Бисквитки

четвъртък, 31 март 2011 г.

„Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) проведе oбществено обсъждане в Хърлец


На 30 март Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) проведе в с. Хърлец, община Козлодуй, Обществено обсъждане на Доклада за Оценка на въздействие върху околната среда на инвестиционно предложение „Изграждане на Национално хранилище за краткоживеещи ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО)”. По време на срещата не бяха внесени нови писмени становища, свързани с Доклада за ОВОС. В заключението си колективът, изготвил Доклада за ОВОС, предлага на компетентния орган Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да разреши реализирането на инвестиционното предложение.
На срещата присъстваха 60 местни жители. На техните въпроси отговаряха Дилян Петров, изпълнителен директор на предприятието, Ира Стефанова, ръководител на проекта НХРАО, както и част от експертите, подготвили Доклада за ОВОС –
Стела Иванова и Георги Вълчев.
По препоръка на МОСВ на 29 март 2011 г. се проведе първото Обществено обсъждане на Доклада за ОВОС в Козлодуй, в което се включиха местното население и представители на местната общинска администрация.
Дейностите по изграждане на НХ РАО стартираха още през 2005 г. с решение № 683 на Министерски съвет на Република България, чрез което на ДП РАО бе възложено да изгради Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Проектът e в отговор на приетата от Международната агенция за атомна енергия към ООН „Единна конвенция за безопасност при управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци” и е важен ангажимент към българското общество. Изборът на площадка за хранилището и неговото изграждане се осъществяват в съответствие с всички изисквания на законодателството на Република България и под строгия контрол на регулаторните органи.
НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.
През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар