Бисквитки

петък, 18 февруари 2011 г.

Първата българка, изкачила Еверест, посети Мездра

По покана на местната туристическа общност в Мездра гостува Петя Колчева – първата българка, изкачила Еверест (8848 м). Паметното събитие се случи рано сутринта на 22 май 2009 г., когато 45-годишната (по онова време) юристка и нейният съпруг Камен покориха най-високия връх на планетата в състава на американска комерсиална експедиция. Колчеви са едва петата семейна двойка в света, стъпила на Покрива на света.
Увлекателно и цветисто, Петя Колчева, която е непрофесионален алпинист и майка на три деца, разказа за страстната си любов към приключенията, планината и екстремния туризъм. Сподели любопитни моменти от подготовката, изкачването и завръщането от Джомолунгма (на тибетски „Богинята майка на света”). Според нея ключът към успеха е: трудолюбие, постоянство и дисциплина. Именно тези качества са й помогнали да постигне своята най-съкровена мечта – да се изкачи „Високо в небесата” (каквото е непалското име на Mount Everest – Сагарматха).
„Гледката от Върха е неописуемо красива и величествена – сподели Петя, но и изключително сурова, потискаща. Там за пръв път ясно осъзнах, че Земята е кръгла. Чувстваш се свободен като птица, струва ти се, че ще полетиш. А най-странното е, че при изгрев сянката на Еверест се отразява върху… облаците”.
„Изкачването на Еверест ме направи по-уверена в себе си, в собствените ми възможности – каза в заключение Колчева. Най-важното е, че след завръщането ни от Хималаите се сближих много повече с децата си, с близките си.” Не скри, че мечтае един ден да изкачи перлата в короната на алпинизма – вторият по височина връх К2 (8611 м), но смята, че все още не е подготвена за това предизвикателство.
От името на мездренските туристи председателят на Общински съвет Делян Дамяновски подари на първата българка, изкачила Еверест, букет цветя, илюстрован албум на общината и пясъчен часовник, с пожеланието да отброява времето до изкачването й на К2. Накрая любителите на природата, изпълнили салона на кино „Роял”, имаха възможност да си купят книгата на Петя Колчева „В сянката на Еверест”, да получат автограф и да се снимат за спомен.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Няма коментари:

Публикуване на коментар