Бисквитки

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Фрезоват участъци от пътя Враца-Мездра

днес Областно „Пътно управление“ – Враца започва фрезоване на два участъка от път Е-79 Враца-Мездра заради зачестилите пътни инциденти по тях. Единият е след бензиностанции „Ромпетрол“ и в двете платна на пътя, а другият е в платното Мездра-Враца след Консервна фабрика край Мездра. Набраздяването на асфалта ще доведе до по-голямо сцепление между гумите на автомобилите и пътя. Разрешение за това е дала АПИ. Това е действие, което може да се предприеме в този сезон. През пролетта ще се търси най-подходящата мярка, съобщи директорът на Областно „Пътно управление“ инж. Стефан Илиев. Сега ще бъдат фрезовани 1 350 кв. м. от участъка след бензиностанциите от двете платна и 350 кв. м. в участъка до Консервна фабрика. При наличие на средства ще бъде възстановена и 135 метра от еластичната двойна ограда, тотално смачкана при инцидента от 10 октомври.

Фрезоването на асфалта е поредната мярка срещу зачестилите пътно-транспортни произшествия по трасето. Преди две години след първия тежък инцидент по наклона след бензиностанциите отговорните за безопасността на движението органи предприеха ограничение на скоростта от 90 на 50 км. в час. Там са правени пълни замервания и анализи, които сочат, че скоростта трябва да бъде доста по-ниска от разрешената по закон, защото сцеплението на пътя е по-малко. Въпреки това обаче ограничението често не се спазва и това води до много ПТП-та.

Илюстрация е инцидентът от понеделник, 10 октомври, когато ТИР, натоварен с бира, се обърна на същото място. Не е вярно твърдението, че институциите не са предприели адекватни действия и мерки за обезопасяване и непредизвикване на други ПТП-та.

Инцидентът е станал около 5 часа. В 5.07 от телефон 112 информират дежурния в Областно „Пътно управление“ за него. На място веднага са изпратени дежурни полицаи и служители на Районно „Пътно управление“ – Мездра. Пристигат и служители на Гражданска защита. Поставени са постове от „Пътна полиция“, които регулират движението и предупреждават шофьорите. На място започват и следствени действия, заради които е забранена всякаква друга намеса. След като следствието приключва, „Пътинженеринг-Строител“ - фирмата, която отговоря за поддръжката на пътя, започва да почиства. Разчистени до следобедните часове са около 200 метра и от двете страни на пътя. На следващия ден зоната с разсипаната по нея нафта от пробития резервоар на ТИР-а е била опесъчена, уточни още Стефан Илиев.

Областният управител и институциите, отговорни за поддръжката на пътищата и движението по тях, апелират за отговорно шофиране и стриктно спазване на Закона за движение по пътищата, за да бъдат избягвани инциденти, човешки жертви и икономически загуби.



-----------------------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар