Бисквитки

понеделник, 7 февруари 2011 г.

Министър от Враца: Не заслужаваме лош хляб

    Всички коментари затова, че няма да ни стигне зърното нека да престанат. Няма как да нарушим зърнения баланс.
    Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването на БНР "Неделя 150". Според него, не е на разпореждане на министъра на земеделието и храните държавният резерв.
    "По-важното е цената в момента. Пшеницата е стокова борса и се влияе от цените на стоковите борси. В света се произвеждат всяка година около 650 млн. тона пшеница, България произвежда под 1% от тези 650 милиона тона. Когато пшеницата върви нагоре по световните пазари, няма как да не се отрази и в България", каза земеделският министър.
    Той добави, че хлебопроизводителите са си позволили нещо недопустимо –
    не могат публично да бъдат коментирани цени, общ процент на поскъпване и в какво време ще се случи. Според Найденов, това нарушава законите. "Нито една браншова организация, в който и да е сектор не може да коментира цени, това е недопустимо", подчерта Найденов.
    Той обясни, че
    качеството на хляба е голямата тема. "За това отговарям аз. Качеството, което се предлага като хляб, не отговаря на цената му. Не заслужаваме ние и нашите деца да ядем хляб с подобно качество", заяви Найденов. "Не знам и някой да може да прогнозира накъде ще върви цената на пшеницата", допълни земеделският министър.
    По отношение на тютюнопроизводителите, Найденов коментира, че са имали срещи с фирмите, които не са могли да отговорят защо тази година се забавя началото на изкупната кампания и защо тръгват от толкова ниски нива на изкупуване. "Държавата има механизъм, чрез който могат да бъдат санкционирани тези изкупвачи. В момента на пазара в България могат да влязат и други фирми, извън тези 29, които са получили лицензи в годините назад. Реколтата като качество не е същата като миналата година, но тази година имаме по-голямо количество тютюн като добив от миналата година", подчерта Мирослав Найденов.
    Във връзка с новия Закон за горите, Найденов заяви, че с този закон са получили максимално обществена подкрепа и консенсус. "Промених и някои от текстовете. Това е наистина много добър закон, даващ гаранции, слагащ ред, няма толериране на никакви ловни босове", категоричен бе земеделският министър.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар