Бисквитки

събота, 16 юли 2016 г.

Майстори от село Баница обраха наградите на празника на баницата



 „За мен е огромно удоволствие да Ви поздравя с шестнадесетото поредно издание на празника на баницата в село Баница. Искам да пожелая на всички участници,  които са успели да сътворят днешните кулинарни изкушения, да направят  така, че за този край да се говори за интересните обичаи и празници, които имаме. Искам да Ви пожелая да бъдете все по-добри, защото в конкуренцията се ражда и качеството. Бъдете здрави и да ви стават баниците“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов откри празника на баницата, в който тази година се състезаваха над 100 разнообразни и атрактивни тестени изделия, направени от майстори от 15 населени места от Община Враца.
Кметът на село Баница Любен Нинов поздрави присъстващите и благодари на всички помогнали за реализирането, на превърналия се в традиция празник. Официални гости на проявата бяха още зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, зам.-председателят и народен представител Явор Хайтов, народният представител Георги Божинов, общински съветници, кметове на населени места, самодейци.
Красиво аранжираните маси в салона на НЧ „Светлина 1910” бяха отрупани с вкусни, традиционни и нестандартни печива. Можеха да се видят и опитат баници с месо, със зеленчуци, дърпани, теглени, налагани, с локум, с люти пиперки и най-разнообразни кулинарни шедьоври.
За да бъдат оценени, баниците трябваше да бъдат опитани от доказани експерти. За поредна година председател на журито бе известният телевизионен кулинар Иван Звездев, на който помагаха членовете-инж. Петя Янчик - технолог и преподавател в Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство- Враца и Генка Филипова - съорганизатор на празника. Те трябваше да оценяват баниците в четири категории-солени традиционни баници, с месо или зеленчуци, сладки и последната категория е оригинални баници.
Журито заседава дълго и трудно взе крайното решение за най-добрите тестени изделия. През това време пред сградата на читалището се виеха кръшни хора. Кулминацията на празника бе обявяването на победителите. Наградата за най-добре аранжирана маса грабна НЧ „Отец Паисий“ от село Косталево.
В категория „баница с месо и със зеленчуци“ третото място бе присъдено на Йорданка Христова от село Челопек, след нея се нареди баницата на Милка Якова от село Горно Пещене и първото място отиде при Малинка Бешировска от Враца. В категория „сладка баница“ на трето място се класира баницата на единствения мъж победител в надпреварата - Красимир Младенов от кв. Бистрец. Гергана Андреева от селото-домакин получи второ място, а първенец в този раздел стана Цецка Тодорова от село Згориград.
В следващата категория „оригинална баница“ победители станаха-трето място за Радосвета Крумова от Враца, второ място за Върба Ценова от село Баница и първо място за Красимира Николчева от село Згориград.
В последната, четвърта категория „солена баница“ на трето място се нареди председателят на читалището в село Баница Цвета Нинова, след нея наградата грабна Димитрина Вълова, също от селото домакин и първото място бе спечелено от Геновева Вълкова от село Косталево.
Журито присъди и поощрителни награди за Ирина Пецева от село Тишевица, Румяна Василева от село Баница и Пенка Павлова от село Паволче. Народните представители Георги Божинов, Явор Хайтов, както и кметът на село Баница също наградиха майсторите, на  предпочетените от тях баници.
Всички победители получиха грамоти и парични награди. Председателят на журито Иван Звездев поздрави всички участници и бе категоричен, че баницата е най-българският продукт - по-обичан и от ракията!

петък, 15 юли 2016 г.

БОТЕВ ПРАВИ ФИЛМ ЗА ВАЗОВ

Патриотичната инициатива е по повод първия рожден ден на „НЕзабравимата България“

Христо Ботев снима филм за Иван Вазов! На първо четене това заглавие изглежда в сферата на научната фантастика, но то е факт. Режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на Войводата във възстановките на слизането на Ботевата чета на Козлодуйски Бряг, започва новата си лента. След филмите за Ботев, Софроний, Алеко, Цар Борис III, Красимиров започва снимките на филм за Иван Вазов – Патриархът на българската литература. Стартът на снимките също е символичен – на датата 17 юли 2016г. – точно година след основаването на патриотичния проект „НЕзабравимата България“. Работното заглавие на филма е „Българин да се наричам“ и се очаква премиерата да е около 1 ноември 2016г. в София. Снимките ще се осъществят предимно в София и Врачанския край – Искърското дефиле, където Вазов пише най-хубавите си произведения – „Дядо Йоцо гледа“ и „Една българка“. Припомняме, че това е поредният – пети по ред филм, посветен на българските национални герои, реализиран от Искрен Красимиров и неговата „НЕзабравимата България“. Амбицията е до няколко години да бъде създаден цялостен видео-каталог, посветен на националните ни светини, като следващата година е заплануван и филм за Васил Левски.
Искрен Красимиров, режисьор.
Основател на "НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ"

Зам.-кметът Петя Долапчиева откри бизнес обучение във Враца

Зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева откри бизнес обучение за малки и средни предприятия по маркетинг и киберсигурност. Форумът бе организиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/. 
„Българският бизнес и предприемачество се нуждаят от добре подготвени, образовани и мотивирани кадри. А това са хората като вас, които не спират да се обучават и повишават своите знания, умения и квалификация. Това е и успешната формула за бизнеса - за стабилност,  успех и иновативност. Служителите осигуряват 80% от резултатите в бизнеса. Именно затова е изключително важно да се инвестира в постоянно повишаване на тяхната квалификация.
                В съвременната силно конкурентна бизнес среда важи правилото: „Една фирма, която не инвестира постоянно в развитието на своя екип, непрекъснато изостава от пазара.” Това е причината днес и тук, в Община Враца да сме заедно“. С тези думи зам.-кметът Петя Долапчиева откри и приветства присъстващите на бизнес обучението. Модератор на срещата бе  регионалният представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ за Враца Цветан Ангелов. В нея взеха участие представители на бизнеса, неправителствения сектор, институции и студенти.
Сред обсъжданите теми на форума бяха как се прави успешен маркетинг при участие в международни панаири и изложби, заплахи и последствия от хакерски атаки и как да се предпазим от тях.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района между ул.”Екзарх Йосиф”, бул.”Демокрация” , ул.”Максим Горки” и ул.”Вардар” ще бъде спряно днес –  15.07.2016 год. до 14:00ч.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

четвъртък, 14 юли 2016 г.

Осъществено е планирано прекъсване на водоснабдяването




В сряда, 13 юли, е осъществено планирано прекъсване на водоснабдяването във Враца, с цел свързването на стария към новоизградения водопровод, в района на Табашкия мост. Гражданите са своевременно информирани чрез сайта на “Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца, както и чрез публикации в местни печатни и електронни издания. Поради възникнала непредвидена техническа трудност, водоподаването не бе възстановено,  до обявения за това час.
Община Враца е съпричастна с недоволството на жителите на града, във връзка със забавянето по възстановяване на водоснабдяването. През цялото време, стриктно се следеше работата на строителите, които работиха непрестанно до пускането на водата. На място присъстваха представители на Строителния надзор и зам.-кметът на Община Враца Мария Попова.   
Община Враца поема ангажимент да направи всичко, което е в правомощията й, за да не се допуска повторно неудобство за жителите на града и ще продължава стриктно да следи фактическото изпълнение на строително-ремонтните дейности по Водния цикъл, и да уведомява гражданите за работата по проекта.


Община Враца ще отбележи 179-ата годишнина от рождението на Васил Левски



Община Враца организира честване по повод 179 години от рождението на Васил Левски. Събитието ще се състои на 18 юли от 10:30 ч. пред паметника на Апостола в центъра на града.
Участие в изявата ще вземат ученици от Основно училище „Васил Левски” във Враца. Слово за живота и делото на революционера ще поднесе уредникът в Регионалния исторически музей Валерия Тарашоева.  Пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.
            Отбелязването на годишнината от рождението на Васил Левски ще продължи в 11:00 ч. в градинката зад паметника на Христо Ботев, където по инициатива на Регионална библиотека и Община Враца ще се проведе образователна игра за деца и ученици под надслов  „Кой е Левски?”.