Бисквитки

понеделник, 31 януари 2011 г.

Община Криводол осигурява работа на 344 безработни и социално слаби граждани


През настоящата 2011 г. Община Криводол ще осигури заетост и преквалификация за 344 трайно безработни и социално слаби свои граждани.
Изключително тежката социална ситуация, породена от продължаващата икономическа криза доведе до рязко увеличаване на безработицата в общината с над 10% спрямо 2009 г. Рязко се промени и структурата на безработните, като вече без препитание са граждани с професии и квалификация, освободени от предприятията на територията на общината.
В тази връзка основен приоритет в работата на Община Криводол през 2011 г. ще бъдат използването на всички възможности и капацитет на общината за осигуряването на заетост на хората, които са в тежка социална ситуация.
С помощта на възможностите, които са осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, националния план за заетост и програмите към него, и регионалните програми по заетост, в общината са разкрити и ще бъдат разкрити 277 работни места за трайно безработни и социално слаби граждани. 45 от тях ще преминат първо през професионално обучение от 2 до 4 месеца по професиите „инспектор еколог”, „огняр”, „основни и довършителни работи в строителството”, „озеленяване и цветарство”.
Чрез 37 лични асистенти ще бъде осигурена грижа за тежко болни възрастни хора, а по програма за поддръжка на общинската пътна мрежа ще бъдат назначени 20 човека на 8-часов работен ден.
Въпреки тежките бюджетни ограничения, общината вече няколко години издържа собствена социална програма, която през 2011 г. ще осигури заетост допълнително на 35 човека, а със старта на проектите по Програмата за развитие на селските райони, спечелени от Община Криводол през 2010 г. за реконструкция на стадион и залесяване на 900 дка неземеделски земи се очаква разкриването на още около 50 работни места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар