Бисквитки

вторник, 24 февруари 2015 г.

Към средата на годината се очаква да бъдат отворени първите покани за проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество „България – Сърбия“ 2014-2020



Програмите за трансгранично сътрудничество предоставят възможност за финансиране на проекти за превенция на риска и развитие на устойчив туризъм в пограничните райони.
Над 100 представители на потенциални бенефициенти взеха участие в информационен семинар във Враца относно Програмата за трансгранично сътрудничество „България- Сърбия“ за новия програмен период. Семинарът беше открит от заместник–министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. На срещата присъстваха още директорът на Службата за европейска интеграция – Санда Шимич и областният управител на Враца – Малина Николова.
За периода 2014-2020 година област Враца е включена като допустим район за финансиране по Програмата за сътрудничество между България и Сърбия. „Разширяването на обхвата на програмата и включването на област Враца, дава възможност за подпомагане на икономическото развитие и повишаване на качеството и стандарта на живот на жителите в региона“, каза зам.-министър Николова при откриването на семинара. „Подпомагането на областта е ключово за настоящия програмен период, предвид приоритета на МРРБ за развитие на изостаналите региони“, обясни тя.
Ресурсът, с който  Програмата ще разполага до 2020 година, ще бъде малко над 34 млн. евро.  От българска страна 7 са областите, които попадат в обхвата за финансиране по Програмата: това са Видин, Враца, Монтана, София и София-град, Перник и Кюстендил. Приоритетните оси на Програмата са свързани с развитието на устойчив туризъм, развитие на младежта, опазването на околната среда и намаляването на негативните последствия от климатичните изменения.
„Програмите за трансгранично сътрудничество придобиват все по-голяма важност за развитието на регионите“, каза зам.-министър Николова. „Възможностите за финансирането  на мерки за превенция на риска от бедствия е твърде ограничено на национално ниво, а програмите за трансгранично сътрудничество предоставят възможност за такъв тип безвъзмездна финансова помощ“, обясни зам.-министърът.
През настоящия програмен период до 2020г., България ще участва в 12 програми за европейско териториално сътрудничество, като за три от тях (със Сърбия, Турция и Македония) Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е Управляващ орган. Две са новите програми, в които България ще има своето участие – „Дунав“ и „Балкани – Средиземно море“. Програмите за трансгранично сътрудничество със съседните страни са в процес на одобрение от Европейската комисия, като се очаква официално това да стане през април. Изключение прави програмата „Румъния-България“, която наскоро беше одобрена.  
„Има възможност да започнем предварително изпълнение на програмите“, каза зам.-министър Николова. Тя съобщи, че Насоките за кандидатстване по Програмата „България-Сърбия“2014-2020 ще бъдат изготвени още преди официалното й одобрение и ще бъдат сведени за публично обсъждане края на април. Зам.-министърът разясни, че предвид финансирането на инвестиционни проекти, успешната им подготовка и проектиране могат да започнат още сега. Така в момента на обявяване на първите покани за подаване на проектни предложения, през май или юни, ще има възможност за незабавно получаване на безвъзмездна помощ и максимално бързо стартиране на изпълнението на проектите.
„Успешното изпълнение на една програма зависи до голяма степен от активността на бенефициентите. Надявам се през новия програмен период да има достатъчно мотивация и активност от тяхна страна“, каза Деница Николова.
Заместник-министърът отчете постигнатите резултати по програмите за ТГС през изминалия програмен период: над 50% от средствата по всички програми за трансгранично сътрудничество са сертифицирани и възстановени от ЕК, а до края на годината имаме увереност, че ще бъде усвоен целия договорен финансов ресурс.
„Научените уроци от предходния програмен период ще ни помогнат да направим изпълнението на програмите за териториално сътрудничество до 2020 година още по-успешно“, заключи Деница Николова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар