Бисквитки

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Близо една трета от българите смятат глобите за ниски

Близо една трета от българите смятат глобите за нарушения на пътя за ниски। Товапоказа изследването, проведено в рамките на кампания „Избери своя път“, в коетосе включиха 915 човека। 32% от анкетираните посочиха „увеличаване на глобите“като средството, което може да подобри ситуацията по българските пътища вкраткосрочен план। Следват „ремонт на пътищата“ с 17%, „намаляване накорупцията сред полицаите“ с 16%, „превантивните информационни кампании“ с 15%и „пренаписване на законите“ с 14%।
Каторешение в дългосрочен план глобите отстъпват на „пренаписване на законите“ с21% и „превантивните кампании“ с 20%, нареждайки се на трето място с 19%.„Ремонт на пътищата“ и „намаляване на корупцията сред полицаите“ запазватотносителното си тегло.
82% отучастниците дават положително мнение за кампания „Избери своя път“, коетонапълно съвпада с резултатите от други подобни проучвания на сдружение„Отворена Младеж“ за ефекта на превантивните кампании.
Саматакампания „Избери своя път“ се проведе от сдружение „Отворена Младеж“ в периода07 септември – 06 октомври 2011 година и обхвана десет областни града: София (9септември), Перник (12 септември), Видин (15 септември), Монтана (18септември), Враца (21 септември), Благоевград (24 септември), Кюстендил (27септември), Пазарджик (30 септември), Кърджали (03 октомври) и Хасково (06 октомври).В рамките на кампанията бяха обучени 110 доброволци, които я осъществиха наместно ниво. Те помогнаха посланието ни да стигне до 1964 човека чрезспециалните алкоочила и 696 чрез симулатора за шофиране.
Подробнаинформация по градове е посочена по-долу.
„Изберисвоя път“ имаше за цел да информира младите хора в България как могат даподобрят качеството на живота си и атмосферата в местната общност чрезорганизиране на превантивни доброволчески инициативи, насочени към намаляванена злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици, рисковете при шофиране ирисковете от заразяване със СПИН. Беше представен и нагледен пример за такаваобществено полезна дейност, ориентирана към намаляване на злоупотребата салкохол и рисковото шофиране. В рамките й участниците можеха безплатно даизползват:
· алкосимулатор,който показва резултат от симулирано шофиране в трезво състояние и в състояниесъс съдържание на алкохол в кръвта;
· алкоочила,които симулират възприятията на човек употребил различно количество алкохол (напримермежду 0.7 и 1 промил; между 1.2 и 1.5 промила; и между 1.7 и 2 промила).

Врамките на кампанията, за първи път в България, гражданите имаха възможност давидят себе си в компютърно-симулирана ситуация на катастрофа вследствиеупотребата на алкохол, наречена „Фатални размисли“. Тя генерирашеперсонализирана мултимедийна презентация под формата на новина с участието нагрупа от участници, на които се правеха цифрови снимки и им се даваха роли вкатастрофа с моторно превозно средство.

Кампания„Избери своя път“ се проведе като част от проект „Бъди доброволец! … чрез пътнабезопасност“ на сдружение „Отворена Младеж“, който е единственият одобренпроект за България в рамките на инициативата на Европейския съюз „Европейскатагодина на доброволчеството 2011“. Подробна информация за целия проект може дабъде намерена на http://roadsafetyvolunteers.open-youth.org


Няма коментари:

Публикуване на коментар