Бисквитки

петък, 31 август 2012 г.

Янко Здравков пое разходите на Драматично-куклен театър за турне до София


Народният представител от партия ГЕРБ във Врачанско д-р Янко Здравков пое разходите на Драматично-куклен театър за турне до София. На 5 септември трупата на ДКТ – Враца ще представи на сцената на театрална работилница „Сфумато” своята хитова постановка „Танго” от Славомир Мрожек, като всички разходи по пътуването и участието са поети от местния депутат.
Това не е първия благороден жест, който д-р Здравков прави за културата в своя избирателен район. На 2 юни той подари на Враца театралната постановка „Г-н Ганьо Балкански”, която беше представена на голямата сцена на театъра във Враца, след като местният депутат от управляващата партия пое разходите и хонорарите на гостуващата трупа. През последния театрален сезон пък невендъж д-р Здравков купи и предостави билети за деца в неравностойно положение от града под Околчица.
В същото време стана ясно, че с гостуването в София в сряда, на 5 септември, реално ще бъде поставено началото на новия 74-и творчески сезон на ДКТ-Враца. Само пет дни след турнето в София, на спектакъла „Танго” му предстои и участие в международен фестивал – на 10 септември врачанската трупа ще покаже творбата от Славомир Мрожек и на сцената в македонския град Струмица.
Припомням, че за участието си в „Танго”, актьорът от врачанската трупа Сава Георгиев беше номиран за наградата „Аскеер” за поддържаща мъжка роля през тази година.

НЗОК ЩЕ ОТПУСКА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ЗА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ

          Националната здравноосигурителна каса и нейните териториални подразделения в страната стартират процедура по сключване на договори с аптеките за отпускане на безплатни лекарствени продукти на ветераните от войните. Досега тези лекарства се отпускаха по линия на Министерството на здравеопазването. Ветераните от войните имат право на лекарствени продукти, посочени в утвърден от министъра на здравеопазването списък, който се публикува на интернет страницата на МЗ. Средствата за лекарствените продукти са за сметка на републиканския бюджет и се изплащат от Агенцията за социално подпомагане /АСП/ чрез НЗОК.  
         Право да предписват лекарствени продукти на ветераните от войните имат всички лекари и лекари по дентална медицина. Лекарствените продукти се предписват на рецептурна бланка по образец МЗ-НЗОК№5Б, съгласно приложение №1 от Наредба №3 от 24 август 2012. В една рецепта могат да се предписват до 3 лекарствени продукта от списъка. Рецептата е валидна за срок до 15 дни от датата на издаване – за острите заболявания, и до 30 дни – за хроничните заболявания. В рамките на един календарен месец на един пациент могат да се издават не повече от три рецепти.
На ветерани от войните, на които са предписани лекарствени продукти съгласно Наредба №3 за същия период не могат да им бъдат предписвани същите лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък, заплащани напълно или частично от бюджета на НЗОК.
С оглед своевременно осигуряване на лекарствени продукти на ветераните от войните, РЗОК-Враца кани всички притежатели на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, открили аптеки на територията на врачанска област да подадат заявления за сключване на отделни договори с РЗОК за отпускане на тези видове лекарствени продукти.
 РУМЯНА СТЕФАНОВА

Kрими хроника


На 30.08.2012г., при проверка в дворно място в с.Бутан, ползвано за разкомплектоване на автомобили за скрап, полицейските служители  са открили купе  и двигател на лек автомобил” Опел Вектра”, за който  е установено, че е обявен за издирване от ГДНП-София. От лицето Р.Х./37г./  стопанисващо обекта е снето сведение.   Работата по случая продължава.
B  РУП - Козлодуй е получен сигнал от майката на 37-годишен мъж от гр.Козлодуй,  която съобщила, че синът й изпратил SMS с прощално съдържание на близките си и с лек автомобил „Мерцедес” се отправил в неизвестна посока. По-късно мъжът се обадил по телефона на приятели, като им казал, че ще се блъсне с автомобила. В издирването са се включили всички служители на РУП Козлодуй. Около 22:00 часа, след като разбрал от приятели, че полицията го издирва, мъжът сам се явил в полицейското управление  в града. Пробата за алкохол е положителна- 1,96 промила.
B РУП- Враца е получено съобщение, че от апартамент  в гр. Враца, ул. „Трайко Китанчев”, неизвестно лице  е   извършило кражба на  близо 7 000 лева и златни накити. В жилището е проникнато след отключване на входната врата. Образувано  е дознание.

Кметове са доволни от програмата „Развитие на човешките ресурси”


          Ремонти на улици и тротоари, оформяне на нови зони за отдих, поставяне на пейки и почистване на селата и кварталите от община Враца се извършват с помощта на наетите хора и закупените материали по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Това отчетоха днес кметовете на кметства и кметските наместници на редовната си месечна среща. Те бяха единодушни, че са доволни от 199-те работници и от това, че по тази програма Общината им е осигурила материали и хора, с чиято помощ да придадат по-приветлив вид на населените места. Някои от кметовете поискаха да им бъдат отпуснати допълнителни количества с цимент и баластра за довършване на започнатите обекти. Има населени места, в които за работещите по пътищата няма сигнални жилетки. От Общината се ангажираха такива да им бъдат доставени своевременно. От началото на годината до момента по тази програма са заделени 106 000 лева , от които 86 000 лева за строителни материали и 20 000 лева за работно облекло.
         Всички кметове отчетоха готовността си за предстоящия отоплителен сезон и заявиха количествата твърдо гориво, които ще са им необходими да бъдат доставени от Общината.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

четвъртък, 30 август 2012 г.

Hезаконна сеч

На 29.08.12г., около 20.40ч. в землището на с.Враняк е изпратен полицейски екип от трима служители, след получен сигнал, че лица извършват незаконна сеч на дърва. В местността „Янчов геран” е установен микробус Мерцедес натоварен с около 4 куб. м. дърва. Служителите са транспортирали микробусът и дървата до стопанския двор на кооперация в с.Враняк. В 20:50 ч., около 30 лица от ромски произход влезли в двора и започнали саморазправа с полицаите, като им нанесли удари, след което отнели микробуса и се оттеглили. Един от полицаите е ранен, настанен е в болницата в гр. Бяла Слатина. Тази сутрин са задържани 4 лица участвали в нападението. Микробусът е открит на улица в квартал в гр. Бяла Слатина, в който живеят нападателите. Продължава работата по установяване и на други участници в нападението. По случая е образувано дознание.
B 04.50ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил Фолксваген, управляван от Г.М./ 17г./ от с.Челопек. Пробата за алкохол е положителна- 0,91 промила.
B къщата на П.М./62г./ в гр. Криводол, полицейски служители са открили незаконно притежаван газов пистолет с боеприпаси, 8 кг. нарязан тютюн и 30 кутии от по 200 къса с цигарени гилзи.
B. с.Ракево е извършена проверка на лек автомобил ”Сеат-Кордоба”, управляван от Д.Д./54г./ от същото село. Пробата за алкохол е положителна- 0,54 промила.
На 30.08.2012г., в 02.10ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил „Мазда”, управляван от Д.М./18г./ от гр. Враца е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 0,59 промила .
B 08.10ч. в гр.Б.Слатина, при проверка на проверка товарен автомобил „УАЗ-452 „, управляван от М.Ц./41г./ от гр.Б.Слатина, е установено, че регистрационните табели са от друг товарен автомобил. Образувано е дознание.
B гр.Козлодуй, при обход на ул.”Радецки”, полицейски патрул установил лицето П.Б./67г./ в безпомощно състояние, а до него имало пушка. Пробата за алкохол е положителна- 1,72 промила. Оръжието е законно притежавано от П.Б.

AВТОМОДЕЛНИЯ КЕРВАН СЕ МЕСТИ В СЛИВНИЦА


В събота и в неделя на автомоделната писта в гр.Сливница ще се проведе третия заключителен кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за модели с електродвигатели. В събота са квалификациите, а в неделя са финалните гонки в класовете „Електроформула 1:8”, „Електроформула със сток мотор” за деца и мъже, „Електроформула 1:12” и „Тим-рейсинг”.
Врачанския клуб ще бъде представен от Виктор Робев, Николай и Атанас Георгиеви и Росен Ралчовски. И четиримата врачански моделисти имат шансове да се класират в тройката в крайното класиране на шампионата при автомоделите с електродвигатели.
АЕЦ Козлодуй ще е начело със своя ас Марио Вутов. Очаква се в третия кръг да се включат и пилоти от Италия.

сряда, 29 август 2012 г.

Kражби



След  ОИМ по сигнал за телесна повреда на 25-годишна жена от с.Девене, извършена на 26.07.12г. в гр.Враца е установено, че извършител е лицето В.В./25г./ от гр.Враца.
B РУП-Б.Слатина е постъпил сигнал от жител на  с.Нивянин, който е  заявил, че от къщата му е извършена кражба на мобилен телефон.   След издирвателни мероприятия е установено, че кражбата е дело на две 17-годишни момичета от същото село.B УП-Борован е получено съобщение от Д.К./43г./ от с.Малорад, който заявил, че е счупено стъкло на ползван от него товарен автомобил. След бързи издирвателни мероприятия е установено, че деянието е извършено от лицето С.К./22г./ от същото село. 
B РУП-Козлодуй е получено съобщение ,че за времето от 20.00 ч. на 27.08.2012г., до 09.00 ч. на 28.08.2012г., от врата на хале в сграда на бившата кравеферма в с.Бутан, неизвестни лица са откраднали 1300 кг. слънчогледово семе. Образувано  е дознание. 
BРУП-Козлодуй е получено съобщение от Б.В./33г./  от с.Рогозен, който заявил, че неизвестен извършител е разбил входната врата на къщата му, след което извършил кражба на: метален шкаф,  в който имало боен пистолет, преносим компютър,  телевизор LCD, 2 моторни косачки за трева. След проведените ОИЧМ и ПСД е установено, че Б.В. не притежава посоченото оръжие и метален шкаф. В жилището са открити различни вещи и предмети с неизяснена собственост и произход. Във връзка с това и на основание чл.326 от НК, лицето  е задържано за срок от 24 часа. 
B РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 26.08.12г. до 28.08.12г., от стопанска постройка  в село Згориград, неизвестно лице е извършило кражба на:  велосипед, ъглошлайф, ел. проводник с обща дължина около 100 метра. Образувано  е дознание.BРУП-Враца е получено съобщение от Затвора-Враца, че при извършване на обиск на лишения от свобода М.Ш./33г./, в крачол на панталона му са били намерени 3 сгъвки с кафяво прахообразно вещество. При направения полеви наркотест, веществото е реагирало на хероин.  Образувано  е дознание.

ИНТЕГРИРАНА УСЛУГА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧИ В БЪЛГАРИЯ

Възможностите по проект „Интегрирана услуга за предприемачи в България“ бяха представени на 28 август 2012 г. пред граждани,представители на общински и държавни структури и бизнесмени във Враца. Конференцията е организирана от Областна администрация Враца в сътрудничество със Сдружение „Национална асоциация на общинските служители в България“, водеща организация по проекта.
Създаден е Виртуален център, който дава възможност на безработни, дребни и средни предприемачи да получат информация, обучение и консултантска помощ за започване и развитие на бизнеса си, да се изгради мрежа за подкрепа и взаимопомощ между тях, да се подобрят условията за заетост и шансовете за наемане на работа на лица, потенциални жертви на трудова дискриминация, подчерта в презентацията си г-н Валентин Лазаров, ръководител на проекта и председател на Управителния съвет на сдружението. „Шест центъра – Райони за планиране в България в София, Враца,Габрово, Търговище, Хасково и Стара Загора са избрани като сътрудници по проекта, като сме се базирали на опита, добрата работа и взаимодействие през годините между сдружение „Национална асоциация на общинските служители в България“ и Областните администрации и ТПП в тези градове“,каза още Лазаров. Идеята е, да се активизира гражданското общество, да се провокира инициативността и творческия дух на хората, иновативността в сферата на бизнеса, колкото и да е трудно в днешното време.
От 35 години съществуват центрове за иновации в Испания, които са помогнали и стимулирали бизнеса на много хора, и които Европейският съюз изключително много подкрепя, сподели Валентин Лазаров. Той запозна участниците в конференцията с испанския опит в насърчаване на предприемачеството.
Програми и мерки за стимулиране на бизнеса и насърчаване на заетостта в България презентира г-н Начко Найденов началник отдел „Услуги по заетост“ в Дирекция „Регионална служба по заетост“- Монтана. Той съобщи, че за 2012 година за Област Враца са разпределени 3 706 730 лева, за осигуряване заетост на 1 279 лица, от които 3 254 180 лв.за програми за заетост за 968 работни места и 452 550 лв. за мерки за обучение и заетост за 311 работни места. Към 30.06.2012 година са изплатени и договорирани 388 637 лева за 260 безработни.
Представени бяха националните програми – „Нова възможност за заетост“, „Заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания», “Асистенти на хора с увреждания“ , “От социални помощи към осигуряване на заетост” и нови насърчителни мерки , като “ЗЕЛЕНИ РАБОТНИ МЕСТА“ . Това са работни места, разкрити в икономически дейности, свързани с производство на стоки и предоставяне на услуги, подпомагащи опазването на околната среда, съгласно списък с икономически дейности, утвърден от министъра на околната среда и водите и министъра на труда и социалната политика.
Г-н Начко Найденов специално акцентира върху насърчителни мерки за работодатели.На работодателя се предоставят средства за трудово възнаграждение и всички осигурителни вноски върху него във всички онези случаи, когато наема безработни лица от така наречените рискови групи на пазара на труда, т.е. когато наема: безработни младежи до 29 год. възраст , безработни младежи до 29 год. възраст с трайни увреждания и младежи от социални заведения, завършили образованието си, безработни лица с трайни увреждания, самотни родители /осиновители/, и/или майки /осиновителки/ с деца до 3-годишна възраст.
На срещата днес бе представена и дейността на Областен информационен център – Враца от г-жа Елка Стойчовска, експерт „Комуникация, информация и логистика“, а именно: популяризиране на европейската кохезионна политика и нейните цели в България, предоставяне на пълна информация за възможностите за финансиране на проекти, предоставяне на лесен достъп до информация ,повишаване на капацитета на бенефициентите , запознаване на потенциалните бенефициенти с възможностите за кандидатстване , осигуряване на обща и статистическа информация за реализираните проект и събиране и споделяне на добри практики.



Община Враца ще облагородява пазарите


          „Община Враца ще продължи да реализира предвидените мерки по регламентиране на дейността на пазарите и облагородяването на пазарните площадки в града. Целта ни е всичко там да е в съответствие с нуждите на производителите и търговците и дейността да се развива при спазването на всички законови изисквания” – това каза днес на пресконференция зам.-кметът Светозар Луканов. Две площадки за земеделски производители ще бъдат обособени в района на бившия кооперативен пазар и на пазара в жк „Дъбника” във Враца. Предвижда се там до края на годината да има санитарни възли и течаща вода, и да бъдат поставени заграждения. „Земеделските производители ще могат да продават своята пордукция на тези места само ако са надлежно регистрирани и отговарят на изискванията на закона” – подчерта Луканов. Производителите на мляко, млечни продукти и яйца ще могат да реализират своята продукция само след като са изпълнили изискванията, описани в Закона за храните.
 
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността

вторник, 28 август 2012 г.

Kримихроника


 На 27.08.2012г.,  в РУП-Бяла Слатина е получено съобщение от нотариус, че в офиса му се е явило лице за извършване на сделка покупко-продажба на земеделска земя в землището на с.Попица, обл.Враца. Нотариусът  се е усъмнила в достоверността на представеното по сделката пълномощно. След ОИМ и ПСД, служители на РУП Бяла Слатина  са установени лицата : Н.К./73г./ от гр.Плевен и А.К./40г./ от гр.Плевен, които  представили пълномощно и декларации заверени от кмета на с.Лазарово, общ.Кнежа, с упълномощител и декларатор  М.Р./74-годишна/ от гр.Перник. Започнато е дознание.
Враца, до входа на МБАЛ Христо Ботев , лек автомобил Хонда управляван от П.А./40-годишна/ от гр.Враца, блъснал  паркиран лек автомобил Опел”  след което напуснал мястото на катастрофата без да органите на МВР.
B УП”Дъбника” е получено съобщение, че за периода от 17.08.2012г.  до 27.08.2012г., от къща  в село Върбица е извършена  кражба на 3 печки на твърдо гориво. Образувано  е дознание.
На 27.08.12г., в 04.00ч. в РУП-Враца е получено съобщение  за пожар в два фургона в землището на с. Главаци. Фургоните са изгорели напълно. Причини и щети – в  процес на изясняване.  Образувано  е дознание.
 На 27.08.2012г.,  в 15.48 часа ч. от  тел. 112е получено съобщение за пожар  в гробищния парк в село Вировско.  Горяла е  суха трева на площ от около един декар,   като огъня се е разпространил върху други 5 декара суха трева и храсти в два съседни частни имота. Изгоряла е  2 кв.м от покривната конструкция на стопанска постройка в частен имот. Огънят е загасен от служители на ОУПБЗН и хора от селото.  Образувано  е дознание.
B РУП-Б.Слатина е получено съобщение от  жител на село Търнак, че за времето от 30.07.2012г, до 27.08.2012г.,  от лек автомобил „Фолксавеген”  е извършена кражба на: акумулатор, CD, 2 тонколони, флаш - памет .  Образувано  е дознание.
 На 27.08.12г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че на 26/27.08.12г. в землището между с.Борован и с.Малорад, след изкоповане на 3 дупки,  неизвестни лица са откраднали  30 метра телефонен кабел. Образувано  е дознание.
 За времето от 17.00ч. на 26.08.2012г.,  до 14.00ч. на 27.08.2012г.,  от складово помещение в района на бившата мандра в село Остров,  е извършена кражба на 600 кг. пшеница. Образувано  е дознание.
На 27.08.2012г.,  в РУП- Роман е получен сигнал за кражба на ел.проводници  700м. меден ел. проводник от уличната ел. мрежа в село Камено поле.  Образувано  е дознание.
B РУТП -Мездра се получи съобщение, че в междугарието  гр.Криводол – с.Ракево, е възникнал пожар близо до ж.п. линия. Установено е, че  гори суха тревна маса, а огъня се е обхванал дървени траверси Пожарът е изгасен от служителите на РСПБЗН – Криводол.

Вратар от „Парма“ от вчера е на проби в тима на „Ботев“-Враца


Това е 25-годишният Фабио Вирджили. След първите тренировки стражът е харесан от треньора на вратарите в „Ботев“ Илия Вълов. До края на седмицата ще стане ясно дали Вирджили ще стане футболист на врачанския тим. Стражът е преминал през всички гарнитури на националния отбор на Италия до 21 години. Играл е редом до титулярния вратар на италианския национален отбор Джанлуиджи Буфон.
Междувременно от спортно-техническият щаб на „Ботев“ съобщиха, че вече е пристигнала жълтата карта на Роберто Флориани. Най-късно утре нападателят ще бъде картотекиран в БФС и се очаква да вземе участие в домакинския мач на врачани срещу „Литекс“. Президентът на „Ботев“ Пепино Тирри все още е в Италия, където преговаря с още няколко футболисти, които да подсилят врачанския тим. „Ние ще продължим да работим и след затваряне на трансферния прозорец. Има варианти във Враца да пристигнат футболисти, които са със статут на свободни агенти и те могат да бъдат картотекирани по всяко време“, уточни спортно-техническият директор на „Ботев“ Валентин Станчев.

понеделник, 27 август 2012 г.

Kримихроника


На 26.08.12г., в РУП Мездра е получено съобщение за кражба на медни проводници от помпена станция в гр.Мездра. След бързи оперативни действия, в пункт за изкупуване на метали, екип на РУП-Мездра е задържал лицата: Б.Г./32г./ от гр.Ботевград, Л.И./55г./ от с.Елисейна и И.К./40г./ от гр.Мездра, които направили опит да предадат откраднатите проводници.
 На 26.08.2012г., в 22:05ч. в с.Софрониево е спрян за проверка мотоциклет „Балкан”, управляван от  М.В./24г./ от с.Гложене. Установено е, че мотоциклета не е регистриран, а водача го управлява след употреба на  алкохол -1,68 промила.
 На 26.08.2012г,  около 14.30ч.  в с. Девене, лек автомобил „Фиат”  управляван от Г.Г./28г./  от гр. Враца, катастрофирал в стълб на уличната ел. мрежа. Тежко ранена е 25-годишна жена от село Девене, която пътувала  в автомобила.  Леко ранено е 16-годишно момиче от гр. Враца. Пробата  за алкохол на водача е положителна- 0,87 промила. Образувано  е дознание.
 На 26.08.2012г., от  тел. 112 е получено съобщение, че около 12.00ч., в землището на гр. Враца,  местността „Семкови ливади”,  от  запален огън за приготовление на зимнина, се е запалила необитаема постройка. Пожарът е загасен от служители на ОУПБЗН. Образувано  е дознание.
 На 26.08.12г., в 13:30 ч. в РУП – Роман е получен сигнал за в стопанска постройка /навес/ със суха люцерна в частен имот в село  Синьо бърдо.  Огънят е загасен от служители на УПБС-гр.Роман. Изгорели са  100 кв.м. покривна конструкция и 100 бали със суха люцерна.  При първоначалният оглед и снетите сведения на собственика и очевидци е установено, че пожара е възникнал по време на ремонтни работи с ъглошлайф. 

Училищните автобуси минават на преглед преди 15 септември


         Всички училищни автобуси, които са стопанисвани от Община Враца, ще преминат на технически преглед преди началото на учебната година. Прегледът ще се проведе на 3 септември и ще бъде направен от ДАИ – Враца. Предварително е изготвен график, като прегледът на първия автобус ще е в 9 ч. Осемте автобуса превозват ученици от селата в общината до училища в града или до средищните училища в селата. Автобусите превозват ежедневно 543 ученици и 32 деца. Техническите прегледи се правят всяка година преди 15 септември. Освен автобусите, се проверява и изрядността на документите на водачите.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

ВАНДАЛИ ОПОЖАРИХА ВИШКАТА НА ВРАЧАНСКИТЕ АВТОМОДЕЛИСТИ


Неизвестни пиромани опожариха вишката, от която врачанските автомоделисти управляват своите автомодели с дистанционно управление.
Пожарът е лумнал в полунощ в петък срещу събота, като напълно е изпепелил козирката на вишката, а в този си вид съоръжението е напълно неизползваемо. Изгорели са и над 30 автомобилни гуми, които врачанските автомоделисти стопанисват във вишката, като същите се използват за обезопасяване на пистата.
Автомоделното съоръжение е собственост на Община Враца и се стопанисва от спортно - техническия моделен клуб Враца. От две години базата не се охранява.
Огнян Филипов - зам.председател на Българската федерация по автомоделни спортове : „ За съжаление това са плодовете които берем от съвременната „демокрация”. Поразиите са в размер на около 10 000 лева, но най-лошото е, че в края на септември Враца е домакин на третия решителен кръг от Държавния шампионат за модели с ДВГ, а не виждам как и кой може да направи такъв сериозен ремонт. Очакваме МВР да открие виновниците за пожара”.