Бисквитки

вторник, 29 март 2011 г.

СДС извади документи срещу Мирослав Найденов


СДС предостави документ за корупционни практики в Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие", като сигналът е бил изпратен до парламентарната комисия за борба с корупцията.
По думите на Борис Марков, председател на предизборния щаб на СДС, сигналът е изпратен и до прокуратурата, но отговор все още няма, съобщи БГНЕС.
Сините поискаха и оставката на земеделския министър, предаде БТА.
Причина за исканата оставка е писмо, получено в СДС, според което настоящият директор на фонда Светослав Симеонов се е оплаквал от "натиск от страна на кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проблемни проекти, неотговарящи на правилата на програмата, които са разработвани от определени консултантски фирми". Писмото е писано на 25 юни 2010 г., по времето, когато Симеонов е бил заместник-изпълнителен директор на фонда, и е отправено до тогавашния директор Калина Илиева. Симеонов по-късно, след напускането на Илиева, е назначен без конкурс за изпълнителен директор на фонд "Земеделие", като по всичко личи, че е постигната сделка, за да бъдат успокоени духовете, каза Марков.
Симеонов обяснява, че за случая е уведомил Върховната касационна прокуратура, тъй като по проекта е имало разследвания и от ОЛАФ. Впоследствие на сигнала се е получило писмо от ОЛАФ, че през август 2010 г. ще извършат проверка на място по посочения конкретен проект. По време на тази проверка ще бъде установено, че проектът е одобрен неправомерно, от което произтича риск, както за имиджа на страната, така и за финансирането от страна на ЕК, пише Симеонов.
В края на документа той уверява, че не се поддава на натиск за обработка по отношение на определени проблемни проекти.
"От страна на министър Найденов сме свидетели на безкрайни PR-акции, но не и скъсване с корупционните практики в неговото ведомство", заяви още Марков. Те нямат отговор как така бившият заместник-директор на ДФЗ е станал впоследствие титуляр на фонда и допускат, че фактът, че е назначен без конкурс на длъжността означава, че има сделка между него и тези, които участват в корупционните практики.
Безучастното отношение на премиера Борисов и оставането на Мирослав Найденов на поста министър, въпреки призива на СДС за неговата оставка, както и упражняването на правомощията от Симеонов, прави премиерът съучастник в тези корупционни практики, посочи Марков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар