Бисквитки

вторник, 29 март 2011 г.

Министър Дянков: Има реални перспективи за привличане на инвеститори в Северозападна България


Вчера, 29 март, министърът на финансите Симеон Дянков посети Враца и даде пресконференция относно финансовите мерки за развитие на Северозападния регион в Областна администрация - Враца. На състоялата се среща присъстваха народните представители от ГЕРБ Николай Коцев, Янко Здравков, Николай Рашев и Димитър Аврамов и областният управител на Враца Пепа Владимирова, която официално откри мероприятието. Г-жа Владимирова подчерта, че настоящата среща е част от поредицата работни срещи, състояли се до момента. Министър Дянков пък допълни, че инициативата, подета от тримата областите управители на Видин, Монтана и Враца и народните представители от ГЕРБ за сформиране на работна група от шестима министри относно проблемите на Северозапада, е дала резултат. В тази връзка той, в качеството си на министър с ключова роля при определяне приоритетите за развитие на региона, отрази мерките за привличане на повече инвеститори в тази част на България.
На първо място финансовият министър обърна внимание на инфраструктурните обекти в Северозапада, като поясни, че след среща с министрите Р. Плевнелиев, Н. Караджова и Т. Трайков, е възложено на г-н Михалев, ръководител на АПИ, изготвянето на списък с набора от инструменти, които всяко министерство и агенция може да предложи за реализиране на проектите в този регион. Като следваща мярка за привличане на инвеститорския интерес, той посочи данъчните облекчения за инвеститорите. „Праговете за клас А и Б ще са по-ниски, като от началото на 2011 г. е възможно от 25-20 млн. лв. да паднат до 7 млн. лв. за клас А и 4млн. лв. за клас Б”. Министър Дянков наблегна на факта, че "трябва да стане известно на по-големи групи от инвеститори, че този регион има такива облекчения". Това би могло да стане, както с международни изложения и визита, така и със срещи на високо ниво и двустранни посещения.
В допълнение мин. Дянков отбеляза няколко перспективни сектора за развитие на региона. Един от тях е селското стопанство, което веднъж добре развито, може да допринесе за облагодетелстването на Северозапада, имайки предвид световната тенденция за увеличаване цените на зърнените храни. Финансовият министър отбеляза наличието на инертни материали, които имат добра инвестиционна стойност. Туризмът е също сектор, който има почва за развитие. „Освен природните дадености, в региона се намират 2 старинни римски пътя, множество крепости, гранични кули, които не са изследвани" - поясни Дянков. Във връзка с това, той е отправил молба към няколко институции, в това число и Министерството на културата, да изготвят карта на културно-историческото богатство по нашите земи. Финансовият министър отбеляза, че енергетиката е един от перспективните сектори, чиято значимост се разпростира не само върху нашия регион, но достига до далеч по-мащабни размери. Интерес бе проявен към създаването на шеста Данъчна дирекция във Враца като мярка за привличане на инвеститорите. От своя страна, мин. Дянков осведоми присъстващите, че през април ще бъде проведен конкурс за териториален директор на шестата Данъчна дирекция, който ще стане известен до м. юни. Но подчерта, че едно такова създаване на Териториална данъчна дирекция предпоставя административно улеснение на бизнеса, но по своята същност не е мярка за привличане на инвестиции.
В заключителните си думи, мин. Дянков изрази готовност да съдейства за реализирането на редица проекти и изработването на последващи мерки за развитието на региона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар