Бисквитки

сряда, 23 февруари 2011 г.

Правителството ще поиска от Брюксел да признае гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка

Правителството одобри доклад на министъра на земеделието и храните за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия” и възложи на министъра на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз за допълнение на чл. 23 от Директива 92/83/ЕИО на Съвета с цел България да прилага намалена ставка на акциза, по-ниска от минималната, по отношение на продуктите, които представляват винена дестилатна спиртна напитка гроздова ракия.
Според в доклада спецификата на гроздовата ракия като традиционна българска спиртна напитка се дължи на вида на дестилационните апарати (дестилационни казани с периодично действие, дестилационни инсталация с непрекъснато фракционно действие) и на технологията на дестилирането – специфичните органолептични характеристики на напитката се постигат чрез комбинацията на дестилация, ректификация и дефлегмация; температурата, при която протичат процесите и особено органолептичния контрол, който се извършва по време на дестилационния процес и който определя оптималния момент на отделяне на дестилата.
Процесът на дестилация цели отделянето и концентрирането на съдържащия се във виното етилов алкохол заедно с част от летливите вещества, които придават специфичния аромат на ракията.
Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар