Бисквитки

вторник, 11 октомври 2011 г.

Микробизнесът в общината е поставен пред сериозно изпитание


На среща със занаятчийската камара Николай Иванов пое ангажимента да работи за запазване на патентния данък

кандидат за кмет на община Враца инж. Николай Иванов разговаря с представители на основните занаятчийски гилдии в града. Предизвикателствата пред камарата бяха представени от председателя й Жасмина Иванова.

На срещата като най-сериозен проблем бе изведена негативната законодателна среда по отношение на модерните занаяти, тъй като според новия закон, те не са вече такива. Това ограничава възможностите пред занаятчийските предприятия до преминаване в сивата икономика, или прегистрирация, което обаче ще доведе до загуба на приходи в общинските бюджети. По този начин 400 хиляди лева данъци, които плаща занаятчийската гилдия няма да влизат във врачанския, а в републиканския бюджет.

Николай Иванов пое ангажимента, ако получи доверието на врачани, да работи активно с бъдещия Общински съвет да не се увеличава патентния данък. „Малкият и микробизнесът във Враца представляват 67% от стопанството в общината. Ако не предоставим законодателна и административна подкрепа на занаятчийските предприятия, означава че ще пречупим гръбнака на врачанската икомомика”, заяви Иванов

На срещата бяха изтъкнати и възможностите на гилдията, която практикува модерни занаяти във Враца, да провежда дългосрочни обучения с международно участие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар