Бисквитки

петък, 14 октомври 2011 г.

Областната администрация обезпечава хода на изборите

Екипът на Областния управител изпълнява стриктно задълженията си по организацията и обезпечаването на изборите на 23 октомври в област Враца Всички общини вече получиха печатите за 311-те СИК и 7 подвижни СИК; пликовете, в които ще бъдат поставени основният и резервният протокол и за двата тура и двата вота, и методическите указания за работата на СИК. Методическите указания са общо 1 150 книжки за цялата област. Общините са получили и парите за обезпечаване на вота. Те са в размер на 44 676 лева за първия тур. Парите са за техническа организация и канцеларски материали. Членовете на ОИК са получили и възнагражденията си за месеците август и септември. Общата сума за десетте общински избирателни комисии е 61 627 лева. Размерът на възнагражеднията е определен с решение на ЦИК и е еднакъв за цялата страна. „Доволни сме от работата на Областна администрация и изпълнението на задължанията й по организацията на вота. Няма проблеми по хода на подготовката на изборите. Нямаме никакви забележки и благодарим, че всичко върви спокойно и в синхрон. Единственият проблем, който съществува при нас, е ситуирането на втората задължителна кабинка в някои места, но ще се справим“, коментира Нина Върбанова, юрисконсулт на Община Роман. Роман беше и последната от 10-те общини в област Враца, които получиха материалите си вчера.

В понеделник общините ще получат от Областна администрация и торбите, в които ще бъдат посатвяни бюлетините след преброяването. За тези избори те са два цвята – черни и бели. В белите ще се събират бюлетините за президентския вот, а в черните – за местния. Общият брой на всички ще е 1 260.

През следващата седмица предстои раздаване и на останалите материали за изборите. В тях влизат протоколите за СИК-овете, ОИК-овете и подвижните СИК за двата вота, както и протоколите за приемане на изболните книжа и материали.

Новост в тези избори е създадената по Изброния кодекс във всяка община комисия за приемане на бюлетините и копие от протоколите, които остават в общината. Комисията е в 4-членен състав. В нея влиза представител на общинската администрация и на партиите. Преди структурирането й във всяка община е имало консултация между политическите партии и коалиции и кмета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар