Бисквитки

неделя, 6 февруари 2011 г.

Асеновчани с мощно участие в третия том на „Родовата памет на банатските българи”


Представянето на поредицата за родовете на банатските българи, което се състоя на 5 февруари 2011 г. в читалището на село Асеново, община Никопол, успя да постигне целите си. Освен да запознае обществеността в успешните две вече излезли книжки, то възбуди интереса им и да предизвика появата на повече написани родови истории.
Мария Иванова, секретар на Народно читалище „Петър Парчевич”, откри форума и представи Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България и редактор на поредицата, Маринела Ангелова, секретар на дружеството и автор в първата част, Александър Лавров, един от авторите във втората книжка. Последните двама са родом от Асеново и идеята да се случи това представяне бе тяхна, за да предизвикат интерес към по-активно присъствие на асеновски фамилии в бъдещите издания на поредицата. Сред участниците бе и още един от авторите на първата част – Стефан Славов от Бърдарски геран, който дойде специално за представянето тъй като неговият род, известен като Винганете, произхожда от Асеново.
 Срещата бе емоционално наситена и очертаваща много нови пътища към бъдещи планове, защото спомените, които всеки човек носи от детството си са най-скъпите, към които той винаги се връща, а равносметката насочва погледа и съзнанието към необходимите усилия за запазване на паметта. Известната фамилия Делин, от която произхожда отец Исидор Делин, бе представена от Емил Делин, който разполага с вече написана родова история, дело на неговия баща. Освен, че даде думата си да участва в третия том, той „хвърли ръкавица” към представителя на рода Русинови за участие в тази благородна мисия. А представената от Мария Иванова уникална родова история на рода Шипка, започната и писана още по времето на живота във Винга показа как съзнанието за силата на родовата памет у банатските българи не е наскоро появило се понятие, а винаги е била връзката между поколенията, живият мост, по който вървят поколенията. В наплива на асеновчани към изданието ще се включи и фамилията Янчин, която също разполага с почти готова написана история.
Идеи за издаване на бъдещ сборник по случай честването на 120 години от основаването на Асеново през 2012 г., както и книжка с описание на всички родове и жители на селото бяха очертани като бъдещи инициативи на читалището в Асеново и на всички родолюбиви асеновчани, живеещи из цялата страна.
Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България

Няма коментари:

Публикуване на коментар