Бисквитки

вторник, 1 февруари 2011 г.

Наш земляк остава без панаир

Окръжният съд в Пловдив обяви за несъществуващи увеличенията на капитала на "Международен панаир Пловдив" АД (fair.bg) от 2006 и 2007 г., с които държавата е загубила мажоритарния си дял в дружеството.
През април 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е сезирал съда и е образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Тогава министър Трайков заяви, че панаирът е бил приватизиран не през Закона за раздържавяване, а със "стратегия за публично-частно партньорство".
Процедура за приватизация по смисъла на Закона за приватизация не е имало. Извършено е било преструктуриране на дружеството с цел реализиране на публично-частно партньорство.
По думите на Трайков, цитирани от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, решението на съда е част от усилията на министерството за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир.
"Обещах това още в началото на мандата ми. Не бързам с изводите, защото решението може да се обжалва, но смятам, че ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи", казва министърът.
Държавата е оспорила в съда двете увеличения на капитала на панаирното дружество, както и издадените в тази връзка актове на Министерския съвет, оглавяван по онова време от бившия премиер Сергей Станишев.
Проверката е констатирала и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на "Пълдин туринвест" АД на пловдивския бизнесмен и член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов.
С решенето си от 28 януари 2011 г. Пловдивският окръжен съд е обявил за нищожни двете увеличения на капитала на "Международен панаир Пловдив".
Eдин от мотивите за това е, че към датата на първото увеличение на капитала - 21 декември 2006 г., компанията вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така бившият министър Румен Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала, според магистратите.
Решението, което е публикувано на интернет-страницата на Окръжния съд - Пловдив (os-plovdiv.com), може да се обжалва в двуседмичен срок пред Апелативния съд.
Георги
Гергов  е роден  в село Нивянин, Врачанско на 12.12.1956 г.
Семейно положение Женен с двама сина
Предполагаемо състояние 73 000 000 лв
Участия във фирми ЦУМ, Пловдивски панаир, Слънчев ден, Хотел Санкт Петербург, Пътища АД - Пловдив, Евроком България, Захарен комбинат пловдив, Фуражни заводи и животновъдни комплекси
 Участия в публични компании Слънчев Ден АД акции за около 1 000 000 лв.
 Георги Гергов е една от най-влиятелните фигури в туризма. Личен приятел с президента Георги Първанов. Започва бизнеса си след като напуска поста на изпълнителен директор в

Няма коментари:

Публикуване на коментар