Бисквитки

сряда, 25 февруари 2015 г.

Годишно събрание на читалищните библиотеки

Заместник областният управител на област Враца Ирина Иванова участва днес в Годишното събрание на читалищните библиотеки в областта. Конференцията бе организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и на нея бяха обсъдени възможностите и перспективите за развитие на библиотеките и читалищата.
В своето приветствие г-жа Иванова поздрави организаторите и библиотечните специалисти за ентусиазма и отговорната работа по множеството проекти  и проведените кампании по насърчаването на четенето.
„Когато искаш да намериш нещо – информацията е в книгата, когато искаш да ти разкажат историята – библиотеката е мястото, където отиваш“ – заяви още г-жа Иванова и добави огромната си благодарност за многото инициативи на библиотеката и читалищата, насочени към обичащите книгата – „от най-малкия читател до посветилите се на науката и перото“. Тя пожела  креативност, дързост и много успехи.
Акцент в днешния форум бе и обявяването на конкурса „Модерната визия на моето родно място”, който е съвместна инициатива на  Областна администрация – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” Враца, под патронажа на инж. Владимир Уручев - Представител от България в Европейския парламент.
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз официално обявиха 2015 г. за Европейска година за развитие с девиз „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще”. Устойчивото развитие и ролята на европейските граждани са сред най-важните аспекти на сътрудничеството за развитие. Широко застъпена е ролята на младите хора в глобалния свят в контекста на образованието за развитие и глобалното образование и като двигател на световен растеж. Годината е на всеки от нас… и всеки може да допринесе за постигането на един по-красив, по-сигурен, по-устойчив свят, като започне с по проект за развитие на родното си място.
По повод Европейската година на развитие, ако сте на възраст между 16 и 25 години имате уникалната възможност да изготвите свой проект с визия как бихте искали да изглежда след 20 години вашето родно място, като част от модерна Европа.
Условия:

·        Всеки участник (екип) се регистрира за участие в конкурса, като с изпращането на своя проект посочи имената и годините си, ако е учащ и учебното заведение, адрес за контакт.
·        Участниците в конкурсната надпревара ще бъдат разделени в две категории от 16 до 19 години и от 20 до 25 години.
·        В конкурса се приемат не повече от двама участници в екип.
·        Проектите не бива да са преминали вече оценяване, да са участвали в други състезателни форми и да не са обвързани с договор за изключителни авторски права към трети лица.
·        За изработване на проектите е необходимо да бъдат използвани съвременни технологии в областта на аудио-визуалните изкуства.

Критерии за оценка:

·        Принадлежност към обявената тема.
·        Творчество и креативност.
·        Естетически критерии.

Краен срок за получаване на творбите – 30 април 2015 година

·        Първа награда в двете възрастови групи ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел.
·        Втора награда във всяка възрастова група – таблет
·        Трета награда във всяка възрастова групаMP3 player
·        Проектите на всички участници ще бъдат включени в „пътуваща мултимедийна изложба” в училища от област Враца.
·        Компетентно жури ще определи наградените участници в Конкурса.

Награждаването ще се състои на специална церемония на 9 май 2015 година.
   
Надя Гетова
експерт „Връзки с обществеността и протокол

Няма коментари:

Публикуване на коментар