Бисквитки

вторник, 8 февруари 2011 г.

За осми път публично обсъдиха бюджета на Община Мездра

Над 50 представители на общинската администрация и съвет, кметове на села, директори на училища и детски градини, секретари на читалища и ръководители на останалите бюджетни звена в сферата на образованието, здравеопазването, социалното подпомагане и грижи уважиха публичното обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета за 2010 г. и на проектобюджет’2011, организирано от Община Мездра.
По време на обсъждането кметът Иван Аспарухов анализира основните моменти в отчета за изпълнението на общинския бюджет за миналата година. Другият акцент в неговото изложение бяха промените в нормативната база, касаещи проектобюджет’2011 г., стратегическите цели, които за залегнали в основния финансов документ на общината, и по-значимите инфраструктурни обекти, заложени за реализиране през тази година.
Стана ясно, че планираната приходна и разходната част на Бюджет’2011 е в размер на 11 563 130 лв., което е с 1 421 654 лв. повече в сравнение с миналогодишния бюджет. Около 55 % от очакваните приходи (или 6 325 754 лв.) ще дойдат от държавата, а останалите към 45% (или 5 237 376 лв.) – от местния бюджет.
Аспарухов апелира към директорите на училища да работят помежду си не от позицията на конкурентни учебни заведения, а като екип, от което в крайна сметка ще зависи и оцеляването на местното образование. Той лансира идеята за преминаване на селските кметства към делегирани бюджети, стига местните управници да са готови да поемат тази отговорност. Кметът на Мездра отново призова за по-голяма активност при кандидатстването с проекти по оперативните програми на ЕС, но предупреди и за „подводните камъни”, които крие усвояването на средства от еврофондовете.
За съжаление, въпреки широката разгласа в медиите, гражданите проявиха слаб интерес към публичното обсъждане, което се организира за осма поредна година. Единственият, който направи конкретни предложения, бе 80-годишният учител-пенсионер Иван Минев. Той настоя да се възстанови пешеходната пътека от Зверино до Игнатица по долината на р. Керекушка, да се ремонтира шосето Игнатица – Рашково и да се подпомогне развитието на с. Игнатица като туристическа дестинация.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Няма коментари:

Публикуване на коментар