Бисквитки

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Министър от Враца: Категорично няма зърнена криза

Съгласно данните на Националната служба по зърното в България в момента има около 1,5 млн. тона зърно, а до новата реколта са ни необходими под 1 млн. Категорично няма зърнена криза в България. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по БНТ1. „Друг е въпросът дали покрай скока на цената на зърното на международните пазари някой не се опитва да спекулира с хляба”, допълни той.
По време на прехода отстъпихме от стандартите, по които правехме храните преди 1989 г. Либерализацията на пазара доведе до странни неща – да ядем сирене бяз мляко и колбаси без месо, каза Найденов. „България е имала най-добрия хляб”, допълни той.
По думите му новият стандарт за хляба ще е готов до месец.
Експортното салдо на България се е увеличило с 34%. Това е на-вече заради производството на зърно и друга аграрна продукция у нас. Това е секторът, който в момента тегли икономиката на страната и некоректните изказвания наистина режат клона, на който всички ние в момента седим.
„И днес когато ние трябва да помагаме на този сектор, когато за първи път от годони този сектор започва да плаща данъци, някои се опитва да спекулира. Затова моля ги, оставете хляба намира”, призова Мирослав Найденов.
Все пак той посочи, че евтиното е компромис за нашето здраве.
От МЗХ подготвят и задължителен стандарт за детските храни. Според Найденов е възможно цената на един храноден в училищата и детските градини да бъде повишена от 2 на 3 лева.
„Кризата с цените на храните на международните пазари ще продължи да се задълбочава. Буквално до дни в българското земеделие ще влязат 1 млрд. лева и това е основната антикризисна мярка”

Няма коментари:

Публикуване на коментар