Бисквитки

събота, 2 април 2011 г.

Най-скъпият български кон и куче рекордьор по шампионски титли смайват посетителите на изложения в Пловдив

Легендарният кон Раце Пуц, който се смята за най-елитния и най-скъп у нас, може да се види в мини конната база в Международен панаир Пловдив на 2 и 3 април. Той притежава награди от престижни европейски и световни първенства. Още в началото на неговата състезателна кариера бе оценен на 1 милион евро, но сега цената на чистокръвния хановерски жребец, притежание на бизнесмена Тодор Гергов, е 4-5 пъти по-висока, според преценката на експерти.
На мини конната база посетителите на пролетните изложения могат да пояздят два коня – Памела и Ервин, и понито Елза, които са собственост на бизнесмена Георги Гергов. Ездата е една от атракциите на изложбата „Природа, Лов, Риболов“, която най-много привлича децата. Те са и най-голямата част от зрителите на демонстрации с ловни соколи, докато бащите предпочитат демонстрациите с джипове „Тойота“, а майките – изложбата „Цветна пролет“. Над 10 000 души са разгледали двата форума за хоби, спорт и свободно време в дните от 30 март до 1 април, което е двойно повече в сравнение с миналогодишните издания.
На 3 април на международните киноложки изложби в панаира ще дефилират три кучета на премиера Бойко Борисов, които са интершампиони, съобщи Пламен Митрев, зам.-председател на Българския републикански киноложки съюз (БРКС). БРКС и Международен панаир Пловдив са организатори на нова проява – Празници на домашните любимци, която започна на 2 април, ще продължи и в неделя. Сред съперниците за титлите CAC и CACIB ще бъде и известният Чоко бой от породата американска акита, който е шампион от състезания в 27 държави. Негов син бе подарен преди дни на Слави Трифонов, каза Пламен Митрев.
Самият той представя на изложението едно от най-миниатюрните кучета – руския тойтериер Василиса Прекрасна, която тежи едва 800 грама. Над 400 кучета ще вземат участие в Празниците на домашните любимци, а също – котки, канари, гълъби, влечуги и екзотични животни.
За първи път се организират изложения на непородисти кучета и на ловни български породи – лудогорско гонче и барак, отбеляза Аврам Петков, председател на БРКС, който има решаващ принос за международното признаване на нашите породи българско овчарско куче и лудогорско гонче. Аврам Петков е и съпредседател на Световния киноложки алианс, под чиято егида за първи път в България ще се проведат състезания за Световната киноложка купа през есента в панаира. Алиансът обединява авторитетните организации Международен киноложки съюз (IKU) и Международна федерация по кинология (FCI) и дава подкрепата си за организирането на световния шампионат в Пловдив. Досега са подадени заявки за над 2000 кучета от 80 държави, а очакваме броят им да достигне 5000, заяви Пламен Митрев.
„Природа, Лов, Риболов“, „Цветна Пролет“, Празници на домашните любимци и Италианският фестивал на красотата и прическата ще продължат до неделя включително, когато в 13.30 ч ще бъдат изтеглени печелившите талони за награди за посетителите, осигурени от Международен панаир Пловдив.
Пресцентър на панаира

Няма коментари:

Публикуване на коментар