Бисквитки

сряда, 23 ноември 2011 г.

Стачката на железничарите е закона

Обявената за 24 ноември 2011 г. ефективна стачка е ЗАКОННА- манипулациите от страна на ръководството на БДЖ и юристите целят сплашване на работниците и служителите, които заявиха своята готовност за стачка, съобщи председателя на РС на КНСБ- Враца Мила Иванова.

Такава груба манипулация и натиск, с искането за поименни списъци на тези, които ще стачкуват, не са извършвани през 22-те години на преход в България.

Единствения легитимен орган, който може да се произнесе за законността на стачката е Българският съд.

Стачката е законна, тъй като е продължение на започнатата през месец март тази година процедура и се явява естествено продължение на едночасовата предупредителна стачка за предявени вече и неизпълнени искания по чл. 3 от ЗУКТС.

Ефективните стачни действия ще се проведат поради грубо нарушение на подписани договорености в стачните споразумения на „Холдинг БДЖ” ЕАД, „БДЖ – Товарни превози” ЕООД, „БДЖ – Пътнически превози” и ДП „НКЖИ” и представляват естествено продължение на започнала вече процедура, за която са на лице постановени арбитражни решения по чл. 14 от ЗУКТС. В тях е разписано времето за ефективна стачка от 08.00 до 16.00 ежедневно до постигане на споразумение. Съгласно закона това е продължение на същата стачка, започнала през март 2011 г., видно и от самите споразумения между страните. В този смисъл не е нужна нова процедура по чл. 14 от ЗУКТС.

Според арбитражното решение е осигурено минималното транспортно обслужване и е спазен закона, а действията за събиране на предварителни поименни списъци за участие в ефективната стачка от страна на ръководството на БДЖ ЕАД са незаконни и противоречат на чл. 50 от Конституцията и чл. 18 от ЗУКТС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар