Бисквитки

вторник, 11 октомври 2011 г.

Развитието на масовия и клубен спорт е приоритет за ГЕРБ във Враца

Среща с представители на спортни клубове от Враца организира кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца Петя Аврамова. На нея бяха представени ангажиментите на ГЕРБ за следващия мандат в общината. Наредба за допълнително финансово подпомагане за високо спортно майсторство, закрито спортно игрище на територията на „Спортни имоти“ и ремонт на лекоатлетическата писта са само част от тях. „Искаме да бъдем ваши партньори и да подпомагаме както дейността ви, така и обновяването на съществуващите и изграждането на нови спортни бази, но инициативата трябва да излиза от вас“, каза пред спортистите Петя Аврамова. „Ще поемам само реално изпълними ангажименти, защото искам след още четири години да застана пред вас и след всяка точка от програмата ми, която стои пред вас, да пише изпълнено“, декларира тя.

Отчет за дейността на общината и ОП „Спорт и туризъм“ представи Момчил Калистратов, председател на спортната комисия в ОбС Враца и кандидат за общински съветник. „Искаше ми се сумите, които община ОП „Спорт и туризъм“ е дало за подпомагане на спортните клубове да имаха поне по още една нула отзад, но това са реалните възможности на община Враца“, каза Момчил Калистратов. По спортната програма на общината са отпуснати общо 549 000 лв. за подпомагане на спортните мероприятия на лицензираните спортни клубове във Враца, като в тази сума не е включена издръжката на ПОФК „Ботев Враца“. В мандат 2007 – 2011 е направен ремонт на ст. Христо Ботев и на други обекти в спортен комплекс „Христо Ботев” на обща стойност 694 508 лв, отчете Момчил Калистратов. Доста средства са отделени за ремонт на плувния басейн в комплекса. Частично ремонтирана е и Спортна зала „Вeстител” – ремонт на бани, тоалетни и нова климатична система в залата по борба и джудо. Както и цялостна подмяна на пода, осветителните тела и основен ремонт на баните и тоалетните в спортна зала на ПМГ „Акад. Иван Ценов”.

В периода на мандата собствеността на спортната база е променена от държавна в общинска. Общината поема издръжката на спортните бази, в които тренират спортните клубове във Враца. От началото на 2010 г. до края на септември 2011 г. за поддръжка на спортните бази на територията на общината, в която влизат и поемане на консумативите на клубовете, които тренират там, ОП „Спорт и туризъм“ е инвестирало общо 155 442 лв. В тази сума за поддръжка на Покрит плувен басейн са дадени 78 239 лв, за Покрита лекоатлетическа писта – 17 484 лв, за зала Вестител – 10 796 лв., за Покрито стрелбище – 10 182 лв. и за стадион Христо Ботев – 38 741 лв. „Всички, които се занимаваме със спорт в община Враца, трябва да отбележим, че за първи път някое управление ни дава отчет какви суми за какво са дадени“, каза Огнян Филипов, заместник председател на федерацията по автомоделизъм във Враца и кандидат за общински съветник от ГЕРБ.

В програмата си за следващите четири години ГЕРБ акцентира върху развитието на масовия спорт в общината, като за целта е предвидено изграждането на открити и стрийт фитнес площадки, рехабилитация на спортните игрища в детските и учебните заведения. Ще бъде търсено финансиране и за допълнителни ремонти в зала Вестител. По предложение на жители на Бистрец и Кулата в програмата на Петя Аврамова е включено и изграждане на спортни площадки в по-отдалечените квартали на Враца. В програмата е залегнало и приспособяване на части от сградния фонд на закритите общински училища и предоставяне на спортни клубове за извършване на тренировъчна дейност. За пример в тази насока беше дадена ПМГ, чиято обновена зала се използва като градска спортна зала.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца инж. Петя Аврамова обясни, че към този момент няма отворени схеми по европейски програми за финансиране на изграждане или обновяване на спортни проекти, освен „Красива България“, където възможностите са ограничени. За финансиране към Министерство за физическото възпитание и спорта могат да кандидатстват само лицензирани спортни клубове, затова общината разчита на инициативността и партньорството им за обновяване на спортната база във Враца.

Присъстващите представители на спортни клубове поискаха повече внимание от общината към всички видове спорт във Враца, по-добри условия за развитието им и построяване на многофункционална спортна база.

За следващата седмица е предвидена среща на кандидатите от ГЕРБ с представители на ПОФК Ботев Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар