пред живота и делото на Никола Войводов пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.
Цветя ще бъдат поднесени и на паметната плоча пред родната му къща на едноименния булевард.

В село Бели Извор стартира тридневният фестивал „Бели нощи


За поредна година, във врачанското село Бели Извор беше открит фолклорният фестивал „Бели нощи“. По традиция, културната програма продължава 3 дни, като в нея организаторите са предвидили вечерни концерти.
Начало на седмото издание на фестивала даде кметът на Бели Извор Кирил Илиев, който приветства гостите и всички участници в мероприятието. Поздравителен адрес от името на кмета на Община Враца поднесе секретарят на администрацията Нина Дакева. „Поредното издание на фестивала „Бели нощи“ е доказателство, за това че той се превърна в традиция за селото“, заяви Нина Дакева и добави, че наред с популяризирането на фолклора, смисълът на фестивала е да събере роднини, приятели и близки. „Пожелавам Ви здраве и повече поводи за празници“, допълни още секретарят на Община Враца. След официалната част, празникът продължи с концерт на дуета Слади и Влади и соловия изпълнител Ясен Ангелиев.
Участие в тазгодишното издание на фестивала ще вземат рок група „Four Play Gang” и Ралица Ангелова от „Тоника СВ“, които ще изнесат концерт тази вечер от 20.00 ч., пред сградата на кметството. В събота, отново от 20.00 часа, е предвиден концерт на самодейците при НЧ „Бъдеще-1926“ с. Бели Извор, в който участие ще вземат и читалищни колективи от селата Паволче, Лиляче, Три Кладенци, Нефела, кв. „Кулата“ и мъжкия фолклорен квартет при НЧ „Възраждане-1923“ – гр. Бойчиновци.

Образователното аташе на Френския културен институт в България - Валери Драк пристига във Враца


Образователното аташе на Френския културен институт в България Валери Драк пристига за първи път във Враца. Повод за визитата е провеждането на Лятно училище „Френският език – мост между две култури“.
Днес /17.08.2018 г./ Валери Драг ще посети заниманията по френски на двете групи ученици, участници в лятното училище – тази в  НУ „Св. Софроний Врачански“ и в Младежки център – Враца, които ще демонстрират своите езикови умения. Образователното аташе на френския институт ще бъде официално посрещната от заместник-кмета на Община Враца Петя Долапчиева.
Официалното награждаване на участниците в Лятно училище „Френският език – мост между две култури“ ще се състои в събота /18.08.2018 г./ в Младежкия център в града. Гост на събитието ще бъде почетният консул на България в Марсилия Жан Мари Мартен. Всички участници ще получат сертификати за и награди, които са осигурени и ще бъдат връчени от заместник-кмета Петя Долапчиева и почетния консул Жан Мари Мартен.

четвъртък, 16 август 2018 г.

Откриха Поправителен дом за непълнолетни към Затвора във Враца

Откриха Поправителен дом за непълнолетни към Затвора във Враца
Заместник-кметът Петя Долапчиева и секретарят на Община Враца Нина Дакева бяха официални гости на откриването на Поправителен дом за непълнолетни младежи Затвор – Враца. Символично, лентата на новия обект прерязаха заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, заместник-главният директор на Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ гл. комисар Васил Миладинов и началникът на Затвора във Враца ст.комисар Ангел Кабатлийски. По случай откриването на поправителния дом, от името на кмета на Община Враца Калин Каменов бе поднесен поздравителен адрес.
 
Сред официалните гости на събитието бяха още заместник-омбудсманът Диана Ковачева,  заместник- председателят на Държавна агенция за закрила на детето Валери Йорданов, Константин Томанов, секретар на Централна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, началникът на политическия кабинет на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Николета Кузманова, както и представители на Министерството на образованието, на изпълнителната, законодателната, съдебната и местната власти. Тържествен водосвет и освещаване на новите помещение бе отслужено от отец Димитър.
  
След измененията в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража през август 2016 г., поправителният дом в Бойчиновци премина административно към Врачанския затвор и вече е подразделение към него. От днес  непълнолетните лишени от свобода в дома в Бойчиновци ще бъдат преместени в новите и модерни помещения на поправителния дом във Враца. За непълнолетните правонарушители е изградено и обзаведено изцяло ново училище с 5 класни стаи. В обособения терен на затвора във Враца са  разположени още място за престой на открито и зона за фитнес занимания. Две спортни игрища – футболно и волейболно, допълват интериора на вътрешния двор на новия Поправителен дом.
 
   Общата сума за преустройството, обзавеждането и охранителната техника на Дома е близо 160 хиляди лева от бюджетите на Министерство на правосъдието, на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН и на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“.

сряда, 15 август 2018 г.

Звено „Инспекторат“ санкционира нарушител на общинска наредба



Служители на Звено „Инспекторат“ към Община Враца съставиха акт за нарушаване на Наредба 1 за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и имуществото на територията на общината.
Актът е съставен на собственик на домашно куче, замърсяващо тревните площи на ул. „Кръстьо Бързаков“ 11 във Враца. Нарушението е констатирано, съгласно чл. 5, ал. 1 т.8 от Наредба 1, чрез който се забраняват действия и прояви, с които се замърсяват улици, тротоари, площадки, зелени площи и други обществени места.
Проверките  на Звено „Инспекторат“ за спазване на общинските наредби продължават.

Курбан за здраве бе раздаден в манастир „Св. Йоан Пусти“


Десетки миряни посетиха манастир „Св. Йоан Пусти“ навръх християнския празник Успение Богородично. По традиция в светата обител бе раздаден курбан за здраве, приготвен от жители на врачанските квартали  „Бистрец“ и „Кулата“
Сред гостите на празника бяха заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева и секретарят на администрацията Нина Дакева. Те бяха посрещнати от кметските наместници на кв. „Бистрец“ - Владимир Тодоров и на кв. „Кулата“ -  Даниела Чобанова.
В началото на честването, отец Василий отслужи водосвет за здраве и пожела мир и благоденствие. Гости на курбана в скалния манастир бяха още кметове на кметства, граждани  и гости от съседни населени места.

вторник, 14 август 2018 г.

Работна среща


Днес, на работна среща, с участието на кметовете и председателите на общински съвети, областният управител Малина Николова направи анализ на състоянието на язовирите в областта и даде препоръки с конкретни срокове за изпълнение на задълженията на общинските кметове по Закона за водите.
„Политиката, която провежда в момента Правителството за преодоляване на проблемите, свързани с критичното състояние на голяма част от язовирите в страната /858 язовири, нуждаещи се от ремонт и 414, нуждаещи се от спешен ремонт/, предоставя възможности на общините да предприемат решаващи стъпки и направят избор кои язовири ще предоставят на държавата, кои ще продължат да стопанисват, като се задължават да осигуряват финансов ресурс и кадри за изправното им поддържане, за кои ще кандидатстват по отворената до 1 октомври процедура по Оперативна програма „Околна среда“, подчерта при откриването на срещата Малина Николова.
До 31 август общините трябва да направят анализ на състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях, както и предложения за промяна на собствеността на язовири, които не са отдадени на концесия или под наем от общинска в държавна.
Кратък е срокът - 5 септември  за подготовка напроектни предложения, за да кандидатстват до 1 октомври за ремонт на язовири по Приоритетна ос 4, Процедура BG16M1OP002-4.004 „Мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на риска от наводнения“.
10 септември  е срокът за внасяне на мотивирани предложения до общинските съвети за промяна на собствеността на язовирите от общинска в държавна. Малина Николова препоръча на общините да включат в списъка на държавните язовири тези, за които са предоставени средства за ремонт - яз.“Лесура“, яз.“Три кладенци“, яз.“Девене“, яз.“Гарвански геран“, яз.“Езерска падина“. Възложител на строителните дейности за ремонт на язовирните стени и съоръженията към тях е „Държавна консолидационна компания“ ЕАД – София, която получава средства  с Решение № 495/13.07.2018 г. на Министерски съвет.
До 10 септември кметовете на общини трябва да внесат и предложения до общинските съвети за вземане на решения за кандидатстване по ОПОС за язовирите, за които имат проектна готовност.
В края на септември е необходимо да се насрочат заседания на общинските съвети за вземане на решения за промяна на собствеността на язовирите и за кандидатстване с проекти.
За всички язовири, които общините предлагат промяна на собствеността от общинска в държавна се подават заявления до министъра на икономиката в срок до 5 октомври, след решение на общинския съвет.
Областният управител препоръча на общините да изготвят аварийни планове за язовирите, да въведат строг контрол по изпълнението на инвестиционните програми на концесионерите и наемателите на язовири и да докладват до общинските съвети за предприетите от тях мерки за поддържане на язовирите в изправно техническо и експлоатационно състояние, както и да планират средства в общинските бюджети за изпълнение на задълженията на кметовете по Закона за водите и Закона за защита при бедствия.

Спряно вододподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, днес 14.08.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 13:30ч до 17:00ч в района между улиците – “Екзарх Йосиф”, “Демокрация”, “Васил Кънчов” и “Спортна”, както и в района на Източна промишлена зона..
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Кои ще черпят утре

Във връзка с утрешния християнски празник Успение Богородично,  Ви изпращам броя на имениците в община Враца.

Мария – 957;
Мариана – 230;
Марияна – 256;
Марио – 159;
Марин – 134;
Мариела – 158;
Преслав – 77;
Преслава – 60

Поздрави!
Ивета

понеделник, 13 август 2018 г.

Курбан за здраве ще осветен в манастир „Св. Иван Пусти“



За поредна година, по повод големия християнски празник Успение Богородично, в манастира „Св. Иван Пусти“ ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве.
На 15 август от 11.30 ч., в двора на светата обител, отец Василий ще освети курбана и ще благослови всички миряни. За желаещите да посетят мероприятието има организиран транспорт с тръгване от кв. „Бистрец“ в 9.00 ч. и тръгване от кв. „Кулата“ в 9.30 ч. Връщането на автобусите ще бъде в 14.00 ч. към кв. „Бистрец“ и в 14.30 ч. към кв. „Кулата“. Цената на еднопосочен билет е 1 лв.
За пристигащите автомобили има осигурен паркинг - до параклиса пред резиденцията на Врачанския митрополит.