Бисквитки

петък, 2 октомври 2020 г.

Нови 5 случая на COVID-19 в област Враца са обявени за 01.10.2020 г. в Единния информационен портал.

Новорегистрираните положителни са лица от гр. Враца. 

Диагностицирана за домашно лечение е жена на 78 години, контактна на потвърден случай и изследвана по Бързо известие от общопрактикуващия лекар.

По повод оплаквания е изследвана и е диагностицирана за домашно лечение  44 – годишна жена, като са предприети съответните противоепидемични мерки.

Двама мъже, на 32 и 38 години, са диагностицирани на домашно лечение. Единият от тях е изследван като съмнителен случай по Бързо известие от общопрактикуващия лекар, а вторият мъж е без симптоматика и е изследван по желание. 

Хоспитализирана в СБАЛПФЗ-Враца след положителен тест за COVID-19 е 60-годишна жена, като са предприети съответните противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

Общо в областта са регистрирани 155 случаи на Коронавирусна инфекция, като от тях напълно излекувани са 114. 35 са активните, с 9 настанени в болнични заведения и 26 диагностицирани за домашно лечение. 6 са починали. 

Екипите на РЗИ – Враца са направили 12 проби. 

Общо карантинираните лица са 67. 


Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470

Признание за ВиК Враца


  Водоснабдяване и канализация“ ООД - гр. Враца е един от призьорите в Десетото юбилейно издание на конкурса НАЙ-ЗЕЛЕНИТЕ КОМПАНИИ В БЪЛГАРИЯ 2020.Измежду над 650 компании, активната политика за опазване на околната среда на дружеството беше отличена в категория „Енергетика, воден сектор“. Журито оцени високо комплекса от мерки, които Водоснабдяване и канализация ООД – гр.Враца прилага, както и направените значителните инвестиции, допринасящи за подобряване състоянието на околната среда и опазването на водния ресурс.

Един от основните аргументи на журито беше изградената фотоволтаична електроцентрала на площадката на Пречиствателната станция за отпадъчни води в гр.Враца, чрез която дружеството покрива значителна част от разходите за електроенергия на станцията. 

 

четвъртък, 1 октомври 2020 г.

5 нови случаи на болни от Коронавирусна инфекция в област Врац

 По данни в Единния информационен портал, за 30.09.2020 г.  са обявени 5 нови случаи на болни от Коронавирусна инфекция в област Враца. Диагностициран и настанен за лечение в СБАЛПФЗ-Враца е мъж на 84 години от гр. Враца. Лицето е открито активно като контактно лице на вече диагностициран случай. 43-годишна жена от Враца е приета за лечение в СБАЛПФЗ-Враца. Случаят е проучен и са предприети съответните противоепидемични мерки. Хоспитализирана за лечение в същото лечебно заведение е и 66-годишна жена от с. Селановци, която е открита като активен случай по повод оплаквания. 

За домашно лечение и наблюдение са диагностицирани мъж на 45 години от гр. Враца и 42-годишен мъж от с. Камено поле. Двете лица са без симптоми, като са предприети изолационни мерки спрямо контактните лица.

За 30 септември в област Враца има 1 регистриран  случай на починал болен с COVID-19. Става въпрос за мъж на 65 години, хоспитализиран и лекуван в УМБАЛ "Света Анна" София АД, гр. София.

Общо регистрираните случаи в областта са 150, като от тях 109 са напълно излекувани. 35 са активните случаи. Общо хоспитализирани в болнично заведение са 9 пациенти, 26 от положителните за Коронавирус инфекция са на домашно лечение. 6 са починалите. 

32 проби са направени от екипите на РЗИ – Враца. 22 от тях са на контактни лица от Козлодуй, Враца и Криводол. Пет от пробите са контролни на вече потвърдени случаи от гр. Враца и гр. Мездра. Три проби са взети на вероятни случаи по бързи известия, а 2 проби са взети превантивно от персонала на КОЦ – Враца.

На 65 лица е наложена карантина.


Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470

сряда, 30 септември 2020 г.

Пет нови случаи на болни от Коронавирус в област Враца са обявени за 29.09.2020 г. в Единния информационен портал.

Диагностицирани за домашно лечения са двама мъже от гр. Козлодуй, съответно на 54 и 60 години. Лицата са без симптоми и са открити активни като контактни лица на вече потвърден положителен случай.

Две жени на 73 и 69 години от гр. Криводол са диагностицирани и хоспитализирани в СБАЛПФЗ-ВРАЦА, като са предприети всички изолационни мерки спрямо контактните лица. 

Петият случай касае жена на 28 години от с. Згориград, диагностицирана за домашно наблюдение и лечение. Жената е контактно лице на вече потвърден случай, проучена е и са предприети изолационни мерки.

Екипите на РЗИ – Враца са извършили пробовземания на 13 лица. 11 от пробите са превантивни на персонала на КОЦ – Враца. Две от пробите са контролни на лица от гр. Враца и с. Долна Кремена.

Очакват се резултатите от 25 проби. 

Общо регистрираните заболели от COVID-19 в областта са 145. 109 от тях са вече излекувани, а петима са починали. Активните случаи са 31, с 10 настанени в болнични заведения и 21 на домашно лечение. 

61 лица са под карантина.  


Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470

Извънредно заседание

 

Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от ВиК ООД – Враца проведе днес заместник областният управител Мирослав Комитски. В заседанието взеха участие кметове и представители на общините Борован, Бяла Слатина, МездраРоман, Враца и Мизия.

В хода на заседанието беше разгледано, гласувано и единодушно прието предложението за приемане на решение за препоръчителния размер от 20 000 лева вноска на държавата в бюджета на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД - Враца за 2021 г. 

Главният секретар на Асоциацията по ВиК Петя Донова припомни задълженията на общините за проектна готовност и срок за изпълнение по Директива 91/271/ЕИО за пречистване на градските отпадъчни води за агломерациите от 2000 до 10 000 е.ж. в обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Враца.

Разяснени бяха и заложените мерки в сектор „ВиК“ в Плана за управление на речните басейни в Дунавски район за периода 2016 – 2021 г.

В програмата към ПУРБ са предвидени мерки за опазване на повърхностните и подземните води в района, с действие на изпълнение „Изграждане, реконструкция или модернизация на канализационната система, включително ГПСОВопределени за конкретните агломерации с над 2000 е.ж.“.

Проектните предложения ще бъдат финансирани чрез държавния и общински бюджети, ВиК оператора, Оперативна програма „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони.