Бисквитки

четвъртък, 31 март 2011 г.

Проф. Иван Илчев пред студентското радио „Реакция”: „В понеделник ще затворим университета!”


Проф. Иван Илчев пред студентското радио „Реакция”:
„В понеделник ще затворим университета!”
От понеделник, 4 април, Софийският университет „Св. Климент Охридски” затваря врати и прекратява всякаква дейност. Крайната мярка е своеобразен протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик от управляващите за сметка на Алма Матер, който досега разполагаше с нея. Това реши Академическия съвет на СУ, а ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас проф. Иван Илчев сподели мотивацията си за този драстичен акт първо пред новото студентско радио „Реакция”:
“Миналата седмица, в четвъртък, излезе решение на Върховния административен съд, което обезсмисля всички дела, водени за правото да управляваме Ботаническата градина в Балчик. Всички тези дела до момента бяха в полза на Софийски университет, но изведнъж последното решение твърди обратното. Всъщност решението е правилно, то казва, че Държавата има правото да се разпорежда с публичната държавна собственост, така че ние не спорим за това че е юридически неиздържано. Въпросът е обаче, че е политически обусловено. Това, което искаме, е правителството да преразгледа решението си, с което на практика отнема Ботаническата градина в Балчик, създадена от СУ преди 55 години - оттогава тази база неизменно се развива от университета, провеждат се практики на студенти, правят се изследвания и се води обширна културна дейност. И всичко това се случва в услуга на съмнителни бизнес интереси. Като историк искам да отбележа, че това е първият случай въобще в българската история, при който по такъв начин се посяга на националната институция Софийски университет.”.
На заседанието на Академическия съвет беше обсъждано още изпълнението на университетския бюджет за миналата година и се прие този за настоящата, чиито параметри, заложени от държавата, според проф. Илчев „не позволяват реалното съществуване на една първостепенна научна и образователна институция”.
„Предполагам, че сте чували поговорката за перушинката, която пречупва гърба на камилата. Ние се опитвахме да намерим общ език с властта, водени от съзнанието, че Софийски университет е национална институция, но си направих сметка, че от близо две години сме отправили 51 предложения до правителството, а сме получили нула отговора - т.е. няма никаква комуникация. Крайно време е да покажем, че е изключително важно да строим стадион за европейското първенство, на който да тренираме българите да тичат бързо, за да бягат към Европа.”.
Не е изключено в следващите дни да се организират протести срещу тенденциозното според ректора на СУ отношение на кабинета спрямо Алма Матер. „Призовавам студентите да се включат в бъдещи протестни действия, които започваме да готвим още от утре. Защото не става дума само за Ботаническата градина в Балчик, макар нейното отнемане да е звучна плесница в лицето на българското образование и наука. Аз не съм привърженик на идеята да се протестира на всяка цена и да се срутва българското общество, но за съжаление нормалният диалог с управляващите досега не се е състоял.”.
Цялото интервю с ректора на СУ проф. Иван Илчев може да чуете на сайта на радио „Реакция”: http://www.reakcia.net/index.php?p=news&id=177

Няма коментари:

Публикуване на коментар